Zivot u Belgiju
- sinuhe
#26 Re: Zivot u Belgiju
Za Australiju sam samo cuo da ljudi idu tamo i da ima ovaca. Nikad nista drugo nisam cuo za Australiju. Misteriozna zemlja.
-
zemo_online
#27 Re: Zivot u Belgiju
sinuhe wrote:Za Australiju sam samo cuo da ljudi idu tamo i da ima ovaca. Nikad nista drugo nisam cuo za Australiju. Misteriozna zemlja.
slabo si obavjesten. skroz slabo.
- sinuhe
#28 Re: Zivot u Belgiju
Ja stvarno nikad nista nisam cuo za Australiju, cak ni clanak o Australiji na wikipediji ne kaze nista.
Pretpostavljam da izvoz rude i ovaca omogucava unutrasnju potrosnju.
-
zemo_online
#29 Re: Zivot u Belgiju
sinuhe wrote:Ja stvarno nikad nista nisam cuo za Australiju, cak ni clanak o Australiji na wikipediji ne kaze nista.
evo ti internet pa citaj.
-
sarajevsko_pivo
#30 Re: Zivot u Belgiju
Peugeot 206.test01 wrote:sarajevsko_pivo wrote:Placas svakako 100 eura po osobi koja je iznad 18 godina, ali 100 eura je samo za osnovni paket, ako hoces nesto bolje racunaj 120-130 eura, ako je vas dvoje onda racunaj samo za osiguranje 250 eura, u NL moras biti osiguran, tako nema da neces.
Plate u NL nisu bas visoke, recimo u supermarketu ako radis puno radno vrijeme, izadje te neto oko 1200-1400 eura, administracija 1500-1800 .
Kirija obicnog stana ti je oko 500 eura, dodaj jos struju 150 eura, voda 40 eura, osiguranja 50 eura.
Ja placam osiguranje za auto 70 eura svaki mijesec i 30 eura za porez na auto.
Belgija ti je bolja od NL, i ako su place manje, ali zato placas mnogo manje racuna, i ako izgubis posao Mozes dosta lako dobiti socijalu, dok u NL nista vise ne moze, sada tjeraju bolesne ljude da rade, ako ti recimo majka prima socijalu i ti radis, onda ti automatski smanje majci socijalu, i ako si ti student,.
I ako imas partnera u inostranstvu I zivis u Belgiji mozes ga odmah dovesti, samo nek ste vjencani, dok NL imaju 10000 zahtjeva nekih.
150 eura na struju,pa kolko ti to trosis brate? to nije normalno. da ne uzgajas nesto?![]()
koji auto ti imas ako je porez samo 30 eura mjesecno. taj auto garant nije tezi od tone jer nije moguce. garant imas dobar auto jer placas ako osiguranje placas 70 eura,a to je garant full casco. znaci,sa tvojom racunicom nesto ne stima sto se auta tice.i struje.
i na kraju drzava svako malo uzima i uzima,cijene rastu brze od primanja a oni samo cute i cute i trpe,umjesto da ponekad pokazu i zube.zato ja cijenim francuze koji,ako ih drzava pocne da prca,izadju na ulicu i onda drzava ima problem i tako se bore za svoja prava. i dobiju vise love naravno.
Meni je 21 godina, i tek mi je prvo auta, zato placam toliko osiguranje, jos je najslabije.
I toliko placamo struju, i uvijek moramo do platiti, ne samo mi nego mnogi u NL.
Zemlja je totalno propala
-
Bosonog
#31 Re: Zivot u Belgiju
Ev moj prvi post na forumu
I ja sam inace iz Belgije, zivim ovdje vec desetak godina tak da znam malo kako funkcijonise ova nasa mala belgija i ako ti sta zatreba samo pitaj mala_ba. Jest malo kasno mozda al sam se tek sad upiso na forum.
