Zivot u Austriji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
pirmin

#1951 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

hadzinicasa wrote: ne znam.

ja zavrcem radijatore kad idem na posao, kuham kuci sebi, kupujem na snizenjima, nemam auto vec idem tabanic fijakerom ili javnim prevozom, koristim kupone s popustima, garderobu nosim 15-20 godina, cuvam stvari da mi traju - novo kupim tek kad staro vise nije u funkciji, nosim kutiju s hranom na posao...

pa me bas interesuje jesam li fukara?
Ako si iz Tuzle i navijas za Slobodu - onda jesi.

Salim se.
:D

Isti sam.
:thumbup:

Bas danas u U-Bahnu kontam koliko su mi stare cizme.
8+ minimalno.
Ustedio ni sam ne znam koliko prodajom auta. Time kupujem socijalni mir u BIH.
Imao sam staklenu kutiju za hranu, iz Möbelixa ali mi pukla u ruci kad sam je zatvarao.
A dobio sam neki dan i kupone kao kupac XXL-Lutza pa ako imas sta u ponudi da mijenjamo. 8)
hadzinicasa

#1952 Re: Zivot u Austriji

Post by hadzinicasa »

pirmin wrote:
Ako si iz Tuzle i navijas za Slobodu - onda jesi.

Salim se.

Isti sam.
:thumbup:

Bas danas u U-Bahnu kontam koliko su mi stare cizme.
8+ minimalno.
Ustedio ni sam ne znam koliko prodajom auta. Time kupujem socijalni mir u BIH.
Imao sam staklenu kutiju za hranu, iz Möbelixa ali mi pukla u ruci kad sam je zatvarao.
A dobio sam neki dan i kupone kao kupac XXL-Lutza pa ako imas sta u ponudi da mijenjamo. 8)

gdje mi je Dale da te cuje :srce:

cekaj da mi kazu koliko sam jadna 8-) :D
animals

#1953 Re: Zivot u Austriji

Post by animals »

hadzinicasa wrote:
svemirska_vjeverica wrote:
hadzinicasa wrote:Mene bas interesuje sta znaci zivjeti kao pravi gastarbajter?
To znaci da na zapadu zivis kao zadnja fukara, a onda se rasipas 10 dana ljeti na godisnjem u Bosni.
ne znam.

ja zavrcem radijatore kad idem na posao, kuham kuci sebi, kupujem na snizenjima, nemam auto vec idem tabanic fijakerom ili javnim prevozom, koristim kupone s popustima, garderobu nosim 15-20 godina, cuvam stvari da mi traju - novo kupim tek kad staro vise nije u funkciji, nosim kutiju s hranom na posao...

Niko nikome ne kaze da je fukara..
svatko ima svoj nacin zivota..
Kako god na kraju smo svi pusiona :mrgreen:
animals

#1954 Re: Zivot u Austriji

Post by animals »

Covjek pita koliko mu moze biti za normalan zivot..
druga stvar je sta je kome normalno..
hadzinicasa

#1955 Re: Zivot u Austriji

Post by hadzinicasa »

a ja 'nako plaho sekirljiva i osjetljiva na etikete. :cry:
svemirska_vjeverica

#1956 Re: Zivot u Austriji

Post by svemirska_vjeverica »

hadzinicasa wrote:
hadzinicasa wrote:Mene bas interesuje sta znaci zivjeti kao pravi gastarbajter?
To znaci da na zapadu zivis kao zadnja fukara, a onda se rasipas 10 dana ljeti na godisnjem u Bosni.
ne znam.

pa sta da ti kazem... ti sto opisujes je nesto sto se zove jako jako skroman zivot. Predpostavljam da nisi dugo u Austriji. Luksuz je stvar definicije.
Gastarbajter zivi na zapadau u 20 kvadrata, a ima kucu u bosni od 200 kvadrata. Gastarbajter ima auto na zapadu, ali ono stoji u grazi, jer ne moze da plati gorivo. On ide na posao pjeske ne zato sto to voli nego jer zeli da ustedi, bez obzira da li je minus ili kisa. Popravlja zube ne kada je potrebno, nego kada je u Bosni jer nije u stanju da to sebi priusti. Ukratko: gastarbajter zivi losim zivotom na zapadau 20 godina, da bi kasnije mogao zivjeti u Bosni.

Ako ti svoje navedene stvari radis iz cistog zadovoljstva to je sasvim ok. Ali postoji i zivot koji se ne sastoji od kokuzluka i gdje nije glavna tema kako gdje uzeti jeftinije: da li hljeb kosta u lidlu 90 centi ili u Billi 1,30.

