Sto ne odradis Zivildienst?Facasplaca wrote:mene vise zanima moze li se to kako izbjeci ako si rodjen u devedesetim, znaci ako te rat kacio ali kao bebu, nije da sam svjestan iceg bio, ali sam cuo da su ljudi na tu pricu izbjegavali sluzenje.
Zivot u Austriji
- pustopoljina
#2126 Re: Zivot u Austriji
- pustopoljina
#2127 Re: Zivot u Austriji
Druga zemlja je u eu?casanova123 wrote:Jel zna neko kako je kad se dobije drzavljanstvo oko vojske ako se hoce preseliti u neku drugu zemlju?
Neko mi je nekad rekao da se najmanje ceka 6 mjeseci prije nego sto se ide u vojsku ili zivildienst, ali sta ako ja zelim u medjuvremenu da se preselim u drugu zemlju i ne vratim se prije 35te? Zna li neko nekoga ko je uspio bez ikakvih posljedica da izbjegne i jedno i drugo?
Ne znam da mozes izbjeci, osim ako si vojno nesposoban ili imas neki prebitan posao.
Bilo bi zanimljivo znati mozes li preseliti, ako u toj drugoj zemlji mozes odraditi vojni rok.
-
Facasplaca
#2128 Re: Zivot u Austriji
12 mjeseci vozati penzionere po ambulantama za crveni kriz, jaopustopoljina wrote:Sto ne odradis Zivildienst?Facasplaca wrote:mene vise zanima moze li se to kako izbjeci ako si rodjen u devedesetim, znaci ako te rat kacio ali kao bebu, nije da sam svjestan iceg bio, ali sam cuo da su ljudi na tu pricu izbjegavali sluzenje.
a da ne govorimo da se primaju minimalne naknade za taj rad, od cega zivjeti
- pustopoljina
#2129 Re: Zivot u Austriji
Pa sta je problem sa 6 mjeseci Grundwehrdienst?
Imas zenu? Djecu? Dobices i za njih. Neces u notstand zbog vojske. Radno mjesto ti je zagarantovano, ne mogu te otpustiti.
Hbt. Ako vec uzimas drzavljanstvo, to je najmanje sto mozes uraditi.
Trazi opcije da te proglase za untauglich onda. Gluh na jedno uho i ti fazoni.
Imas zenu? Djecu? Dobices i za njih. Neces u notstand zbog vojske. Radno mjesto ti je zagarantovano, ne mogu te otpustiti.
Hbt. Ako vec uzimas drzavljanstvo, to je najmanje sto mozes uraditi.
Trazi opcije da te proglase za untauglich onda. Gluh na jedno uho i ti fazoni.
- pustopoljina
#2130 Re: Zivot u Austriji
I Zivildienst je devet mjeseci.
- animals
#2131 Re: Zivot u Austriji
Najbolja mu je opcija nek uzme Rusko drzavljanstvo 
-
casanova123
#2132 Re: Zivot u Austriji
Radi se o tome da imam ponudu za drugu zemlju EU gdje bih imao skoro 3x platu(netto), i ne zele da cekaju jos 1,5 godinu dok se sve to ne zavrsi, a grehota mi je da ostanem bez drzavljanstva EU ovako pred ciljem haha
Do sada sto sam cuo je to da su poceli da odbijaju usred svega ljude koji prije zavrsetka procesa promijene posao ili drzavu.
A isto sam cuo da nakon uzimanja pasosa posalju poziv za regrutaciju nekih 2-3 sedmice, i ako se u medjuvremenu tom preseli onda te ne mogu ganjati nazad u AT da se vrati, ali to je sve ono rekla-kazala i nigdje nisam nasao nikakav clan u zakonu da ima veze sa ovim stvarima.
Nemam ja nista protiv vojske ili zivildiensta, cak sta vise i podrzavam sve to, ali kad je rijec o ovoj kolicini novca, onda je malo drugacija situacija
Do sada sto sam cuo je to da su poceli da odbijaju usred svega ljude koji prije zavrsetka procesa promijene posao ili drzavu.
A isto sam cuo da nakon uzimanja pasosa posalju poziv za regrutaciju nekih 2-3 sedmice, i ako se u medjuvremenu tom preseli onda te ne mogu ganjati nazad u AT da se vrati, ali to je sve ono rekla-kazala i nigdje nisam nasao nikakav clan u zakonu da ima veze sa ovim stvarima.
