Zivot u Austriji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Zatamnjena stakla

#826 Re: Zivot u Austriji

Post by Zatamnjena stakla »

Zatamnjena stakla wrote:
Zatamnjena stakla wrote:Izlazi l' se u Austriji vikendom miševi?
Ponavljam!
bang and blame

#827 Re: Zivot u Austriji

Post by bang and blame »

Zatamnjena stakla wrote:
Zatamnjena stakla wrote:
Ponavljam!
Repetitio est mater studiorum :mrgreen:
pirmin

#828 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

Zatamnjena stakla

#829 Re: Zivot u Austriji

bang and blame wrote:
Zatamnjena stakla wrote:
Ponavljam!
Repetitio est mater studiorum :mrgreen:
:)
fatality

#830 Re: AW: Zivot u Austriji

Post by fatality »

Zatamnjena stakla wrote:
Zatamnjena stakla wrote:
Ponavljam!
A sta tebe muci ? Onako sa psiholoske strane...

sa fontela
Zatamnjena stakla

#831 Re: Zivot u Austriji

Muchi me Dževad.
_Fantom

#832 Re: Zivot u Austriji

Post by _Fantom »

Kolege i kolegice :) ako moze pitanje i pomoc ...

Da li postoji mogucnost nalazenja posla u Austriji osobi sa stranom diplomom inzinjera (perfektno znanje engleskog) i slabim znanjem njemackog jezika....koje nacine predlazete da potrazim posao (na engleskom jeziku) u Austriji, ako naravno ima mogucnosti ?!?

Hvala svima na pomoci....volje ima, trazimo nacin odlaska :D
silva

#833 Re: Zivot u Austriji

Post by silva »

filozofija wrote:
silva wrote:Da vas pitam kakve su mogucnosti da nam sef neke firme zeli da pravi radnu dozvolu?Koliko ima takvih slucajeva da zele da naprave radnu dozvolu Hrvatskim drzavljanima,jel neko cuo ili zna neke ljude da su tako dobili?A da nisu znali bas najbolje njemacki?
Ja sam bosanski državljanin, pa sam dobio, i to u vrijeme krize kada je bilo manje posla. Šanse su onolike koliko si dobar/dobra u poslu za koji se prijavljuješ i koliko poslodavac vidi da te treba. Ako traži radnika, znači treba te, a ako ga ubjediš da si dobar radnik, tj. da će imati profita od tebe, onda će ti srediti dozvolu tamam da si iz ruande. To što si hrvatski državljanin, ne nosi nikakvu privileguju trenutno prilikom traženja posla, ali pomaže prilikom prijave boravka. Boravišno i radno pravo su dva različita termina.
mesko1 wrote:Nedavno sam naleti na formular za Rot-Weiss-Rot kartu. i prema nekom bodovanju imam sasvim dovoljno bodova za useljenje u Austriju, samo jos moram da nadjem oslodavca , koji je spreman da me zaposli. jezik znam , to nije problem.
Da li neko od posjetilaca ovog pdf. zna i ima neka iskustva oko zaposljavanja u AT.
Pa mogao si pročitati tekst iznad svog posta koji je zasnovan na iskustvu.
Evo da se zahvalim na savjetima i da javim da mi je muz dobio radnu dozvolu na godinu dana :D :-D ,e sad imam pitanje mi smo kad smo dosli otisli u Gemeinde i dobili Meldezettel (prijavu),a sad kad je on dobio radnu dozvolu trebali bi u Bezirkshauptmannschaft da trazimo boravisnu dozvolu ili grijesim?Sta i kako? :? -opet molim pomoc
silva

#834 Re: Zivot u Austriji

Post by silva »

I jos da pitam koliku bi njemu trebala biti plata da bi i nas dvije(kcerkica i ja) mogle dobiti boravak
silva

#835 Re: Zivot u Austriji

Post by silva »

_Fantom wrote:Kolege i kolegice :) ako moze pitanje i pomoc ...

Da li postoji mogucnost nalazenja posla u Austriji osobi sa stranom diplomom inzinjera (perfektno znanje engleskog) i slabim znanjem njemackog jezika....koje nacine predlazete da potrazim posao (na engleskom jeziku) u Austriji, ako naravno ima mogucnosti ?!?

