Zivot u BiH, ponos ili sramota...
-
rashid
#53 Re: Zivot u BiH, ponos ili sramota...
Ovako ...bandolero wrote:rashid wrote:Nijedno od toga ... nego je ČAST!bandolero wrote:Ovo je veliko pitanje i molim sve one koji ce odgovarati da procitaju uvodnu rijec..
1. Da li je zivot u Bosni i Hercegovini sramota za njene gradjane jer zivimo u uslovima koji su nepodnosljivi, u uslovima u kojima ne zive ni gradjani zemalja treceg svijeta,kaskamo za susjedima, kocimo u razvoju i slicno...?
2. Da li je zivot u Bosni i Hercegovini ponos za njene gradjane jer pokazuju da mogu opstati u u slovima u kojim opstaju i zive...?
a sta je uzrok te casti??
ČAST mi je zivjeti sa ljudima, koji prezivljavaju sa 100 KM na selima i prezive!
ČAST mi je zivjeti sa ljudima, koji su prezivjeli grozote a svejedno imaju osmjeh na licu.
ČAST mi je sto sa tako malo, ipak znaju biti sretni.
ČAST mi je od svega gore nabrojano, da znaju reci svejedno moja BOSNA I HERCEGOVINA.
Sta se tice teme, meni aupsolutno ne smeta sto raja danima ispija kafe po strosi i da su kafici puni ... to me niti malo ne tangira. Jer, tako ima posla za mene i ostale koji hoce da rade. A oni neka se zale i neka mahalaju i sljedecih 50 godina. Tako da to mi je cista suplja.
Sve ce jednom doci na svoje ... pa kad tad.
Jedini problem sto ja vidim je da neki hoce sve servirano ... e pa jebi ga.
Tih problema ima svugdje, samo sto nasa raja nema priliku to vidjeti i dozivjeti.
Znaci jedan pozitivan primjer:
I jedna ispravka:muha_sa wrote:-ne kontam pitanjeal hajd da i ja šta napišem.
cega bi se to trebo stidjet![]()
svoje zemlje---ne kontam.
-ponosan sam na nju.
-ucestvovo u odbrani i ne kajem se zbog toga-cak šta više--PONOSIM.
-volim li je--Volim.
Nije samo Sarajevo nego je citava Bosna i Hercegovina.ulpinian wrote:Ma zaebite vi to sve, Sarajevo je pojam za život i rahatluk
- The Nightwatchman
#54 Re: Zivot u BiH, ponos ili sramota...
raside, reci mi majke ti, ali iskreno- koliko si stranih zemalja posjetio poslije naseg zadnjeg rata (na duze od 7 dana) i koje su to zemlje bile.rashid wrote:Ovako ...bandolero wrote:rashid wrote: Nijedno od toga ... nego je ČAST!
ČAST mi je zivjeti sa ljudima, koji prezivljavaju sa 100 KM na selima i prezive!
ČAST mi je zivjeti sa ljudima, koji su prezivjeli grozote a svejedno imaju osmjeh na licu.
ČAST mi je od svega gore nabrojano, da znaju reci svejedno moja BOSNA I HERCEGOVINA.
Sta se tice teme, meni aupsolutno ne smeta sto raja danima ispija kafe po strosi i da su kafici puni ... to me niti malo ne tangira. Jer, tako ima posla za mene i ostale koji hoce da rade. A oni neka se zale i neka mahalaju i sljedecih 50 godina. Tako da to mi je cista suplja.
Tih problema ima svugdje, samo sto nasa raja nema priliku to vidjeti i dozivjeti.
-ponosan sam na nju.
-volim li je--Volim.
Nije samo Sarajevo nego je citava Bosna i Hercegovina.ulpinian wrote:Ma zaebite vi to sve, Sarajevo je pojam za život i rahatluk
u potpunosti postujem tvoj stav, nemoj pogresno shvatiti.
-
rashid
#55 Re: Zivot u BiH, ponos ili sramota...
