Zivot u Austriji
-
flashpoint
#1526 Re: Zivot u Austriji
Pozdrav svima!
Student sam, ali bih zeljela preko ljeta raditi u Austriji. Cula sam da kao student mogu biti prijavljena na manji broj sati, tj. 20h sedmicno.Takodje sam pronasla na stranici Austrijskog AMS-a obrazac koji poslodavac popuni kako bih mogla raditi. Zanima me da li je neko imao slicnu situaciju i znate li sta mi je jos potrebno od dokumentacije? ...I imam pasos BiH, da li je to problem?
Nadam se da cu dobiti neke informacije.
Hvala unaprijed! ☺☺
Student sam, ali bih zeljela preko ljeta raditi u Austriji. Cula sam da kao student mogu biti prijavljena na manji broj sati, tj. 20h sedmicno.Takodje sam pronasla na stranici Austrijskog AMS-a obrazac koji poslodavac popuni kako bih mogla raditi. Zanima me da li je neko imao slicnu situaciju i znate li sta mi je jos potrebno od dokumentacije? ...I imam pasos BiH, da li je to problem?
Nadam se da cu dobiti neke informacije.
Hvala unaprijed! ☺☺
- animals
#1527 Re: Zivot u Austriji
Netto 4000, je sasvim dovoljno za pristojan zivot...zastavnik22 wrote:@animals
Bankar i razmisljamo o selidbi nego suprug ima dobar posao ovdje a masinski je inzenjer pa se neckamo jos uvijek mada bi i zbog djece htjeli razguliti odavde.Kako vidim ovo je nekih skoro 50000eura neto znaci mjesecno oko 3400 plus 13 i 14 plata.Racunamo da li je dovoljno dok suprug ne nadje neki posao.
za zivot na nekoj visokoj nozi i ne bas...
ali stan, auto i odmor, moze se priustiti, sa toliko novca...
i cak i ustediti..ja i moja zena zaradimo zajedno toliko...
-
endlessss
#1528 Re: Zivot u Austriji
Pozdrav svima!
Da li zna neko da li je prilikom predaje zahtjeva za RWR dovoljno da se kao dokaz o statusu univerziteta prilozi izvod sa Anabin.de ili moram zasebno u nekoj instituciji traziti taj dokument? Inace, radi se o Univerzitetu u Sarajevu.
Da li zna neko da li je prilikom predaje zahtjeva za RWR dovoljno da se kao dokaz o statusu univerziteta prilozi izvod sa Anabin.de ili moram zasebno u nekoj instituciji traziti taj dokument? Inace, radi se o Univerzitetu u Sarajevu.
-
BlackRiver
#1529 Re: Zivot u Austriji
Mozda mali offtopic:
01.10.2017. u Austriji je stupio na snagu zakon kojim se RWR karta izdaje na period od 2 godine.
Da li neko mozda ima informaciju kako to utice na osobe koje su prije ovoga datuma dobile RWR na 1 godinu? Da li mogu aplicirati za RWR + ili im se trenutna RWR produzuje za dodatnu godinu?
01.10.2017. u Austriji je stupio na snagu zakon kojim se RWR karta izdaje na period od 2 godine.
Da li neko mozda ima informaciju kako to utice na osobe koje su prije ovoga datuma dobile RWR na 1 godinu? Da li mogu aplicirati za RWR + ili im se trenutna RWR produzuje za dodatnu godinu?
-
tarikBA
#1530 Re: Zivot u Austriji
kakva je situacija za poslom u austriji, za inzinjere radiologije ? ima li neka agencija i sl
-
svemirska_vjeverica
#1531 Re: Zivot u Austriji
Bilo je do sada.... kako ce biti u buducnosti... malo teze.. od 1.1.2018 Hrvati imaju nesmetan pristup radnon trzistutarikBA wrote:kakva je situacija za poslom u austriji, za inzinjere radiologije ? ima li neka agencija i sl
- animals
#1532 Re: Zivot u Austriji
Mislim da nemaju...svemirska_vjeverica wrote:Bilo je do sada.... kako ce biti u buducnosti... malo teze.. od 1.1.2018 Hrvati imaju nesmetan pristup radnon trzistutarikBA wrote:kakva je situacija za poslom u austriji, za inzinjere radiologije ? ima li neka agencija i sl
ne znam tacno koliko jos, ali je produzena zabrana...