Hvala svima na pomoci....volje ima, trazimo nacin odlaska :D

Naravno da postoji mogucnost,to sve zavisi od tebe,dali znas da radis taj svoj posao,evo mi smo dosli prije 2-3mjeseca (samo sa zavrsenom srednjom skolom)uspio si je muz naci posao,dobio radnu dozvolu,sad idemo dalje u nove pobjede.Naravno treba imati i srece.Znanje njemackog mu je onako srednje,pocetnicko,svabo mu sef kad je vidio kako je muz vrijedan i da zna da radi odma mu je trazio od AMS radnu dozvolu,znaci sve je do tebe.I do srece da te neko hoce da uzme da radis a da ti mora da pravi papire,jer nece to bas svi da rade.
filozofija

#836 Re: Zivot u Austriji

Post by filozofija »

silva wrote:I jos da pitam koliku bi njemu trebala biti plata da bi i nas dvije(kcerkica i ja) mogle dobiti boravak
Čekaj, jeli ono bi da ti i muž imate hrvatsko državljantsvo?

Ako imate hrvatsko državljanstvo, ne treba vam boravišna dozvola za prva tri mjeseca, jer imate pravo da kao državljanin EU boravite u Austriji. Jedino što trebate, u slučaju da ste hrvatski državljani, odete i prijavite se u Magistrat (Opcinu), tj. prijavite mjesto boravka. Znači, standardna prijava novog mjesta boravka. Kao da se selite iz jednog u drugo mjesto hrvatske.

Da bi to uradili, trebate popuniti "Meldezettel" koji dobijete u Magistratu ili ga mozete downloadovati sa web stranice Magistrata (Opcine) gdje zelite da preselite i neka Vam ga samo potpise onaj ko Vam daje/izdaje stan.

Važno: Ako želite da boravite više od tri mjeseca u Austriji, onda morate zatražiti "Anmeldebescheinigung". Ako Vam suprug radi, ovaj dokument ce vama i vasoj kcerki biti izdat 100%.

Dakle, to je to.

Jedino ako i vi zelite radnu dozvolu u prvoj godini boravka, onda morate podnijeti zahtjev za dozvolu. Ta dozvola i vama mora biti izdata, jer vi morate imati ista prava kao i vas supruznik. To je EU zakon.
silva wrote:I jos da pitam koliku bi njemu trebala biti plata da bi i nas dvije(kcerkica i ja) mogle dobiti boravak
Vi kao EU drzavljani, imate pravo na boravak, dakle za vas nema ogranicenja. Velicina place vam nece stvarati probleme. Vas muz ne moze zakonski biti placen ispod minimuma koji je dovoljan. O tome nemate brige.
silva

#837 Re: Zivot u Austriji

Post by silva »

Da jesmo HR drzavljani,Meldezettel imamo to smo obavili cim smo dosli.E naravno da zelimo da osanemo i mi ovdje duye od 3mj. pa taj Anmeldebescheinigung gdje treba da zatrazimo u kojoj ustanovi,dali muz treba da trazi to ili njemu to netreba(zbunjena) sad kad ima radnu dozvolu
silva

#838 Re: Zivot u Austriji

Post by silva »

Sta nam treba od dokumenata,dali moramo prevesti rodni list,vjencani list na deutsch ili ce nam priznati ove nase jer je HR sada u EU,kako za djeciji doplatak sta mi treba tu od dokumenata?
silva

#839 Re: Zivot u Austriji

Post by silva »

filozofija wrote:
Čekaj, jeli ono bi da ti i muž imate hrvatsko državljantsvo?

Ako imate hrvatsko državljanstvo, ne treba vam boravišna dozvola za prva tri mjeseca, jer imate pravo da kao državljanin EU boravite u Austriji. Jedino što trebate, u slučaju da ste hrvatski državljani, odete i prijavite se u Magistrat (Opcinu), tj. prijavite mjesto boravka. Znači, standardna prijava novog mjesta boravka. Kao da se selite iz jednog u drugo mjesto hrvatske.

Da bi to uradili, trebate popuniti "Meldezettel" koji dobijete u Magistratu ili ga mozete downloadovati sa web stranice Magistrata (Opcine) gdje zelite da preselite i neka Vam ga samo potpise onaj ko Vam daje/izdaje stan.

Važno: Ako želite da boravite više od tri mjeseca u Austriji, onda morate zatražiti "Anmeldebescheinigung". Ako Vam suprug radi, ovaj dokument ce vama i vasoj kcerki biti izdat 100%.

