Život muslimana na Zapadu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

JThomas

#26 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by JThomas »

eto neko bi živio van domovine da mu je tu lošije...
insomnia78

#27 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by insomnia78 »

Seyfo wrote:Slaze li se ko sa mnom u tvrdnji da bi bolje bilo da je za ljude s ovog podrucja primarni identitet trebao biti drzava a ne vjera? Kao npr kod Albanaca.
Pa ko kaze da je vjera primarni identitet.
Sve i da je tako Bosanci i kao takvi imaju bolju reputaciju od Albanaca vani
karanana

#28 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by karanana »

Seyfo wrote:Slaze li se ko sa mnom u tvrdnji da bi bolje bilo da je za ljude s ovog podrucja primarni identitet trebao biti drzava a ne vjera? Kao npr kod Albanaca.
Pa i jest drzava. Kojem je to narodu ovde prioritet vjera prije drzave i sta to konkretno znaci za narode u bih?
Connaisseur Karlin

#29 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by Connaisseur Karlin »

insomnia78 wrote:
kaze trenutna politika da je relgija najvaznija :D
Connaisseur Karlin

#30 Re: Život muslimana na Zapadu

karanana wrote:
Pa i jest drzava. Kojem je to narodu ovde prioritet vjera prije drzave i sta to konkretno znaci za narode u bih?
a kojem nije :D
insomnia78

#31 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by insomnia78 »

Connaisseur Karlin wrote:
insomnia78 wrote:
Ma hajte molim vas.
karanana

#32 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by karanana »

karanana wrote:
srbima, hrvatima.....
Seyfo

#33 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by Seyfo »

Joj dajte da se ne lazemo...koji ce to Srbin ili Hrvat iz BiH kad se nadje vani za sebe reci da je nesto drugo? O kakvom to identitetu govorimo u ovom slucaju?? I sjetite se popisa 1991: narodi u BiH su: Srbi,Hrvati i Muslimani. Tad je utaban put za ovo sto danas imamo.
Connaisseur Karlin

#34 Re: Život muslimana na Zapadu

karanana wrote:
karanana wrote: Pa i jest drzava. Kojem je to narodu ovde prioritet vjera prije drzave i sta to konkretno znaci za narode u bih?
srbima, hrvatima.....
nije ni bosnjacima, svima politika jednako funkcionira protiv jedne BiH :)
insomnia78

#35 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by insomnia78 »

Srbin i Hrvat su religije?
Connaisseur Karlin

#36 Re: Život muslimana na Zapadu

insomnia78 wrote:
insomnia78 wrote: Pa ko kaze da je vjera primarni identitet.
Ma hajte molim vas.
ali je tako :-D
insomnia78

#37 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by insomnia78 »

Ne, ne i ne. Meni nije, svim ljudima sa kojima sam u kontaktu takodje nije
karanana

#38 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by karanana »

insomnia78 wrote:Srbin i Hrvat su religije?
Pitanje je bilo kojim ljudima je na ovim prostorima vaznoja religija a kojim drzava. Ja sam reko da je srbima i hrvatima vaznija drzava. Tako je i sa bh srbima i hrvatima. Samo na zalost ne govorim o drzavi bih.
insomnia78

#39 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by insomnia78 »

karanana wrote:
insomnia78 wrote:Srbin i Hrvat su religije?
Pitanje je bilo kojim ljudima je na ovim prostorima vaznoja religija a kojim drzava. Ja sam reko da je srbima i hrvatima vaznija drzava. Tako je i sa bh srbima i hrvatima. Samo na zalost ne govorim o drzavi bih.
Ma ne kazem tebi. Nego ovon poslije tebe
Connaisseur Karlin

#40 Re: Život muslimana na Zapadu

insomnia78 wrote:Ne, ne i ne. Meni nije, svim ljudima sa kojima sam u kontaktu takodje nije
pa koliko , od, tih,koje poznajes, zive i rade u politici BiH za jedisntvenu BiH :D
insomnia78

#41 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by insomnia78 »

Pa ne pricamo o politici nego o nasim ljudima na zapadu
Connaisseur Karlin

#42 Re: Život muslimana na Zapadu

insomnia78 wrote:Pa ne pricamo o politici nego o nasim ljudima na zapadu
pa ista je prica, niko od njih nema istu viziju jedne BiH ;-)
Jack Be Nimble

#43 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by Jack Be Nimble »