-
endlessss
#1533 Re: Zivot u Austriji
https://m.kurier.at/politik/ausland/oes ... 09.919.367animals wrote:Mislim da nemaju...svemirska_vjeverica wrote:Bilo je do sada.... kako ce biti u buducnosti... malo teze.. od 1.1.2018 Hrvati imaju nesmetan pristup radnon trzistutarikBA wrote:kakva je situacija za poslom u austriji, za inzinjere radiologije ? ima li neka agencija i sl
ne znam tacno koliko jos, ali je produzena zabrana...
- JanuaryJones
#1534 Re: Zivot u Austriji
Zadnja rečenica je ključ, ne žele neradnike da ubiru socijalu, na 28,000 zaposlenih, 5000 je na birou -- 18%. Previše baš.
Last edited by JanuaryJones on 11/02/2018 11:03, edited 1 time in total.
-
tarikBA
#1535 Re: Zivot u Austriji
jesi li mozda upucen, ima li neka agencija i slsvemirska_vjeverica wrote:Bilo je do sada.... kako ce biti u buducnosti... malo teze.. od 1.1.2018 Hrvati imaju nesmetan pristup radnon trzistutarikBA wrote:kakva je situacija za poslom u austriji, za inzinjere radiologije ? ima li neka agencija i sl
-
BlackRiver
#1536 Re: Zivot u Austriji
Ima li neko iskustva sa osiguranjem auta u Austriji? Planiram uzeti novo auto, ali naravno zelja mi je da upadnem u sto nizu kategoriju osiguranja (Versicherungsstufe).
Zadnju godinu dana mi je auto u Bosni osigurano u Grawe osiguranju i od njih sam dobio dokument koji to i dokazuje. Za tu godinu navode da mi je Pramienstufe 01 i bonus 50%.
Pored Grawe, imam i 3 godine u VGT-u.
Je li mi dovoljna ova potvrda od Grawe da nesto izganjam, ili mi treba jos vise dokazanih godina?
Zadnju godinu dana mi je auto u Bosni osigurano u Grawe osiguranju i od njih sam dobio dokument koji to i dokazuje. Za tu godinu navode da mi je Pramienstufe 01 i bonus 50%.
Je li mi dovoljna ova potvrda od Grawe da nesto izganjam, ili mi treba jos vise dokazanih godina?
-
Cookie85
#1537 Re: Zivot u Austriji
Koliko znam da ako ti je prvo auto da registrujes u Austriji, onda ides od zadnje versicherungsstufe, jedino da se dogovoris sa osiguravajucom kucom da ti da manju. Inace ne vazi koliko dugo vozis, jer po njihovom, ako nisi imao registrovano auto u Austriji onda kao da nisi ni vozio (vezano sa osiguranje).BlackRiver wrote:Ima li neko iskustva sa osiguranjem auta u Austriji? Planiram uzeti novo auto, ali naravno zelja mi je da upadnem u sto nizu kategoriju osiguranja (Versicherungsstufe).
Ali probaj sa tim dokumentom od Grawe nemas sta izgubiti mozes samo dobiti
-
Cookie85
#1538 Re: Zivot u Austriji
Opet ces dobiti na godinu dana RWR, jer navodno moras ukupno imati 2 godine RWR, pa da dobijes RWR+.BlackRiver wrote:Mozda mali offtopic:
- pirmin
#1539 Re: Zivot u Austriji
Znaci odma' novo auto.
Nema labavo.
Nema labavo.
-
endlessss
#1540 Re: Zivot u Austriji
Da li zna neko koliko uobičajeno traje obrada zahtjeva za RWR kartu u slučaju kada se preda u ambasadi u Sarajevu 
-
Cookie85
#1541 Re: Zivot u Austriji
Moze potrajati dosta ... nadji neki posao dok se obradjuje rwrendlessss wrote:Da li zna neko koliko uobičajeno traje obrada zahtjeva za RWR kartu u slučaju kada se preda u ambasadi u Sarajevu
-
endlessss
#1542 Re: Zivot u Austriji
Evo našao sam podatak da može potrajati maksimalno 8 sedmica. Neće valjda toliko dugoCookie85 wrote:Moze potrajati dosta ... nadji neki posao dok se obradjuje rwrendlessss wrote:Da li zna neko koliko uobičajeno traje obrada zahtjeva za RWR kartu u slučaju kada se preda u ambasadi u Sarajevu
-
Cookie85
#1543 Re: Zivot u Austriji
Meni je trajalo dok nisam dobio u ruke vizu oko 7 mjeseci od apliciranja.endlessss wrote:Evo našao sam podatak da može potrajati maksimalno 8 sedmica. Neće valjda toliko dugoCookie85 wrote:Moze potrajati dosta ... nadji neki posao dok se obradjuje rwrendlessss wrote:Da li zna neko koliko uobičajeno traje obrada zahtjeva za RWR kartu u slučaju kada se preda u ambasadi u Sarajevu
Edit:
Zakonom je max 3 mjeseca ali ams uvijek trazi nesto pa onda slanje ljudi koji su na ams saa tom strukom ili slicnom i to traje oko 1 mjesec itd.
