Code: Select all
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/bosanci-u-austriji-uhvaceni-u-pljacki-banke/140613140Code: Select all
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/bosanci-u-austriji-uhvaceni-u-pljacki-banke/140613140Cijena iznajmljivanja jednosobnih stanova ili garsonjera.Nas zanima Graz,ali ako neko zna koji grad ima povoljnije uslove za zivot,tacnije za posao,smjestaj itd.Engleski znam onako,''usput'' sto sam naucila i znam ga skoro 100%.Mnogo nasih ljudi je u Austriji i ima ih mnogo koji jedva i da pricaju Engleski a isto tako i Njemacki pa ipak tamo zive i rade...Op3r4t0r wrote:Cijena iznajmljivanja ili cijena kupovine? Koji Grad? Centar ili okolina? posto je pitanje takvo kakvo jest nazalost ce i odgovor morati biti tako da prilikom iznajmljivanja garsonjere ili jednosobnog stana startas sa 400 eura ako imas srece pa sve do hiljadu eura ako je npr u pitanju centar beca ili graza a stan nov i moderan.cvijetici wrote:Molim ako mi mozete napisati,koliko se krecu cijene garsonjera ili jednosobnih stanova u Austiji?Znam Engleski jezik pa me zanima koji su najtrazeniji poslovi sa znanjem Engleskog?Da li se trebam prijaviti na biro?Ako si prijavljen na birou, da li se dobija naknada dok se ne nadje posao?Stranice za zaposljenje, ako neko zna?Dodatne informacije bi dobro dosle.Mi se razmisljamo izmedju Svicarske i Austrije...pa svaka info.o Austriji dobro dodje.Hvala!
U slucaju kupovine cijene opet idu od nekih 50 hiljada pa do 100 hiljada a moguce i vise.
Znas engleski jezik u smislu da si studirao engleski jezik ili ga ono znas jer si naucio usput u skoli? Jer u pitanju je velika razlika, ako se radi o ovoj drugoj opciji a vjerovatno radi nece ti biti od neke pomoci jer i 80 % austrijanaca ga zna, kao i mnogi drugi stranci.
Sto se tice biroa, austrija ne prima socijalne slucajeve, to svima treba biti jasno, i ako planiras doci u austriju da bi visio na birou na to mozes zaboraviti, nemoguca misija, da bi dosao u austriju moras imati posao, a biro sluzi za one ljude koji u medjuvremenu ostanu bez posla, da bi mogao biti na birou i dobijati odredjenu naknadu moras u idealnim uslovima minimalno raditi 6 mjeseci pa ako nakon toga dobijes otkaz mozes otici na biro i to ne opet dok ne nadjes drugi posao nego na svega par mjeseci, ne nadjes li posao nakon toga to biro nece previse zanimati, njihova primanja ce jednostavno prestati s unaprijed odredjenim datumom.
Stranice za zaposljenje:
http://www.ams.at
http://www.willhaben.at
Ja upravo zivim u Grazu, cijena iznajmljivanja takvog stana u Grazu se krece oko 500 eura mjesecno, s tim da prije useljavanja moras uplatiti i 3 kirije za kauciju, iliti moras dati 1500 eura za kauciju, i jos dodatno ako stan trazis preko agencije moraces i njima dati 1000 eura iliti iznos od dvije kirije. 3000 eura ode iz novcanika prije nego se i useliscvijetici wrote:Cijena iznajmljivanja jednosobnih stanova ili garsonjera.Nas zanima Graz,ali ako neko zna koji grad ima povoljnije uslove za zivot,tacnije za posao,smjestaj itd.Engleski znam onako,''usput'' sto sam naucila i znam ga skoro 100%.Mnogo nasih ljudi je u Austriji i ima ih mnogo koji jedva i da pricaju Engleski a isto tako i Njemacki pa ipak tamo zive i rade...Op3r4t0r wrote:Cijena iznajmljivanja ili cijena kupovine? Koji Grad? Centar ili okolina? posto je pitanje takvo kakvo jest nazalost ce i odgovor morati biti tako da prilikom iznajmljivanja garsonjere ili jednosobnog stana startas sa 400 eura ako imas srece pa sve do hiljadu eura ako je npr u pitanju centar beca ili graza a stan nov i moderan.cvijetici wrote:Molim ako mi mozete napisati,koliko se krecu cijene garsonjera ili jednosobnih stanova u Austiji?Znam Engleski jezik pa me zanima koji su najtrazeniji poslovi sa znanjem Engleskog?Da li se trebam prijaviti na biro?Ako si prijavljen na birou, da li se dobija naknada dok se ne nadje posao?Stranice za zaposljenje, ako neko zna?Dodatne informacije bi dobro dosle.Mi se razmisljamo izmedju Svicarske i Austrije...pa svaka info.o Austriji dobro dodje.Hvala!
