SOMA wrote:cudi me da ti vox populi jos nije odgovorio
evo ja cu pokusati, mada ne zivim u Berlinu:
Berlin je jedan od najjeftinijih velikih gradova u Njemackoj, pogotovo sto se tice stanova. Ali na zalost ti ne znam reci konkretne i tacne cijene, a pogotovo ne za Berlin Mitte. Pogledaj ovdje
http://www.immobilienscout24.de.
NK su sve rezije osim struje, obicno racunaj oko 25%-30% kaltmiete za rezije.
Za doktore: sve ide preko osiguranja, doktore ne placas na licu mjesta (osim 10€ ako odes kod doktora bez uputnice).
Prednosti privatnog osiguranja su da manje cekas kod doktora

) neam pojma, jesu sigurno neke finese, ali vala meni nista ne fali s "ne-privatnim" osiguranjem.
Za goli zivot - e tu ulijece moja prva recenica - Berlin je jedan od najjeftinijih gradova u Njemackoj

a oporezivanje plate ti je otprilike isto ko u Austriji. Al vjeruj mi, s 2200 neto ces u Berlinu dalje stici nego u Becu (i sto se tice i hrane i odjece i izlaska i provoda)

Uzivaj u Berlinu, ja bih odmah prihvatila posao!

Ja tek ovo sad vidio

, ne znam da li je jos uvijek aktuelno...
Anyhow, vise sam zaduzen za juzni dio zemlje nego za sjevero-istocni
Ali neke stvari mogu odgovoriti, posebno za privatno osiguranje.
Prednosti su velike, prvo dosta se manje ceka ako dodjes bez termina. Drugo, po meni i najbitnije, ti mozes izabrati tarifu koju ces placati. Pa tako, ako si mlad i zdrav, izaberes neku tarifu koja te osigurava od operacija, lezanja u bolnici i nekih teskih bolesti. A ostalo preuzmes rizik i lijecis se sam (tipa, prehlada, gripa i sl.). Na ovaj nacin mozes dosta love ustediti, naravno uz veci rizik. Eh da, uslov za privatno osiguranje je da zaradjujes 50k na godisnjem nivou.
13. i 14. plata je rijetka pojava, bar u Bayernu, vjerujem da je slicno i u Berlinu. Privatne firme rijetko to daju, dok recimo univerziteti, adminstracija, bolnice imaju praksu da daju 13. i 14. platu.
3600€ brutto je cca. 2300€ netto uz Lohnsteuer klasu 1. Ako si ozenjen ili ako imas djecu, onda je to sasvim druga prica. 2300€ netto je ok plata u Minhenu, u Berlinu je to odlicna plata.
Ako trazis stan u Mitte, onda ces ponistiti prednost jeftinih stanova u Berlinu. Mitte je uzasno skup i za neki stan od 50-60 kvadrata ces izdvojiti sigurno 800-1000€. Sa druge strane, isti takav stan malo juznije, recimo na Schönebergu mozes naci za 400-500€. O istocnom dijelu grada i da ne pricam.
Gradski prevoz je skuplji i losije organizovan od Minhena, vjerujem i od Beca. Za prvu zonu ces placati oko 70€ mjesecno, s tim da S-Bahni redovno kasne.
Eto, pa ako te jos sta zanima, pitaj.