Život u Africi?
- So What!
#1 Život u Africi?
S obzirom da je u BiH iseljavanje postalo moderno i in, a s obzirom da Bosanci manje-više se iseljavaju u zemlje Skandinavije, Njemačku, Švicarsku, Austriju, Italiju, Holandiju, Francusku, SAD, Kanadu, Australiju sa manjim zajednicama na Novom Zelandu i Engleskoj. Mene znaima da li ima ljudi koji žive u nekim zemljama Afrike?
Iako kod nas vlada stereotip da su to 99% slabe i nerazvijene zemlje, u principu Maroko, Libija, Egipat, Alžir i Tunis su solidne zemlje za afrički prosjek i daleko su od te neke definicije afričke zemlje, ali ih ipak naseljavaju Arapi pa to donekle i mijenja stvari. Dok su na drugoj Kenija i Senegal pokazali napredak, na krajnjem jugu nekadašnje njemačke, engleske i holandske kolonije Južnoafrička republika, Bocvana i Namibija su se razvile u pravo fine zemlje, a gradovi im podsjećaju upravo na gradove kolonijalne gradove Sj. Amerike i Australije. Namibija je ogromna zemlja, skoro veličine Balkana, a svega 2 i po miliona stanovnika, bijelci čine oko 10% stanovništva, a miješanci čine isto toliko. Pristojno zaražuju od svojih luka, željeznice i rudnika, pustinja čini dobar dio zemlje. Ozbiljnijh sukoba nisu imali, osim rata za nezavisnost od JAR-a kada su to i postali 1990. godine. Domaće stanovništvo je prtrpilo genocid od strane Njemaca s početka 20. vijeka i smatra se da su istrijebili približno 100 000 ljudi, ali se Njemačka 2004. izvinula za to. Postoji mnoštvo ljudi koji se bave farmerstvom ili nekim drugim poslovima tamo. Turizam je u procvatu i donosi preko 15% GDP.
Slično sam čuo i za Bocvanu, s tim da ona nema morsku obalu, a JAR je ipak poprilično velika i šarena zemlja pa me ne privlači. Lično volio bih prvo obići Namibiju, a po onome što sam vidio na internetu, izgledala bi kao prijatno mjesto za život osobe koja i nije toliki tradicionalni Bosanac (barem to misli za sebe heheh)
Pa sad šta vi mislite, da li je neko imao slično iskustva ili možda ima sličnu želju?
Iako kod nas vlada stereotip da su to 99% slabe i nerazvijene zemlje, u principu Maroko, Libija, Egipat, Alžir i Tunis su solidne zemlje za afrički prosjek i daleko su od te neke definicije afričke zemlje, ali ih ipak naseljavaju Arapi pa to donekle i mijenja stvari. Dok su na drugoj Kenija i Senegal pokazali napredak, na krajnjem jugu nekadašnje njemačke, engleske i holandske kolonije Južnoafrička republika, Bocvana i Namibija su se razvile u pravo fine zemlje, a gradovi im podsjećaju upravo na gradove kolonijalne gradove Sj. Amerike i Australije. Namibija je ogromna zemlja, skoro veličine Balkana, a svega 2 i po miliona stanovnika, bijelci čine oko 10% stanovništva, a miješanci čine isto toliko. Pristojno zaražuju od svojih luka, željeznice i rudnika, pustinja čini dobar dio zemlje. Ozbiljnijh sukoba nisu imali, osim rata za nezavisnost od JAR-a kada su to i postali 1990. godine. Domaće stanovništvo je prtrpilo genocid od strane Njemaca s početka 20. vijeka i smatra se da su istrijebili približno 100 000 ljudi, ali se Njemačka 2004. izvinula za to. Postoji mnoštvo ljudi koji se bave farmerstvom ili nekim drugim poslovima tamo. Turizam je u procvatu i donosi preko 15% GDP.
Slično sam čuo i za Bocvanu, s tim da ona nema morsku obalu, a JAR je ipak poprilično velika i šarena zemlja pa me ne privlači. Lično volio bih prvo obići Namibiju, a po onome što sam vidio na internetu, izgledala bi kao prijatno mjesto za život osobe koja i nije toliki tradicionalni Bosanac (barem to misli za sebe heheh)
Pa sad šta vi mislite, da li je neko imao slično iskustva ili možda ima sličnu želju?
