Zivot u UAEu

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Dudi75

#1 Zivot u UAEu

Post by Dudi75 »

Selam svima,

Zelim se informirati o zivotu u UAE tacnije Dubaiju i zelio bih saznati neke mogucnosti za doseljenike koji zele otici u Dubai i tamo ostati da zive. Cuo sam da je vrlo tesko dobiti drzavljanstvo UAE i da je uvjet da se treba ozeniti Emiracankom ili raditi pri policiji ili vojsci. Naravno, moguce je da se zahtjeva znanje arapskog jezika i da je to jedan od uvjeta za sticanje drzavljanstva.

Ono za sto trazim informaciju je povodom imigracije u UAE i zelio bih pitati da li je mogucno zivjeti u UAE bez drzavljanstva i da li se gradjani sa takvim statusom mogu nadati promijeni politike Emirata koji bi odlucili dodijeliti drzavljanstvo onima koji zele zivjeti u UAE i zele imati za svoju domovinu UAE? Kakva prava imam u UAE sa statusom resident permita i da li mogu funkcionirati slobodno i zivjeti neograniceno?

Image

Dubai
SmokingMan

#2 Re: Zivot u UAEu

Post by SmokingMan »

Dudi75 wrote:Selam svima,

Zelim se informirati o zivotu u UAE tacnije Dubaiju i zelio bih saznati neke mogucnosti za doseljenike koji zele otici u Dubai i tamo ostati da zive. Cuo sam da je vrlo tesko dobiti drzavljanstvo UAE i da je uvjet da se treba ozeniti Emiracankom ili raditi pri policiji ili vojsci. Naravno, moguce je da se zahtjeva znanje arapskog jezika i da je to jedan od uvjeta za sticanje drzavljanstva.

Ono za sto trazim informaciju je povodom imigracije u UAE i zelio bih pitati da li je mogucno zivjeti u UAE bez drzavljanstva i da li se gradjani sa takvim statusom mogu nadati promijeni politike Emirata koji bi odlucili dodijeliti drzavljanstvo onima koji zele zivjeti u UAE i zele imati za svoju domovinu UAE? Kakva prava imam u UAE sa statusom resident permita i da li mogu funkcionirati slobodno i zivjeti neograniceno?

Image

Dubai
Raspitaj se radije za Singapore,uskoro će davati državljanstva inostranom stručnom kadru.
cyprus

#3 Re: Zivot u UAEu

Post by cyprus »

Obzirom da većina stanovnika UAE-a nisu njihovi državljani, odgovor bi bio - da, moguće je živjeti tamo bez državljanstva :-D ... A da li će ti ljudi dobiti državljanstvo nekad, ne znam, ali sumnjam... Tada bi država izgubila svoj arapski karakter...
uglavnomja

#4 Re: Zivot u UAEu

Post by uglavnomja »

niti je dubai ta zgrada, niti je kanada one kaubojke na konjima :-?

za sitnu buraniju je svugdje isto.

moras biti ekstra strucnjak da nadjes svoje mjesto. a bosanski strucnjak ce uvijek biti na repu.
Dudi75

#5 Re: Zivot u UAEu

Post by Dudi75 »

Imam priliku otici za UAE da radim pa moj brat kaze ako ne moze3mo imati sva prava u UAEu da nastavi9mo sa procesom iseljenja za Kanadu a posao u UAE ce nam pomoci da zaradimo novca kako bi smo imali za ponijeti u Kanadu. iskreno meni se dopada UAE zato sto je to zemlja bliza Balkanu nego sto je to Kanada ali kad ne daju povoljnosti oko drzavljanstva smatramo da cemo imati sigurnija prava kao gradjani u Kanadi nego u UAE. Zato, nemoj da vasd zbunjuju ove dvije teme o Kanadi i UAE.
Keiko

#6 Re: Zivot u UAEu

Post by Keiko »

Dudi75 wrote:Imam priliku otici za UAE da radim pa moj brat kaze ako ne moze3mo imati sva prava u UAEu da nastavi9mo sa procesom iseljenja za Kanadu a posao u UAE ce nam pomoci da zaradimo novca kako bi smo imali za ponijeti u Kanadu. iskreno meni se dopada UAE zato sto je to zemlja bliza Balkanu nego sto je to Kanada ali kad ne daju povoljnosti oko drzavljanstva smatramo da cemo imati sigurnija prava kao gradjani u Kanadi nego u UAE. Zato, nemoj da vasd zbunjuju ove dvije teme o Kanadi i UAE.
U bilo kojoj uredjenoj drzavi, rezidenti imaju ista prava (u smislu pravne zastite) kao i drzavljani sa izuzetkom prava glasanja na parlamentarnim I predsjednickim izborima.
malsal

#7 Re: Zivot u UAEu

Post by malsal »

Predpostavljam da si musko i musliman. Onda ispunjavas dva osnovna kriterija da bi mogao lagodno zivit u Emiratima.
Jeste da si stranac, i bez obzira na arapski jezik uvjek ces biti stranac i gradjanin druge kategorije, ali sta fali.
Imas odlucujuce prednosti - nisi zensko (ako jesi nemoj slucajno neko da te siluje, u zatvoru ces zavrsit, i nemoj slucajno da bo nekog poljubio/la na ulici, opet zatvor), nisi imigrant iz azije (sto znaci da ces moci zadrzati pasos kad dodjes da radis i da ces moci napustiti emirate kad zelis) i ne interesuju te politika, ljudska prava, sloboda govora i slicno,
Sretno ti u UAE.
hrle1976

#8 Re: Zivot u UAEu

Post by hrle1976 »

Ujedinjei Arapski Emirati nisu za prosjecnog covjeka iz Europe.