Nadam se da si se malo navikla na belgiju i brisel mada brisel i belgija nisu isto, kao sto znas brisel je glavni grad maroka kao sto kazu belgijanci
Veliki pozdrav iz West-Vlaanderena
I ja sam inace iz Belgije, zivim ovdje vec desetak godina tak da znam malo kako funkcijonise ova nasa mala belgija i ako ti sta zatreba samo pitaj mala_ba. Jest malo kasno mozda al sam se tek sad upiso na forum.
Nadam se da si se malo navikla na belgiju i brisel mada brisel i belgija nisu isto, kao sto znas brisel je glavni grad maroka kao sto kazu belgijanci
Veliki pozdrav iz West-Vlaanderena
- eta
#32 Re: Zivot u Belgiju
nakon dugih 16 godina belgije, par savjeta:
uci jezikE, i francuski i flamanski, koliko god bio ruzan
zivi kod valonaca, po mogucnosti u lijezu, posije sarajeva samo se u lijezu mozes osjecati sarajkom
radi za flamance
ako prodjes kroz lijez javi se na pm
uci jezikE, i francuski i flamanski, koliko god bio ruzan
zivi kod valonaca, po mogucnosti u lijezu, posije sarajeva samo se u lijezu mozes osjecati sarajkom
radi za flamance
ako prodjes kroz lijez javi se na pm
-
nacafaca
#33 Re: Zivot u Belgiju
Kakva je onua poslova u Lijezu??iskreno ja gde god i da nadjem neki zanimljiv oglas sve je to najcesce ili brisle ili jos severinije a opet mislim da bi s emoj muz bolje snasao u waloniji bas zbog jezika
jel znas moda neke biroe za poslove bas i Lijezu???
- eta
#34 Rea trazite: Zivot u Belgiju
ako dobro govorite jezik, ima posla kod mene u firmi
slobodno mi se javi na mp
ako je jezik 'nako', u lijezu taxi firme drze nasi momci, tu bi se moglo poceti
sve zavisi sta trazite kao posao
slobodno mi se javi na mp
ako je jezik 'nako', u lijezu taxi firme drze nasi momci, tu bi se moglo poceti
sve zavisi sta trazite kao posao
-
soulfly11000
#35 Re: Zivot u Belgiju
Pozdrav dobri ljudi,
ukazala mi se prilika da zapocnem "novi zivot" u Belgiji pa sam hteo od vas koji tamo zivite da dobijem neki info.
Naime, postoji mogucnost da zasnujem jednu vrstu fiktivnog braka s osobom koja je belgijski drzavljanin. Narvno, osobu jako dobro poznajem, decenijsko prijateljstvo, ista godista itd.
Ono sto me zanima je: kakav je moj status u slucaju da se ozenim? Od jezika ne znam ni holandski ni francuski samo engleski. Da li idem na socijalu, cuo sam da se ide u neku skolu kao neka vrsta integracije u drustvo(ucenje jezika), jel moram s tom osobom da zivim ili....
Znam samo da posle tri godine dobijam pravo da trazim (a ne automatcki da dobijem) drzavljanstvo. Verovatno znate neki slucaj? Mislim da je ovo najrealnija varijanta jer posao ne mogu dobiti posto ne znam jezik. Inace sam po zanimanju ugostitelj.
ukazala mi se prilika da zapocnem "novi zivot" u Belgiji pa sam hteo od vas koji tamo zivite da dobijem neki info.
Naime, postoji mogucnost da zasnujem jednu vrstu fiktivnog braka s osobom koja je belgijski drzavljanin. Narvno, osobu jako dobro poznajem, decenijsko prijateljstvo, ista godista itd.
Ono sto me zanima je: kakav je moj status u slucaju da se ozenim? Od jezika ne znam ni holandski ni francuski samo engleski. Da li idem na socijalu, cuo sam da se ide u neku skolu kao neka vrsta integracije u drustvo(ucenje jezika), jel moram s tom osobom da zivim ili....
Znam samo da posle tri godine dobijam pravo da trazim (a ne automatcki da dobijem) drzavljanstvo. Verovatno znate neki slucaj? Mislim da je ovo najrealnija varijanta jer posao ne mogu dobiti posto ne znam jezik. Inace sam po zanimanju ugostitelj.
