Zivot poslije smrti

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
L u c i f e r

#401 Re: Odg: Zivot poslije smrti

Post by L u c i f e r »

Chagalj wrote:
L u c i f e r wrote:Ma džaba prdit u prašinu...samo viči yes yes... :roll:
ne nego se nema protivargumenata

ti ako si ubijedjen u svoje tvrdnje kao sto sam ja u moje onda bi mi valjda trebao ponudit kakav dokaz protiv mojih argumenata
Kojih argumenata?
Citata iz knjige koja sama za sebe kaze da je istinita?
harač

#402 Re: Zivot poslije smrti

Post by harač »

Chagalj wrote:
harač wrote: hm, ok. ali ako je to primjer gdje je bog neposredno pričao sa muhamedom, predanje u kur-anu o istom ne predstavlja muhamedovo prepričavanje događaja, već opet džibrilovo diktiranje? ili?
dzibril je samo posrednik, isto kao telefonska veza, prenosioc informacija od Allaha do Muhammeda.

ja mislim da tvoja pitanja treba da se usmjere u dokazivanju jeli Kuran od Allaha ili nije, jer ako nevjerujes da je Kuran od Boga onda je suvisno pricati ko je posrednik izmedju koga, sta ko price, nema smisla, trebas da se vratis na tacku broj 1, a to je jeli Kuran od BOga ili nije, ako savladas tu tacku ako dokazes da je od BOga onda ces i prihvatit sto Muhammed kaze ako ne, nikom nista, to je to.

nemozes pricati kako praviti atomsku bombu a neznas osnove fizike, nema smisla :wink:
moje pitanje nije išlo u smjeru rasprave o postojanju boga, već me je zanimao dio islamske teologije. dobio sam polovičan odgovor, što je bolje nego ništa
rekla-kazala

#403 Re: Zivot poslije smrti

Post by rekla-kazala »

Chagalj wrote:
harač wrote:može se eventualno govoriti o "originalnom" džibrilovom "govoru", nikako allahovom...
a sto to , de pojasni, nemoj ostajat nedorecen uvijek.

ko sad Dzibril eto postoji ali ne i Allah, ili sta hoces da kazes sa tim???
Možda hoće da kaže, da je svejedno da li vjeruješ pijanu čovjeku da li mu se priviđaju bijeli ili crni miševi.
Chagalj

#404 Re: Zivot poslije smrti

Post by Chagalj »

irac300 wrote:Ovo je onaj lik što otvara teme o čudesnim brojevima iz kur'ana. :D Nego, stalno se provlači ta fraza o bogatstvu arapskog jezika, kao nekakav dokaz zašto je kur'an objavljen na istom, pa me čisto logički zanima, zar ''objava'' od takvog supermoćnog bića nije mogla doći na svim mogućim i nemogućim jezicima, znači od arapskog, preko svahilija, pa do eskimskog...? Nekom ko je tako moćan to je mala šala da uradi, a ne da nas ovako podHebava. ;-)

Šalu na stranu, ali jako naivno zvuči objašnjenje o bogatstvu arapskog jezika, jer ima toliko jezika na svijetu koji su mnogo bogatiji. Al' u nedostatku objašnjenja, daj šta daš, samo da se ljudima nešto ka'e. :D
Ovo je onaj lik što otvara teme o čudesnim brojevima iz kur'ana.