Lijepo je imati zivot da odes kad ti prahne npr preko vikenda na Majorku, zimi 3 sedmice na Kanarska ostrva i sl. Ali kao sto rekoh Luksuz je stvar definicije.

Ali ako hoces bas da saznas kako su gastarbajteri zivjeli evo: http://www.gastarbajteri.at/

hadzinicasa wrote:pa me bas interesuje jesam li fukara?
Lutko, pogledaj neki Hollywood film prije spavanja, pa onda kada legnes u krevet, prije nego sto zatvoris oci, stavi na vagu svoja ocekivanja i svoje mogucnosti, pa okaci sebi etiketu ako si toliko osjetljiva. Jel posteno?
hadzinicasa

#1957 Re: Zivot u Austriji

Post by hadzinicasa »

pa sta da ti kazem... ti sto opisujes je nesto sto se zove jako jako skroman zivot. Predpostavljam da nisi dugo u Austriji. Luksuz je stvar definicije.
Gastarbajter zivi na zapadau u 20 kvadrata, a ima kucu u bosni od 200 kvadrata. Gastarbajter ima auto na zapadu, ali ono stoji u grazi, jer ne moze da plati gorivo. On ide na posao pjeske ne zato sto to voli nego jer zeli da ustedi, bez obzira da li je minus ili kisa. Popravlja zube ne kada je potrebno, nego kada je u Bosni jer nije u stanju da to sebi priusti. Ukratko: gastarbajter zivi losim zivotom na zapadau 20 godina, da bi kasnije mogao zivjeti u Bosni.

Ako ti svoje navedene stvari radis iz cistog zadovoljstva to je sasvim ok. Ali postoji i zivot koji se ne sastoji od kokuzluka i gdje nije glavna tema kako gdje uzeti jeftinije: da li hljeb kosta u lidlu 90 centi ili u Billi 1,30.

Lijepo je imati zivot da odes kad ti prahne npr preko vikenda na Majorku, zimi 3 sedmice na Kanarska ostrva i sl. Ali kao sto rekoh Luksuz je stvar definicije.

Ali ako hoces bas da saznas kako su gastarbajteri zivjeli evo: http://www.gastarbajteri.at/

hadzinicasa wrote:pa me bas interesuje jesam li fukara?
Lutko, pogledaj neki Hollywood film prije spavanja, pa onda kada legnes u krevet, prije nego sto zatvoris oci, stavi na vagu svoja ocekivanja i svoje mogucnosti, pa okaci sebi etiketu ako si toliko osjetljiva. Jel posteno?
s ovim
lutko
si me dokrajcio.
nacisto.

tacno ne vidim razlog ulaska u bilo kakvu dalju interakciju, nego ti je ovaj savjet s filmom odlican.
o&o
pirmin

#1958 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

Cemu toliki cinizam, vjeverice?
Skoro svaki komentar na ovoj temi odise gorcinom.
Rockefeller

#1959 Re: Zivot u Austriji

Post by Rockefeller »

Ma moze se ba najnormalnije ka gastarbajter zivjet. To sto ih vecina radi sezonski i nazad kuci na pola godine i tako u krug nije relevantno.

Ja ga jebem ko kaze da ne moze normalno zivjet.

Sad sta je za koga normalno to je druga stvar.
svemirska_vjeverica

#1960 Re: Zivot u Austriji

Rockefeller wrote:Ma moze se ba najnormalnije ka gastarbajter zivjet. To sto ih vecina radi sezonski i nazad kuci na pola godine i tako u krug nije relevantno.

Ja ga jebem ko kaze da ne moze normalno zivjet.

Sad sta je za koga normalno to je druga stvar.
Kralju moze se preziviti i sa 30 eura mjesecno, samo pitanje je kakav je to zivot.
Evo da ne bude da sam ja negativan, ljudi su tacno definisali granicu kokuzluka:

Image
http://www.armutskonferenz.at/armut-in- ... ahlen.html
Rockefeller

#1961 Re: Zivot u Austriji

Post by Rockefeller »

Pa ja tebi kazem da se kao baustelac moze zivjet normalno.
Norm

#1962 Re: Zivot u Austriji

Post by Norm »

...a za porodicu sa troje djece?
nego ima li iko od nasih da bi zaposlio obrazovanog, iskusnog i postenog radnika?
Rockefeller

#1963 Re: Zivot u Austriji

Post by Rockefeller »

Gdje trazis posao? Daj malo vise detalja ba, ko ce te zaposlit ako nista ne zna o tebi.
BlackRiver

#1964 Re: Zivot u Austriji

Post by BlackRiver »

Pa Austrijanci, ima li hladnoce kod vas?
Ja vec 3 jutra za redom struzem led sa auta. Zaledi mi se sajba i iznutra :D
Salzburg jutros -7. Kolega sa posla, zivi na nekakvom brdu u blizini grada, veli kod njega -12.

