Zivot u Minhenu?
-
sarajevsko_pivo
#1 Zivot u Minhenu?
Poslije faksa bi volio zivjeti u Minhenu, abd zavrsavam faks 2014.
Studiram European Studies, kad zavrim faksu bicu European Professional.
Znam perfekt Holandski, Engelski, Bosanski, a ucim Deutsch.
Kakve su u Minhenu sanse za posao?
Koliko kosta stan, za pocetak moze biti i manji?
Koliko su odprilike plate?
Nadam se da cu naci firmu za godinu i pol u Minhenu gdje bi mogao na praksu...
-
BornInHell
#2 Re: Zivot u Minhenu?
sta covjek ustvari nauci kad studira taj smjer, jel to nesto slicno politickim naukama?sarajevsko_pivo wrote:Poslije faksa bi volio zivjeti u Minhenu, abd zavrsavam faks 2014.
-
sarajevsko_pivo
#3 Re: Zivot u Minhenu?
Ma svega pomalo, politika, ekonomija, marketing, sama theorija, plus Engelski i Njemacki jos, ali uglavnom sve ima veze sa Evropom.BornInHell wrote:sta covjek ustvari nauci kad studira taj smjer, jel to nesto slicno politickim naukama?sarajevsko_pivo wrote:Poslije faksa bi volio zivjeti u Minhenu, abd zavrsavam faks 2014.
-
nova_korisnica
#4 Re: Zivot u Minhenu?
http://www.unicum.de/leben/lebenshaltun ... esland_2=3
evo nadam se da ce ti ovo pomoci....googlaj mozda malo vise info ima na njem stranicama...
pozz
evo nadam se da ce ti ovo pomoci....googlaj mozda malo vise info ima na njem stranicama...
pozz
-
vanjki
#5 Re: Zivot u Minhenu?
Kada cujem grad Minhen,najezim se.Imao sam srecu da zivim po meni u najljepsem gradu u Evropi.Planiram ove godine da provedem odmor za vrijeme Oktoberfesta..Po meni taj grad ima sve..Najljepsi park(Englischergarten),najbolji klub(Fcbayern),setnje Isarom,Olympiaeinkaufzentrum,Marienplatz...Ma ovo je san:)
-
nova_korisnica
#6 Re: Zivot u Minhenu?
btw, ovi troskovi kirije se vjerovatno odnose na neki studentski dom ili neki WG...za 300 i nesto eura, nema teoretske shanse da nadjes neki stan u "minkenu" :s ali pogledaj na immobilien24.de koliko su krije za stanove u minhenu...mislim da su ostali navedeni troskovi poprilicno blizu realnog 
-
missko
#7 Re: Zivot u Minhenu?
Sacekaj da ti voxpopuli to elaborira, znat ces u cenat kolka je kirija gdje ces se zaposliti i kako ce te primiti. 
-
sarajevsko_pivo
#8 Re: Zivot u Minhenu?
Hvala.nova_korisnica wrote:http://www.unicum.de/leben/lebenshaltun ... esland_2=3
pozz
A gdje je bolje u Becu ili u Minchenu, koji je skuplji grad, gdje je lakse naci posao?
-
Haettenschweiler
#9 Re: Zivot u Minhenu?
Te European Studies mi pravo liče na neki novi Marksizam.
-
Čovjek i po'
#10 Re: Zivot u Minhenu?
Prijatelju, mislim da ces sa European Studies tesko naci posao, pa cak i u najnaprednijoj pokrajini i gradu Njemacke. Nego, dok imas vremena, ljepo s uhvati knjige i upisi neki engineering smjer ili prirodno-matematicki smijer. Imam prijateljicu iz Rosenhajma, veoma blizu Minhena, ima MAS in European Studies i MA in Cultural Production i trazi posao vec dvije godine 
-
Haettenschweiler
#11 Re: Zivot u Minhenu?