U slucaju kupovine cijene opet idu od nekih 50 hiljada pa do 100 hiljada a moguce i vise.
Znas engleski jezik u smislu da si studirao engleski jezik ili ga ono znas jer si naucio usput u skoli? Jer u pitanju je velika razlika, ako se radi o ovoj drugoj opciji a vjerovatno radi nece ti biti od neke pomoci jer i 80 % austrijanaca ga zna, kao i mnogi drugi stranci.
Sto se tice biroa, austrija ne prima socijalne slucajeve, to svima treba biti jasno, i ako planiras doci u austriju da bi visio na birou na to mozes zaboraviti, nemoguca misija, da bi dosao u austriju moras imati posao, a biro sluzi za one ljude koji u medjuvremenu ostanu bez posla, da bi mogao biti na birou i dobijati odredjenu naknadu moras u idealnim uslovima minimalno raditi 6 mjeseci pa ako nakon toga dobijes otkaz mozes otici na biro i to ne opet dok ne nadjes drugi posao nego na svega par mjeseci, ne nadjes li posao nakon toga to biro nece previse zanimati, njihova primanja ce jednostavno prestati s unaprijed odredjenim datumom.
Stranice za zaposljenje:
http://www.ams.at
http://www.willhaben.at
Sta,vi onako malo razmisljali i sigurno se pitate " a sto ovi ostali ne idu negdje vani?". Ono kao vi imali prvi tu idejucvijetici wrote:Molim ako mi mozete napisati,koliko se krecu cijene garsonjera ili jednosobnih stanova u Austiji?Znam Engleski jezik pa me zanima koji su najtrazeniji poslovi sa znanjem Engleskog?Da li se trebam prijaviti na biro?Ako si prijavljen na birou, da li se dobija naknada dok se ne nadje posao?Stranice za zaposljenje, ako neko zna?Dodatne informacije bi dobro dosle.Mi se razmisljamo izmedju Svicarske i Austrije...pa svaka info.o Austriji dobro dodje.Hvala!
Prvo,nekaze se ''cura'',drugo,kako ja mislim je moja stvar a ne tvoja briga!Ja pitam, dobronamjerne ljude,one koji ne pametuju,vec odgovore normalno na pitanja onoliko koliko znajuinsomnia78 wrote:Nego kako ti cura mislis naci poso tamo i uopste ostati bez radne dozvole?
Sta kaze carica, mogul se ja prijaviti na biro i primati naknadu![]()
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Da,mi izmislili toplu vodu,pa sada cekamo da se svi ugledaju na nasfatality wrote:Sta,vi onako malo razmisljali i sigurno se pitate " a sto ovi ostali ne idu negdje vani?". Ono kao vi imali prvi tu idejucvijetici wrote:Molim ako mi mozete napisati,koliko se krecu cijene garsonjera ili jednosobnih stanova u Austiji?Znam Engleski jezik pa me zanima koji su najtrazeniji poslovi sa znanjem Engleskog?Da li se trebam prijaviti na biro?Ako si prijavljen na birou, da li se dobija naknada dok se ne nadje posao?Stranice za zaposljenje, ako neko zna?Dodatne informacije bi dobro dosle.Mi se razmisljamo izmedju Svicarske i Austrije...pa svaka info.o Austriji dobro dodje.Hvala!
Salu na stranu, ne znam koliko je tesko uvalit se u svicarsku tek tako (bez nekog obrazovanja ili sranja u maticnoj zemlji) ali cisto sumnjam da je mnogo lakse nego u austriji. A u austriji da bi ostala (posebno vas oboje) moras imat debeo razlog, ili to sranje u drzavi (koje smo prebrodili, jel) ili da spadas u trazene struke ili da nadjes poslodavca koji bi krv dao za tebe (da se tako izrazim) - ili da se jedno od vas dvoje ozeni/uda za austrijanca/ku. A sa "onako" engleskim, tj. Ako ti je to najjaca karakteristika, mislim da ti zvijezde za selidbu u austriju nisu bas najbolje naklonjene (na stranu sto izgleda njemacki nikako ne pricas).
