Zivot u oblacima
- sunceKOtepsija
#1 Zivot u oblacima
s obzirom da su oblaci mozemo rec jednako voda, kakvog sve zivota ima u oblacima? podjelimo saznanja i hioptzee
kad budem imao vremena naisacu svoja razmisljanja
-
Niemand
#2 Re: Zivot u oblacima
Vala ako imas vremena otvoriti temu, onda imas i za uvodnog posta. Al hajd.
- sunceKOtepsija
#4 Re: Zivot u oblacima
nista protiv tebe, samo cini mi se da malo podcjenjujes pitanje zivota u oblacima? zamisli da neki tamo imaju neku vrstu interneta, i komuniciraju i potegnu pitanje zivota na zemlji (objasnicu o cemu se radi jer to je ipak drugo pitanje...)Niemand wrote:Vala ako imas vremena otvoriti temu, onda imas i za uvodnog posta. Al hajd.
nisam imap u tom trenu vremena, a razmisljam intenzivno o ovome par sedmica, od kad sam cini mi se polovinom maja vidio jedan ogroman oblak, stepenast, iznad jednog nebopdera, strasno je djelovalo...iako nije to prvi put da o tome razmisljam, ali posto se sad bavimo skorijom historijom neka ostane na ovome... i istrazivao sam i vidio da postoje clanci koji se bave tim pitanjem
http://www.livescience.com/26533-loads- ... louds.html
dakle ti nasi mikro suplanetarnici (bakterije) svojim jednostavno baveci se sobom, prolazeci kroz zivot izmedu ostalog imaju odredeni uticaj na kisu?The research, published today (Jan. 23) in the journal PLoS One, revealed that hailstones drawn from storm clouds harbor several species of bacteria that tend to reside on plants, as well as thousands of organic compounds normally found in soil. Some of the bacterial species can seed the klix ice crystals that lead to rain, suggesting they play a role in causing rain.
kao sto mi svojim djelvanjem imamo uticaj na niz drugih stvari...
za sad toliko, tema je opsirna, ako neko ima nesto edit-ozbiljno (napisao opisno
nastavicu pisati i o paraleli covjek mikrocelijski svijet
-
Niemand
#5 Re: Zivot u oblacima
Ne znam nista o oblacima i bas bezveze otvoriti temu bez da i nama glupim objasnis o cemu se radisunceKOtepsija wrote: nista protiv tebe, samo cini mi se da malo podcjenjujes pitanje zivota u oblacima?
Nego, kako sprovesti analizu na oblaku?
Ne kontam.
-
Niemand
#6 Re: Zivot u oblacima
I kako nastaje onaj led
to mi nikad nije bilo jasno
- sunceKOtepsija
#7 Re: Zivot u oblacima
nisam ni ja neki strucnjak za oblake, samo razmisljam o tome, ako ima neko sta ja znam biolog hemicar ko vec da nam objasni svoja zapazanja, mozda neko i ucestvuje u istrazivanjima, pa imali smo navodno iz bosne ljudi u cernu, nista nije nemoguce, a mozemo istrazivati oblake meteoroloskim balonima, pa i analizom tala usporediti bakterije itd, e ono sto mene zanima je da li postoje bakterije endemske ili karakteristicne samo za oblake ili vise slojeve atmosfere, iznad oblaka, mozda sve ne pada dole, mozda nesto ode iili osta gore? ali pogledaj ovaj clanak na linku i ovaj pasus sto sam izdvojioNiemand wrote:Ne znam nista o oblacima i bas bezveze otvoriti temu bez da i nama glupim objasnis o cemu se radisunceKOtepsija wrote: nista protiv tebe, samo cini mi se da malo podcjenjujes pitanje zivota u oblacima?![]()
Nego, kako sprovesti analizu na oblaku?Nafatas kise i snijega il kako vec
![]()
Ne kontam.![]()
http://sciencenordic.com/storm-clouds-a ... e-bacteria
dakle te bakterije proizvode nekakve kristale i to utice na padavine, izmedu ostalog odnosno razvijanje grmljavine oluja...The research, published today (Jan. 23) in the journal PLoS One, revealed that hailstones drawn from storm clouds harbor several species of bacteria that tend to reside on plants, as well as thousands of organic compounds normally found in soil. Some of the bacterial species can seed the klix ice crystals that lead to rain, suggesting they play a role in causing rain.
dakle te bakterije se normalno nalaze u zemlji, na biljkama, i opnda prelazenjem vode u paru mjenjanjem agregatnog stanja one odu u oblake, sad tamo je malo drugacija klima, te bakterije zive, vrse svoju funkciju i pod odredenim uslovima dolazi do stvaranja uslova za oluju, a na to uticaj imaju i bakterije.
