Zivot u Austriji
-
BlackRiver
#2051 Re: Zivot u Austriji
Za stan ti nece biti lako. Moze se naci, ali treba dobro istraziti ponude. Cuvaj se maklera. To su ove agencije koje izdaju stanove kao posrednici. Oni gule. Najsigurniji si kada odmah suzis potragu na privatne ponude.
Ali sve u svemu, kada dodjes sigurno ces uzivati. Salzburg i okolina su stvarno divni.
Ali sve u svemu, kada dodjes sigurno ces uzivati. Salzburg i okolina su stvarno divni.
- bunardzija
#2052 Re: Zivot u Austriji
Istina je da gule, ali se uglavnom brze dodje do tih stanove (obzirom da je manja navala). Bez posrednika je poprilicno zeznuto doci do povoljnog i dobrog stana.BlackRiver wrote:Za stan ti nece biti lako. Moze se naci, ali treba dobro istraziti ponude. Cuvaj se maklera. To su ove agencije koje izdaju stanove kao posrednici. Oni gule. Najsigurniji si kada odmah suzis potragu na privatne ponude.
-
AbU_JamaL_MovE
#2053 Re: Zivot u Austriji
Hvala svima na savjetima. Citao sam to o maklerima i stanovima. Meni je sad u fokusu da nadjem neki nacin da imam adresu koju mogu navesti u formularu za RWR kartu i taj dokaz za tu adresu tako da mogu pokrenuti proceduru. A kasnije cu doci u Salzburg i naci stan na duzi period. Samo mi je problem sto sad ne znam te procedure pa ne bih da placam stan bezveze tri mjeseca dok ne pocnem raditi.
Uglavnom, hvala vam i puno ste mi pomogli.
- pirmin
-
Jadoxxx
#2055 Re: Zivot u Austriji
Cestitke i od mene, ja sam prosle sedmice imao preko Skype-a razgovor za Linz, dobro je proslo, pa vidjet cemo hoce li sta biti, tako da ce i meni svaki savjet dobro doci oko stana, jer i mene to najvise muci, kako imati vec unaprijed ugovor o stanu.AbU_JamaL_MovE wrote:Hvala svima na savjetima. Citao sam to o maklerima i stanovima. Meni je sad u fokusu da nadjem neki nacin da imam adresu koju mogu navesti u formularu za RWR kartu i taj dokaz za tu adresu tako da mogu pokrenuti proceduru. A kasnije cu doci u Salzburg i naci stan na duzi period. Samo mi je problem sto sad ne znam te procedure pa ne bih da placam stan bezveze tri mjeseca dok ne pocnem raditi.
-
AbU_JamaL_MovE
#2056 Re: Zivot u Austriji
Hvala. Sretno i tebi. Bice to aBd dobro. kad ja skontam kako te stvari ferceraju rado cu podijeliti iskustva sa tobom.Jadoxxx wrote:Cestitke i od mene, ja sam prosle sedmice imao preko Skype-a razgovor za Linz, dobro je proslo, pa vidjet cemo hoce li sta biti, tako da ce i meni svaki savjet dobro doci oko stana, jer i mene to najvise muci, kako imati vec unaprijed ugovor o stanu.AbU_JamaL_MovE wrote:Hvala svima na savjetima. Citao sam to o maklerima i stanovima. Meni je sad u fokusu da nadjem neki nacin da imam adresu koju mogu navesti u formularu za RWR kartu i taj dokaz za tu adresu tako da mogu pokrenuti proceduru. A kasnije cu doci u Salzburg i naci stan na duzi period. Samo mi je problem sto sad ne znam te procedure pa ne bih da placam stan bezveze tri mjeseca dok ne pocnem raditi.
-
glockov kolac
#2057 Re: Zivot u Austriji
Raja, jel zna neko može li skromni Bošnjo bez EU državljanstva kupiti stan u Beču i šta je sve za to potrebno? AKo može, jel komplikovano? Gdje pogledati? Hvala unaprijed!