Iako uvijek ima onih koji se "snadju". Al to je 0,1%, ljudi izvuku neke kerifeke, nadju nekog ko nekog zna, ko ima nekog tu, koji zna da je njegova amidzicna to i go uradila i uspjela ostat, ali to je bas rijetkost, i najvjerovatnije ces se onim gornjim putem morat snalazit
sa fontela
Drago mi je ako je takocvijetici wrote:Op3r4tOr Hvala na odgovoru,zaista si mi pomogao

Zaista je takoOp3r4t0r wrote:Drago mi je ako je takocvijetici wrote:Op3r4tOr Hvala na odgovoru,zaista si mi pomogao
Ima da zaborave SvedjaneBH Fanaticos
ZAJEDNICKO GLEDANJE UTAKMICE BIH - IRAN U BECU
Dragi navijači i simpatizeri fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Konačno smo dočekali da se naša reprezentacija kvalifikuje na svjetsko prvenstvo, pošto nam je mnogima "predaleko", imamo priliku da se u što većem broju iskupimo i podržimo naše reprezentativce u utakmici protiv Irana. BHFANATICOSi pozivaju SVE VAS, da u što većem broju, 25.06.2014 sa početkom u 18h, u Strandbar Herrmann (Adresa: Hermannpark, 1030 Wien, kod Uranie/Schwedenplatza), dođu da svojim dlanovima i grlima ispratimo posljednju utakmicu grupne faze i nadajmo se, ulazak u KO-fazu...
Djelite dalje
Vidimo se...
to se mozda u tvom selu ne kaze cura za djevojkucvijetici wrote: Prvo,nekaze se ''cura'',drugo,kako ja mislim je moja stvar a ne tvoja briga!Ja pitam, dobronamjerne ljude,one koji ne pametuju,vec odgovore normalno na pitanja onoliko koliko znaju
e hvalaricha wrote:3 mjeseca
Sent from my GT-I9100
nebi trebalo predstavljati problemdodo2811 wrote:Drzavljanin Hrvatske
To je srednja škola (malo jača, ali samo pod uslovom da završiš i petu godinu). Poslije toga, nakon tri godine rada u struci možeš da apliciraš za titulu injžinjera. BITNO: Ova titule nije uporediva sa univerzitetskim titulama. HTL obično pohađaju djeca sa sela, te djeca radnika i proletarijata. Znanje jezika koje je potrebno nije tačno definisano, ali je dovoljno da se možeš sporazumjeti sa seoskom populacijom. Svi koji idu na HTL govore teškim dijalektima i poznavanje standardnog njemačkog može pomoći, ali ne sasvim. Uglavnom, ako znaš njemački na B1/B2 nivou, onda možeš upisati tu školu.FIDELCA wrote:Moze li mi neko nesto reci o HTL skoli...znaci koji nivo njemackog je potreban, kakvo je skolovanje, nakon zavrsetka kolike su sanse za posao i sve o tome .
Hvala!
Kave predrasude. Pa dvije godine sam sjedio u kancelariji sa desetak programera od kojih su cetvorica imali zavrsen HTL, a trojica od njih ing titulu. Radili smo isti posao, stim da sam ja i jos dvojica koji imamo zavrsene fakultete bili vise placeni, za nekih 600 EUR brutto (negdje oko 350 EUR netto) mjesecno.pirmin wrote:Koliko gluposti, koliko predrasuda u samo jednom postu.![]()
Ne znam sta da ti kazem, ja sam zavrsio faks (informatiku) u becu, i isto tako skidam cipele na poslu (mislim da je mnogo bolje u papucama hodat na poslu nego po vazdan zjapit u cipelama), isto tako kuham na poslu(znaci ne donosim kuhano, nego kuham na poslu), dobro nokte nisam sjekao, ..., samo da vidim sta si jos napisao, ne dolazim ni bos na posao. Ovo u vezi skidanja cipela je praksa ovdje(mislim u austriji), pogotovo kod nas (mislim da svak sa iole razuma moze skontat sto).filozofija wrote:Kave predrasude. Pa dvije godine sam sjedio u kancelariji sa desetak programera od kojih su cetvorica imali zavrsen HTL, a trojica od njih ing titulu. Radili smo isti posao, stim da sam ja i jos dvojica koji imamo zavrsene fakultete bili vise placeni, za nekih 600 EUR brutto (negdje oko 350 EUR netto) mjesecno.pirmin wrote:Koliko gluposti, koliko predrasuda u samo jednom postu.![]()
Osim tog nedostatka, ljudi sa HTL-om nemaju nikakvih manira. Nije predrasuda i svi u Austriji ce ti to potvrditi. Skidaju cipele u kancelariji, dolaze bosi, pricaju glasno na telefon, dva puta sam vidio kako jedan od njih makazama reze nokte u birou, unesu kuhani rucak u kancelariju i ne mozes se mirisa rijesiti cijeli dan, prde, niko ih ne razumije kada pricaju, itd. Ah da, bio je jedan takodjer koji je zavrsio HTL, pa nakon toga Fachhochschule - isti kao i oni, samo malo umisljenjiji![]()
U principu, od jednog HTL-ovaca mozes ocekivati isto kao i od masinca, tj. masinkog ili nekog drugog tehnicara kod nas.