kakvim cudesnim, sve je to jasno vidljvo i opipljivo gdje svako moze da testira i uvjeri se u to.
zar ''objava'' od takvog supermoćnog bića nije mogla doći na svim mogućim i nemogućim jezicima, znači od arapskog, preko svahilija, pa do eskimskog...?
nemoze zato sto nije logicno da se tako radi, znas li koliko uopste imas jezika na svijetu, pa kad bi objava dolazila na sve jezike na sta bi to licilo.
jer ima toliko jezika na svijetu koji su mnogo bogatiji.
de mi reci koji ima bogatiji od arapskog,

http://books.google.se/books?id=bjwsxzw ... ds&f=false

za neke rijeci arapski jezik ima 50, 70 , 200 ili cak 500 rijec za jedan predmet, recimo za lava 500 rijeci, za bradu 200 rijeci, itd

tako da se nemoze ni jedan jezik sporedit sa arapskim po tom pitanju

evo jedan primjer samo iz jednog ajeta

u ajetu kad se govori kad je majka Musa dok je bio beba bacila niz rijeku u besici da ga vojska nebi zaklala, BOg kaze da joj je srcu bilo tesko, sto je sasvim logicno, ali interesantno je kakva je rijec koristena za srce, imas rijec Kalb , normalno pulsirajuce srce, i imas rijec Fuad sto se misli na srce koje je na zaru u vatri, u patnji, u tuzi,

http://muslimmatters.org/2009/02/11/the ... -and-sadr/

10. I srce(fuad) Musaove majke ostade prazno, umalo ga ne prokaza, da Mi srce(kalb) njeno nismo učvrstili i vjernicom je učinili.

u arapskom vidis da se koristi dvije rijeci za stanje srca, dok mi takve rijeci nemamo,

dok je bila u patnji i tuzi Bog koristi rijec FUad jer je u stanju kad se srce pece na vatri, ali poslije BOg joj olaksao muke, pa koristi rijec Kalb za normalno pulsirajuce srce.

razumijes li sad sto je arapski najbogatiji jezik naspram drugih jezika.
Chagalj

#405 Re: Odg: Zivot poslije smrti

Post by Chagalj »

L u c i f e r wrote:
Chagalj wrote:
L u c i f e r wrote:Ma džaba prdit u prašinu...samo viči yes yes... :roll:
ne nego se nema protivargumenata

ti ako si ubijedjen u svoje tvrdnje kao sto sam ja u moje onda bi mi valjda trebao ponudit kakav dokaz protiv mojih argumenata
Kojih argumenata?
ne to nije dokaz, dokaz nije , ja govorim istinu pa mi vjeruj, niko to netvrdi tako, to ni budala nebi prihvatila.

nego Kuran kaze, govorim istinu, ali evo ti i dokaza za to, pa pogledaj te dokaze u sebi samom i u svemiru, a na tebi je hgoces li vjerovati poslije ili neces.
klmnopq

#406 Re: Zivot poslije smrti

Post by klmnopq »

harač wrote:
klmnopq wrote: Kako je išlo na Miradžu?
hm, ok. ali ako je to primjer gdje je bog neposredno pričao sa muhamedom, predanje u kur-anu o istom ne predstavlja muhamedovo prepričavanje događaja, već opet džibrilovo diktiranje? ili?
Hajde da na trenutak izbjegnemo razgovor po teističko/ateističkom principu, jer nisam razumio koja su tvoja uvjerenja a osim toga to je tvoja lična stvar, i da razgovor prebacimo na logičko-filozofsko pitanje. Originalni govor pripada Onome ko je izvor govora. Npr ako neko recituje neku pjesmu Alekse Šantića, ne postaje on vlasnik njegovih stihova. Ako melek Džibril, Muhammedu prenosi originalne Allahove riječi, dakle "autorstvo" nad tim riječima pripada Allahu, a Džibril je samo medij koji ih prenosi do Muhammeda. Po učenju islama, Muhammed nije prepričavao Allahove riječi, nego ih je pamtio i u originalu prenosio, doslovno onako kako su njemu date.
harač wrote:hm, ok. ali ako je to primjer gdje je bog neposredno pričao sa muhamedom, predanje u kur-anu o istom ne predstavlja muhamedovo prepričavanje događaja, već opet džibrilovo diktiranje? ili?
Pročitaj ovo boldirano, pa mi objasni u kojem dijelu ove priče si ti uključio Džibrila?
rekla-kazala

