Život u Barseloni

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
aldm

#1 Život u Barseloni

Post by aldm »

Pozdrav,

ima li neko da živi ili je živio u Barseloni? Razmatram jednu poslovnu opciju, pa me zanima kakv je život.

Koliko košta rentanje stana na mjesec (van centra)? Prema mojem istraživanju je 550E
Kakav je prevoz i koliko košta? Po netu je 50E mjesečno
Koliki su općenito troškovi života?
Kolika bi plata bila dovoljna za jednog samca da živi normalno, ni preskromno ni neskromno? Vidim na netu da su prosječne plate skoro duplo manje od Njemačke, mada su i troškovi života manji koliko vidim.
Znam da je grad prelijep za turiste, ali kakav je za život tamo?

Svaka info je dobrodošla. BTW pozicija je softver inžinjer :)

Hvala unaprijed :sax:
ho oponopono

#2 Re: Život u Barseloni

Post by ho oponopono »

...ma kakva crna Barsa, mi živimo na forumu...đe da znamo... :gunjastajl:
joske

#3 Re: Život u Barseloni

Post by joske »

odi u ambasadu i raspitaj se :lol: :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#4 Re: Život u Barseloni

Post by Tomahawk11 »

aldm wrote:Pozdrav,

ima li neko da živi ili je živio u Barseloni? Razmatram jednu poslovnu opciju, pa me zanima kakv je život.

Koliko košta rentanje stana na mjesec (van centra)? Prema mojem istraživanju je 550E
Kolika bi plata bila dovoljna za jednog samca da živi normalno, ni preskromno ni neskromno? Vidim na netu da su prosječne plate skoro duplo manje od Njemačke, mada su i troškovi života manji koliko vidim.

Moj otac zivi i radi u Barci 8 godina.
On je po zanimanju VKV bravar.
Takodje i moj tetak zivi i radi tamo.
Evo sam mu proslijedio ovo sto te zanima, pa kad dobijem odgovor i ti ces.
supercali

#5 Re: Život u Barseloni

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:

Moj otac zivi i radi u Barci 8 godina.
On je po zanimanju VKV bravar.
Takodje i moj tetak zivi i radi tamo.
Evo sam mu proslijedio ovo sto te zanima, pa kad dobijem odgovor i ti ces.
A ti navijas za real
Jbt sta si ti bogu skrivio
Tomahawk11
Globalni moderator

#6 Re: Život u Barseloni

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote: A ti navijas za real
Nema to veze.
Stari je neutralan :)
benjen

#7 Re: Život u Barseloni

Post by benjen »

Tomahawk11 wrote:
supercali wrote: A ti navijas za real
Nema to veze.
Stari je neutralan :)
Tomo madridista :) brat moj :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#8 Re: Život u Barseloni

Post by Tomahawk11 »

Evo sta kaze moj otac:
Znas sta za zivot samca ptrbno je oko 1000€ ako iznajmi stan a ako iznajmi sobu manje kosta zavisi od zone i kako se snadje ako kuha dosta je jeftinije nego u restoranima
Ima po zonama prva zona je manhe vise 50€
aldm

#9 Re: Život u Barseloni

Post by aldm »

Hvala puno. Ta info mi je bila potrebna. Još kad bi mi javio je li teško naći stan za iznajmljivanje (ne mora biti centar) i kakav je gradski prevoz, bilo bi fenomenalno :)
Tomahawk11 wrote:

Evo sta kaze moj otac:
Znas sta za zivot samca ptrbno je oko 1000€ ako iznajmi stan a ako iznajmi sobu manje kosta zavisi od zone i kako se snadje ako kuha dosta je jeftinije nego u restoranima
Ima po zonama prva zona je manhe vise 50€
Tomahawk11
Globalni moderator

#10 Re: Život u Barseloni

Post by Tomahawk11 »

aldm wrote:Hvala puno. Ta info mi je bila potrebna. Još kad bi mi javio je li teško naći stan za iznajmljivanje (ne mora biti centar) i kakav je gradski prevoz, bilo bi fenomenalno :)
Ono sto ja znam, metro. Dobar prevoz.
Za iznajmljivanje stana cu pitati, pa ti javim.
Šveđanin

#11 Re: Život u Barseloni

Post by Šveđanin »

Od Spanaca sa posla cujem da ova zvanicna prosjecna plata od 1700 eura koju vlast pominje nema veze sa zivotom bukvalno.
Sad nije tema price, ali za Portugal isto, zvanicna prosjecna 1000 eura, a u realnosti 600-700 za vecinu popupacije.
Tomahawk11
Globalni moderator

#12 Re: Život u Barseloni

Post by Tomahawk11 »

Šveđanin wrote:Od Spanaca sa posla cujem da ova zvanicna prosjecna plata od 1700 eura koju vlast pominje nema veze sa zivotom bukvalno.
Sad nije tema price, ali za Portugal isto, zvanicna prosjecna 1000 eura, a u realnosti 600-700 za vecinu popupacije.
Tacno tako.
Nema sanse ni u Barceloni, ni u Spaniji da je to prosjecna plata.
No, covjek ide kao softver inzinjer.
madner