- bunardzija
#2058 Re: Zivot u Austriji
Kolega sa posla, dakle radi u Austriji sa Iranskim drzavljanstvom, je nedavno kupio stan. Prvo mu je drzava/grad morala odobriti kupovinu stana, a cini mi se da je tu presudno bilo da zivi i radi u Austriji. Nakon sto je dobio dozvolu, poceo se peglati sa bankom da mu odobre kredit. Na kraju poprilicno duge procedure je uspio kupiti stan.glockov kolac wrote:Raja, jel zna neko može li skromni Bošnjo bez EU državljanstva kupiti stan u Beču i šta je sve za to potrebno? AKo može, jel komplikovano? Gdje pogledati? Hvala unaprijed!
Pretpostavljam da ces imati problema ako ne zivis u EU, cak i ako imas gotovinu.
Gdje traziti: www.willhaben.at je prvo sto mi pada na pamet.
-
glockov kolac
#2059 Re: Zivot u Austriji
Hvala ti!bunardzija wrote:Kolega sa posla, dakle radi u Austriji sa Iranskim drzavljanstvom, je nedavno kupio stan. Prvo mu je drzava/grad morala odobriti kupovinu stana, a cini mi se da je tu presudno bilo da zivi i radi u Austriji. Nakon sto je dobio dozvolu, poceo se peglati sa bankom da mu odobre kredit. Na kraju poprilicno duge procedure je uspio kupiti stan.glockov kolac wrote:Raja, jel zna neko može li skromni Bošnjo bez EU državljanstva kupiti stan u Beču i šta je sve za to potrebno? AKo može, jel komplikovano? Gdje pogledati? Hvala unaprijed!
Pretpostavljam da ces imati problema ako ne zivis u EU, cak i ako imas gotovinu.
Gdje traziti: http://www.willhaben.at je prvo sto mi pada na pamet.
- sparky
#2060 Re: Zivot u Austriji
Malo citam ovi temu pa kontam jel ja zivim u Austriji ikako u zadnjih 7 godina. Doduše Kreten(Kärnten) i jeste više Juga.
O kakvom snimanju pluca se prica u vezi rwr karte? Jel se zezate ili?
Ovaj drugi sto pita za kupovinu nekretnine. Ja prosle godine kupio zemlju. Drzavljanin sam BiH. Imam rwr+.
Niko mi nista nije odobravao osim banka kredita i to rijesio od ponedjeljka do cetvrtka.
Moj savjet svima. Manje slusajte tetke koje rade u "biroVima" i striceve ili amidze baustelce koji znaju sve osim njemackog a zive i rade u AT u prosjeku 30 godina. Za sva pitanja i nejasnoce direktno u instituciji zaduzenu za taj dio. Bice vam jeftinije vjerujte mi. Pozdrav iz Celovca na Vrbskemu jezerju
O kakvom snimanju pluca se prica u vezi rwr karte? Jel se zezate ili?
Ovaj drugi sto pita za kupovinu nekretnine. Ja prosle godine kupio zemlju. Drzavljanin sam BiH. Imam rwr+.
Niko mi nista nije odobravao osim banka kredita i to rijesio od ponedjeljka do cetvrtka.
Moj savjet svima. Manje slusajte tetke koje rade u "biroVima" i striceve ili amidze baustelce koji znaju sve osim njemackog a zive i rade u AT u prosjeku 30 godina. Za sva pitanja i nejasnoce direktno u instituciji zaduzenu za taj dio. Bice vam jeftinije vjerujte mi. Pozdrav iz Celovca na Vrbskemu jezerju
- bunardzija
#2061 Re: Zivot u Austriji
Pozdrav,sparky wrote:Malo citam ovi temu pa kontam jel ja zivim u Austriji ikako u zadnjih 7 godina. Doduše Kreten(Kärnten) i jeste više Juga.
polazim od Beca ali pretpostavljam da vazi i za ostale krajeve Austrije: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd ... 00041.html
Link je eto "direktno iz institucije" kao sto si i sam preporucio, te potvrdjuje da moj odgovor nije izmisljanje tople vode.
- sparky
#2062 Re: Zivot u Austriji
Pozdrav i tebibunardzija wrote:Pozdrav,sparky wrote:Malo citam ovi temu pa kontam jel ja zivim u Austriji ikako u zadnjih 7 godina. Doduše Kreten(Kärnten) i jeste više Juga.
polazim od Beca ali pretpostavljam da vazi i za ostale krajeve Austrije: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd ... 00041.html
Link je eto "direktno iz institucije" kao sto si i sam preporucio, te potvrdjuje da moj odgovor nije izmisljanje tople vode.