Dakle, to je to.

Jedino ako i vi zelite radnu dozvolu u prvoj godini boravka, onda morate podnijeti zahtjev za dozvolu. Ta dozvola i vama mora biti izdata, jer vi morate imati ista prava kao i vas supruznik. To je EU zakon.
Vi kao EU drzavljani, imate pravo na boravak, dakle za vas nema ogranicenja. Velicina place vam nece stvarati probleme. Vas muz ne moze zakonski biti placen ispod minimuma koji je dovoljan. O tome nemate brige.

HVALA NA ODGOVORU!Da jesmo HR drzavljani,Meldezettel imamo to smo obavili cim smo dosli.E naravno da zelimo da osanemo i mi ovdje duye od 3mj. pa taj Anmeldebescheinigung gdje treba da zatrazimo u kojoj ustanovi,dali muz treba da trazi to ili njemu to netreba(zbunjena) sad kad ima radnu dozvolu
filozofija

#840 Re: Zivot u Austriji

Post by filozofija »

Ovako:
- Znanje njemačkog ne trebaš dokazivati, jer si EU državljnin.
- Ne trebaš prevoditi niti rodni, niti vjenčani list, ako imaš međunarodnu verziju

Vezano za Anmeldebescheinigung:
- Ukoliko živite u gradu koji nema status grada (manji gradovi), onda trebate zatražiti Anmeldebescheinigung u Bezirkshauptmannschaftu. Ako ste u gradu tipa Linz, Graz ili Salzburg, onda u Magistratu
- Kako tvoj muž radi, tj. osiguran je, a vi želite tu ostati više od tri mjeseca na osnovu prava koja vam daje EU, vi svi imate pravo na Anmeldebescheinigung (i svi bi ga trebali uzeti jer tako je lakše)

Potrebno dokumenti su:
- Valjan pasoš/putovnica za svakoga za koga se podnosi zahtjev za Anmeldebescheinigung
- Potvrda o radnom odnosu Vašeg muža, tj. radni ugovor na uvid
- Po mogućnosti kopije zadnje tri potvrde o placi (Lonhzettel, Gehaltsauswies, ili slično)
- Ako se zahtjev podnosi za bračnog druga (u ovom slučaju za tebe, jer tvoj muž radi), onda međunarodni vjenčani list
- Ako se zahtjev podnosi za dijete (onda međunarodni rodni list)
- Iako nije potrebno, nije loše da ponesete i ugovor o iznajmljivanju stana, ili eventualno neki dokument u kome vam pismeno piše da vam neko daje stan na korištenje

Uglavnom, odbiti vas, kao EU državljanje ne smiju. Sretno i javi kako je prošlo. Elem, nakon pet godina, imaš pravo na "Potvrdu o trajnom boravku".
silva

#841 Re: Zivot u Austriji

Post by silva »

Hvala,hvala,hvala,javit cu kako je to sve proslo,Muz mi je dobio radnu dozvolu,a radit pocinje od novembra zvanicno,znaci taj lohn ce dobit tek pocetkom decembra a mi smo ovdje od 31.7 taj dan smo otisli i u gemeinde i prijavili se tj dobili meldezettle.
iTo

#842 Re: Zivot u Austriji

Post by iTo »

Zatamnjena stakla wrote:
Zatamnjena stakla wrote:
Ponavljam!

izlazi se svaki dan cak i ponedeljkom kad nista ne radi :)
filozofija

#843 Re: Zivot u Austriji

Post by filozofija »

silva wrote:Hvala,hvala,hvala,javit cu kako je to sve proslo,Muz mi je dobio radnu dozvolu,a radit pocinje od novembra zvanicno,znaci taj lohn ce dobit tek pocetkom decembra a mi smo ovdje od 31.7 taj dan smo otisli i u gemeinde i prijavili se tj dobili meldezettle.
Pa onda ne morate da žurite. Anmeldebescheinigung svakako dobijate tek nakon tri mjeseca boravka i morate ga dobiti u tim okolnostima, to je 100%. Nakon što muž odradi tri mjeseca, tek onda nakon tri mjeseca podnesite zahtjev i odnesite Lohnzetteln. Dakle, bez stresa i samo polamo ;)
silva

#844 Re: Zivot u Austriji

Post by silva »

Hvala
dodo2811

#845 Re: Zivot u Austriji

Post by dodo2811 »