Sloveniju, Austriju, Madzarsku, Italiju, Maltu i Njemacku ... u tim drzavama sam bio vise od 7 dana. Samo da napomenem, da u toku rata nisam bio u BiH.The Nightwatchman wrote:raside, reci mi majke ti, ali iskreno- koliko si stranih zemalja posjetio poslije naseg zadn1eg rata (na duze od 7 dana) i koje su to zemlje bile.rashid wrote:Ovako ...bandolero wrote:
-ponosan sam na nju.
-volim li je--Volim.
- The Nightwatchman
pretpostavljam, bio si izbjeglica u tim zemljama? ili ako nisi ispravi me...
-
mostarac
#57 Re: Zivot u BiH, ponos ili sramota...
1. Nije mi cast jer ti ljudi su sami izabrali da zive od 100 KM i nista apsolutno ne cine da zive od vise. Samo kukaju i krive svakog drugog za svoje problemerashid wrote:
1. ČAST mi je zivjeti sa ljudima, koji prezivljavaju sa 100 KM na selima i prezive!
2. ČAST mi je zivjeti sa ljudima, koji su prezivjeli grozote a svejedno imaju osmjeh na licu.
3. ČAST mi je sto sa tako malo, ipak znaju biti sretni.
4. ČAST mi je od svega gore nabrojano, da znaju reci svejedno moja BOSNA I HERCEGOVINA.
2.
3. Nije mi cast, jer nemaju nikakvu ambiciju da imaju vise i bolje i to sto su sretni se zove prilagodjavanje datoj situaciji. Ja sa to malo nisam sretan, al me definitivno ubise ovi sto su sretni jer na moju nesrecu oni sputavaju i mene da imam vise.
4. Vrlo malo ljudi je zadovoljno tom drzavom i iskreno domovina mi je tamo gdje mi je lijepo, a u BiH mi definitivno nije lijepo. Sta je ta Bosna dala meni? Nista. Samo mi je otela i otima i dalje. Ja ne zivim od patritotizma pa mi i ta floskula moja bosna i hercegovina, nikako ne pogadja srce.
Zivot u bosni i hercegovini je prije svega sramota za njene gradjane, al ne zato sto zive u sramotnim uslovima, nego zato sto nista ne cine da se ti uslovi promjene i sto su zadovoljni ovakvom situacijom, jer da su nezadovoljni onda bi mjenjali nesto.
Mene je sramota gradjana bosne i hercegovine, a na cast mi nema sta biti. Mogu se ponositi prethodnim generacijama, ali to je kicenje tudjim perjem, ali moja generacija nema nijednu jedinu stvar na koju bi bila ponosna i za to smo sami krivi.
Generacija koja danas zivi u BiH i kroji njen zivot je sramota za bosnu i hercegovinu i generacija koje se niko nece sjecati po dobrom.
- muha_sa
pardon što upadam---u cemu je fol i cemu postavljat pitanje o boravku u zapadnim zemljama
--mogu li ja ??
evo i bez dopuštenja---
-Ceška-Prag--10.dana----Tunis/15dana/--hajd da i Libiju dodam--97-e--radio 3.mjeseca.
--U Svicarskoj---3.mjeseca--ništa radio--samo tutnjo--godina 2001.
-Francuska.-izleti iz Svice--svakodnevni.
-Njemacka---ništa izbjeglica.
-U Svedskoj--jednom 17.dana---jednom 3.mjeseca--vratio se prije mjesec dana.
--sad me interesuje kakve veze imaju ovi posjeti sa ljubavlju prema Bosni / i životom u Bosni.
da napomenem---živim iskljucivo od svog rada.to jest-rintanja.
--mogu li ja ??
evo i bez dopuštenja---
-Ceška-Prag--10.dana----Tunis/15dana/--hajd da i Libiju dodam--97-e--radio 3.mjeseca.
--sad me interesuje kakve veze imaju ovi posjeti sa ljubavlju prema Bosni / i životom u Bosni.
