Život u Francuskoj, Lyon?
Da li neko ima iskustva sa zivotom u navedenom gradu?, s obzirom da razmatram neke ponude za posao. Ovo je solucija u naredno vrijeme, nece biti bas ubrzo.
Koliko je skup zivot, iznajmljivanje stanova, kupovina hrane ? i sl. Razmatram, da li bi se uopste isplatilo, mada bi plata bila ekstra dobra za nase BH uslove.
Hvala!
Život u Francuskoj, Lyon?
Moderator: anex
- strong69
#2 Re: Život u Francuskoj, Lyon?
Bio sam u Lyonu poslovno-turisticki 7 dana i da mi je za vrijeme mog boravka tamo i poslije toga neko ponudio da ostanem i radim pristao bih odmah bez ikakvog razmisljanja. S obzirom da sam imao par poslovnih sastanaka tada sam obisao i par velikih industrijskih postrojenja i ti saradnici su nam rekli da je Lyon kicma i stub razvoja industrije i trgovine u Francuskoj. Grad je inace prelijep, mislim da je na 2 neke rijeke, sad kako se zovu ne znam da me ubijes
Ne znam kakva je sada situacija (bio prije 5 godina) ali nadam se da je dobra. Ne znam u kojoj bi oblasti privrede radio? Ja svakako planiram posjetiti taj grad makar kao turista. Jedino sto je problematicno tamo jesu Arapi i imaju te njihove cetvrti koje Francuzi izbjegavaju a i ostali "bljedoliki"
Tako su nam sugerisali nasi poslovni partneri i hotelski radnici.
Ne znam kakva je sada situacija (bio prije 5 godina) ali nadam se da je dobra. Ne znam u kojoj bi oblasti privrede radio? Ja svakako planiram posjetiti taj grad makar kao turista. Jedino sto je problematicno tamo jesu Arapi i imaju te njihove cetvrti koje Francuzi izbjegavaju a i ostali "bljedoliki"
- iceman ze
#3 Re: Život u Francuskoj, Lyon?
Hvala na infu, u vezi teme. Razmisljam o ovoj opciji vec duze vrijeme, potrebni su jos neki sitni preduslovi. Nije posao u privrednom sektoru, mada mi je poznato da imaju tamo razvijenu industriju.Nadam se da ce se jos neko javiti, s nekim informacijama oko zivota tamo. 
- Mjesanac
#4 Re: Život u Francuskoj, Lyon?
Ne znam za zivot tamo, i ja sam bio kao turista, ali ti zelim reci da je Lyon predobar grad, tako neka pozitivna atmosfera vlada.Bio sam i u Parizu. Lyon je mogu slobodno reci bolji od Pariza. U Lyonu se osjeca ona juznjacka atmosfera, a poznato je u Fr, da su juznjaci sto puta bolji ljudi od sjevernjaka. Lyon ti je i relativno blizu Alpama, pa mozes skoknut na skijanje tokom zime. Dvije rijeke prolaze Lyonom, Saona i Rhone, a centar grada se nalazi na poluostrvu izmedju njih. To je ono sto ti ja sa turisticke strane mogu pomoci, a zivot kao zivot tamo nisam iskusio.
- iceman ze
#5 Re: Život u Francuskoj, Lyon?
Svaki info je dobro dosao, tako da sam zahvalan, jer sklapam ugovor na 3+3 god. pa moram razmisliti o svim dobrim i losim stranama odlaska. Pohvatao sam i ja na netu neke osnovne stvari,al' iz iskustva najbolje je iz prve ruke...