Grad Dubai broji oko 2 mil. stanovnika. Oko 700.000 su iz Indije a samo 200.000 je domaceg stanovnistva.

Ljudska prava se nepostuju. Fakticki, ljudska prava se razliku na bazi rase i nacionaliteta.

Religija je Bog i batina u zakonu. Sve se temelji na osnovu religije koja u mojim ocima nema veze sa realitetom. Kao stanac ste u opasnosti da postanete zrtva takvih zakona. U drzavi gdje nema previse pjesackih prelaza i gdje manje vise sve glavne ceste su klasicne auto ceste, vi sebe izlazete velikoj opasnosti da budete zrvta zakona. Kao prvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima domace stanovnistvo je uvijek u pravu osima ako je tuzeni Amerikanac ili Britanac (zbog invesitora) gradjani te dvije zemlje su ekstra zasticeni. Ako ste iz Europe ili Oceanije sanse na sudu su 50/50 a ako ste iz Azije ili Afrike nek vam je Bog na pomoci. Ako imate sudar sa domacinom a vi niste krivi, vi cete biti krivi jer on je domacin a vi ste gost. Ako pregazite domacina, jer domacin je setao auto cestom i sam je kriv, opet vi ste krivi i morate njegovu porodicu odsteti za 30-40.000€ te vam sljedi deportacija.

Nemozete dobiti posao ako se ne izjaznite koje ste religije. Drzava priznaje nekoliko vjera i morate na formularu jednu izabrati. Biti ateista ili agnostik je zabranjeno :roll:

Rasizam i nacionalizam 200% - Hitlerove ideologije se primjenjivaju na svakom cosku. UAE su mozda jedina drzava gdje imate oglase poput.

Posao samo za Europljane.
Trazim sobaricu! Samo iz Filipina.
Trazim radnika! Samo islamske religije.
Zaposljavam samo Britance.
Afrikaci, molim vas nemojte aplicirati.
Posao samo za plaovokose.

Plata je isto bazirana na rasu i drzavljanstvo a ne na osnovu kvalifikacija ili iskustva. U nekom nepisanom pravilu kaze se, da doseljenik (radnik) mora imati najmanje duplu plate nego sto bi imao u drzavi porijekla.

Demokratija je nepoznata rijec.

Zene nemaju nikakva prava. Ako vas neko siluje - bukvano receno ste pravo najebali, jer vi ste krivi, jer ste izazvali silovanje, jer drustvo bazira na muskosti a jadni muskraci su uvijek nevine zrtve, jer vrag je stvorio zenu. :roll:

Poligamija hara u njihovim krugovima. Ruzni papani se takmice tko ce imati vise umotanih zena - nindja / palacinjaka - nemam vise ni rijeci - zene umiru u onim haljinama dok muzevima curi niz usta kad vide zensko sa zapada, Afrike ili Azije.

Image

Cenzura na sve strane. Ako zelite da saznate nesto, mislim na desavanja u drzavi i regionu onda samo citajte stranu stampu - lokalna (na engleskom jeziku) pise samo sto im odobri drzava.
Cenzura internet sajtova je velika. Cenzura na razno raznim produktima se da vidjeti. Pa cak strane novine i magazini prvo idu na cenzuru prije nego sto budu dostavljni narodu. Recimo kupite The SUN novine i na svakoj slici gdje je zena malo vise gola nego sto je kod njih normalno je flomasterom cenzurirana. Na televiziji je cenzura na svakom cosku. Filmovi na kanalima namjenjei za strance, su pod cenzurom, pa tako nemozete niti jedne scene vidti sa poljubcem, isto vazi i za crtane filmove.

Alkohol nije ilegalan ako ste na papiru kad ste trazili posao stavili X da niste musliman - ince neka vam je Bog na pomoci. :lol: Ali konzumiranje alkohola je dozvoljeno samo u hotelima i osobama preko 21 godine. A hoteli su imaju kao jedini licencu za serviranje alkohola po zestokim cijenama. Kupovina alkohola (u prodavnici) je malo mission impossible. Inace prodavicne koje imaju dozvolu da prodaju, svoje odjele plasiraju zabaceno iza debelih vrata i zatamljenih stakala. Tu mozete samo kupiti alkohol ako imate licencu koju samo mozete dobiti u Institucijama za Kriminalistiku :D

Materializam je mantra i jedino jace od same religije (islama) na cemu bazira sam zakon drzave. Vrijedan si toliko koliko imas materialnog statusa te u kojem kvartu zivis. Znannje i licnost je izmislio vrag - to je nebitno.

Ziviti skupa a da niste muz i zena je rizicno. Postoje policiske kontrole koje bukvalno idu od vrata do vrata i kontrolisu - kako pojma nemam ali u najgorem slucaju prijeti deportacija iz drzave.

Nemozete zauvijek zivitu u UAE. I ako ste rodjeni u UAE ali ako vasi roditelji nisu porijekom iz UAE, mozete samo ziviti do penzije. Ako ste dosli zbog posla - isto pravilo vazi.
Tup-zvek-skajlaf

#9 Re: Zivot u UAEu

Post by Tup-zvek-skajlaf »

Moj @Hrle, sto ti nadrobi svega i svacega, pola ti nije tacno :run:

@Dudi, ako ces u Dubai da zaradis pare za Kanadu (mani se, bolan, UAE drzavljanstva, skoro ga je nemoguce dobiti, a i koji ce ti moj) onda nemoj samo trbuhom za kruhom, nego trazi dobar posao, naravno ako imas kvalifikacije i iskustva. Bankarstvo, advokatura, nafta, itd., to su ti sektori gdje se mlati lova, inace ces zavrsiti kao konobar ili recepcioner u hotelu, a tu selameta nejma.
Post Reply