BlackRiver wrote:Nije mi cilj dokazivati. Samo dijelim iskustva i misljenja
pa o tome i govorim..to su dva odvojena pojma..misljenje mozes imati i recimo o zivotu na marsu..
BlackRiver wrote:Nije mi cilj dokazivati. Samo dijelim iskustva i misljenja
A ti opet sve znas..HardcoreMX wrote:BlackRiver wrote:Nije mi cilj dokazivati. Samo dijelim iskustva i misljenja
pa o tome i govorim..to su dva odvojena pojma..misljenje mozes imati i recimo o zivotu na marsu..
ne znam sto mu uopste odgovarate, ti da kazes da je nebo plavo doce lik i rec jesil to ti cito il znas il si cuo od nekog ko je vidio, kontru na kontru udaraanimals wrote:A ti opet sve znas..HardcoreMX wrote:BlackRiver wrote:Nije mi cilj dokazivati. Samo dijelim iskustva i misljenja
odgovor na svako pitanje, i sve si licno dozivio, pa tako i odlazak na mjesec..
nisi citao, i gledao, vec dozivio
ovako si bas lego da te ne moram pojedinacno kvotati..pa vidi se iz aviona, da ne kazem sa marsa, mjeseca da ne bi opet prebukvalno shvatio, da si pokupio par sablonskih pricica o kojima u realnosti ne znas ni gdje je glava ni rep i lako se izgubis, vec dokazano, cak i u neki opcenitim pojmovima i diskusijama...ako ce netko reci ma bajno sve, ti obrces i obrnuto takodjer..valjda ovisi ti o raspolozenju...BajramBarecula wrote:ne znam sto mu uopste odgovarate, ti da kazes da je nebo plavo doce lik i rec jesil to ti cito il znas il si cuo od nekog ko je vidio, kontru na kontru udaraanimals wrote: A ti opet sve znas..
odgovor na svako pitanje, i sve si licno dozivio, pa tako i odlazak na mjesec..
nisi citao, i gledao, vec dozivio
Kazu lik nije mogao zavrsiti fakultet pa otisao u politiku...matura mu vrh. Nema dana radnog iskustva... ni Covic mu nije ravanRizvan wrote:Nakon stampeda izbjeglica 2015, jest ih bilo teško i izvuči....
wow zapalio cigaru pred njim u neformalnoj konverzacijisvemirska_vjeverica wrote:Evo malo da ozivimo temu![]()
Na slici je mali Kuraz u drustvu Sergeja... Koliko ga ozbiljno shvataju, slika govori sve....
Kako nije problem ugovor? Pa u ugovoru bi ti stojalo da bi zaradjivao 2020 bruto, tj 1493 neto. Zakonom je odredjeno da RWR mora biti vise. Pa taj zakon stiti radnika od izrabljivanjaTigar1 wrote:Pozz raja.
Da li ima neko da mi pojasni ili zna da je imao sličan slučaj.
Prošle sedmice sam bi o ujednoj veterinarskoj praksi u Štajerskoj gdje sam prošao probu za radno mjesto veterinara. Gazda je zadovoljan i voljan da me zaposli, nije problem ugovor niti smještaj. Javlja se problem kod Rot Weiss Rot karte za ključna zanimanja iznad 35 godina gdje je predviđeno da za dobivanje radne dozvole treba u ugovoru 2.988E bruto, a on mi prema trenutnom kolektivnom ugovoru za veterinare ne može ponuditi to nego 2.020E bruto.
Da li se mora ići na rot weiss rot ili postoji neki drugi put za dobivanje radne dozvole?
svemirska_vjeverica wrote:Kako nije problem ugovor? Pa u ugovoru bi ti stojalo da bi zaradjivao 2020 bruto, tj 1493 neto. Zakonom je odredjeno da RWR mora biti vise. Pa taj zakon stiti radnika od izrabljivanjaTigar1 wrote:Pozz raja.
Prošle sedmice sam bi o ujednoj veterinarskoj praksi u Štajerskoj gdje sam prošao probu za radno mjesto veterinara. Gazda je zadovoljan i voljan da me zaposli, nije problem ugovor niti smještaj. Javlja se problem kod Rot Weiss Rot karte za ključna zanimanja iznad 35 godina gdje je predviđeno da za dobivanje radne dozvole treba u ugovoru 2.988E bruto, a on mi prema trenutnom kolektivnom ugovoru za veterinare ne može ponuditi to nego 2.020E bruto.