Ovo otvara niz pitanja, recimo nije dovoljno u vremenskoj prognozi uzeti u obzir samo pritisak, temperaturu vjetar vec i sastav oblaka, da bi se utvrdilo da li ce ili ne doci do kise, recimo tuse moze primjeniti iskustvo vidjeti gdje su prosli, kroz koja podrucja itd.
-
Niemand
#8 Re: Zivot u oblacima
Zanimljivo.
Al meni i dalje nije bas jasno kako se to analizira.

Al meni i dalje nije bas jasno kako se to analizira.
-
L u c i f e r
#9 Re: Zivot u oblacima
kad budem imo vremena ostaviću komentar
ako mi naumpadne
jal mi ne bidne mrsko
ako mi naumpadne
jal mi ne bidne mrsko
- sunceKOtepsija
#10 Re: Zivot u oblacima
pa mozemo na razne nacine, recimo meteoroloskim balonima, cak nam ne treba nista fancy,Niemand wrote:Zanimljivo.![]()
Al meni i dalje nije bas jasno kako se to analizira.![]()
https://www.youtube.com/watch?v=gak6urtRDJk
a ono sto se meni svida, i za sta bih se zalagao je nesto ovakvo, nije prebrzo, taman
http://img.kansasmemory.org/thumb500/00178075.jpg
moze se naravno konstruisat i cepelin,a li mislim da nema potrebe
-
Niemand
#11 Re: Zivot u oblacima
Cekaj, kako ce sad s ovim stiroporom, balonom, sta je vec, sakupiti te bakterije za analizu?sunceKOtepsija wrote: pa mozemo na razne nacine, recimo meteoroloskim balonima, cak nam ne treba nista fancy,
a ono sto se meni svida, i za sta bih se zalagao je nesto ovakvo, nije prebrzo, taman![]()
moze se naravno konstruisat i cepelin,a li mislim da nema potrebe
Il ovaj tvoj avion sa slike, mozda ja fakat ne kontam, al stas s ovim osim vozati se po nebu
- Ljakan
#12 Re: Zivot u oblacima
Ima gore hladnjaca, velika, kad se nakupi led oni je ciste i pada led.Niemand wrote:I kako nastaje onaj ledto mi nikad nije bilo jasno
-
Niemand
#13 Re: Zivot u oblacima
Aj nou dets not tru.Ljakan wrote:Ima gore hladnjaca, velika, kad se nakupi led oni je ciste i pada led.Niemand wrote:I kako nastaje onaj ledto mi nikad nije bilo jasno
- Ljakan
#14 Re: Zivot u oblacima
Code: Select all
https://sh.wikipedia.org/wiki/Grad_(padavina)- sunceKOtepsija
#15 Re: Zivot u oblacima
letit kroz oblakeNiemand wrote:Cekaj, kako ce sad s ovim stiroporom, balonom, sta je vec, sakupiti te bakterije za analizu?sunceKOtepsija wrote: pa mozemo na razne nacine, recimo meteoroloskim balonima, cak nam ne treba nista fancy,
a ono sto se meni svida, i za sta bih se zalagao je nesto ovakvo, nije prebrzo, taman![]()
moze se naravno konstruisat i cepelin,a li mislim da nema potrebeNije mi jasno kako uopce analizirati bakterije al drito sa neba, jer ne mozes s oblaka uzeti neki bris il sta tako. Npr ona sa onim ledom iz slovenije iz clanka iznad, kako moze biti sigurna da bilo kakve cestice, bakterije, sta god vec, led nije pokupio padajuci.
![]()
Il ovaj tvoj avion sa slike, mozda ja fakat ne kontam, al stas s ovim osim vozati se po nebu
kad dodemo u oblak ovaj ko je iza izbaci to napole i pritisne otvori zatvori, mislim da mozemo tako
a ovo meteorological baloon je prvo sto je izbacilo, napravili bi to malo modernije, iako mislim da je s avionom i ovim najsigurnije, a upravu si, tesko je bit siguran da nije kontaminirano padom, dakle jednio nam preostaje avion ili cepeli, ja glasam za avion
-
Niemand
#16 Re: Zivot u oblacima
Avion ispusta ono gorivo il kako se to vec zovesunceKOtepsija wrote: ja glasam za avion
valjda navrati neko na temu ko malo vise zna o ovom
-
Juliuscezar
#17 Re: Zivot u oblacima
Izgleda da Zdravko Colic zna nesto vise o ovome, stavise moguce da je ekspert sjetimo se tih kriptiranih poruka u pjesmi Ti zivis u oblacima mala
- sunceKOtepsija
#18 Re: Zivot u oblacima
mozda on nije autor pjesme, a i tema je ozbiljna da bi se bavili trivijalnim stvarima
-
sarajevo999999
#19 Re: Zivot u oblacima
Tek kada ti @leclerc objasni možeš se usuditi da kažeš "znam šta je oblak"
- Edin H.