- The Nightwatchman
pa hocu da kazem da s obzirom na djelotvornost naseg pasosa ne mozemo praviti komparacije. normalno da ce ti biti dobro, ako ne znas za bolje ili nisi vidio bolje. znaci, nemamo izlaz iz zemlje.muha_sa wrote:pardon što upadam---u cemu je fol i cemu postavljat pitanje o boravku u zapadnim zemljama![]()
![]()
--mogu li ja ??
evo i bez dopuštenja---
mislim, ti imas subjektivan stav. imas pravo da volis svoju zemlju. i da kazes da ti je tu najbolje. ali to je subjektivno.
objektivno- ova zemlja je dno dna.
- muha_sa
idiot sam
davno se zarekoh da nikad na forumu ništa izuzev B/C necu otvorit a evo me opet--i gdje??na politici a baš se zareko da na politiku necu ni povirit.
Izvinjavam se postavljacu teme----necu više---kunem se svim i svacim.
--hajmo mi u kafanu--ja castim
-
bajadera82
The Nightwatchman wrote:pa hocu da kazem da s obzirom na djelotvornost naseg pasosa ne mozemo praviti komparacije. normalno da ce ti biti dobro, ako ne znas za bolje ili nisi vidio bolje. znaci, nemamo izlaz iz zemlje.muha_sa wrote:pardon što upadam---u cemu je fol i cemu postavljat pitanje o boravku u zapadnim zemljama![]()
![]()
--mogu li ja ??
evo i bez dopuštenja---
mislim, ti imas subjektivan stav. imas pravo da volis svoju zemlju. i da kazes da ti je tu najbolje. ali to je subjektivno.
Uvijek se moze bolje! problemi u BiH su ocigledni i ne treba mi komparacija sa drugim zemljama. i svako od nas ko je bio u inostranstvu i ko tamo zivi ima drugacija iskustva u tim zemljama, koji se razlikuju jer su iskustva subjektivna. na politiku i te uslove koje imamo kroz nju moramo objektivno gledati.
-
rashid
#62 Re: Zivot u BiH, ponos ili sramota...
Apsolutno se slazem sa tobom. Pitanje: Pa sta jos radis ovdje? Vrata su ti otvorena pa idi ... niti ce ti ko zamjeriti nit osudzivati. Svijet je jedno veliko selo pa sad ti sebi nadzi jedno adekvatno i budi sretan. Jer svako ima pravo na svoju srecu.mostarac wrote:1. Nije mi cast jer ti ljudi su sami izabrali da zive od 100 KM i nista apsolutno ne cine da zive od vise. Samo kukaju i krive svakog drugog za svoje problemerashid wrote:
1. ČAST mi je zivjeti sa ljudima, koji prezivljavaju sa 100 KM na selima i prezive!
2. ČAST mi je zivjeti sa ljudima, koji su prezivjeli grozote a svejedno imaju osmjeh na licu.
4. ČAST mi je od svega gore nabrojano, da znaju reci svejedno moja BOSNA I HERCEGOVINA.
2.
3. Nije mi cast, jer nemaju nikakvu ambiciju da imaju vise i bolje i to sto su sretni se zove prilagodjavanje datoj situaciji. Ja sa to malo nisam sretan, al me definitivno ubise ovi sto su sretni jer na moju nesrecu oni sputavaju i mene da imam vise.
4. Vrlo malo ljudi je zadovoljno tom drzavom i iskreno domovina mi je tamo gdje mi je lijepo, a u BiH mi definitivno nije lijepo. Sta je ta Bosna dala meni? Nista. Samo mi je otela i otima i dalje. Ja ne zivim od patritotizma pa mi i ta floskula moja bosna i hercegovina, nikako ne pogadja srce.
Zivot u bosni i hercegovini je prije svega sramota za njene gradjane, al ne zato sto zive u sramotnim uslovima, nego zato sto nista ne cine da se ti uslovi promjene i sto su zadovoljni ovakvom situacijom, jer da su nezadovoljni onda bi mjenjali nesto.
Mene je sramota gradjana bosne i hercegovine, a na cast mi nema sta biti. Mogu se ponositi prethodnim generacijama, ali to je kicenje tudjim perjem, ali moja generacija nema nijednu jedinu stvar na koju bi bila ponosna i za to smo sami krivi.