Filozofija hvala ti na informaciji da ako jedan supruznik radi i drugi ima pravo,tu smo vec 10 mj,ja radim legalno i klinci su tu i idu u skolu,prije tri tjedna smo napokon nasli i firmu koja je podnijela zahtjev zeni za radnu dozvolu ali smo bili u stalnom strahu da ju nece dobiti.Jos ako je to zakon Eu kako kazes onda nema straha.
dodo2811

#846 Re: Zivot u Austriji

Post by dodo2811 »

Moze li mi tko dati informacije o kreditima u At.Moram hitno kupiti auto,sa Hr tablicama se vozim vec 9 mj a ne isplati mi se taj auto prebacivati na At tablice.Zanima koliko vremena moras raditi da bih mogao dobiti kredit,kolika je kamata na gotovinski kredit,koja je najbolja banka,dali gledaju na primanja supruznika,sad kad zena pocne raditi imacemo zajedno oko 3300 eura neto,dali se gleda koliko placas stan itd...
Bilki

#847 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

dodo2811 wrote:Moze li mi tko dati informacije o kreditima u At.Moram hitno kupiti auto,sa Hr tablicama se vozim vec 9 mj a ne isplati mi se taj auto prebacivati na At tablice.Zanima koliko vremena moras raditi da bih mogao dobiti kredit,kolika je kamata na gotovinski kredit,koja je najbolja banka,dali gledaju na primanja supruznika,sad kad zena pocne raditi imacemo zajedno oko 3300 eura neto,dali se gleda koliko placas stan itd...
sve se gleda, i tesko ce ti koja banka odobriti veci kredit bez da godinu dana radis, i pazi sa hr tablama, nisam siguran koje kombinacije mogu, znam da su skoro jednom radnom kolegi pisali carinski prekrsaj jer vozi slovenske table a tu je oko godinu dana, do skoro je bilo u estebank, auto krediti bez kamata, uzmes 20k vratis toliko ni centa vise, drzava je imala subvencije za te kredite zato i nije bilo kamata, samo je bilo ogranicenje da auto nema vise od 130 CO2 (g/km), pogledaj na sajtovima banaka mozda je jos aktuelno
dodo2811

#848 Re: Zivot u Austriji

Post by dodo2811 »

Hvala...
filozofija

#849 Re: Zivot u Austriji

Post by filozofija »

dodo2811 wrote:Filozofija hvala ti na informaciji da ako jedan supruznik radi i drugi ima pravo,tu smo vec 10 mj,ja radim legalno i klinci su tu i idu u skolu,prije tri tjedna smo napokon nasli i firmu koja je podnijela zahtjev zeni za radnu dozvolu ali smo bili u stalnom strahu da ju nece dobiti.Jos ako je to zakon Eu kako kazes onda nema straha.
nema na cemu. sretno
dodo2811 wrote:Moze li mi tko dati informacije o kreditima u At.Moram hitno kupiti auto,sa Hr tablicama se vozim vec 9 mj a ne isplati mi se taj auto prebacivati na At tablice.Zanima koliko vremena moras raditi da bih mogao dobiti kredit,kolika je kamata na gotovinski kredit,koja je najbolja banka,dali gledaju na primanja supruznika,sad kad zena pocne raditi imacemo zajedno oko 3300 eura neto,dali se gleda koliko placas stan itd...
zahtjev za kredit mozes podnijeti ako imas prijavljen boravak u austriji i ako si radio najmanje tri mjeseca. kredit do 20.000 eura mozes da dobijes bez ikakvih problema za nekih 15 minuta.
slobodann

#850 Re: Zivot u Austriji

Post by slobodann »

filozofija wrote:
dodo2811 wrote:Filozofija hvala ti na informaciji da ako jedan supruznik radi i drugi ima pravo,tu smo vec 10 mj,ja radim legalno i klinci su tu i idu u skolu,prije tri tjedna smo napokon nasli i firmu koja je podnijela zahtjev zeni za radnu dozvolu ali smo bili u stalnom strahu da ju nece dobiti.Jos ako je to zakon Eu kako kazes onda nema straha.
nema na cemu. sretno
zahtjev za kredit mozes podnijeti ako imas prijavljen boravak u austriji i ako si radio najmanje tri mjeseca. kredit do 20.000 eura mozes da dobijes bez ikakvih problema za nekih 15 minuta.
Ovo je tacno 100%
Post Reply