CK5 wrote:Ako uzmemo u obzir da je svaki čovjek, vjerovao ili ne u život poslije smrti,
svjestan toga da će umrijeti šta je onda to što mu daje volju za životom?! Kako to da uopšte ima želju da živi i volju da bilo šta čini, ako je jedino u šta može biti siguran da će umrijeti?! 
Zaista zanimljiv post jer ovo isto sam se godinama pitao kao ateista dok nisam poznavao vjeru. Sve mi je bilo besmileno i u crno bijeloj boji. Naime, kao da sam bio u nekoj vrsti "sna"
hodao sam i zivio a spavao. Nakon svega što sam poceo doživljavati i prezivljavati "probudio sam se iz sna" i poceo traziti izlaz iz te situacije. Nisam htio da pobjegnem od toga vec sam se suocio sa istom. Skontao sam da
"covjek ne moze pobjeci sam od sebe" i gdje god da odes to ce te pratiti, mozda ne u istom obliku ali u sustini skoro pa isto. Razmisljao sam da mora postojati neko rjesenje, mada mi je tada u tom momentu sve izgleda besmisleno. Nakon izvjesnog vremena Allah dž.š. mi se je smilovao i uputio me na pravi put, postao sam vjernik Njegovom milošću.
Citav moj zivot je dobio smisao i boje. Nakon toliko godina, mozaik sastavljen od pitanja i nedoumica mi se poceo slagati. Dugo godina nakon toga sam citao i razmisljao o zivotu i smrti. Nakon svih tih godina slika je pocela dobijati svoje konture ali jos uvjek nejasne. Skontao sam da od samostalnog proucavanja vjere nema nista i da je covjek, koji je ustvari sastavljen od tecnosti, jedna rijeka. Svaki covjek kao rijeka ima svoje pritoke a to su one osobe sa kojim se druzi i ako mu je pritoka necista onda i on nece biti cist, pa sam poceo trazit ciste pritoke jer ogromna kolicina ciste vode moze da ocisti necistu a to su vasi prijatelji i poznanici. Neke pritoke mozemo birati a neke ne mozemo a to su nasi roditelji i familija koju treba prihvatiti onakve kakvi jesu, da bi oni prihvatili vas i vasu vjeru koja im je neshvatljiva.
Na pravi put ne upucuju ljudi vec Allah dž.š.
Kao odgovor "CK5",
Zaista iz te perspektive u kojoj se nalaziš sve izgleda kao sto si napisao. Slika o zivotu koju sada vidis može izgledati drugacije ako je pogledas iz nekih drugih uglova. Naime, vjerniku volju za zivotom daje Allah dž.š. kao i transcendentalna svjesnost i ubjeđenje da zaista postoji
život poslije smrti. Također, svjesnost da postoji Dzenet (raj) i Dzehenem (pakao) to jeste kazna i nagrada koja mu daje volju za zivotom, da se trudi u ime Allaha dz.s. i cini dobra djela. Sta god covjek radio nikad ne treba izgubiti nadu u milost Allaha dž.š. jer i sure u Kur'anu pocinju sa "U ime Allaha Milostivog, Samilosnog" pa tek onda se govori o kazni ili nagradi. U sustini prije svega u pitanju je ljubav prema Allahu dž.š. i ljubav prema Njegovom poslaniku Muhammedu s.a.v.s.