- Libyano
#2 Re: Život u Africi?
Živio sam u Africi, doduše u zemlji gdje je bilo mnogo naših ljudi - Libiji. Tamo manje-više si znamo kako je bilo i kako je sad.
U ostalim zemljama je stanje šaroliko. Prvi pokazatelj koji govori o broju naših ljudi u nekoj zemlji - kontinentu je broj ambasada. Mi imamo u Africi dvije ambasade - Kairo i Tripoli. Kairo pokriva sve osim Libije, Tunisa, Alžira, Maroka.
Naših ljudi je bilo organizovano - u firmama u Alžiru, Keniji, Ugandi, Libiji. U nekim zemljama sam upratio misionare iz Hrvatske (mislim baš na te južne (Namibija, Mozambik, Zimbabwe, Botswana). U centralnoj Africi sam siguran da nećeš sve skupa moći pobrojati 10 ljudi iz BiH (od Sudana do Mauritanije). Bio sam u Ruandi i tamo nema niko iz BiH.
O tome kakva su tvoja očekivanja ovisi i u kojoj mjeri ćeš se prilagoditi uslovima koji tamo vladaju. Mišljenja sam da, ako nađeš posao u stranoj firmi (nafta, zlato, dijamanti, turizam, nebitno) imaš dobre šanse da provedeš par godina u tom kraju svijeta i da uživaš. Ne poznajem lokalnu privredu pa da kažem kakve su šanse tamo.
Obavezno biraj zemlju gdje ima bijelaca, gdje su crnci navikli na njihovo prisustvo. Meni se desila situacija u Kigaliju da mi prilazi dijete od 2-3 godine i pipka mi prste, jer možda prvi put vidi bijelog insana
Vrijeme provedeno tamo se može dobro iskoristiti u odmoru od tehnologije i brzog života koji ovdje živimo. Život tamo teče puno sporije i čovjek baš ima vremena za sve.
U ostalim zemljama je stanje šaroliko. Prvi pokazatelj koji govori o broju naših ljudi u nekoj zemlji - kontinentu je broj ambasada. Mi imamo u Africi dvije ambasade - Kairo i Tripoli. Kairo pokriva sve osim Libije, Tunisa, Alžira, Maroka.
Naših ljudi je bilo organizovano - u firmama u Alžiru, Keniji, Ugandi, Libiji. U nekim zemljama sam upratio misionare iz Hrvatske (mislim baš na te južne (Namibija, Mozambik, Zimbabwe, Botswana). U centralnoj Africi sam siguran da nećeš sve skupa moći pobrojati 10 ljudi iz BiH (od Sudana do Mauritanije). Bio sam u Ruandi i tamo nema niko iz BiH.
O tome kakva su tvoja očekivanja ovisi i u kojoj mjeri ćeš se prilagoditi uslovima koji tamo vladaju. Mišljenja sam da, ako nađeš posao u stranoj firmi (nafta, zlato, dijamanti, turizam, nebitno) imaš dobre šanse da provedeš par godina u tom kraju svijeta i da uživaš. Ne poznajem lokalnu privredu pa da kažem kakve su šanse tamo.
Obavezno biraj zemlju gdje ima bijelaca, gdje su crnci navikli na njihovo prisustvo. Meni se desila situacija u Kigaliju da mi prilazi dijete od 2-3 godine i pipka mi prste, jer možda prvi put vidi bijelog insana
Vrijeme provedeno tamo se može dobro iskoristiti u odmoru od tehnologije i brzog života koji ovdje živimo. Život tamo teče puno sporije i čovjek baš ima vremena za sve.
- So What!
#3 Re: Život u Africi?
Jako lijep odgovor, imam neke dokumentarce jednog HRTovog novinara porijeklom iz Jajca koji je pravio reportaže iz Kongoa, Kenije, Tanzanije i Ruande gdje je boravio sa misionarim koji su pretežno porijeklom iz BiH. Heeej de malo detaljnije o Ruandi, ja sam se o toj zemlji načitao mnogo toga, zbog genocida, to me jako potreslo, a vidim neki dan su se i oni sjetili Srebrenice u Kigaliju.Libyano wrote:Živio sam u Africi, doduše u zemlji gdje je bilo mnogo naših ljudi - Libiji. Tamo manje-više si znamo kako je bilo i kako je sad.