Kad ce ljeto u PM :D
pirmin

#1965 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

U6 je rijetko zaledjen a bude i kuschelig warm sa ostalim migrantima ujutro u pola 6. 8)
Norm

#1966 Re: Zivot u Austriji

Post by Norm »

Rockefeller wrote:Gdje trazis posao? Daj malo vise detalja ba, ko ce te zaposlit ako nista ne zna o tebi.
...ma necu javno da pisem o sebi i kvalifikacijama...uglavnom dosta toga sam radio a i sto nisam brzo ucim... :D
Ozbiljno, nisam u cvijetu mladosti (nisam neozbiljan), znaci ozbiljan i iskusan, a nije mi bas bitno koji grad...Njemacki ucim, Engleski perfektno...
...vec sam aplicirao na par mjesta ali problem je sto poslodavci gore kad cuju da sam iz BiH uredno zahvale jer im se ne pegla sa papirologijom... :sad:
Za sve dodatne info rado cu odgovoriti PM.
casanova123

#1967 Re: Zivot u Austriji

Post by casanova123 »

ovaj sigurno nije astrofizicar, tako da ko mu bude ganjao neki posao, neka se ne pegla sa tim oglasima..

salu na stranu sad.. barem reci jel trazis baustelu, gastronomiju, hotelijerstvo, menadzerstvo, arhitektura, politicko nesto? nece ti niko moci pomoci dok ne kazes barem u blizu za neki posao koji te zanima, odnosno koji znas da radis.. to sto si ti ozbiljan apsolutno nikoga ne interesuje.. to sto imas godina, znaci da ti treba neki placeniji posao u AT, jer ovdje mozes samo na osnovu nekih kvalifikacija/edukacije da dobijes posao, a to sto imas preko 30 god samo otezava, jer sada treba veca plata jos nego sto je prije bilo(preko 3k brutto u svakom slucaju)..
svemirska_vjeverica

#1968 Re: Zivot u Austriji

Norm wrote:...a za porodicu sa troje djece?
nego ima li iko od nasih da bi zaposlio obrazovanog, iskusnog i postenog radnika?
Pa racunaj 3000 neto eura za goli zivot. Sto se tice "nasih" gazda bolje ti bjezi od njih. Sta tacno trazis? Ovdje obicno turci i kurdi koji imaju u prosjeku 3 djece voze taxi. Kod mene kolega radi po noci i izadje na kraju 2000. Jos zena malo cisti po kucama i namaknu tricu. Jesi li kontao nesto tako.
Norm

#1969 Re: Zivot u Austriji

Post by Norm »

casanova123 wrote:ovaj sigurno nije astrofizicar, tako da ko mu bude ganjao neki posao, neka se ne pegla sa tim oglasima..

salu na stranu sad.. barem reci jel trazis baustelu, gastronomiju, hotelijerstvo, menadzerstvo, arhitektura, politicko nesto? nece ti niko moci pomoci dok ne kazes barem u blizu za neki posao koji te zanima, odnosno koji znas da radis.. to sto si ti ozbiljan apsolutno nikoga ne interesuje.. to sto imas godina, znaci da ti treba neki placeniji posao u AT, jer ovdje mozes samo na osnovu nekih kvalifikacija/edukacije da dobijes posao, a to sto imas preko 30 god samo otezava, jer sada treba veca plata jos nego sto je prije bilo(preko 3k brutto u svakom slucaju)..
Interesantno, ja trebam biti astrofizicar da bi nasao posao a ovakvi likovi https://www.klix.ba/vijesti/svijet/pija ... /190206040 bez problema zivU i radU goR... :D
Pa racunaj 3000 neto eura za goli zivot. Sto se tice "nasih" gazda bolje ti bjezi od njih. Sta tacno trazis? Ovdje obicno turci i kurdi koji imaju u prosjeku 3 djece voze taxi. Kod mene kolega radi po noci i izadje na kraju 2000. Jos zena malo cisti po kucama i namaknu tricu. Jesi li kontao nesto tako.
...sa mojim obrazovanjem (VSS IT - nisam programer :-? ) i mojim iskustvom i terenskim radom na montazi i odrzavanju it opreme mislim da ne bih mogao raditi posao taxiste...mada ako ovdje opet 'pukne' radio bih bilo sta...imam ja i zanat i sposobne ruke za napravit mnogo toga...
A nase gazde trazim prvenstveno jer nisam jos savladao Njemacki jezik, a ovdje nema providna dana za mene i porodicu...nisam na prodaju odredjenim politickim opcijama a znanje i trud se ne cijeni...mislim da mogu povuci jos najmanje 25-30 god, a ovdje vise ne zelim biti bosanski vucni konj za saku zobi...a haman pa mi je to sudba kleta... :sad:
AdobeTemplate