Nemam ja nista protiv vojske ili zivildiensta, cak sta vise i podrzavam sve to, ali kad je rijec o ovoj kolicini novca, onda je malo drugacija situacija
- pustopoljina
#2133 Re: Zivot u Austriji
Ma nazovi ili odi tamo, objasni situaciju.casanova123 wrote:Radi se o tome da imam ponudu za drugu zemlju EU gdje bih imao skoro 3x platu(netto), i ne zele da cekaju jos 1,5 godinu dok se sve to ne zavrsi, a grehota mi je da ostanem bez drzavljanstva EU ovako pred ciljem haha![]()
Ima na stranici i link da se prijavis ako mislis seliti.
A ni ta 3x veca placa nece pobjeci, kako si nasao tu, naces i drugu.
Ako ti je prioritet drzavljanstvo, onda ti je to prioritet.
- pirmin
#2134 Re: Zivot u Austriji
@bunardzija: hocemo u nedelju jedan Giro di Danube? 
-
teletrader
#2135 Re: Zivot u Austriji
casanova123 wrote:Jel zna neko kako je kad se dobije drzavljanstvo oko vojske ako se hoce preseliti u neku drugu zemlju?
Neko mi je nekad rekao da se najmanje ceka 6 mjeseci prije nego sto se ide u vojsku ili zivildienst, ali sta ako ja zelim u medjuvremenu da se preselim u drugu zemlju i ne vratim se prije 35te? Zna li neko nekoga ko je uspio bez ikakvih posljedica da izbjegne i jedno i drugo?
Naravno da moze.
Kolegu sa faksa sam tako doveo u Njemacku jos nekad davne 2005.
Obojica smo studirali u Becu, ja imam A drzavljanstvo od rodjenja a on ga je stekao poslije 10 godina boravka.
Meni je u firmi hitno trebao Java Developer, njega hem sto sam poznavao hem sam znao da je dobar, ali tada je bilo znatno teze srediti radnu vizu za Njemacku.A sa bh.pasosem bi to u Njemackoj bila procedura.
Tako on zatrazi austrijsko drzavljanstvo, dobije ga, odjavi se iz A, prijavi u Frankfurtu, vojnom attache-u pri austrijskoj ambasadi u Berlinu posalje kopiju njemacke Meldezettel da bi onda on obavjestio komandu grada Beca o tome da potencijalni regrut boravi u inostranstvu, tako da komanda grada ne bi slucajno podigla optuzbu zbog izbjegavanja vojne obaveze.I sve dok ostanes u inostranstvu dok ne napunis 35tu godinu za tebe nema zime.
I obojica smo vec napunili 45tu
U Njemackoj se na intervjuima za posao ne pregovara o stotinama , vec o hiljadama €.
Uzmi drzavljanstvo, prijavi se u D, odjavi iz A , ako imas dobru ponudu za posao prihvati je..Ali se javi ambasadi radi vojne obveze.
-
casanova123
#2136 Re: Zivot u Austriji
Hvala puno! Bas mi je drago da je stvarno neko uradio ovo vec i da ne bude problema.
-
anodi
#2137 Re: Zivot u Austriji
Jel znate nekoga ko nije dobio vizu za Austriju?
U mom slucaju u pitanju je velika farmaceutska kompanija, ugovor je dobar, papire mi sve sredjuje agencija specijalizovana za to..ugovor pokriva i selidbu..i trazenje stana...i ucenje jezika...proces oko vize je u toku..traje vec 6-7 sedmica...viza se obradjuje gore..Belaj je sto sam ovamo vec najavio da idem..morao sam ranije zbog spleta okolnosti.
U mom slucaju u pitanju je velika farmaceutska kompanija, ugovor je dobar, papire mi sve sredjuje agencija specijalizovana za to..ugovor pokriva i selidbu..i trazenje stana...i ucenje jezika...proces oko vize je u toku..traje vec 6-7 sedmica...viza se obradjuje gore..Belaj je sto sam ovamo vec najavio da idem..morao sam ranije zbog spleta okolnosti.