#13 Re: Život u Barseloni

Post by madner »

Prosjek je jedno, prosjecna drugo.
Ci-Nick

#14 Re: Život u Barseloni

Post by Ci-Nick »

Bruto plata, prosjek u Španiji 2.074 eura (2.256), Portugal 1.414 eura (1.663), Slovenija 1.655 (2.081),.. ovo u zagradama je preračunato na osnovu cijena, kupovne moći.
Tako da je prosjek u Španiji malo jači od Slovenija a Portugal je već znatnije iza Slovenije.
E sad opet ima tu još faktora, npr. poreska opterećenja, nezaposlenost,... pa je kvalitet života vjerovatno bolji u Sloveniji.
Tomahawk11
Globalni moderator

#15 Re: Život u Barseloni

Post by Tomahawk11 »

Tomahawk11 wrote:
aldm wrote:Hvala puno. Ta info mi je bila potrebna. Još kad bi mi javio je li teško naći stan za iznajmljivanje (ne mora biti centar) i kakav je gradski prevoz, bilo bi fenomenalno :)
Ono sto ja znam, metro. Dobar prevoz.
Za iznajmljivanje stana cu pitati, pa ti javim.

Evo ti jos info.

Moze se nací y lokutoriju kod marokanaca oglas amoze na google pisos para alcillar
Uima li koga za kontakt u barceloni

I kaze moze se naci garsonjera povoljno. Eto.
Zux

#16 Re: Život u Barseloni

Post by Zux »

Bio sam prije par dana u Barceloni kao turista, ali imam prijatelja koji živi blizu, a prije nekoliko godina je živio u Barceloni. On kaže da neko fakultetski obrazovan može imati izmedju 1500-2000, a ja vjerujem da ćeš ti dobiti tu lovu, mozda i vise, i da sa tom platom možeš pristojno živjeti. Stan naravno i ne pomisljaj da uzmeš u centru, prije svega zbog cijene, ali i ostalog kao što je gužva. Samo pazi gdje uzimaš stan, jer cijena nije jedini kriterij, ima i opasnih dijelova grada, tu je sigurno jeftinije. Metro savršeno fercera, a kaže mi ovaj katalonac i busevi isto. Grad je skup za život, ali je sigurno jedan od najboljih za živjeti. Sve imaš, klimu dobru, plaže, parkove, ma ljepota.
swanfilter

#17 Re: Život u Barseloni

Post by swanfilter »

U Barci, kao i svim velikim gradovima, najveci problem su nekretnine. Mislim, moze se naci al treba imati love. Ostalo u ponudi, iskoristava se stanje konstantne potraznje pa se nude supe i podrumi za prilican iznos. Poznajem prilican broj osoba koje su isle na razmjene studenata. Za vlastitu sobu se daje od 400 eura pa gore. Zavisno koliko od centra. Prije nesto vise od 5 godina bio i sam. Madrid, Barca, Lisabon, Sevilla, Valncia. Sve sto mogu reci, moze im se kada je prilicno toplo cijelu godinu ... Mada, najveci problem tamo su dzeparosi. Sarajevo im do koljena nije. Sretno ...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#18 Re: Život u Barseloni

Post by KatarinaKosaca »

Akovrentas garsonjeru 800€. Ako sobu jeftinije i nekomotnije. 2k ti treba za srednji zivot. Studentski zivot 1200€. Ako mislis zivjeti tamo, jebeno je, jer moras uciti dva jezika paralelno. Potpuno su i zakonski i prakticno dvojezicni. Ako te jos sta zanima pitaj
aldm

#19 Re: Život u Barseloni

Post by aldm »

Hvala na odgovorima. Ovo 2k za zivot za jednu osobu? Gore tomahawk napisa da je 1k :)

Kako mislis 2 jezika - spanski i katalonski ili? Trenutno znam engleski, spanski samo iz sapunica 90ih :D
Kakvi su oni sa engleskim?

I jos samo, kakva je procedura za odlazak tamo za samca ako bi se zaposlio? Ambasada, viza, kako sta. Sto vise informacija to bolje

Hvala unaprijed :)
KatarinaKosaca

#20 Re: Život u Barseloni

Post by KatarinaKosaca »

aldm wrote:Hvala na odgovorima. Ovo 2k za zivot za jednu osobu? Gore tomahawk napisa da je 1k :)

Kako mislis 2 jezika - spanski i katalonski ili? Trenutno znam engleski, spanski samo iz sapunica 90ih :D
Kakvi su oni sa engleskim?