Generacija koja danas zivi u BiH i kroji njen zivot je sramota za bosnu i hercegovinu i generacija koje se niko nece sjecati po dobrom.
A tvoje 4 tacke su mi isto razumljive. Jebi ga ... to je sasvim normalno da te ljudi sputavaju i zavide. Pa ljudi smo zaboga. Vazno je iz toga da cjenis svoj zivot i radis ono sto tebe veseli. Ako mislis da ti to Bosna i Hercegovina ne moze dati ... jbg. Nije jedina drzava na ovoj zemlji.
- The Nightwatchman
ovo je jedna od vecih nebuloza na ovoj temi. najgore mi pada to sto pricate o stvarima o kojima pojma nemate. strategije ekonomskog razvoja su uze podrucje kojim se bavim i jednostavno, postujem ono sto govorite- ali to su vasi subjektivni dojmovi. situacija realno je puno drugacija.bajadera82 wrote:The Nightwatchman wrote:pa hocu da kazem da s obzirom na djelotvornost naseg pasosa ne mozemo praviti komparacije. normalno da ce ti biti dobro, ako ne znas za bolje ili nisi vidio bolje. znaci, nemamo izlaz iz zemlje.muha_sa wrote:pardon što upadam---u cemu je fol i cemu postavljat pitanje o boravku u zapadnim zemljama![]()
![]()
--mogu li ja ??
evo i bez dopuštenja---
Uvijek se moze bolje! problemi u BiH su ocigledni i ne treba mi komparacija sa drugim zemljama. i svako od nas ko je bio u inostranstvu i ko tamo zivi ima drugacija iskustva u tim zemljama, koji se razlikuju jer su iskustva subjektivna. na politiku i te uslove koje imamo kroz nju moramo objektivno gledati.
- chuchumbamayumbe
#64 Re: Zivot u BiH, ponos ili sramota...
Kako to mislis da su vrata otvorena? Gdje to ja mogu otici (ako vec zelim) i raditi? Machak, vrata su zatvorena i gdje si-tu si. Zasto da ne, ja bih sutra otisao nedje jer znam da ima bolje, ali ne mogu. Znas i sam zasto.rashid wrote:Apsolutno se slazem sa tobom. Pitanje: Pa sta jos radis ovdje? Vrata su ti otvorena pa idi ... niti ce ti ko zamjeriti nit osudzivati. Svijet je jedno veliko selo pa sad ti sebi nadzi jedno adekvatno i budi sretan. Jer svako ima pravo na svoju srecu.mostarac wrote:1. Nije mi cast jer ti ljudi su sami izabrali da zive od 100 KM i nista apsolutno ne cine da zive od vise. Samo kukaju i krive svakog drugog za svoje problemerashid wrote:
2.
A tvoje 4 tacke su mi isto razumljive. Jebi ga ... to je sasvim normalno da te ljudi sputavaju i zavide. Pa ljudi smo zaboga. Vazno je iz toga da cjenis svoj zivot i radis ono sto tebe veseli. Ako mislis da ti to Bosna i Hercegovina ne moze dati ... jbg. Nije jedina drzava na ovoj zemlji.
-
bajadera82
The Nightwatchman wrote:
ovo je jedna od vecih nebuloza na ovoj temi. najgore mi pada to sto pricate o stvarima o kojima pojma nemate. strategije ekonomskog razvoja su uze podrucje kojim se bavim i jednostavno, postujem ono sto govorite- ali to su vasi subjektivni dojmovi. situacija realno je puno drugacija.
pa nije stvar samo o ekonomskom razvoju! tema je opsirna. i nema niko nista protiv toga sto se ti razumijes u strategije ekonomskog razvoja. cak mi je drago
-
sibelius
kako nije...besplatan javni prevoz, haman besplatna muzika, pice...pa cak su i knjige jeftine na pijacama...svaki 4 ili 3 stanovnik posjeduje automobil, skoro svima su rjesena stambena pitanja (na ovaj ili onaj nacin)...ambiciju i neostvarive snove lijecimo vjecitim kukanjem i bozanskim opravdanjima...ulpinian wrote:Ma zaebite vi to sve, Sarajevo je pojam za život i rahatluk
da li postoji zadovoljniji narod na svijetu?...mislim da ne...