Slažem se. Inžinjer ostaje inžinjer u svakom sistemu.Čovjek i po' wrote:Prijatelju, mislim da ces sa European Studies tesko naci posao, pa cak i u najnaprednijoj pokrajini i gradu Njemacke. Nego, dok imas vremena, ljepo s uhvati knjige i upisi neki engineering smjer ili prirodno-matematicki smijer. Imam prijateljicu iz Rosenhajma, veoma blizu Minhena, ima MAS in European Studies i MA in Cultural Production i trazi posao vec dvije godine
- vox-populi
#12 Re: Zivot u Minhenu?
missko wrote:Sacekaj da ti voxpopuli to elaborira, znat ces u cenat kolka je kirija gdje ces se zaposliti i kako ce te primiti.
Evo vratih se iz Banovica, pa da napisem koju.
@postavljac teme:
iskreno, tesko ces se sa tim fakultetom hljeba najesti u Njemackoj. Ne zato sto je fakultet los nego zato sto je potraznja na trzistu rada za takvim zanimanjem skoro pa nikakva. I ono malo sto se trazi je popunjeno domacim kadrovima.
Sa druge strane, cak i da se trazi, tesko bi ti iz BiH mogao konkurisati jer pretpostavljam da su pozicije u nekoj drzavnoj ili javnoj sluzbi na koje se ipak zaposljavaju Njemci.
Ja ti necu savjetovati da upises neki drugi fakultet jer si vjerovatno upisao ono sto volis. Ali, ako zelis vani, onda gledaj da Bsc zavrsis u BiH pa trazi neki postdiplomski studij vani. Ako ces bas u Minhen, LMU ima super postdiplomske programe u tvojoj struci. Do tada iskoristi vrijeme da naucis njemacki jer ce ti trebati.
Sto se prakse tice, to ti ne bih preporucio ako nemas dosta novca. Jer, vecina Praktikuma se ne placa, ili se placa nekih 400€ sto ti nije dovoljno ni za stan. A pri tome ces biti 8 sati zauzet i tesko da ces moci nesto sa strane raditi da zaradis preostali novac.
Stanovi su dosta skupi, pisao sam o tome na nekim drugim temama, ali ako imas studentski status (sto bi u slucaju postdiplomskog imao), moze se naci neki WG za do 300€.
Za plate u tvojoj struci zaista ne znam, mislim da je to Tariflohn, dakle da postoji neki koeficijent pri odredjivanju minimalne plate. Mogu se raspitati ako ti je hitno.
-
gern
#13 Re: Zivot u Minhenu?
Pozdrav svima,
zanima me dali cu moci dobiti posao u Njemackoj (Minhen) ako sma zavrsila germanistiku u Bosni. Mogu li ikako srediti boravisnu dozvolu na osnovu struke?
zanima me dali cu moci dobiti posao u Njemackoj (Minhen) ako sma zavrsila germanistiku u Bosni. Mogu li ikako srediti boravisnu dozvolu na osnovu struke?
- magi87
#14 Re: Zivot u Minhenu?
pa oni imaju svoj kadar, msm ne treba im stranac koji ce nekog poducavat njihovom jeziku! jedino ako imas najvisi nivo jos 2 strana jezika, onda bi mogla pronaci posao tipa euro-fremdsprachenkorrespondent ili sekretarice!
sto se tice stanarina u münchenu, to ide uvijek sklapanjem mietvertraga, u kojem se obavezujes da ces dati unaprijed 3 stanarine, i da 3 mjeseca prije najavis kad se iseljavas u suprotnom ti gazda uzme sve stanarine. najskupji kvadrat u D je u münchenu i iznosi min. 17 eura! ukoliko neko trazi garsonjeru (20 kvadrata), cijene istih se krecu od 550- 650 eura kalt! dakle jos nekih 60 eura za racune koji se placaju pausalno! super je ako imas par prijatelja za WG pa iznajmite npr. 3-soban stan (cija cijena se krece cca 800-900 eura) pa podijelite troskove, to je najisplativija varijanta! sto se tice studentskog, tu mi stranci nemamo nikakve sanse, barem u münchenu je tako, zato sto to nijemci rezervisu i do 6 mjeseci prije. münchen je veliki centar i velika je nestasica stanova generalno,a garsonjere su najskuplje! sto se tice münchena samog, po meni najljepsi grad u europi, poslije strasbourga! za posao je pomalo tesko postalo u samom münchenu, jer razumljivo konkurencija je nevjerovatno jaka! ali u okolini, u malim mjestima uvijek treba radne snage! sretno!