Da li se mora ići na rot weiss rot ili postoji neki drugi put za dobivanje radne dozvole?
btw. kakav je zivot sa 1493 eura mjesecno kad se plati stan, hrana i ostali troskovi ?
Da li 1493 eura odgovara 1493 KM u Bosni? ili kako bi bilo zivjeti u Bosni sa 1493 KM ?
Naravno, ako čitav život posmatraš kao konstantu onda su pitanja opravdana. Ali valjda svkao normalan računa da će u neka doba naći bolje plaćen posao, koji će zaslužiti time što se "uštelio" sa jezikom, strukom itd.svemirska_vjeverica wrote:btw. kakav je zivot sa 1493 eura mjesecno kad se plati stan, hrana i ostali troskovi ?
Da li 1493 eura odgovara 1493 KM u Bosni? ili kako bi bilo zivjeti u Bosni sa 1493 KM ?
Taj posao veterinara bi ovdje trebao biti dobro placen zbog takvog radnog vremena.Tigar1 wrote:svemirska_vjeverica wrote:Kako nije problem ugovor? Pa u ugovoru bi ti stojalo da bi zaradjivao 2020 bruto, tj 1493 neto. Zakonom je odredjeno da RWR mora biti vise. Pa taj zakon stiti radnika od izrabljivanjaTigar1 wrote:Pozz raja.
btw. kakav je zivot sa 1493 eura mjesecno kad se plati stan, hrana i ostali troskovi ?
Ne znam kakav je život sa 1493 eura mjesečno u Austriji, s obzirom na to da sam skoro našao stan za 350E warmmiete, kontam da nije toliki problem sa ostatkom preživjeti i poslati porodici. Nemam iskustva kako je to, pogotovo u manjem gradu i manjoj sredini, možda ti znaš?
1493 eura ne odgovara 1493 KM u Bosni, u BiH ko ima tu platu na ruke je u najmanju ruku na konju, mislim kad trenutno sa oko 900 KM mogu nekako, valjda bih mogao i sa 1493 E.
Posao je specifičan i gazda mi ne može obećati fiksno radno vrijeme, npr radili smo jednu noć od 16:30 do 20:30 na terenu. Ujutro me je zvao u 05:00 jer je bio jedan prolapsus materice koji smo riješili. Radili smo do 11:00 i onda je bila pauza do 16:00. To je neki ritam posla.
Vjerujem da onda ne bih mogao dobiti radnu dozvolu na 2.020 E bruto u ugovoru... ili?
Nije ti bas dobro rekao, hocu reci nije istina ovo za kolektivni ugovor. Ovdje raspon za ovo zanimanje.Tigar1 wrote:Pozz raja.
hadzinicasa wrote:Nije ti bas dobro rekao, hocu reci nije istina ovo za kolektivni ugovor. Ovdje raspon za ovo zanimanje.Tigar1 wrote:Pozz raja.
https://www.berufslexikon.at/berufe/248 ... he-Praxis/
Osim toga, iznos iz kolektivnog ugovora je minimalni iznos koji ti mora ponuditi. Moze ici u nebesa iznad toga i pravdati to: iskustvom, specificnim znanjem, posebnim uslovima rada, znanjem jezika (stranog), itd, itd...
Ja bih se pozvala na ovo. Ali iscitaj, ja nisam u detalje. Pogledaj jos po netu. Ja ne bih pristajala, ako imas prostora, na manje od minimuma za rwr.
Samo sto ovo s AMS-a nije limit nego neki prosjek za pocetnike, odnosno minimum. Kako god - sretno.Tigar1 wrote:Sve stoji. Ja ću svakako pokušati dogovoriti u smislu zadovoljenja uslova za RWR nivo plaće sa vlasnikom. Malo je bezze što su takav limit stavili za početnike ali šta je tu je. Politika olakšavanja ali masa birokratskih zaskočica.
covjek pise sa aspekta austrijskog trzista i potpuno je upravu, ne znam u cemu ti vidis problem. I 2020 EUR je Brutto plata, znaci ne legne mu toliko na ruke, nego 1400 i kusur. No ako placa stan 350 eura sa grijanjem, on uz skroman zivot moze cak i ostaviti nesto na stranu.mufa1 wrote:Ma da sramota, bolje nek radi u Bosni za 450KM.. Kakve sve gluposti ljudi pišu, da Bog sačuva.. 2020 eura je i vise nego dovoljno za pocetak, samo ako uspiješ to sredit oko rwr vize..