- hrle1976
#36 Re: Zivot u Belgiju
Cuo sam da je 5 god. a ne vise 3 god. Ali sigurno znam da su prosle godine stegli zakon tako, da poslje naturalizacije mozes u roku od 5 god. izugubiti drzavljanstvo, jer su usli u trag brojnim laznim brakovima. Tako da od tog fiktivnog braka moze ispast brak od 10 god.

-
soulfly11000
#37 Re: Zivot u Belgiju
Au covece!hrle1976 wrote:Cuo sam da je 5 god. a ne vise 3 god. Ali sigurno znam da su prosle godine stegli zakon tako, da poslje naturalizacije mozes u roku od 5 god. izugubiti drzavljanstvo, jer su usli u trag brojnim laznim brakovima. Tako da od tog fiktivnog braka moze ispast brak od 10 god.![]()
Sta znam, ta devojka je simpa al nisam planirao toliko dugo ostati s njom
-
elcaliente
#38 Re: Zivot u Belgiju
Ostanii koliko mozes, libo te racku, ona svakako odgovara za tebe.soulfly11000 wrote:Au covece!hrle1976 wrote:Cuo sam da je 5 god. a ne vise 3 god. Ali sigurno znam da su prosle godine stegli zakon tako, da poslje naturalizacije mozes u roku od 5 god. izugubiti drzavljanstvo, jer su usli u trag brojnim laznim brakovima. Tako da od tog fiktivnog braka moze ispast brak od 10 god.![]()
Sta znam, ta devojka je simpa al nisam planirao toliko dugo ostati s njom
-
soulfly11000
#39 Re: Zivot u Belgiju
Ne bi hteo tako da odradim, ipak ono neko ti ukazuje poverenje.
Nego zanima me jel neko zna da li bukvalno moramo ziveti zajedno ili samo kad proveravaju soc. sluzbe?
Cuo sam da nema one varijante da ti banu na vrata nego ti se najave kad dolaze u proveru
Nego zanima me jel neko zna da li bukvalno moramo ziveti zajedno ili samo kad proveravaju soc. sluzbe?
Cuo sam da nema one varijante da ti banu na vrata nego ti se najave kad dolaze u proveru
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#40 Re: Zivot u Belgiju
soulfly11000 wrote:Ne bi hteo tako da odradim, ipak ono neko ti ukazuje poverenje.
Morate ziviti na istoj adresi. Nema kad banu na vrata nego vas sa distance posmatraju.
-
soulfly11000
#41 Re: Zivot u Belgiju
[/quote]Morate ziviti na istoj adresi. Nema kad banu na vrata nego vas sa distance posmatraju.pa kad zakljuce da nije to to, fino vas pozovu na razgovor gdje njoj ocitaju krivicnu kaznu koja ce biti podignuta protiv nje a tebi noga u dupe i 10 godina zabrane u EU. Barem tako se ponasaju u Danskoj. Iz prve ti ruke kazem posumljaju nato ako poslje 2 godine braka nemate djete!!! To je kao prva opomena! Vjeruj mi znaju koju knjigu citas, sta kupujes, gdje izlazis, skim se druzis ...
KONTROLA 200% ali sve sa kulturne daljine.
Tako sam i mislio da rade. Nego gledam bar neko vreme da ostanem (bar godinu dana) da savladam jezik, pa da nadjem regularan posao. Jedino tako mogu da ostanem
Izgleda da su zesce postrili imigracionu politiku, ranije su ljudi dovlacili celu rodbinu
- Zviz
#42 Re: Zivot u Belgiju
Tako sam i mislio da rade. Nego gledam bar neko vreme da ostanem (bar godinu dana) da savladam jezik, pa da nadjem regularan posao. Jedino tako mogu da ostanemsoulfly11000 wrote:Morate ziviti na istoj adresi. Nema kad banu na vrata nego vas sa distance posmatraju.pa kad zakljuce da nije to to, fino vas pozovu na razgovor gdje njoj ocitaju krivicnu kaznu koja ce biti podignuta protiv nje a tebi noga u dupe i 10 godina zabrane u EU. Barem tako se ponasaju u Danskoj. Iz prve ti ruke kazem posumljaju nato ako poslje 2 godine braka nemate djete!!! To je kao prva opomena! Vjeruj mi znaju koju knjigu citas, sta kupujes, gdje izlazis, skim se druzis ...