- pirmin
#2138 Re: Zivot u Austriji
Znaci da odustanem od JS i ipak ucim Javu?teletrader wrote:casanova123 wrote:Jel zna neko kako je kad se dobije drzavljanstvo oko vojske ako se hoce preseliti u neku drugu zemlju?
Naravno da moze.
Kolegu sa faksa sam tako doveo u Njemacku jos nekad davne 2005.
Obojica smo studirali u Becu, ja imam A drzavljanstvo od rodjenja a on ga je stekao poslije 10 godina boravka.
Meni je u firmi hitno trebao Java Developer, njega hem sto sam poznavao hem sam znao da je dobar, ali tada je bilo znatno teze srediti radnu vizu za Njemacku.A sa bh.pasosem bi to u Njemackoj bila procedura.
Tako on zatrazi austrijsko drzavljanstvo, dobije ga, odjavi se iz A, prijavi u Frankfurtu, vojnom attache-u pri austrijskoj ambasadi u Berlinu posalje kopiju njemacke Meldezettel da bi onda on obavjestio komandu grada Beca o tome da potencijalni regrut boravi u inostranstvu, tako da komanda grada ne bi slucajno podigla optuzbu zbog izbjegavanja vojne obaveze.I sve dok ostanes u inostranstvu dok ne napunis 35tu godinu za tebe nema zime.![]()
I obojica smo vec napunili 45tu, ne pada nam na pamet da se odricemo austrijskih drzavljanstava i postanemo Nijemci i bez obzira koliko nam Austrija bila draga, ugodna za zivot, vezu nas uspomene, familija i raja...
U Njemackoj se na intervjuima za posao ne pregovara o stotinama , vec o hiljadama €.![]()
![]()
![]()
Uzmi drzavljanstvo, prijavi se u D, odjavi iz A , ako imas dobru ponudu za posao prihvati je..Ali se javi ambasadi radi vojne obveze.
-
BlackRiver
#2139 Re: Zivot u Austriji
6-7 sedmica je OK. Nije to samo predaj papire i gotovo. Tvoja firma po zakonu mora objaviti i odredjeno vrijeme drzati otvoren oglas za poziciju na koju tebe primaju. Ako se neko prijavi, moraju objasniti zasto ne zele tu osobu, a zele tebe. Kad sve to prodje, tek onda ide procedura oko vize. Uzmi u obzir da je i sezona godisnjih odmora i svakakvih praznika i to je to.anodi wrote:Jel znate nekoga ko nije dobio vizu za Austriju?
Ja sam cekao mjesec dana, jedan kolega skoro 2 mjeseca, drugi jos i duze. Na kraju, sve je individualno.
-
anodi
#2140 Re: Zivot u Austriji
BlackRiver wrote:6-7 sedmica je OK. Nije to samo predaj papire i gotovo. Tvoja firma po zakonu mora objaviti i odredjeno vrijeme drzati otvoren oglas za poziciju na koju tebe primaju. Ako se neko prijavi, moraju objasniti zasto ne zele tu osobu, a zele tebe. Kad sve to prodje, tek onda ide procedura oko vize. Uzmi u obzir da je i sezona godisnjih odmora i svakakvih praznika i to je to.anodi wrote:Jel znate nekoga ko nije dobio vizu za Austriju?
Ja sam cekao mjesec dana, jedan kolega skoro 2 mjeseca, drugi jos i duze. Na kraju, sve je individualno.
- Kinaski
#2141 Re: Zivot u Austriji
kako si nasao posao bez jezika, jel ima neka agencija ili sta? Ne znam ni ja jezik ali bih ucio fktanodi wrote:Jel znate nekoga ko nije dobio vizu za Austriju?
-
anodi
#2142 Re: Zivot u Austriji
Nije u pitanju nikakv agencija za posredovanje ako na to mislis...mislim imam ja B2 onaj certifikat i kao nesto znam, ali nije to dovoljno...velika kompanija je u pitanju i fakticki radni jezik je engleski...pa za njemacki na poslu i nema potrebe.Kinaski wrote:kako si nasao posao bez jezika, jel ima neka agencija ili sta? Ne znam ni ja jezik ali bih ucio fktanodi wrote:Jel znate nekoga ko nije dobio vizu za Austriju?
-
anodi
#2143 Re: Zivot u Austriji
Jedno pitanje za one koji su vec u Austriji?
Citam o ovom novom zakonu Familiy Bonus Plus?