#407 Re: Zivot poslije smrti

Post by rekla-kazala »

Čagalj jesi li izbrojao koliko je riječi (izraza) upotrijebljeno u kuranu ?
Ako je više od 20.000 ja ti dam sve što imam.
Kuran je pisan jezikom polupismena čovjeka i cilj je bio da bude razumljiv za polupismena čovjeka.
Nije bilo potrebe koristiti bogat jezik nego upravo što jednostavnije prenijeti misao, zakon, propis, pravilo,...strah.
Chagalj

#408 Re: Zivot poslije smrti

Post by Chagalj »

rekla-kazala wrote:Čagalj jesi li izbrojao koliko je riječi (izraza) upotrijebljeno u kuranu ?
Ako je više od 20.000 ja ti dam sve što imam.
Kuran je pisan jezikom polupismena čovjeka i cilj je bio da bude razumljiv za polupismena čovjeka.
ono sto sam prezentirao naravno da se prebrojalo sa kuranskim pretrazivacem, nepada mi napamet da samo kopiram informacije bez provjere pa da narod uvidi mozda neke greske pa da me toljagama i mokrim carapama mlate po glavi a ja da se crvenim, zelim uvijek da sam nekoliko koraka ispred sagovornika da me nebi hvatao u zamke i greske pa da se moram crveniti i brukati :-)
klmnopq

#409 Re: Zivot poslije smrti

Post by klmnopq »

irac300 wrote:Šalu na stranu, ali jako naivno zvuči objašnjenje o bogatstvu arapskog jezika,
Zašto bi bilo naivno smatrati da je arapski jezik, bogat jezik?
irac300 wrote: ... jer ima toliko jezika na svijetu koji su mnogo bogatiji.
Pod pretpostavkom i da je ovo tačno što si napisao (ne poznajem arapski jezik kao i još mnogo drugih stranih jezika da bih to mogao izvagati) opet to ne demantuje da je arapski jezik, bogat jezik
irac300 wrote: Al' u nedostatku objašnjenja, daj šta daš, samo da se ljudima nešto ka'e. :D
Ni ovo tvoje nije bilo ništa manje šupljiranje od toga što kritikuješ
klmnopq

#410 Re: Zivot poslije smrti

Post by klmnopq »

Chagalj wrote: ...zelim uvijek da sam nekoliko koraka ispred sagovornika da me nebi hvatao u zamke i greske pa da se moram crveniti i brukati :-)
Chagalj, ne daj se :D
Towelie

#411 Re: Zivot poslije smrti

Post by Towelie »

klmnopq wrote:
harač wrote:
Istina-True wrote:I mala ispravka.. Kur'an zapravo nije uvijek dolazio putem meleka. Dijelovi Kur'ana su se objavljivali bez posrednika (meleka).
mislio sam da je sve išlo preko džibrila. na šta misliš pod ovim drugim?
Kako je išlo na Miradžu?
Na Miradzu je propisan namaz, pokazan je Muhammedu saws Sidretul muntehaa, Dzenet i Dzehenem, ali nije objavljeno nista od Kur'ana.
rekla-kazala

#412 Re: Zivot poslije smrti

Post by rekla-kazala »

Jezik se gradi i razvija sa razvojem civilizacije.
Engleski je danas jezik sa najviše riječi i u 2009. godini je prešao broj od milion riječi i izraza.
Ako su grčka, rimska i kineska civilizacija bile razvijenije onda su zasigurno imale i bogatije jezike.
Osim ako besposleni Arapi nisu po cijeli dan sjedili i smišljali ljubavne pjesme ko Sultan Sulejman. :lol: :lol:
Čagalj jesi li čuo za tahikardiju i bradikardiju ?
kenson

#413 Re: Zivot poslije smrti

Post by kenson »

Vjerujem, dakle postojim.
irac300

#414 Re: Zivot poslije smrti

Post by irac300 »

[quote="Chagalj"]

nemoze zato sto nije logicno da se tako radi, znas li koliko uopste imas jezika na svijetu, pa kad bi objava dolazila na sve jezike na sta bi to licilo.