Nisam napisao da neko nesto izmislja. Moguce da je u Kärntenu drugacije jer u zadnje 3 godine par prijatelja je kupilo nekretninu, a svi su ili BH ili HR drzavljani. Na tom linku pise da to ne treba ni u Grazu, a valjda je u citavoj Stajerskoj isto. Svakako mislim da nekome ko ima love za kupovinu stana u Beču nece biti problem potrositi jos koji euro na takse i malo vremena dok dobije tu dozvolu.
Ono za tetke i ostalu rodbinu se ne odnosi samo na ovo pitanje nego i na sva druga.
- hellhammer
#2063 Re: Zivot u Austriji
Nista komplikovanije nego da si austriski drzavljanin. Ja sam prvo sa bankom dogovorio oko kredita a ostalo sve sam zavrsio kod notara, to je bilo prije 10 godina kakvo je sad stanje ne bi znao reci i dal se sta mijenjalo po tom pitanjuglockov kolac wrote:Raja, jel zna neko može li skromni Bošnjo bez EU državljanstva kupiti stan u Beču i šta je sve za to potrebno? AKo može, jel komplikovano? Gdje pogledati? Hvala unaprijed!
-
glockov kolac
#2064 Re: Zivot u Austriji
Hvala mnogo! Još i ovo da pitam: moram li imati boravak gore da bih kupio stan?hellhammer wrote:Nista komplikovanije nego da si austriski drzavljanin. Ja sam prvo sa bankom dogovorio oko kredita a ostalo sve sam zavrsio kod notara, to je bilo prije 10 godina kakvo je sad stanje ne bi znao reci i dal se sta mijenjalo po tom pitanjuglockov kolac wrote:Raja, jel zna neko može li skromni Bošnjo bez EU državljanstva kupiti stan u Beču i šta je sve za to potrebno? AKo može, jel komplikovano? Gdje pogledati? Hvala unaprijed!
- hellhammer
#2065 Re: Zivot u Austriji
Nebih na to znao odgovor, valjda se neko javi ko je bolje upucen
- bunardzija
#2066 Re: Zivot u Austriji
Upravo je u tome caka koju sam ti prvobitno spominjao. Ako nisi drzavljanin drzave clanice EU (i ako nemas odobren boravak u nekoj od tih drzava), procedura postaje komplikovanija. Postoje mjere kojima se drzave stite od stranih kupovina. Da u Austriji stranci slobodno mogu kupovati nekretnine, Rusi bi pokupovali pola prvog beckog becirka, a kinezi Hallstadt i okolne planine. Pretjerujem malo naravno, ali budi siguran da ce ti biti komplikovanije kupiti stan nego drzavljanima BiH koji su ovdje vec godinama sa odobrenim boravkom.glockov kolac wrote:Hvala mnogo! Još i ovo da pitam: moram li imati boravak gore da bih kupio stan?hellhammer wrote:Nista komplikovanije nego da si austriski drzavljanin. Ja sam prvo sa bankom dogovorio oko kredita a ostalo sve sam zavrsio kod notara, to je bilo prije 10 godina kakvo je sad stanje ne bi znao reci i dal se sta mijenjalo po tom pitanjuglockov kolac wrote:Raja, jel zna neko može li skromni Bošnjo bez EU državljanstva kupiti stan u Beču i šta je sve za to potrebno? AKo može, jel komplikovano? Gdje pogledati? Hvala unaprijed!
-
glockov kolac
#2067 Re: Zivot u Austriji
Ma i ja to kontam. Vidjećemo. Hvala u svakom slučaju! 
-
svemirska_vjeverica
#2068 Re: Zivot u Austriji
NIJE TACNO. Kolega mog supruga od njegove zene komsinica, e njezina zaova kupila stan u Becu 100 km od centra u Donjoj austriji, kod pokrajine Gradisce na granici sa Madjarskoj, kvadrat zemljista kosta 100 eura.anida_s wrote:Nije tačno da je teško, kolega mog supruga kupio stan prije godinu dana najnormalnije, nikakvih problema nije imao, radi u Beču a iz BiH je. Samo je naravno morao tražiti dozvolu od države ali sve završio za par mjeseci. Fazon je jedino što smiješ imati samo jednu nekretninu na svoje ime ako nemaš državljanstvo Austrije. Time se štite od navale na nekretnine.