Po njemu, za 2 djece do 18 god., porezna olaksica je 250€ neto/mjesec.
Jel' to oni racunaju kao djeciji doplatak ili ima i pored toga? Nekako mi puno da i pored te olaksice bude i djeciji doplatak jos?
Citam o ovom novom zakonu Familiy Bonus Plus?
Po njemu, za 2 djece do 18 god., porezna olaksica je 250€ neto/mjesec.
Jel' to oni racunaju kao djeciji doplatak ili ima i pored toga? Nekako mi puno da i pored te olaksice bude i djeciji doplatak jos?
- mufa1
#2144 Re: Zivot u Austriji
Nema to veze sa djecijim doplatkom, to je dodatno.
- HardcoreMX
#2145 Re: Zivot u Austriji
nije 250 po mjesecu nego poreska olaksica do 1500 po godini i djetetu..
-
anodi
#2146 Re: Zivot u Austriji
Cek sad..recimo da imas dvoke malodobne djece..prema tom zakonu, tako je meni receno...netto plata ti moze biti veca za 250€...to je valjda ta poreska olaksica...
Koliko iznosi djeciji doplatak?
Koliko iznosi djeciji doplatak?
- mufa1
#2147 Re: Zivot u Austriji
Evo ti link pa izracunaj u fening kolko cega dobiješ.. Bonusplus ti zavisi od visine plate, a maksimum je 1500€ godisnje. Djeciji dodatak je posebno i iznosi 180€ po djetetu mjesecno.
https://rechner.cpulohn.at/bmf.gv.at/fa ... ilienbonus
-
anodi
#2148 Re: Zivot u Austriji
mufa1 wrote:Evo ti link pa izracunaj u fening kolko cega dobiješ.. Bonusplus ti zavisi od visine plate, a maksimum je 1500€ godisnje. Djeciji dodatak je posebno i iznosi 180€ po djetetu mjesecno.
Super..hvala ti..to sam i koristio...ovo sv gruppe i to mi nije najjasnije ali vidim da je manje vise to to.
Znaci doplatsk i ova olaksica baška.
-
BlackRiver
#2149 Re: Zivot u Austriji
Pozdrav svima,
Imam jedno pitanje vezano za povrat poreza u Austriji:
Naime, nedavno sam slucajno stupio u kontakt sa osobom koja radi u Finanzamtu u Becu. Kroz pricu, objasnim joj da svakog mjeseca saljem pare roditeljima koji ne rade.
Ta osoba mi kaze da mogu podnijeti zahtjev za povrat poreza, te da trebam neke potvrde iz Bosne koje dokazuju da roditelji ne rade, te dokaze o mjesecnim uplatama.
U medjuvremenu, jos nekoliko ljudi mi potvrdi da oni rade povrat poreza po istoj osnovi.
Prije nekoliko dana nazovem Finanzamt u gradu gdje boravim (Salzburg), a oni mi kazu da nema sanse da to odradim.
Kontaktiram i advokata u AK, on mi kaze isto.
Je li neko ovdje ima iskustva sa ovakim situacijama? Cemu tako razlicite informacije?
Imam jedno pitanje vezano za povrat poreza u Austriji:
Naime, nedavno sam slucajno stupio u kontakt sa osobom koja radi u Finanzamtu u Becu. Kroz pricu, objasnim joj da svakog mjeseca saljem pare roditeljima koji ne rade.
Ta osoba mi kaze da mogu podnijeti zahtjev za povrat poreza, te da trebam neke potvrde iz Bosne koje dokazuju da roditelji ne rade, te dokaze o mjesecnim uplatama.
U medjuvremenu, jos nekoliko ljudi mi potvrdi da oni rade povrat poreza po istoj osnovi.
Prije nekoliko dana nazovem Finanzamt u gradu gdje boravim (Salzburg), a oni mi kazu da nema sanse da to odradim.
Kontaktiram i advokata u AK, on mi kaze isto.
Je li neko ovdje ima iskustva sa ovakim situacijama? Cemu tako razlicite informacije?
- pustopoljina
#2150 Re: Zivot u Austriji
Mislim da je to bilo, ali ukinuto...
Odbijanje poreza zbog spenden je isto ukinuto.
Odbijanje poreza zbog spenden je isto ukinuto.