Život muslimana na Zapadu
- JThomas
#26 Re: Život muslimana na Zapadu
eto neko bi živio van domovine da mu je tu lošije...
- insomnia78
#27 Re: Život muslimana na Zapadu
Pa ko kaze da je vjera primarni identitet.Seyfo wrote:Slaze li se ko sa mnom u tvrdnji da bi bolje bilo da je za ljude s ovog podrucja primarni identitet trebao biti drzava a ne vjera? Kao npr kod Albanaca.
Sve i da je tako Bosanci i kao takvi imaju bolju reputaciju od Albanaca vani
- karanana
#28 Re: Život muslimana na Zapadu
Pa i jest drzava. Kojem je to narodu ovde prioritet vjera prije drzave i sta to konkretno znaci za narode u bih?Seyfo wrote:Slaze li se ko sa mnom u tvrdnji da bi bolje bilo da je za ljude s ovog podrucja primarni identitet trebao biti drzava a ne vjera? Kao npr kod Albanaca.
- Connaisseur Karlin
#29 Re: Život muslimana na Zapadu
kaze trenutna politika da je relgija najvaznijainsomnia78 wrote:Pa ko kaze da je vjera primarni identitet.Seyfo wrote:Slaze li se ko sa mnom u tvrdnji da bi bolje bilo da je za ljude s ovog podrucja primarni identitet trebao biti drzava a ne vjera? Kao npr kod Albanaca.
- Connaisseur Karlin
#30 Re: Život muslimana na Zapadu
a kojem nijekaranana wrote:Pa i jest drzava. Kojem je to narodu ovde prioritet vjera prije drzave i sta to konkretno znaci za narode u bih?Seyfo wrote:Slaze li se ko sa mnom u tvrdnji da bi bolje bilo da je za ljude s ovog podrucja primarni identitet trebao biti drzava a ne vjera? Kao npr kod Albanaca.
- insomnia78
#31 Re: Život muslimana na Zapadu
Ma hajte molim vas.Connaisseur Karlin wrote:kaze trenutna politika da je relgija najvaznijainsomnia78 wrote:Pa ko kaze da je vjera primarni identitet.Seyfo wrote:Slaze li se ko sa mnom u tvrdnji da bi bolje bilo da je za ljude s ovog podrucja primarni identitet trebao biti drzava a ne vjera? Kao npr kod Albanaca.
- karanana
#32 Re: Život muslimana na Zapadu
srbima, hrvatima.....Connaisseur Karlin wrote:a kojem nijekaranana wrote:Pa i jest drzava. Kojem je to narodu ovde prioritet vjera prije drzave i sta to konkretno znaci za narode u bih?Seyfo wrote:Slaze li se ko sa mnom u tvrdnji da bi bolje bilo da je za ljude s ovog podrucja primarni identitet trebao biti drzava a ne vjera? Kao npr kod Albanaca.
-
Seyfo
#33 Re: Život muslimana na Zapadu
Joj dajte da se ne lazemo...koji ce to Srbin ili Hrvat iz BiH kad se nadje vani za sebe reci da je nesto drugo? O kakvom to identitetu govorimo u ovom slucaju?? I sjetite se popisa 1991: narodi u BiH su: Srbi,Hrvati i Muslimani. Tad je utaban put za ovo sto danas imamo.
- Connaisseur Karlin
#34 Re: Život muslimana na Zapadu
nije ni bosnjacima, svima politika jednako funkcionira protiv jedne BiHkaranana wrote:srbima, hrvatima.....Connaisseur Karlin wrote:a kojem nijekaranana wrote: Pa i jest drzava. Kojem je to narodu ovde prioritet vjera prije drzave i sta to konkretno znaci za narode u bih?
- insomnia78
#35 Re: Život muslimana na Zapadu
Srbin i Hrvat su religije?
- Connaisseur Karlin
#36 Re: Život muslimana na Zapadu
ali je takoinsomnia78 wrote:Ma hajte molim vas.Connaisseur Karlin wrote:kaze trenutna politika da je relgija najvaznijainsomnia78 wrote: Pa ko kaze da je vjera primarni identitet.
- insomnia78
#37 Re: Život muslimana na Zapadu
Ne, ne i ne. Meni nije, svim ljudima sa kojima sam u kontaktu takodje nije
- karanana
#38 Re: Život muslimana na Zapadu
Pitanje je bilo kojim ljudima je na ovim prostorima vaznoja religija a kojim drzava. Ja sam reko da je srbima i hrvatima vaznija drzava. Tako je i sa bh srbima i hrvatima. Samo na zalost ne govorim o drzavi bih.insomnia78 wrote:Srbin i Hrvat su religije?
- insomnia78
#39 Re: Život muslimana na Zapadu
Ma ne kazem tebi. Nego ovon poslije tebekaranana wrote:Pitanje je bilo kojim ljudima je na ovim prostorima vaznoja religija a kojim drzava. Ja sam reko da je srbima i hrvatima vaznija drzava. Tako je i sa bh srbima i hrvatima. Samo na zalost ne govorim o drzavi bih.insomnia78 wrote:Srbin i Hrvat su religije?
