Zivot u Belgiji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Bosanski Saz

#1 Zivot u Belgiji

Post by Bosanski Saz »

Pozdrav,
Imam mogućnost zaposljavanja u Briselu. Selio bih se iz USA.

Ponudjena plata je 3000 Eura.
Mozete li podijeliti vasa iskustva na temu zivot u Belgiji, Brisel i okolina?
Cijene hrane, Obrazovanje, Ucenje jezika, Prevoz, porez na auta, itd....

Hvala
sarayewo

#2 Re: Zivot u Belgiji

Post by sarayewo »

Ja se ovdje preselih prije 6 mjeseci... Prvo jel' ti te 3000 bruto ili neto? Ovo moras utanaciti jer su porezi ogromni i moze ti napraviti veliku razliku...

Troskovi zivota... Mene stan od 85 m2 izadje oko 800 EUR mjesecno sa rezijama... gorivo ti je oko 1 EUR po litru... ako imas licno auto onda te kosta jos 60-100 EUR mjesecno registracija i osiguranje... E sad, ovdje je jako cesta praksa da za iole bolje pozicije dobijes i auto od firme kao dio paketa... Onda jedino sto ti se jos oduzima od plate je nekih 100-injak EUR poreza jer se to auto racuna kao dodatni prihod. Ako nemas auto, mreza gradskog prevoza u Briselu je JAKO dobro razvijena (autobusi, tramvaji, metro). Cijena pojedinacne karte je ja mislim 1.70 EUR (tako sam cuo, nisam imao potrebe da koristim prevoz), a recimo moja firma ljudima koji nemaju sluzbeno auto obezbjedjuje mjesecne karte.

Cijene hrane... ako imas predstavu kakve su cijene u Sarajevu, uzmes isto to samo u EUR i otprilike ces dobiti cijene hrane.

Sto se jezika tice, postoji more kurseva francuskog i flamanskog (tj. holandskog) ali u Briselu mozes prezivjeti i samo sa engleskim... naravno, mnogo je lakse ako znas jedan od ova dva jezika.

Jako puno toga ti zavisi od ponudjenih uslova... mozes online potraziti i neke kalkulatore plate i toga, pa da vidis na cemu stojis.
paral0c0

#3 Re: Zivot u Belgiji

Post by paral0c0 »

Bosanski Saz wrote:Pozdrav,
Imam mogućnost zaposljavanja u Briselu. Selio bih se iz USA.

Ponudjena plata je 3000 Eura.
Mozete li podijeliti vasa iskustva na temu zivot u Belgiji, Brisel i okolina?
Cijene hrane, Obrazovanje, Ucenje jezika, Prevoz, porez na auta, itd....

Hvala
SKoro isto kao u Holandiji, cesto sam u Antwerpen, hrana i garderoba isto ko u NL.

Evo koliko tamo kosta hrana:

http://www.hypercarrefour.be/Promotion_ ... lderID=797

Stan sigurno moze jeftinije, nego sto ovaj gore ima, znam jednu tamo odselila se, trosoban stan €450,-
Bosanski Saz

#4 Re: Zivot u Belgiji

Post by Bosanski Saz »

Hvala na odgovorima. Plata je bruto, i ako uspijemo da se preselimo u Brisel svakako cu se javiti,

Pozdrav
sarayewo

#5 Re: Zivot u Belgiji

Post by sarayewo »

3000 bruto ti izadje na oko 1750 neto ako nemas nikakvih drugih dodataka... (npr. ja imam oko 300 eura dodatak za sitne troskove jer puno putujem). Ako se selis, javi se, rado cu ti pomoci koliko mogu...
Bosanski Saz

#6 Re: Zivot u Belgiji

Post by Bosanski Saz »

Ja sam imao intervju prosle nedelje, i sada cekam da se glavni menadzer vrati iz Amerike u Brisel, trenutno je na Legaltech-u u New Yorku, pa cemo da vidimo.
Spomenuo si "dodatke" na putovanja. to pitam jer cu i ja putovati po Evropi, i najvise po Francuskoj, Holandiji i Njemackoj, a kako firma ima office u Londonu, mozda idem i tamo. kako se to placa, i kako se placa porez na te stvari.
Namjeravam da uvezem i auto iz USA jer imam godinu dana starog pasata, da li znas nesto o tome.

Pozdrav
Post Reply