#1970 Re: Zivot u Austriji

Post by AdobeTemplate »

AdobeTemplate wrote:Novi post vezano za pronalazak stana u Austriji.

https://austria-life.blogspot.com/
Lend je za pocetak ok. Tu su Kurdi, Afganistanci, Pakistanci i Jugosi. Domacih skoro pa i nema. Najgori dio grada sa najvisim stupnjom kriminala i socijalnih slucajeva. Na cijeni je svaki osim njemacki jezik. Ponekad policija greskom upuca nekog studenta na biciklu umjesto krimosa.
Dio grada sa velikim kontrastima: do dzamije odmah javna kuca i sl.

Sve u svemu, post nije los. Ali svaka kirija preko 500 eura u tom djelu grada je zavala.
Hm, a koji kvart bi ti preporucio a da ima novije stanove? Moralo bi biti najmanje 75m2 i manje od 850 eura miete. Istina je da malo pravih Austrijanaca ima u ovome kvartu, no na srecu nisam bas tamo gdje su najveci kurdi i ostali bradari.
pirmin

#1971 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

Ako bih birao izmedju pristojnih "bradara" (a vecina su, familijarni ljudi, gledaju svoja posla) i austrijskog G'sindla (ima ih masa) izabrao bih ove prve.
pustopoljina

#1972 Re: Zivot u Austriji

Post by pustopoljina »

AdobeTemplate wrote:
AdobeTemplate wrote:Novi post vezano za pronalazak stana u Austriji.

https://austria-life.blogspot.com/
Lend je za pocetak ok. Tu su Kurdi, Afganistanci, Pakistanci i Jugosi. Domacih skoro pa i nema. Najgori dio grada sa najvisim stupnjom kriminala i socijalnih slucajeva. Na cijeni je svaki osim njemacki jezik. Ponekad policija greskom upuca nekog studenta na biciklu umjesto krimosa.
Dio grada sa velikim kontrastima: do dzamije odmah javna kuca i sl.

Sve u svemu, post nije los. Ali svaka kirija preko 500 eura u tom djelu grada je zavala.
Hm, a koji kvart bi ti preporucio a da ima novije stanove? Moralo bi biti najmanje 75m2 i manje od 850 eura miete. Istina je da malo pravih Austrijanaca ima u ovome kvartu, no na srecu nisam bas tamo gdje su najveci kurdi i ostali bradari.
Wtf?
Ko je upucao nekoga na lendu? Uopce, u grazu???
Dala bih lijevi bubreg za penthaus na lendplatzu.
Ovamo gledas na uhrturm, ovamo trznica, svirke, cool kafici, grk i nasa cevabdzinica...hej aperolspritzer pred nekom od kucica na lendplatzu...
Ima stranaca, a bogami i domacih...lend je postao i hipsterski...
Ma da na griesu zivis, nigdje nije lose u grazu.
A do 500 eura stan? To nema ba. Nema.
10eur/m2 je zgoditak.
Osim toga, od lenda sjeverno (neubaugasse/grüne gasse) upravo se zavrsavaju zgrade gdje su stanovi 90 kvadrata cetvrt miliona...mislim da gws gradi.
Znam lend ko svoj dzep, jedino sto ima nilakvih stanova...neuslovnih, a precjenjenih...to mi je jedina zamjerka na taj dio grada.
pirmin

#1973 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

Bec izgleda slabo zastupljen na ovoj temi.
Graz dominira.
Salzburg

:)
mirsek

#1974 Re: Zivot u Austriji

Post by mirsek »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
svemirska_vjeverica

#1975 Re: Zivot u Austriji

mirsek wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Dobro lave de nam reci koliko je potrebno za porodicu od 3 djece i 2 odraslih
Last edited by svemirska_vjeverica on 08/02/2019 22:05, edited 1 time in total.
Post Reply