Obavezno biraj zemlju gdje ima bijelaca, gdje su crnci navikli na njihovo prisustvo. Meni se desila situacija u Kigaliju da mi prilazi dijete od 2-3 godine i pipka mi prste, jer možda prvi put vidi bijelog insana![]()
Što se tiče Libije i ostalih Arapsko-mediteranskih zemalja o njima manje više znam većinu jer imam porodičnih prijatelja iz skoro u svih tih zemalja, a plus nešto familije mi je tamo radilo, jedan kolega s faksa je živio tamo (Libija) itd..
Al de pričaj za Ruandu, opiši detaljnije, baš me zanima...
- ho oponopono
#4 Re: Život u Africi?
...trebala sam skoknut do Sudana , ali me sticaj okolnosti zajeba i nemam vise sta da ti velim po tome pitanju... 
- Libyano
#5 Re: Život u Africi?
U Ruandu me bas odvela petnaesta godisnjica genocida. Poslao je muftija Ruande poziv Rijasetu da posalju predstavnika koji ce ucestvovati u programu koji traje 15 dana.
Iz Rijaseta su poziv proslijedili u bh. ambasadu u Libiji da neko odatle ode i tako sam ja zavrsio tamo. Bio sam tamo 4 dana, zivio u malom hotelcicu u cetvrti gdje su muslimani.
Gostovao sam na njihovom radiju, dao intervju za novine, posjetio neke historijske lokacije, muzej genocida... Zao mi je sto u Muzeju ne daju slikati, inace bih donio prave uspomene, ovako samo mogu prepricavati...
Tamo stoji izlozba slika, kostiju i oruzja koristenom u genocidu koji se desio kod njih. Pored toga imaju posebno izlozbe slika, tekstova i materijala vezanih za genocide u Kambodzi, BiH, Kosovu. To me zadivilo, nisam se nadao da cu to vidjeti...
Grad Kigali me podsjetio na Sarajevo, u brdima, kompaktan, mali... Prigradska naselja nemaju struju, vjerujem ni ostatak drzave u velikoj mjeri. Ono na cemu im se moze pozavidjeti je cistoca i urednost. Oko puteva posadjeno cvijece, uredjene zelene povrsine, trotoari ofarbani, auta izuzetno cista i odrzavana.
Nema mnogo stranaca, nesto malo Arapa, Indijaca... Bijelaca ima u tragovima...
Presjedao sam u Etiopiji pa mi je zao sto tamo nisam imao priliku izaci i vidjeti grad i upoznati narod...
U Ruandi sam jeo banane velicine nasih cokoladnih bananica
jeo sam i tradicionalno jelo: Tijesto od susene kasave i umak sa mljevenim mesom. Na pumpama se prodaje kerozin a u hotelu se topla voda grije logorskom vatrom u buretu
Uspomene su zivopisne i zao mi je sto nisam imao kada obici ostatak drzave...
Iz Rijaseta su poziv proslijedili u bh. ambasadu u Libiji da neko odatle ode i tako sam ja zavrsio tamo. Bio sam tamo 4 dana, zivio u malom hotelcicu u cetvrti gdje su muslimani.
Gostovao sam na njihovom radiju, dao intervju za novine, posjetio neke historijske lokacije, muzej genocida... Zao mi je sto u Muzeju ne daju slikati, inace bih donio prave uspomene, ovako samo mogu prepricavati...
Tamo stoji izlozba slika, kostiju i oruzja koristenom u genocidu koji se desio kod njih. Pored toga imaju posebno izlozbe slika, tekstova i materijala vezanih za genocide u Kambodzi, BiH, Kosovu. To me zadivilo, nisam se nadao da cu to vidjeti...
Grad Kigali me podsjetio na Sarajevo, u brdima, kompaktan, mali... Prigradska naselja nemaju struju, vjerujem ni ostatak drzave u velikoj mjeri. Ono na cemu im se moze pozavidjeti je cistoca i urednost. Oko puteva posadjeno cvijece, uredjene zelene povrsine, trotoari ofarbani, auta izuzetno cista i odrzavana.