#20 Re: Zivot u oblacima
Zna i Gilebhnapoleon1 wrote:Izgleda da Zdravko Colic zna nesto vise o ovome, stavise moguce da je ekspert sjetimo se tih kriptiranih poruka u pjesmi Ti zivis u oblacima mala
-
Last December
#21 Re: Zivot u oblacima
Moja draga živi u oblacima...
- sunceKOtepsija
#22 Re: Zivot u oblacima
trebao sam temu postavit na nauku i edukaciju ili na neki forum koji se bavi naukom...bez obzira, nastavicu razmisljati o ovome, velike su stvari u pitanju
-
Last December
#23 Re: Zivot u oblacima
Nadam se da samo trolaš ili ozbiljno vjeruješ da u vodenoj pari žive neki organizmi?
Ništa sa zemlje ne može doći gore pri isparavanju vode, osim u slučajevima kad vrtložnog vjetra kad oblaci mogu biti napunjeni npr česticama saharskog pijeska ko što je skoro bio slučaj kad je kod nas padala blatnjava kiša. U oblastima gdje ima tornada ponekad padaju i ribe sa kišom.
Osim ovih predmeta vjetrom pokupljenih sa tla, moguće su nečistoće iz kosmosa, jer stalno neka prašina pada na zemlju, od sagorenih meteorita i sl.
Ako i ima kakvih organizama na tim česticama budu spaljeni pri sagorijevanju.
To je otprilike to što se tiče ozbiljne diskusije.
E, ima još jedna priča koju sam čitao u Klarkovoj Odiseji 2010 (druga knjiga). Svemirski brod diskaveri je bio na putu prema Jupiteru i kao što svi znamo, zadnje tri planete se još zovu i gasnim džinovima, jer su vrlo male gustine sa omanjim čvrstim jezgrom u sredini. Klark je opisao bića niske gustine, nalik oblacima koja žive u gornjim slojevima atmosfere.
Evo segmenta (poglavlje "Pjenasti predjeli")
Ništa sa zemlje ne može doći gore pri isparavanju vode, osim u slučajevima kad vrtložnog vjetra kad oblaci mogu biti napunjeni npr česticama saharskog pijeska ko što je skoro bio slučaj kad je kod nas padala blatnjava kiša. U oblastima gdje ima tornada ponekad padaju i ribe sa kišom.
Osim ovih predmeta vjetrom pokupljenih sa tla, moguće su nečistoće iz kosmosa, jer stalno neka prašina pada na zemlju, od sagorenih meteorita i sl.
Ako i ima kakvih organizama na tim česticama budu spaljeni pri sagorijevanju.
To je otprilike to što se tiče ozbiljne diskusije.
E, ima još jedna priča koju sam čitao u Klarkovoj Odiseji 2010 (druga knjiga). Svemirski brod diskaveri je bio na putu prema Jupiteru i kao što svi znamo, zadnje tri planete se još zovu i gasnim džinovima, jer su vrlo male gustine sa omanjim čvrstim jezgrom u sredini. Klark je opisao bića niske gustine, nalik oblacima koja žive u gornjim slojevima atmosfere.
Evo segmenta (poglavlje "Pjenasti predjeli")
Ponirao je kroz slojeve oblaka sve dok se nije obreo u području u kome je bilo tako prozračno da se čak i ljudskim čulom vida mogla posmatrati oblast koja je u prečniku imala više od hiljadu kilometara. Bio je to samo sićušni vrtlog u prostranijem kovitlacu velike crvene mrlje; a tu se nalazila zapretana i tajna čije je rešenje čovek dugo naslućivao, ali još ne i dokazao.
Oivičavajući podnožja pokretnih penastih planina, stajalo je mnoštvo malih oblaka oštrih rubova koji su svi bili približno iste veličine i prošarani sličnim crvenim i smeđim pegama. Izgledali su sitni jedino u poređenju sa neljudskim razmerama onoga što ih je okruživalo; najmanji među njima prekrio bi oveći grad.