KONTROLA 200% ali sve sa kulturne daljine.
Izgleda da su zesce postrili imigracionu politiku, ranije su ljudi dovlacili celu rodbinu[/quote]
Do jedno 2002 godine, u Dansku si mogao dovesti skoro koga si zelio. Kasnje su nacionalisti pobjedili, pa su cak i svojima udarili granicu da bi bila fer prema strancima, i tako rodjenim dancima onemogucili brak sa strankinjom ako nije najmanje boravio 28 godina u Danskoj.
-
soulfly11000
#43 Re: Zivot u Belgiju
Sta znam, u farancuskom delu Belgije ima bas dosta ljudi iz Bosne.Do jedno 2002 godine, u Dansku si mogao dovesti skoro koga si zelio. Kasnje su nacionalisti pobjedili, pa su cak i svojima udarili granicu da bi bila fer prema strancima, i tako rodjenim dancima onemogucili brak sa strankinjom ako nije najmanje boravio 28 godina u Danskoj.Pa su zakon morali mjenjati na kratak period zbog princa kad je bila svadba sa Mary iz Australije.
Zakon za strance se izmjenio 14 puta u roku godine dana
Danci inace efikasno smanjuju broj stranaca iz godine u godinu. Iz Bosne je bilo 1995 oko 23.000 danas je 12.500. Nude za povratak dozivotnu penziju od 750km i start kapital od 50.000KM. U Belgiji koliko sam cuo skoro pa nema ljudi iz Bosne.
Po nekim iskustvima cini mi se da je to najliberalnija zemlja prema emigrantima.
Jos kad cujes kakva im je socijalna politika, tipa ako si drzavljanin Belgije, posle 65. godine dobijas automatski penziju, bez obzira koliko si radio. Za njihov standard to je smesna penzija al za ovde - da zivis ko grof!
Zbog takvih stvari vredi pokusati - pa sta kosta da kosta
- Zviz
#44 Re: Zivot u Belgiju
Isti sitem penzije k'o u Danskoj. Imas drzavno-zagarantovanu penziju, imas svoju penzionu ustedu i imas ono sto si doplacivao za penziju u skladu sa dogovorom izmedju tvog sindikata i sindikata poslodavca.
Zatim mozes izabrati tri nacina isplate. Malo po malo svaki mjesec [klasika] do smrti, sve odjednom da ti isplate ili da vecu sumu imas mjesecno od 10 godina minimum do 25 godina maksimum. U pravilniku pise ako neracunas da ces dozivit 90 godinu zivota.
Zatim prijevremenska penzija koju mozes tek dobiti od 18 godine do 65. Mada ova opcija se pokusava drasticno reducirati ili ukinuti.
Onda imas fleksjob: radis koji sat na dan [3-4] a primas 1/2 ili 2/3 svoje originalne plate. To je pretezno za ljude fizickim problemima. Te odluka o 1/2 ili 2/3 zavisi o stepenu fizickog problema.
Zatim mozes izabrati tri nacina isplate. Malo po malo svaki mjesec [klasika] do smrti, sve odjednom da ti isplate ili da vecu sumu imas mjesecno od 10 godina minimum do 25 godina maksimum. U pravilniku pise ako neracunas da ces dozivit 90 godinu zivota.
Zatim prijevremenska penzija koju mozes tek dobiti od 18 godine do 65. Mada ova opcija se pokusava drasticno reducirati ili ukinuti.
Onda imas fleksjob: radis koji sat na dan [3-4] a primas 1/2 ili 2/3 svoje originalne plate. To je pretezno za ljude fizickim problemima. Te odluka o 1/2 ili 2/3 zavisi o stepenu fizickog problema.