-
anodi
#2069 Re: Zivot u Austriji
Meni su rekli da je kao potrebna samo intended residence address. Teta mi je objasnila da npr. mogu rezervisati hotel za prvih mjesec dana dok ne nadjem stan..i navesti adresu tog hotela..AbU_JamaL_MovE wrote:Hvala svima na savjetima. Citao sam to o maklerima i stanovima. Meni je sad u fokusu da nadjem neki nacin da imam adresu koju mogu navesti u formularu za RWR kartu i taj dokaz za tu adresu tako da mogu pokrenuti proceduru. A kasnije cu doci u Salzburg i naci stan na duzi period. Samo mi je problem sto sad ne znam te procedure pa ne bih da placam stan bezveze tri mjeseca dok ne pocnem raditi.
-
AbU_JamaL_MovE
#2070 Re: Zivot u Austriji
Hvala na info. Rijesio sam problem. Prijavio sam nebenwohnsitz kod jednog poznanika tako da sam dobio meldezettel i to prilozio za vizu.anodi wrote:Meni su rekli da je kao potrebna samo intended residence address. Teta mi je objasnila da npr. mogu rezervisati hotel za prvih mjesec dana dok ne nadjem stan..i navesti adresu tog hotela..AbU_JamaL_MovE wrote:Hvala svima na savjetima. Citao sam to o maklerima i stanovima. Meni je sad u fokusu da nadjem neki nacin da imam adresu koju mogu navesti u formularu za RWR kartu i taj dokaz za tu adresu tako da mogu pokrenuti proceduru. A kasnije cu doci u Salzburg i naci stan na duzi period. Samo mi je problem sto sad ne znam te procedure pa ne bih da placam stan bezveze tri mjeseca dok ne pocnem raditi.
-
Sancho___9191
#2071 Re: Zivot u Austriji
Pozdrav forumasi
Zivim i radim u Sarajevu kao auto elektricar vec 10 godina. Pomalo razmisljam o odlasku vani zbog sve veceg odlaska omladine iz BiH. Najvise me zanima koliko je zanimanje auto elektricara trazeno u Austriji i koji je prosjek plate za to zanimanje. Mlad sam, ispod 30 godina, poznajem Njemacki jezik perfketno, sta mislite vi koji ste tamo da li mi se isplati napustati BiH?
Zivim i radim u Sarajevu kao auto elektricar vec 10 godina. Pomalo razmisljam o odlasku vani zbog sve veceg odlaska omladine iz BiH. Najvise me zanima koliko je zanimanje auto elektricara trazeno u Austriji i koji je prosjek plate za to zanimanje. Mlad sam, ispod 30 godina, poznajem Njemacki jezik perfketno, sta mislite vi koji ste tamo da li mi se isplati napustati BiH?
-
svemirska_vjeverica
#2072 Re: Zivot u Austriji
Plata zavisi od iskustva .. racunaaj tamo negdje max do 1700 neto u najboljem slucajuSancho___9191 wrote:Pozdrav forumasi
Da li se isplati, to ti moras najbolje znati kako sada zivis.. 1700 nije bas bog zna kakva para ovdje... sad ce ti studenti reci da je to i previse... eto skontaj da u Bosni imas 1700 km i da sa tim moras platiti kriju, hranu itd. Socijalni zivot ti je ovdje truba.. kontaj doci jedno na 5 godina pa ustediti i onda se vratiti u bosnu... bolje ti je onda 5 godina stegnuti muda u Svici
- mufa1
#2073 Re: Zivot u Austriji
Prvo i osnovno pravilo, sve sto ti kažu ovakvi trollovi kao ova vjeverica je nidje veze i gluposti nevidjene. Toliko.
-
svemirska_vjeverica
#2074 Re: Zivot u Austriji
konkretno sta nije tacno u mojoj izjavi?mufa1 wrote:Prvo i osnovno pravilo, sve sto ti kažu ovakvi trollovi kao ova vjeverica je nidje veze i gluposti nevidjene. Toliko.
-
Facasplaca
#2075 Re: Zivot u Austriji
Moze sigurno vise ocekivati od te plate koju si navela/naveo.