sto se tice stanarina u münchenu, to ide uvijek sklapanjem mietvertraga, u kojem se obavezujes da ces dati unaprijed 3 stanarine, i da 3 mjeseca prije najavis kad se iseljavas u suprotnom ti gazda uzme sve stanarine. najskupji kvadrat u D je u münchenu i iznosi min. 17 eura! ukoliko neko trazi garsonjeru (20 kvadrata), cijene istih se krecu od 550- 650 eura kalt! dakle jos nekih 60 eura za racune koji se placaju pausalno! super je ako imas par prijatelja za WG pa iznajmite npr. 3-soban stan (cija cijena se krece cca 800-900 eura) pa podijelite troskove, to je najisplativija varijanta! sto se tice studentskog, tu mi stranci nemamo nikakve sanse, barem u münchenu je tako, zato sto to nijemci rezervisu i do 6 mjeseci prije. münchen je veliki centar i velika je nestasica stanova generalno,a garsonjere su najskuplje! sto se tice münchena samog, po meni najljepsi grad u europi, poslije strasbourga! za posao je pomalo tesko postalo u samom münchenu, jer razumljivo konkurencija je nevjerovatno jaka! ali u okolini, u malim mjestima uvijek treba radne snage! sretno!
- hrle1976
#15 Re: Zivot u Minhenu?
Mislis na Brisel druze, sve one koje poznam sto su to studirali European Studies rade ili u Briselu ili u Strasburgu, nisam jos cuo da radi negdje drugo ali podvlacim da nisam ni expert na podruciju, ali mogu da jednog dobrog prijatelja upitam koji radi u Briselu. Sve u svemu koliko sam skonto sta rade su administrativni poslovi. To sa praksama nema nikakve veze niti znacaja za zaposljavanje - ti ces najmanje morati poslati 50-70 zahtjeva za posao da bi u roku od cetri do sest mjeseci dobio poziv od 2-3 firme za interviju. Irgra i ulogu koji pasos odnosno ciji si drzavljanin. Sto se plate tice nemam pojma ali mislim da je solidna. Sto se tice cijena u MUC ispod 2.000€ NETTO plate zaboravi. Onda ce morati potraziti stan u okolini MUC cca. 20-30km pa se vozom vozikat.sarajevsko_pivo wrote:Poslije faksa bi volio zivjeti u Minhenu, abd zavrsavam faks 2014.
- hrle1976
#16 Re: Zivot u Minhenu?
gern wrote:Pozdrav svima,
Necu reci 100% ne ali moras imati DEBELU stelu, a u jednu ruku da si i zvjer po znanju. Iskreno receno prije ces u Poljskoj ili Finskoj dobiti posao vezano za germanistiku nego u Njemackoj, jer oni vec imaju svoj kadar itd.
-
rudy81
#17 Re: Zivot u Minhenu?
neko rece da moras il u brisel il strasburg s tim studijem....nije bas tacno, postoje EU agencije sirom europe (ako vec zelis da radis za neku).... naravno, nisi ogranicen samo na EU agencije/institucije. sta je polje tvog interesovanja? EU studies je sirok pojam i vjerovatno si za neko polje imao poseban interes...sarajevsko_pivo wrote:Poslije faksa bi volio zivjeti u Minhenu, abd zavrsavam faks 2014.
da sam na tvom mjestu radije bih u Bec (ne zato sto je Minhen los), nekako mi je Bec vise "sjeo"
-
sombra
#18 Re: Zivot u Minhenu?
Ako namjeravas traziti posao u nekoj od EU agencija/institucija, imaj u vidu da dosta njih uposljava iskljucivo drzavljane zemalja evropske unije.
http://en.wikipedia.org/wiki/Agencies_o ... pean_Union
http://en.wikipedia.org/wiki/Agencies_o ... pean_Union
-
Barca_Adnan
#19 Re: Zivot u Minhenu?
Pozdrav svima,
Ja imam jedno pitanje i nadam se da ima neko ko ce mi moc odgovorit na njega.