Presjedao sam u Etiopiji pa mi je zao sto tamo nisam imao priliku izaci i vidjeti grad i upoznati narod...
U Ruandi sam jeo banane velicine nasih cokoladnih bananica
- ortodont
#6 Re: Život u Africi?
Evo još jednog koji je živio u Libiji, a i sad odem.
Nije, niti će ikada biti kao u Ghadafijevo vrijeme.
- So What!
#7 Re: Život u Africi?
Odlično, odlično, trebao si sročiti to u neki tekst te 2009. godine i poslati na neki naš portal uz par slikica jer fino opisuješ, a za Kigali sam čuo da je uredan, azijski autmobili, navodno kao i kod nas, na površini sve teče fino, ali nikad ne znaš kad bi moglo sve eksplodirati. Hvala.Libyano wrote:U Ruandu me bas odvela petnaesta godisnjica genocida. Poslao je muftija Ruande poziv Rijasetu da posalju predstavnika koji ce ucestvovati u programu koji traje 15 dana.
U Ruandi sam jeo banane velicine nasih cokoladnih bananicajeo sam i tradicionalno jelo: Tijesto od susene kasave i umak sa mljevenim mesom. Na pumpama se prodaje kerozin a u hotelu se topla voda grije logorskom vatrom u buretu
Uspomene su zivopisne i zao mi je sto nisam imao kada obici ostatak drzave...
Ako ima neko slučajno da je bio južnije u Africi, Zambija, Zimbabve, Namibija, Bocvana, JAR eto neka kaže nešto...
Da je bio cvjecka, nije, ali da je očigledno nešto dobro radio jeste. Vjeovatno ej trebao popustiti pred nekim reformama jer generalno izgubili su i pobunjenici, a i Libija jer zastava nova/stara im je baš nekako tamnovilajetska i imam osjećaj da će tonuti sve dublje i dublje isto kao i Egipat. Tunis je tu i tamo fino prošao, ali su dobili vehabije kao ogroman problem dole koji su pravili probleme i prije događaja s plažom. Maroko je u rangu neke evropske zemlje, Fes, Marakeš, Casablanca su pravo fini gradovi, a u Maroku sve živo imo što i na Zapadu. Alžir je daleko iza Maroka, ali im nije loše. Opet kakogod nijedna od tih država me ne privlači.ortodont wrote:Evo još jednog koji je živio u Libiji, a i sad odem.![]()
-
melb26sa
#8 Re: Život u Africi?
De malo ostavi se afrike "light" i sjeverne afrike - probaj malo u zapadnu afriku da vidis sta je zivot tamo.
-
Yahweh
- Location: See the shadow? Well, that's not anyone that you're expecting.
#9 Re: Život u Africi?
Hocu i ja u Afriku. Imam pasoš, šta mi još treba?
-
ekser55
#10 Re: Život u Africi?
Ima li neki novih putnika i informacija u vezi života u Africi i bosanaca tamo ?
-
Seyfo
#11 Re: Život u Africi?
Nas narod u Afriku ode samo "na rad",tj. ode da zaradi i da se vrati,kao nekad u Libiju sto se islo. Ili eventualno misionari,doktori bez granica isl. To znaci da mora mnogo stvari da se poklopi i ubode pa da se ode da se odradi i vrati. Ja znam lika u Nigeriji,otiso par godina da odradi,pokupi pare i nazad. Malo ko ili niko ide tamo sa familijom s namjerom da ostane,kao u Njemacku sto se ide.
- славянин
#12 Re: Život u Africi?
Senegal,Cad obisao. Nadam se da cu ubuduce zaobiciekser55 wrote:Ima li neki novih putnika i informacija u vezi života u Africi i bosanaca tamo ?
- Libyano
#13 Re: Život u Africi?
Imam prijatelja u Nigeriji trenutno, radi za jednu naftnu kompaniju.
Uskoro ce dolaziti na odmor pa javim utiske
-
ekser55
#15 Re: Život u Africi?
