irac300 wrote:Ovo je onaj lik što otvara teme o čudesnim brojevima iz kur'ana.

Nego, stalno se provlači ta fraza o bogatstvu arapskog jezika, kao nekakav dokaz zašto je kur'an objavljen na istom, pa me čisto logički zanima, zar ''objava'' od takvog supermoćnog bića nije mogla doći na svim mogućim i nemogućim jezicima, znači od arapskog, preko svahilija, pa do eskimskog...? Nekom ko je tako moćan to je mala šala da uradi, a ne da nas ovako podHebava.
Šalu na stranu, ali jako naivno zvuči objašnjenje o bogatstvu arapskog jezika, jer ima toliko jezika na svijetu koji su mnogo bogatiji. Al' u nedostatku objašnjenja, daj šta daš, samo da se ljudima nešto ka'e.

Ovo je onaj lik što otvara teme o čudesnim brojevima iz kur'ana.
kakvim cudesnim, sve je to jasno vidljvo i opipljivo gdje svako moze da testira i uvjeri se u to.
zar ''objava'' od takvog supermoćnog bića nije mogla doći na svim mogućim i nemogućim jezicima, znači od arapskog, preko svahilija, pa do eskimskog...?
nemoze zato sto nije logicno da se tako radi, znas li koliko uopste imas jezika na svijetu, pa kad bi objava dolazila na sve jezike na sta bi to licilo.
jer ima toliko jezika na svijetu koji su mnogo bogatiji.
de mi reci koji ima bogatiji od arapskog,
http://books.google.se/books?id=bjwsxzw ... ds&f=false
za neke rijeci arapski jezik ima 50, 70 , 200 ili cak 500 rijec za jedan predmet, recimo za lava 500 rijeci, za bradu 200 rijeci, itd
tako da se nemoze ni jedan jezik sporedit sa arapskim po tom pitanju
evo jedan primjer samo iz jednog ajeta
u ajetu kad se govori kad je majka Musa dok je bio beba bacila niz rijeku u besici da ga vojska nebi zaklala, BOg kaze da joj je srcu bilo tesko, sto je sasvim logicno, ali interesantno je kakva je rijec koristena za srce, imas rijec Kalb , normalno pulsirajuce srce, i imas rijec Fuad sto se misli na srce koje je na zaru u vatri, u patnji, u tuzi,
http://muslimmatters.org/2009/02/11/the ... -and-sadr/
10. I srce(fuad) Musaove majke ostade prazno, umalo ga ne prokaza, da Mi srce(kalb) njeno nismo učvrstili i vjernicom je učinili.
u arapskom vidis da se koristi dvije rijeci za stanje srca, dok mi takve rijeci nemamo,
dok je bila u patnji i tuzi Bog koristi rijec FUad jer je u stanju kad se srce pece na vatri, ali poslije BOg joj olaksao muke, pa koristi rijec Kalb za normalno pulsirajuce srce.
razumijes li sad sto je arapski najbogatiji jezik naspram drugih jezika.