Pa ja kao bijelac nisam imao nikakvi problema. Sada bi kobiva trebao imati vise problema kada kazem da sam musliman po imenu, ali u glavnom me ljudi zagrle i vele 'hang in there'. Al to je moja krug, cim zadjes malo u sela onda ce ti neko dobaciti na osnovu sto si drugi. Nije bitno sto sam ja sa ove strane Drine a jaran sa one druge i krsti se sa tri prsta, obadvojicama ce nam biti kazano da idemo nazad odakle smo dosli.
insomnia78

#44 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by insomnia78 »

Nismo ni o tome pricali. Cojk kaze da je bolje stavljati drzavu umjesto religije na prvo mjesto
vazi

#45 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by vazi »

Ama bas nikakvih problema nemam Bh zato sto sam muslimanka.
'92, po dolasku u fr pa na poslu neka zakuska, obavezno meni riba i meni meso , ja nisam odmah kontalo zbog cega, kazu riba za muslimane jer meso nije halal... Ja tad prvi put i cula za to halal meso..

A Jugi, koja ostaje moja draga domovina, davno vratila partijsku jer se na jednom sastanku raspravljalo o tome zasto ne jedem svinjetinu :-)

Sve je relativno, moja Mileva :lol:
Connaisseur Karlin

#46 Re: Život muslimana na Zapadu

Jack Be Nimble wrote:Pa ja kao bijelac nisam imao nikakvi problema. Sada bi kobiva trebao imati vise problema kada kazem da sam musliman po imenu, ali u glavnom me ljudi zagrle i vele 'hang in there'. Al to je moja krug, cim zadjes malo u sela onda ce ti neko dobaciti na osnovu sto si drugi. Nije bitno sto sam ja sa ove strane Drine a jaran sa one druge i krsti se sa tri prsta, obadvojicama ce nam biti kazano da idemo nazad odakle smo dosli.
pa probja reci nekome u konverzaciji da si musliman, pa ces cuti rekacije :D nisi nikad cuo kako pricaju o muslimanima :)
Jack Be Nimble

#47 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by Jack Be Nimble »

I meni se isto desilo sa halalom kada sam dosao Ameriku. Mislim da sam rekao u sebi jebla vas riba i halal, daj mi meso.

Sto se tice toga dobro sam prolazio od Amerikanaca, ali kada su ovi iz Saudijske, Iraka i Somalije skontali da je ne jedem halal eh oni su mi se poceli unositi u facu. Isto tako u biblioteci je bila jedna soba gdje si mogao ici klanjati u toku dana, pa je bilo sto Bosanac ne klanja :izet:. A ja im rekao, pa nije Bajram da bi morao klanjati.
Connaisseur Karlin

#48 Re: Život muslimana na Zapadu

insomnia78 wrote:Nismo ni o tome pricali. Cojk kaze da je bolje stavljati drzavu umjesto religije na prvo mjesto
pa on je dobro reako, dali francuzi stavljaju svoju religiju ispred drzave :)
Connaisseur Karlin

#49 Re: Život muslimana na Zapadu

Jack Be Nimble wrote:I meni se isto desilo sa halalom kada sam dosao Ameriku. Mislim da sam rekao u sebi jebla vas riba i halal, daj mi meso.

Sto se tice toga dobro sam prolazio od Amerikanaca, ali kada su ovi iz Saudijske, Iraka i Somalije skontali da je ne jedem halal eh oni su mi se poceli unositi u facu. Isto tako u biblioteci je bila jedna soba gdje si mogao ici klanjati u toku dana, pa je bilo sto Bosanac ne klanja :izet:. A ja im rekao, pa nije Bajram da bi morao klanjati.
:lol: :kiss:
Jack Be Nimble

#50 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by Jack Be Nimble »

Jack Be Nimble wrote:Pa ja kao bijelac nisam imao nikakvi problema. Sada bi kobiva trebao imati vise problema kada kazem da sam musliman po imenu, ali u glavnom me ljudi zagrle i vele 'hang in there'. Al to je moja krug, cim zadjes malo u sela onda ce ti neko dobaciti na osnovu sto si drugi. Nije bitno sto sam ja sa ove strane Drine a jaran sa one druge i krsti se sa tri prsta, obadvojicama ce nam biti kazano da idemo nazad odakle smo dosli.
pa probja reci nekome u konverzaciji da si musliman, pa ces cuti rekacije :D nisi nikad cuo kako pricaju o muslimanima :)
A i ti procitaj sta sam vec napisao. Evo boldiracu ti i napraviti slova malo veca.
Post Reply