Nije logično veliš? Zar stvoritelju svih svjetova, predstavlja problem da objavi nama mravima na maternjem jeziku svoju riječ? Zar on koji je uredio fizičke zakone universuma ima problem da naštanca svoje zakone na svim jezicima? Manite se lafine i arapskog palamuđenja. Ovo o bogatstvu arapskog jezika jako podsjeća o odabranom narodu Židova, isto palamuđenje.
Istina-True

#415 Re: Zivot poslije smrti

Post by Istina-True »

harač wrote:
Istina-True wrote:I mala ispravka.. Kur'an zapravo nije uvijek dolazio putem meleka. Dijelovi Kur'ana su se objavljivali bez posrednika (meleka).
mislio sam da je sve išlo preko džibrila. na šta misliš pod ovim drugim?
Dio Kur'ana je dolazio preko Dzibrila, a dio je dolazio direktno poslaniku.

Jedan slucaj...

U toku noci, poslanik je spavao pored svoje zene Aise kada mu je pocela dolaziti Objava (direktno bez meleka). Nakon sto je trazio dopustenje od Aise da napusti postelju, otisao je na namaz..

Tada mu dolaze ajeti sure Ali 'Imran 190-195 (inace osnova kako covjek bez objave, putem razuma dolazi do 3 zakljucka (1. o postojanju Boga, 2. o postojanju Sudnjeg Dana i 3. o potpunoj potrebi/nuznosti za Objavom).

"No doubt, in the creation of the skies and the earth, and the conflict between the night and the day are signs for people with clear minds."

"The ones who remember Allah standing, sitting, and on their sides, and they think about the creation of the skies and the earth. Our Master, you did not create this without purpose. You are amazing, perfect, exalted. Protect us from the punishment of the fire."

"Our Lord, indeed whoever You admit to the Fire - You have disgraced him, and for the wrongdoers there are no helpers."

“Our Lord most definitely we heard a caller calling to Iman to believe in your Lord and we have believed. Our Lord, forgive for us our sins and remove from us our sins/bad deeds, and cause us to die with the righteous.”

“Our Lord, and grant us what You promised us through Your messengers and do not disgrace us on the Day of Resurrection. Indeed, You do not fail in [Your] promise."
Towelie

#416 Re: Zivot poslije smrti

Post by Towelie »

Nije bilo potrebe koristiti bogat jezik nego upravo što jednostavnije prenijeti misao, zakon, propis, pravilo,...strah.
Kur'an je knjiga za sva vremena i sve ljude. Treba da je razume i priprosti cobanin i akademik. Naravno na razlicitim nivoima.

Ajete poput Reci: 'On je Allah - Jedan!'/1/ Allah je utočište svakom!' /2/ Nije rodio i nije rođen, /3/ i niko Mu ravan nije!'"/4/ (Al-Ihlas) i slicnih ce razumeti svako jer su sasvim jasni svima.
Dok se za, recimo, "One koji ne veruju u dokaze Nase Mi cemo sigurno u Vatru baciti; kad im se koze ispeku, zamenicemo im ih drugim kozama da osete pravu patnju." (An-Nisa, 56) mora poznavati anatomija i proces osecanja bola da bi razumelo koja je uopste poenta zamena postojecih koza. Ili se sura Tariq ne moze razumeti na pravi nacin ako se ne poznaje astronomija.