Kakve su plate, kad se pojedinci zaposle ili odu da rade tamo? Da dobiju posao pored toliko tamo afrikanera nezaposlenih? Baš me interesuje kako mu je i kakve su plate kad uporedimo sa platama u Bosni i Njemačkoj, ne mislim na neke fizikanerske poslove, nego tako nafta, dijamnti i šta već tamo prolazi..
-
Bodkin
#16 Re: Život u Africi?
Ako si zaposlen u zapadnoj firmi i prebace te dole, odlicne. A i ljudi nemaju predstavu kolika je afrika. Jako je bitno gdje je to “tamo”ekser55 wrote:Kakve su plate, kad se pojedinci zaposle ili odu da rade tamo? Da dobiju posao pored toliko tamo afrikanera nezaposlenih? Baš me interesuje kako mu je i kakve su plate kad uporedimo sa platama u Bosni i Njemačkoj, ne mislim na neke fizikanerske poslove, nego tako nafta, dijamnti i šta već tamo prolazi..
-
lajkujMe
#17 Re: Život u Africi?
Znam lika koji je odavde otisao da radi u Bocvani.
Brat mu se doselio tamo prije 20 god i stvorio gradevinsku firmu dosta uspjesnu.
On Licno je zadovoljan radi kao upravnik radova.
Kaze da su uslovi dobri i razvijeni.
Za lokalne kaze da su opusteni ali pre opusteni za njegov ukus.
Nisu radno motivirani i ima dosta problema zbog toga jer Lose rade i sporo i desava se precesto kradja firminog invertara.
Isto tvrdi da je tamo glavna zanimacija lokalnog stanovnistva sex i hashish
Kaze ako si bijelac tamo imas dosta privilegija naspram lokalnog stanovnistva. E sad sta je to nije mi rekao.
Brat mu se doselio tamo prije 20 god i stvorio gradevinsku firmu dosta uspjesnu.
On Licno je zadovoljan radi kao upravnik radova.
Kaze da su uslovi dobri i razvijeni.
Za lokalne kaze da su opusteni ali pre opusteni za njegov ukus.
Nisu radno motivirani i ima dosta problema zbog toga jer Lose rade i sporo i desava se precesto kradja firminog invertara.
Isto tvrdi da je tamo glavna zanimacija lokalnog stanovnistva sex i hashish
Kaze ako si bijelac tamo imas dosta privilegija naspram lokalnog stanovnistva. E sad sta je to nije mi rekao.
-
Bodkin
#18 Re: Život u Africi?
Osim u JAR-u. Tamo mozes i najebati zbog toga
a Bocvana se poprilicno brzo razvija i jedna je od boljih prica Afrike. Jedino sto imaju veliki problem sa aids-om
-
Naslovnica
#19 Re: Život u Africi?
O JAR sam iz prve ruke čuo oprečna mišljenja.Bodkin wrote:Osim u JAR-u. Tamo mozes i najebati zbog togaa Bocvana se poprilicno brzo razvija i jedna je od boljih prica Afrike. Jedino sto imaju veliki problem sa aids-om
U pitanju su stranci, od kojih je jedan proveo 20 godina u JAR i ima i njihov pasoš. Obojica su bijelci.
Uglavnom, po njihovoj priči, nakon aparthejda za bijelce dole više nije tako kako je nekada bilo, dapače. Veoma je teško dobiti posao i crnci su gotovo uvijek u prednosti, bez obzira na kvalifikacije. Postoji neka vrsta osvete, ne u pravom smislu, ali se osjeća. Oni su bili dole u post-aparthejd eri, nisu bili u toku aparthejda.
Od ovog drugog koji je radio i živio dole, pa se vratio u UK nakon dugo vremena, kćerka koja se udala prije nekoliko godina ode iz UK da živi u JAR, u Johanesburg. Postoje rezidencijalna naselja koja su "rezervisana" isključivo za bijelce i postoje područja grada gdje bijelci ne bi trebalo da zalaze.
Navodno su crnci dole do zla boga lijeni, nisu nimalo radišni.
Čovjek je pokrenuo biznis, unajmio radnu snagu. Nakon što su dobili prvu platu sutradan se niko nije pojavio na poslu.