Moja zena i ja odlucili smo da se selimo u Munchen. Njena je sestra vec tamo godinu dana,radi i zivi i lijepo joj. Fazon je u tome sto one imaju Americki pasos,i veoma lahko dolaze do posla,odnosno do radne vize. Njena sestra i suprug su cekali jedno mjesec dana i odmah poceli radit.Imaju djeciju naknadu,socijalno i zdravstveno i sve to sto ima u normalnim zemljama. Moja zena isto tako odmah ce da dobije posao,ima neka shema,ali to nije ni bitno,vec mene zanima koju ja vizu mogu dobit na osnovu spajanja bracnih supruznika?! Mi smo se vjencali u Bosni,pokusali ovdje,ali nema fajde,a ne ide nam se ni u Ameriku. Njena sestra je malo istrazivala,i rekla mi da nakon 6 mjeseca zeninog boravka gore i rada,ja mogu dobir vizu da boravim gore. Je li iko imao slicnu proceduru,zna li je li to samo boravisna ili imam pravo i radit,i kad bi mogao podnjet zahtjev za dobijanje radne vize?
Ja imam jedno pitanje i nadam se da ima neko ko ce mi moc odgovorit na njega.
Moja zena i ja odlucili smo da se selimo u Munchen. Njena je sestra vec tamo godinu dana,radi i zivi i lijepo joj. Fazon je u tome sto one imaju Americki pasos,i veoma lahko dolaze do posla,odnosno do radne vize. Njena sestra i suprug su cekali jedno mjesec dana i odmah poceli radit.Imaju djeciju naknadu,socijalno i zdravstveno i sve to sto ima u normalnim zemljama. Moja zena isto tako odmah ce da dobije posao,ima neka shema,ali to nije ni bitno,vec mene zanima koju ja vizu mogu dobit na osnovu spajanja bracnih supruznika?! Mi smo se vjencali u Bosni,pokusali ovdje,ali nema fajde,a ne ide nam se ni u Ameriku. Njena sestra je malo istrazivala,i rekla mi da nakon 6 mjeseca zeninog boravka gore i rada,ja mogu dobir vizu da boravim gore. Je li iko imao slicnu proceduru,zna li je li to samo boravisna ili imam pravo i radit,i kad bi mogao podnjet zahtjev za dobijanje radne vize?
- OptimusPrime
#20 Re: Zivot u Minhenu?
Pozz forumasi,
Potreban privremeni smjestaj (soba) u Minhenu od 28.02 na 1-2 mjeseca.
Da li ima neko od vas nekoga, placam vrlo dobro
- dedovic.almir
#21 Re: Zivot u Minhenu?
Koliko dobro ?OptimusPrime wrote:Pozz forumasi,
- OptimusPrime
#22 Re: Zivot u Minhenu?
Almire, imas pp.... pozzdedovic.almir wrote:Koliko dobro ?OptimusPrime wrote:Pozz forumasi,
- cehaja
#23 Re: Zivot u Minhenu?
Statistike kazu da je Minhen jedan od top 10 gradova za zivot na svijetu...
-
bo-ki25
#24 Re: Zivot u Minhenu?
Zanima me kakvo je stanje u Minhenu sa konobarima? Zivim u Banja Luci i imam Hrvatske papire, takodje sam zivio 10 godina u Njemackoj i poznajem jezik.. Volio bih tamo raditi, kao konobar jer imam iskustva ili neki fizicki posao..
-
filozofija
#25 Re: Zivot u Minhenu?
Na žalost, hrvatski pasoš ne pomaže ništa za neki stalan posao ukoliko nemaš neku univerzitetsku kvalifikaciju. Međutim, postoji opcija za sezonski posao ako nađeš sezonski posao u pokrajini Bajern. Nešto takvo recimo: http://www.hzz.hr/default.aspx?id=13097bo-ki25 wrote:Zanima me kakvo je stanje u Minhenu sa konobarima? Zivim u Banja Luci i imam Hrvatske papire, takodje sam zivio 10 godina u Njemackoj i poznajem jezik.. Volio bih tamo raditi, kao konobar jer imam iskustva ili neki fizicki posao..