1. Priča o 50% dobiti jeste priča koju pričaju svi agenti. Caka je da se tu radi o OČEKIVANOJ dobiti a ne zagarantovanoj dobiti.
2. Očekivana dobit ovisi o dobiti/poslovanju društva i zaista može biti tolika (samo što je niko ne dobije - jer se zadržava, ne isplaćuje, ulaže itd.).
3. Jedino Austrija ima zakon po kojem je 4% zagarantovana dobit na iznose životnog osiguranja, sve ostalo su bajke.
4. Wiener posluje po tom zakonu a iza njega stoji Lloyd kao reosiguravatelj -tako da je rizik neispunjenja obaveza s njihove strane zanemariv.
5. Čitava moja porodica ima već 20tak godina pojedinačna osiguranja (različite vrste) kod Wienera - istina jeste da kada nam je agent ovdje prodavao osiguranje, prodavao ga je upravo kao što je opisano pod tačkom 1. Dakle rekao nam je da ćemo dobiti 50% na ugovorenu svotu. Mi kupili.
6. Međutim - pošto sam malo te struke - istraživala sam i kontaktirala direktno sa Wienerom gdje su mi objasnili gorenavedeno.
7. Po isteku polica bili su više nego ažurni. Ocu mi je ugovoreni iznos + zagarantovana dobit 4,25% legao na račun 2 dana po isteku osiguranja - zbog starosti ga nije mogao produžiti.
8. Sestra kojoj je zatrebao novac, svoju je policu prekinula nakon čega su joj isplatili iznos ugovoren u slučaju ranijeg prekida (prema godini u kojoj je prekinula osiguranje), te je bez ikakvih problema zaključila drugu policu.
9. Što se tiče vremenske vrijednosti novca - uvijek se može uzeti polica sa indeksacijom gdje se godišnja premija procentualno povećava a samim tim i ugovorena svota - o čemu mjesečno stižu izvještaji od Wienera na kućnu adresu (lično iskustvo).
10. Pored životnog osiguranja, kod njih postoji i varijanta penzionog fonda namjenski u ovu svrhu - ko hoće da štedi.
11. Životno osiguranje nije štednja (iako u slučaju doživljenja u neku ruku jeste) već ima potpuno drugu svrhu
To što se mi polakomimo za "dobitkom" i ne istražimo sami i ne raspitamo se oko svega - šta to kupujemo i šta to dobijamo - to je već drugi par cipela. Niko nikoga ne sprječava da štedi u banci i tako sebi stvori penzioni fond.
A naravno da su zato krivi i agenti osiguravajućih kuća koji će svašta ispričati za svoju proviziju