- Connaisseur Karlin
#40 Re: Život muslimana na Zapadu
pa koliko , od, tih,koje poznajes, zive i rade u politici BiH za jedisntvenu BiHinsomnia78 wrote:Ne, ne i ne. Meni nije, svim ljudima sa kojima sam u kontaktu takodje nije
- insomnia78
#41 Re: Život muslimana na Zapadu
Pa ne pricamo o politici nego o nasim ljudima na zapadu
- Connaisseur Karlin
#42 Re: Život muslimana na Zapadu
pa ista je prica, niko od njih nema istu viziju jedne BiHinsomnia78 wrote:Pa ne pricamo o politici nego o nasim ljudima na zapadu
- Jack Be Nimble
#43 Re: Život muslimana na Zapadu
Pa ja kao bijelac nisam imao nikakvi problema. Sada bi kobiva trebao imati vise problema kada kazem da sam musliman po imenu, ali u glavnom me ljudi zagrle i vele 'hang in there'. Al to je moja krug, cim zadjes malo u sela onda ce ti neko dobaciti na osnovu sto si drugi. Nije bitno sto sam ja sa ove strane Drine a jaran sa one druge i krsti se sa tri prsta, obadvojicama ce nam biti kazano da idemo nazad odakle smo dosli.
- insomnia78
#44 Re: Život muslimana na Zapadu
Nismo ni o tome pricali. Cojk kaze da je bolje stavljati drzavu umjesto religije na prvo mjesto
- vazi
#45 Re: Život muslimana na Zapadu
Ama bas nikakvih problema nemam Bh zato sto sam muslimanka.
'92, po dolasku u fr pa na poslu neka zakuska, obavezno meni riba i meni meso , ja nisam odmah kontalo zbog cega, kazu riba za muslimane jer meso nije halal... Ja tad prvi put i cula za to halal meso..
A Jugi, koja ostaje moja draga domovina, davno vratila partijsku jer se na jednom sastanku raspravljalo o tome zasto ne jedem svinjetinu
Sve je relativno, moja Mileva
'92, po dolasku u fr pa na poslu neka zakuska, obavezno meni riba i meni meso , ja nisam odmah kontalo zbog cega, kazu riba za muslimane jer meso nije halal... Ja tad prvi put i cula za to halal meso..
A Jugi, koja ostaje moja draga domovina, davno vratila partijsku jer se na jednom sastanku raspravljalo o tome zasto ne jedem svinjetinu
Sve je relativno, moja Mileva
- Connaisseur Karlin
#46 Re: Život muslimana na Zapadu
pa probja reci nekome u konverzaciji da si musliman, pa ces cuti rekacijeJack Be Nimble wrote:Pa ja kao bijelac nisam imao nikakvi problema. Sada bi kobiva trebao imati vise problema kada kazem da sam musliman po imenu, ali u glavnom me ljudi zagrle i vele 'hang in there'. Al to je moja krug, cim zadjes malo u sela onda ce ti neko dobaciti na osnovu sto si drugi. Nije bitno sto sam ja sa ove strane Drine a jaran sa one druge i krsti se sa tri prsta, obadvojicama ce nam biti kazano da idemo nazad odakle smo dosli.
- Jack Be Nimble
#47 Re: Život muslimana na Zapadu
I meni se isto desilo sa halalom kada sam dosao Ameriku. Mislim da sam rekao u sebi jebla vas riba i halal, daj mi meso.
Sto se tice toga dobro sam prolazio od Amerikanaca, ali kada su ovi iz Saudijske, Iraka i Somalije skontali da je ne jedem halal eh oni su mi se poceli unositi u facu. Isto tako u biblioteci je bila jedna soba gdje si mogao ici klanjati u toku dana, pa je bilo sto Bosanac ne klanja
. A ja im rekao, pa nije Bajram da bi morao klanjati.
Sto se tice toga dobro sam prolazio od Amerikanaca, ali kada su ovi iz Saudijske, Iraka i Somalije skontali da je ne jedem halal eh oni su mi se poceli unositi u facu. Isto tako u biblioteci je bila jedna soba gdje si mogao ici klanjati u toku dana, pa je bilo sto Bosanac ne klanja
- Connaisseur Karlin
#48 Re: Život muslimana na Zapadu
pa on je dobro reako, dali francuzi stavljaju svoju religiju ispred drzaveinsomnia78 wrote:Nismo ni o tome pricali. Cojk kaze da je bolje stavljati drzavu umjesto religije na prvo mjesto
- Connaisseur Karlin
#49 Re: Život muslimana na Zapadu
Jack Be Nimble wrote:I meni se isto desilo sa halalom kada sam dosao Ameriku. Mislim da sam rekao u sebi jebla vas riba i halal, daj mi meso.
Sto se tice toga dobro sam prolazio od Amerikanaca, ali kada su ovi iz Saudijske, Iraka i Somalije skontali da je ne jedem halal eh oni su mi se poceli unositi u facu. Isto tako u biblioteci je bila jedna soba gdje si mogao ici klanjati u toku dana, pa je bilo sto Bosanac ne klanja. A ja im rekao, pa nije Bajram da bi morao klanjati.
- Jack Be Nimble
#50 Re: Život muslimana na Zapadu
A i ti procitaj sta sam vec napisao. Evo boldiracu ti i napraviti slova malo veca.Connaisseur Karlin wrote:pa probja reci nekome u konverzaciji da si musliman, pa ces cuti rekacijeJack Be Nimble wrote:Pa ja kao bijelac nisam imao nikakvi problema. Sada bi kobiva trebao imati vise problema kada kazem da sam musliman po imenu, ali u glavnom me ljudi zagrle i vele 'hang in there'. Al to je moja krug, cim zadjes malo u sela onda ce ti neko dobaciti na osnovu sto si drugi. Nije bitno sto sam ja sa ove strane Drine a jaran sa one druge i krsti se sa tri prsta, obadvojicama ce nam biti kazano da idemo nazad odakle smo dosli.nisi nikad cuo kako pricaju o muslimanima