Ukratko, Kur'an je savrsena kombinacija jednostavnog i slozenog.
irac300

#417 Re: Zivot poslije smrti

Post by irac300 »

klmnopq wrote:
irac300 wrote:Šalu na stranu, ali jako naivno zvuči objašnjenje o bogatstvu arapskog jezika,
Zašto bi bilo naivno smatrati da je arapski jezik, bogat jezik?
irac300 wrote: ... jer ima toliko jezika na svijetu koji su mnogo bogatiji.
Pod pretpostavkom i da je ovo tačno što si napisao (ne poznajem arapski jezik kao i još mnogo drugih stranih jezika da bih to mogao izvagati) opet to ne demantuje da je arapski jezik, bogat jezik
irac300 wrote: Al' u nedostatku objašnjenja, daj šta daš, samo da se ljudima nešto ka'e. :D
Ni ovo tvoje nije bilo ništa manje šupljiranje od toga što kritikuješ
Zato što jeste naivno.
Ako je bogat, nije bogom dan kako ga vi zamišljate.
Nije šupljiranje, nego realnost.
animals

#418 Re: Zivot poslije smrti

Post by animals »

Mogu misliti kako je dosadno Bogu sa ovakvim svojim vjernicima..on negdje gore sjedi i pazi, jesi ti izvrsio sta je on zapovijedio na Arapskom..a sto nije nista zapovijedio ostaloj masi od 6 milijardi ljudi bez mozga, nije do njega..ne znaju oni Alahov jezik, tj. Arapski..ko im je kriv..i njegov je zadatak samo da pazi na svoje vjernike, jel oni striktno izvrsavaju njegove zapovijedi..mislim da je to najdosadniji posao u citavoj galaksiji..mislim da je grdno nesto zgrijesio, kad mu je dat takav posao.. :D
Struja__

#419 Re: Zivot poslije smrti

Post by Struja__ »

DMT
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#420 Re: Zivot poslije smrti

Post by JoseMujica »

ko god je izašao iz Bosne na heftu dana iskusio je život poslije smrti
L u c i f e r

#421 Re: Odg: Zivot poslije smrti

Post by L u c i f e r »

Chagalj wrote:
L u c i f e r wrote:
Chagalj wrote: ne nego se nema protivargumenata

Kojih argumenata?
ne to nije dokaz, dokaz nije , ja govorim istinu pa mi vjeruj, niko to netvrdi tako, to ni budala nebi prihvatila.

nego Kuran kaze, govorim istinu, ali evo ti i dokaza za to, pa pogledaj te dokaze u sebi samom i u svemiru, a na tebi je hgoces li vjerovati poslije ili neces.
Ok. 6 od 7 ljudi ne vjeruje. I to min jer vecina samo nominalno pripada nekoj konfesiji.
kerima1

#422 Re: Zivot poslije smrti

Post by kerima1 »

irac300 wrote:
Chagalj wrote:

Nije logično veliš? Zar stvoritelju svih svjetova, predstavlja problem da objavi nama mravima na maternjem jeziku svoju riječ? Zar on koji je uredio fizičke zakone universuma ima problem da naštanca svoje zakone na svim jezicima? Manite se lafine i arapskog palamuđenja. Ovo o bogatstvu arapskog jezika jako podsjeća o odabranom narodu Židova, isto palamuđenje.
Ja otkad sve na moj jezik ibadete cinim,sve mi se dove primaju,a zar ima ista blize Bogu nego na sebi razumljiv jezik obratiti Mu se.
klmnopq

#423 Re: Zivot poslije smrti

Post by klmnopq »

irac300 wrote:Zato što jeste naivno.
Ako je bogat, nije bogom dan kako ga vi zamišljate.
Nije šupljiranje, nego realnost.
Mislim da sam bio dovoljno jasan
klmnopq

#424 Re: Odg: Zivot poslije smrti

Post by klmnopq »

L u c i f e r wrote: Ok. 6 od 7 ljudi ne vjeruje. I to min jer vecina samo nominalno pripada nekoj konfesiji.
Koji je izvor za ovo?
klmnopq

#425 Re: Zivot poslije smrti

Post by klmnopq »

JoseMujica wrote:ko god je izašao iz Bosne na heftu dana iskusio je život poslije smrti
Sve zavisi u kojem pravcu se zaputio :D
Post Reply