- bandolero
#67 Re: Zivot u BiH, ponos ili sramota...
rashid wrote:Sloveniju, Austriju, Madzarsku, Italiju, Maltu i Njemacku ... u tim drzavama sam bio vise od 7 dana. Samo da napomenem, da u toku rata nisam bio u BiH.The Nightwatchman wrote:raside, reci mi majke ti, ali iskreno- koliko si stranih zemalja posjetio poslije naseg zadn1eg rata (na duze od 7 dana) i koje su to zemlje bile.rashid wrote: Ovako ...
I jedna ispravka:
Nije samo Sarajevo nego je citava Bosna i Hercegovina.
buraz nisi bio u BiH kada je najteze bilo.. i nemoj onda tako govoriti.. znaci da za tebe pretstavlja ponos zivot u bih, bas jer ti je cast sve sto si nabrojao, a jel ti prezivljavas mjesec dana sa 100 KM?
- bandolero
muha_sa wrote:idiot samdavno se zarekoh da nikad na forumu ništa izuzev B/C necu otvorit a evo me opet--i gdje??na politici a baš se zareko da na politiku necu ni povirit.
ma burazere nemas razloga da mi se izvinjavas... a kada god hoces u kafanu, mozes me naci preko SARAJEVO-X imas tamo moj msn...
-
ulpinian
Ja ne znam kako je tebi... al' meni je supersibelius wrote:kako nije...besplatan javni prevoz, haman besplatna muzika, pice...pa cak su i knjige jeftine na pijacama...svaki 4 ili 3 stanovnik posjeduje automobil, skoro svima su rjesena stambena pitanja (na ovaj ili onaj nacin)...ambiciju i neostvarive snove lijecimo vjecitim kukanjem i bozanskim opravdanjima...ulpinian wrote:Ma zaebite vi to sve, Sarajevo je pojam za život i rahatluk
da li postoji zadovoljniji narod na svijetu?...mislim da ne...
-
newone
Ma da i tebi u Bosni plate recimo $30.00 po satu i ti bi ga Jaro rintao 24 sata/7 dana!ulpinian wrote:Ja ne znam kako je tebi... al' meni je supersibelius wrote:kako nije...besplatan javni prevoz, haman besplatna muzika, pice...pa cak su i knjige jeftine na pijacama...svaki 4 ili 3 stanovnik posjeduje automobil, skoro svima su rjesena stambena pitanja (na ovaj ili onaj nacin)...ambiciju i neostvarive snove lijecimo vjecitim kukanjem i bozanskim opravdanjima...ulpinian wrote:Ma zaebite vi to sve, Sarajevo je pojam za život i rahatluk
da li postoji zadovoljniji narod na svijetu?...mislim da ne..., a za ove što jedva čekaju da idu iz BiH misleći da tamo negdje na Zapadu moze da bude neki svetac od svog 24satnog radnog vremena... - neka idu jbg..., biće više posla za nas koji ostajemo
![]()
![]()
- madner
#71 Re: Zivot u BiH, ponos ili sramota...
A gdje bi ti išao, i šta bi radio?chuchumbamayumbe wrote: Kako to mislis da su vrata otvorena? Gdje to ja mogu otici (ako vec zelim) i raditi? Machak, vrata su zatvorena i gdje si-tu si. Zasto da ne, ja bih sutra otisao nedje jer znam da ima bolje, ali ne mogu. Znas i sam zasto.
Svi koje misle da je ovo dno dna, pojma nemaju kako ljudi žive. I ne moraju ić dalje od Bukurešte da vide kako to izgleda.
Mada su oni većinom ovdje došli.
-
bajadera82
De ba nemojte me sjebavati ovom pricom.. ja se kontam vratiti u Sarajevo
bujrum vama vamo u dijasporu, meni je dosta bilo 
- chuchumbamayumbe
#73 Re: Zivot u BiH, ponos ili sramota...