-
endlessss
#1544 Re: Zivot u Austriji
Ne mogu vjerovati. Za koju kategoriju si ti predavao zahtjev? Mozda ovisi i o tome 
-
BlackRiver
#1545 Re: Zivot u Austriji
Hvala na odgovoru. Pricao sam sa covjekom koji radi u Kia osiguranju. Moze se spustiti i na 0 stufu, ako mozes dokazati godine. Ja cu moci dokazati 5, pa cemo vidjeti sta cu dobiti.Cookie85 wrote: Koliko znam da ako ti je prvo auto da registrujes u Austriji, onda ides od zadnje versicherungsstufe, jedino da se dogovoris sa osiguravajucom kucom da ti da manju. Inace ne vazi koliko dugo vozis, jer po njihovom, ako nisi imao registrovano auto u Austriji onda kao da nisi ni vozio (vezano sa osiguranje).
-
Cookie85
#1546 Re: Zivot u Austriji
SuperBlackRiver wrote:Hvala na odgovoru. Pricao sam sa covjekom koji radi u Kia osiguranju. Moze se spustiti i na 0 stufu, ako mozes dokazati godine. Ja cu moci dokazati 5, pa cemo vidjeti sta cu dobiti.Cookie85 wrote: Koliko znam da ako ti je prvo auto da registrujes u Austriji, onda ides od zadnje versicherungsstufe, jedino da se dogovoris sa osiguravajucom kucom da ti da manju. Inace ne vazi koliko dugo vozis, jer po njihovom, ako nisi imao registrovano auto u Austriji onda kao da nisi ni vozio (vezano sa osiguranje).
-
BlackRiver
#1547 Re: Zivot u Austriji
pirmin wrote:Znaci odma' novo auto.
Nema labavo.
Dosadilo je busom putovati kuci
-
BlackRiver
#1548 Re: Zivot u Austriji
Za ambasadu ne znam, ali meni je poslodavav ganjao vizu. Trajalo je 5 sedmica.endlessss wrote:Da li zna neko koliko uobičajeno traje obrada zahtjeva za RWR kartu u slučaju kada se preda u ambasadi u Sarajevu
Zena je dobila vizu na osnovu moje. I to je bilo jos brze. Neke 3 sedmice od podnosenja zahtjeva do dobivanja vize.
Zasto ljudi predaju u ambasadi? Koliko znam to nije obaveza. Ili mozda grijesim?
-
endlessss
#1549 Re: Zivot u Austriji
Nije obavezno predati zahtjev u ambasadi, može se i u Austriji direktno ali ne vjerujem da to puno ubrzava proces. Ambasada samo prosljeđuje zahtjev u Austriju. Meni je poslodovac predložio da to učinim u Sarajevu da ne bih samo radi toga dolazio
Ukoliko AMS odobri moju vizu (ili ko je već zadužen na to), da li istu moram i prihvatiti ili je mogu odbiti? Radi se o situaciji da sam u međuvremenu dobio bolju ponudu iz Njemačke i sada ne znam kako bih postupio 
-
BlackRiver
#1550 Re: Zivot u Austriji
Koliko znam, kada se viza odobri onda ides u Austriju i tamo potpisujes, dajes otiske prstiju, slikaju ti pluca i to valjda oznacava zavrsetak procesa. Ako to ne uradis, pretpostavljam nista od vize.endlessss wrote:Nije obavezno predati zahtjev u ambasadi, može se i u Austriji direktno ali ne vjerujem da to puno ubrzava proces. Ambasada samo prosljeđuje zahtjev u Austriju. Meni je poslodovac predložio da to učinim u Sarajevu da ne bih samo radi toga dolazioUkoliko AMS odobri moju vizu (ili ko je već zadužen na to), da li istu moram i prihvatiti ili je mogu odbiti? Radi se o situaciji da sam u međuvremenu dobio bolju ponudu iz Njemačke i sada ne znam kako bih postupio