-
Heller
#20 Re: Život u Africi?
Jedan od glavnih ljudi u Shellu u Nigeriji je Bosanac. Držao nam seminar na RGGFLibyano wrote:Imam prijatelja u Nigeriji trenutno, radi za jednu naftnu kompaniju.
-
Bodkin
#21 Re: Život u Africi?
Da, u zavisnosti od grada strani bijelci zive u ogradjenim naseljima sa napruzanim strazarima. Domaci bijelci nerijetko zive i na farmama jer veliki procenat zemlje i dalje drze bijelci.Naslovnica wrote:O JAR sam iz prve ruke čuo oprečna mišljenja.Bodkin wrote:Osim u JAR-u. Tamo mozes i najebati zbog togaa Bocvana se poprilicno brzo razvija i jedna je od boljih prica Afrike. Jedino sto imaju veliki problem sa aids-om
U pitanju su stranci, od kojih je jedan proveo 20 godina u JAR i ima i njihov pasoš. Obojica su bijelci.
Uglavnom, po njihovoj priči, nakon aparthejda za bijelce dole više nije tako kako je nekada bilo, dapače. Veoma je teško dobiti posao i crnci su gotovo uvijek u prednosti, bez obzira na kvalifikacije. Postoji neka vrsta osvete, ne u pravom smislu, ali se osjeća. Oni su bili dole u post-aparthejd eri, nisu bili u toku aparthejda.
Od ovog drugog koji je radio i živio dole, pa se vratio u UK nakon dugo vremena, kćerka koja se udala prije nekoliko godina ode iz UK da živi u JAR, u Johanesburg. Postoje rezidencijalna naselja koja su "rezervisana" isključivo za bijelce i postoje područja grada gdje bijelci ne bi trebalo da zalaze.![]()
Navodno su crnci dole do zla boga lijeni, nisu nimalo radišni.
Čovjek je pokrenuo biznis, unajmio radnu snagu. Nakon što su dobili prvu platu sutradan se niko nije pojavio na poslu.Otišli ljudi, pili, šta su radili, došli nakon heftu-dvije...BOSS, I need a job...
A ti siromasni dijelovi grada su horor bas. Btw onaj film district 9 je sniman dole
-
Ci-Nick
#22 Re: Život u Africi?
Kad si mlad,.. željan promjene i avanture, možeš sebe zamisliti i u Africi.
Kad imaš pedeset i koju, mjesto ti nije više bitno,. nego samo ljudi oko tebe.
Posebno dok su mi roditelji živi, sve mi je daleko,..i strano, i nemam želje,..
Kad imaš pedeset i koju, mjesto ti nije više bitno,. nego samo ljudi oko tebe.
Posebno dok su mi roditelji živi, sve mi je daleko,..i strano, i nemam želje,..
- sinuhe
#23 Re: Život u Africi?
Zoka i njegovi africki tigrovi
A sigurno da nema te zemlje u kojoj nema jugovica.
A sigurno da nema te zemlje u kojoj nema jugovica.
- adda_sa
#24 Re: Život u Africi?
moja kolegica sa muzem je godinama radila u nigeriji. oboje gradjevinska-arhitektonska struka.
zivjeli su u kao kampu za bijelce, te radnike, neka vrsta gated community. kaze van tog kampa su isli samo sa kolegama crncima.
nakon 5,6godina su odlucili da se presele u evropu nazad. ne zbog para, jer su vise nego odlicno zaradjivali, vec zbog standarda, sigurnosti, uslova itd
(firma im je njemacka bila, ne nigerijska. ako je vazno)
*ako je nigerija zemlja o kojoj razmisljas, mogu proslijediti pitanja, sta te zanima
zivjeli su u kao kampu za bijelce, te radnike, neka vrsta gated community. kaze van tog kampa su isli samo sa kolegama crncima.
nakon 5,6godina su odlucili da se presele u evropu nazad. ne zbog para, jer su vise nego odlicno zaradjivali, vec zbog standarda, sigurnosti, uslova itd
(firma im je njemacka bila, ne nigerijska. ako je vazno)
*ako je nigerija zemlja o kojoj razmisljas, mogu proslijediti pitanja, sta te zanima