Očigledno je bilo da su živi, budući da je izvesna bila hotimičnost njihovog sporog kretanja duž obronaka vazdušastih planina, čije su padine pasli poput kakvih kolosalnih oblaka. Takođe su se međusobno dozivali na metarskom području: njihovi radio-glasovi bili su slabašni, ali jasni spram pucketanja i potresa samog Jupitera.
Slični svojevrsnim živim vrećama gasa, oni su plutali uskom zonom između studenih visina i žežećih dubina. Uskom, da - ali ta oblast bila je znatno veća od svekolike biosfere Zemlje.
Nisu, međutim, bili sami. Među njima su se hitro kretala druga stvorenja, toliko sitna da su se lako mogla prevideti. Neka od njih gotovo su neodoljivo podsećala na zemaljske avione, a i bila su približno iste veličine. No, nije bilo sumnje da su takođe živa - predstavljajući možda grabljivice, možda parazite, a možda čak i pastire.
Pred njim se otvaralo čitavo jedno novo poglavlje evolucije, podjednako strano kao i ono koje je osmotrio na Evropi. Tu su bila i torpeda na mlazni pogon, slična lignjama iz zemaljskih okeana, koja su lovila i proždirala ogromne gasne vreće. No, baloni nisu bili lišeni svake odbrane; neki su uzvraćali tako što su ispaljivali električne munje ili se branili pipcima sa kandžama na vrhu, sličnim kilometrima dugačkim lančanim testerama.
Postojala su i snažnija obličja koja su iscrpljivala gotovo sve mogućnosti geometrije - neobični, prozračni zmajevi, tetraedri, kugle, poliedri, prepleti izvijenih traka... Džinovski planktoni Jupiterove atmosfere, oni su bili sazdani da plutaju poput leteće paučine u strujama što hrle nagore, sve dok ne požive dovoljno dugo da ostave potomstvo; zatim bi potonuli u dubinu gde su bili ugljenisani i reciklirani u novo pokolenje.
Istraživao je svet čija je površina više od stotinu puta premašivala Zemljinu, a iako je video mnoga čudesa, ništa tu nije nagoveštavalo inteligenciju. Radio-glasovi velikih balona nosili su samo jednostavne poruke upozorenja i straha. Čak i lovci, za koje se moglo očekivati da razviju više stepene organizacije, nalikovali su jedino ajkulama iz Zemljinih okeana - bezumni automati.
Isto tako, uprkos zapanjujućoj ogromnosti i neobičnosti, biosfera Jupitera predstavljala je krhki svet, mesto magli i pene, tananih svilastih pređa i tkiva tanušnog poput hartije; građa svih ovih tvari poticala je iz neprekidnog pahuljastog padanja petrohemikalija nastalih električnim pražnjenjima u gornjim slojevima atmosfere. Samo su retka među ovim ustrojstvima bila suštastvenija od mehurova od sapunice; najstrašnije lokalne grabljivice bez po muke bi rastrgli na komade čak i najslabiji zemaljski mesožderi.
Slično Evropi u znatno većim razmerama, Jupiter je predstavljao evolucioni cul-de-sac. Svest se tu nikada neće pojaviti; čak i ako do toga dođe, ona će biti osuđena na zakržljali oblik postojanja. Mogla bi se razviti čisto vazdušna kultura, ali u sredini gde je vatra bila nemoguća i gde su čvrste stvari jedva postojale, ona nikada ne bi mogla da stigne ni do kamenog doba.
- sunceKOtepsija
#24 Re: Zivot u oblacima
Last December wrote:Nadam se da samo trolaš ili ozbiljno vjeruješ da u vodenoj pari žive neki organizmi?
http://www.telegraph.co.uk/news/science ... -life.html
The team of researchers set off on Wednesday morning in an airship that will fly at up to 8,000 feet to collect air samples, which they will analyse for bacteria, fungi and other organisms living there.
They will also collect air at 25,000 feet during a high altitude parachute jump in an attempt to find microbes that may survive suspended high in the Earth’s atmosphere.
Scientists have begun an expedition to scour the Earth’s clouds for new species of life and to understand what role bacteria play in helping clouds to form.

cloud lab
http://www.bbc.co.uk/guides/zysv34j
http://www.sciencefocus.com/article/pla ... ife-clouds
Yes. Up to two million tons of bacteria are lofted by air currents into the atmosphere each year, along with 55 million tons of fungal spores and an unknown quantity of algae. These microscopic life forms are thought to play an important part in the weather by causing the water vapour in clouds to precipitate into rain more often than it would in a lifeless atmosphere.
-
Last December
#25 Re: Zivot u oblacima
Sve je to došlo odozdo, nije se razvilo gore i ne zadržava se dugo gore