I jos samo, kakva je procedura za odlazak tamo za samca ako bi se zaposlio? Ambasada, viza, kako sta. Sto vise informacija to bolje

Hvala unaprijed :)
da spanski i katalanski. Mozes sa miljom. Ali da jedes rizu i dijelis halu sa deset osoba. Za posao, nadjes poslodavca koji je spreman da trazi tvoje zanimanje ako.nema na birou (INEM) ljudi sa tim zanimanjem. Akp.je nagodan poslodavac, predlozi.mu da ti trazi nesto sa,srpskim, hrvatskim, bosanskim...tako nece biti nezaposlenih tog profila i dobices radnu dozvolu na pola godine, pa poslije tako i opet tako...sa engleskim su ocajni, cuveni antitalenti za jezike. Utoliko ces lakse naci posao akp dobro znas engleski. Kreni od hotela....najmanja diskriminacija. Spanci su veliki.ksenofobi. be ready
aldm

#21 Re: Život u Barseloni

Post by aldm »

Po ovome sto opisa, ne treba ici ni za zivu glavu :-D . Ustvari, ne idem da trazim posao. Razmatram jednu poziciju u internacionalnoj firmi koji ima office u Barceloni, za softver inzinjera. Eh sad, ako se zaposlim kod njih, zanima me kakva je procedura da dobijem dozvolu tamo, isto kao Njemacka ili...?
KatarinaKosaca

#22 Re: Život u Barseloni

Post by KatarinaKosaca »

aldm wrote:Po ovome sto opisa, ne treba ici ni za zivu glavu :-D . Ustvari, ne idem da trazim posao. Razmatram jednu poziciju u internacionalnoj firmi koji ima office u Barceloni, za softver inzinjera. Eh sad, ako se zaposlim kod njih, zanima me kakva je procedura da dobijem dozvolu tamo, isto kao Njemacka ili...?
Napisah ti, ako ma birou ima domicilnih tog zanimanja, odbice im dozvolu. Poslodavac moze napisati da mu treba softveras sa znanjem bosanskog, onda ih nema na birou takvih i dobices «permiso de trabajo».
aldm

#23 Re: Život u Barseloni

Post by aldm »

KatarinaKosaca wrote:
aldm wrote:Po ovome sto opisa, ne treba ici ni za zivu glavu :-D . Ustvari, ne idem da trazim posao. Razmatram jednu poziciju u internacionalnoj firmi koji ima office u Barceloni, za softver inzinjera. Eh sad, ako se zaposlim kod njih, zanima me kakva je procedura da dobijem dozvolu tamo, isto kao Njemacka ili...?
Napisah ti, ako ma birou ima domicilnih tog zanimanja, odbice im dozvolu. Poslodavac moze napisati da mu treba softveras sa znanjem bosanskog, onda ih nema na birou takvih i dobices «permiso de trabajo».
Aha. Razumijem. Hvala mnogo :)
ze kalanga

#24 Re: Život u Barseloni

Post by ze kalanga »

Blago tebi.

Još ako ćeš raditi posao koji voliš i koji je koliko znam veoma dobro plaćen. Ekstra. 8-)

Ne bih te ja gađao ciframa, jer se razlikuje od zone u kojoj ćeš boraviti, živjeti, raditi. Barselona je metropola. Nije isto živjeti u samom centru i živjeti na periferiji, štaviše. I u suštini sve ti se svodi na to. Možeš jesti u elitnom restoranu piletinu za 20 evra i proći par desetina metara u obližnji gril brze hrane i praktično isto dobiti za 2,5 evra.

Što se tiče kirije za stan na mjesečnom nivou 500 evra je neki minimum, a opet za pojedinca dovoljan. I može se naći i u trećoj gradskoj zoni, ako ih uopšte na taj način možemo slagati.

Poređenja radi, kada kupuješ stan u samom centru Barse kvadrat košta između 15-25 000 evra. Novogradnja. Odeš par desetina kilometara dalje cijena je skoro troduplo manja.
Što se hrane tiče, tu ti je ključno ako imaš vremena da sam sebi spremaš. Uštedićeš u odnosu na ostavljanje keša u restoranima, pa makar se oni nalazili i kilometrima daleko od Ramble.

Mislim da će ti plata koju ćeš dobiti sa tim zanimanjem biti više nego dovoljna za pristojan život pojedinca. Istina nećeš moći kupovati redovno ulaznicu za FCB ili iz dana u dan posjećivati elitne restorane, kockarnice ili muzeje, ali za pristojan život i uživanje u svim čarima koji nudi jedan od najljepših gradova svijeta i više nego dovoljno.

Čuvaj se džeparoša i još više gradskih lutalica, poprilično umiju biti agresivni. Nemoj da te začudi konstantna potjera lokalne murije za sitnim lopovima, to je normalno za sam centar naročito u vrijeme sezone. :mrgreen:

I da, ako postoji mjesto na svijetu u kojem bih volio živjeti to je definitivno Barselona.
Nisrin

#25 Re: Život u Barseloni

Post by Nisrin »

Ima li ko kakve svjeze info je li tesko dobiti vizu (jasno mi je da se posao dobije nakon sto lokalni biro dadnedozvolu, jer nemaju ni 1 Spanjolac da odgovara tom profilu, a i svakako je u pitanju internacionalna kompanija)? Ide li brzo radna viza, dozvola? U ambasadi odmah upute na neke stranice, nista konkretno ne kazu :D
Kakva je procedura sa spajanjem porodice? kakve su sad cijene stanova - neki prosjek garsonjera, dovosobnih..ne moraju dakako biti u samom centru. ali barem u zoni metroa...koje dijelove grada izbjegavati? :D
Post Reply