- hrle1976
#45 Re: Zivot u Belgiju
U penziju od 18 god. ? 
- kica
#46 Re: Zivot u Belgiju
Belgija: Bogate porodice, a siromašna država
BRISEL -
Porodice u Belgiji najbogatije su u evrozoni, sa ukupnim bogatstvom u 2012. od 981 milijardu evra, piše belgijska štampa.
Prošečna belgijska porodica ima 67.158 evra na štednji i investicijama, što je rekord u evrozoni.
Prosek u Holandiji je 61.219 evra, zatim sledi Francuska sa 47.407 evra, pa Nemačka sa 38.702 evra.
Vrednost nepokretnosti belgijskih domaćinstava, prema proceni Belgijske centralne banke, je oko hiljadu milijardi evra.
Očekujući povećanje poreza u budućnosti, belgijske porodice velike količine novca stavljaju na štednju, što objašnjava, kako navodi štampa, zašto Belgija ima veoma bogate porodice, a siromašnu državu.
Krajem juna 2007. godine, kada je berza stajala najbolje, porodično bogatstvo u Belgiji procenjeno je na 882 milijarde evra, a krajem 2008, 795 milijardi evra.
BRISEL -
Porodice u Belgiji najbogatije su u evrozoni, sa ukupnim bogatstvom u 2012. od 981 milijardu evra, piše belgijska štampa.
Prošečna belgijska porodica ima 67.158 evra na štednji i investicijama, što je rekord u evrozoni.
Prosek u Holandiji je 61.219 evra, zatim sledi Francuska sa 47.407 evra, pa Nemačka sa 38.702 evra.
Vrednost nepokretnosti belgijskih domaćinstava, prema proceni Belgijske centralne banke, je oko hiljadu milijardi evra.
Očekujući povećanje poreza u budućnosti, belgijske porodice velike količine novca stavljaju na štednju, što objašnjava, kako navodi štampa, zašto Belgija ima veoma bogate porodice, a siromašnu državu.
Krajem juna 2007. godine, kada je berza stajala najbolje, porodično bogatstvo u Belgiji procenjeno je na 882 milijarde evra, a krajem 2008, 795 milijardi evra.
-
dado01
#47 Re: Zivot u Belgiju
Pozdrav forumašima, pitam se kakva je sada situacija u Belgiji što se tiče zaposlenja, života, troškova...
- Zviz
#48 Re: Zivot u Belgiju
Zavisi kakv posao trazis, ako je nesto sa nizom skolom aka zanat i sl. onda zaboravi, jer da se ponudis dzaba da radis opet im je jeftinij poljak kojeg mogu da huze za 0,5€ satnica bez daljnih papirologija i sl. zezancija.dado01 wrote:Pozdrav forumašima, pitam se kakva je sada situacija u Belgiji što se tiče zaposlenja, života, troškova...
-
michaela
#49 Re: Zivot u Belgiju
odavno nesto smjesnije ne procitahKen_M wrote:ne znam kako je zivjeti u Belgiju ali bolje bi ti bilo da si u Sarajevo na Elidžu i zaposliti se u GRAS. Eto.
bravo buraz, pravo u sridu
-
dado01
#50 Re: Zivot u Belgiju
Pozdrav druže, hvala na odgovoru, ako te mogu zamoliti da mi napišeš (okvirno) troškove života tamo. Koliko tebe i tvoju porodicu košta mjesec dana života u Belgiji. A za Poljake, Bugare i ostale je lako, svako ima svoju nafaku a i oni su došli kao i svi da rade i zarade. Hvala ti još jednom na odgovoru.Zviz wrote:Zavisi kakv posao trazis, ako je nesto sa nizom skolom aka zanat i sl. onda zaboravi, jer da se ponudis dzaba da radis opet im je jeftinij poljak kojeg mogu da huze za 0,5€ satnica bez daljnih papirologija i sl. zezancija.dado01 wrote:Pozdrav forumašima, pitam se kakva je sada situacija u Belgiji što se tiče zaposlenja, života, troškova...