aldm wrote:Pozdrav,
ima li neko da živi ili je živio u Barseloni? Razmatram jednu poslovnu opciju, pa me zanima kakv je život.
Koliko košta rentanje stana na mjesec (van centra)? Prema mojem istraživanju je 550E
Kakav je prevoz i koliko košta? Po netu je 50E mjesečno
Koliki su općenito troškovi života?
Kolika bi plata bila dovoljna za jednog samca da živi normalno, ni preskromno ni neskromno? Vidim na netu da su prosječne plate skoro duplo manje od Njemačke, mada su i troškovi života manji koliko vidim.
Znam da je grad prelijep za turiste, ali kakav je za život tamo?
Svaka info je dobrodošla. BTW pozicija je softver inžinjer
Hvala unaprijed

Blago tebi.
Još ako ćeš raditi posao koji voliš i koji je koliko znam veoma dobro plaćen. Ekstra.
Ne bih te ja gađao ciframa, jer se razlikuje od zone u kojoj ćeš boraviti, živjeti, raditi. Barselona je metropola. Nije isto živjeti u samom centru i živjeti na periferiji, štaviše. I u suštini sve ti se svodi na to. Možeš jesti u elitnom restoranu piletinu za 20 evra i proći par desetina metara u obližnji gril brze hrane i praktično isto dobiti za 2,5 evra.
Što se tiče kirije za stan na mjesečnom nivou 500 evra je neki minimum, a opet za pojedinca dovoljan. I može se naći i u trećoj gradskoj zoni, ako ih uopšte na taj način možemo slagati.
Poređenja radi, kada kupuješ stan u samom centru Barse kvadrat košta između 15-25 000 evra. Novogradnja. Odeš par desetina kilometara dalje cijena je skoro troduplo manja.
Što se hrane tiče, tu ti je ključno ako imaš vremena da sam sebi spremaš. Uštedićeš u odnosu na ostavljanje keša u restoranima, pa makar se oni nalazili i kilometrima daleko od Ramble.
Mislim da će ti plata koju ćeš dobiti sa tim zanimanjem biti više nego dovoljna za pristojan život pojedinca. Istina nećeš moći kupovati redovno ulaznicu za FCB ili iz dana u dan posjećivati elitne restorane, kockarnice ili muzeje, ali za pristojan život i uživanje u svim čarima koji nudi jedan od najljepših gradova svijeta i više nego dovoljno.
Čuvaj se džeparoša i još više gradskih lutalica, poprilično umiju biti agresivni. Nemoj da te začudi konstantna potjera lokalne murije za sitnim lopovima, to je normalno za sam centar naročito u vrijeme sezone.
I da, ako postoji mjesto na svijetu u kojem bih volio živjeti to je definitivno Barselona.