Pa recimo da bih isao "trbuhom za kruhom", zasto da ne? U cemu je tu problem?madner wrote:A gdje bi ti išao, i šta bi radio?chuchumbamayumbe wrote: Kako to mislis da su vrata otvorena? Gdje to ja mogu otici (ako vec zelim) i raditi? Machak, vrata su zatvorena i gdje si-tu si. Zasto da ne, ja bih sutra otisao nedje jer znam da ima bolje, ali ne mogu. Znas i sam zasto.
Svi koje misle da je ovo dno dna, pojma nemaju kako ljudi žive. I ne moraju ić dalje od Bukurešte da vide kako to izgleda.
Mada su oni većinom ovdje došli.
Ovo nije dno dna, znam ja i sam, ali za nekoga ko je vidio svega u zivotu, za nekoga ko je izasao iz rata sa nadom da ce biti bolje (ne puca po glavi, utoliko je bolje), za nekoga ko je dovoljno inteligentan da vidi sta se ovdje radi, a ne vidi svjetlo na kraju tunela, nema razloga da kazem da ovo danas valja.
Kome je u danasnje vremenu u Bosni i Hercegovini dobro, ko misli da ovo danas valja, dabogda mu vazda ovako valjalo i dobro bilo.
I onom sto je shljego od Boga pitaj gdje, kada je vidio lift i wc sholju, to mu je bio kraj svijeta! Ja sam se rodio sa liftom i chenifom u stanu, meni to nije kraj svijeta.
- chuchumbamayumbe
Vrati se, ali ako imas dobar posao, obezbijedjen smjestaj i iako si spreman/spremna da iz dana u dan slusas shuplje price o politici, nacijama i o golfovima dvicama, ocam'!bajadera82 wrote:De ba nemojte me sjebavati ovom pricom.. ja se kontam vratiti u Sarajevobujrum vama vamo u dijasporu, meni je dosta bilo
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
u bosni se ne živi
u bosni se životari (sada)
nasmijali biste se kad biste čuli koliko trošim mjesečno...
pa tolika je dnevnica maloljetne radnice na kasi u zapadnoj europi
meni je super ovdje... imam sve što poželim... jeste da su mi zahtjevi niski... ali me boli
boli me to što bi moglo biti 12 puta bolje... odmah sada za mjesec dva kad bi se političari dogovorili...
moglo bi biti bolje da budemo sretni većina nas---> raduckamo pomalo... idemo na more
planine
izlazimo
družimo se s prijateljima...
drago mi je što živim ovdje... ne mogu se zamisliti nigdje drugdje (valjda što su mi mali prohtjevi)
boli me.. što svako jutro kad ustanem vidim druge ljude kako kopaju po kanti
boli me što sam vidio 4 člana 1 porodice kako ruju po kantama...
u one prazne kante se dijete ubacuje malo... valjda otac rukama ne može po dnu rovati...
kako biti sretan kad komšija pati
kako biti sretan kad komšija ima sve a dana nije radio
u bosni se životari (sada)
nasmijali biste se kad biste čuli koliko trošim mjesečno...
pa tolika je dnevnica maloljetne radnice na kasi u zapadnoj europi
meni je super ovdje... imam sve što poželim... jeste da su mi zahtjevi niski... ali me boli
boli me to što bi moglo biti 12 puta bolje... odmah sada za mjesec dva kad bi se političari dogovorili...
moglo bi biti bolje da budemo sretni većina nas---> raduckamo pomalo... idemo na more
planine
izlazimo
družimo se s prijateljima...
drago mi je što živim ovdje... ne mogu se zamisliti nigdje drugdje (valjda što su mi mali prohtjevi)
boli me.. što svako jutro kad ustanem vidim druge ljude kako kopaju po kanti
boli me što sam vidio 4 člana 1 porodice kako ruju po kantama...
u one prazne kante se dijete ubacuje malo... valjda otac rukama ne može po dnu rovati...
kako biti sretan kad komšija pati
kako biti sretan kad komšija ima sve a dana nije radio