Zivot ili Zivot nakon Smrti

Rasprave o vjerskim temama.
FortunaBela

#26 Re: Zivot ili Zivot nakon Smrti

Post by FortunaBela »

Toozla wrote:Sta kazu ateisti o zivotu nakon smrti?
Kako ga definisu religije?
Postoji li reinkarnacija?

I na kraju, vas licni stav:
Zivot ili Zivot nakon Smrti, koji za vas ima vecu vrijednost i za koji trosite vasu zivotnu energiju na ovome svijetu?
Ateisti vjeruju u materiju.
Sve što se dešava u životu ima svoje zašto, to je put koji sami biramo.

O Reinkanaciji su mnogi pisali, i polemisali, mnogo je nerješenih pitanja, i glupih odgovora, u suštini sve je čista logika....
kub lajkan

Post by kub lajkan »

@Toozla, madona

Fol je u kastinskom poretku. Ako pratite papirnati 'National Geographic' ponesto od toga je objasnjeno u br. 7/2004.

Ako ne pratite onda cu to malo pojasniti...
Toozla

Post by Toozla »

kub lajkan wrote:@Toozla, madona

Fol je u kastinskom poretku. Ako pratite papirnati 'National Geographic' ponesto od toga je objasnjeno u br. 7/2004.

pomoc...nisam upoznat...
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

Ne znam da li si cit ao nesto od B.D.Benedikta

ako nisi procitaj ...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Toozla wrote:

pomoc...nisam upoznat...
Kastinski poredak u Indiji je temelj tradicionalne podjele unutar drustva. Bit je u tome da se smatra kako su ljudi na svijet dosli nejednaki. A posto su nejednaki onda ih treba nekako 'sortirati'.

Inace, ta podjela nije dio vazecih zakonskih normi, ali zivi u narodu i u tom smislu je jaca od zakona. Iako, vjerovatno ne toliko jaka kao u drevna vremena.

Podjela ljudi na kaste dio je temeljnog vjerovanja zasnovanog na svetim spisima koji kazu da su glavne drustvene grupe (KASTE) nekad davno proistekle iz dijelova tijela bozanstva Brahme. Oni koji su 'krema drustva' nastali su iz glave bozanstva i to su brahmani, itd. prema nizim slojevima koji su nastali od ruku, nogu, stopala...

Svaka od tih kasta ima pravila ponasanja koja se moraju postovati. Tacno se zna sta je dopusteno a sta ne. Takodjer je propisano i kako se pripadnici jedne kaste moraju odnositi prema pripadnicima drugih kasti.

Ovo je propisano 'Manuovim zakonikom', koji propisuje i rigorozne kazne.

Tacno se sjecam profe kad je ovo objasnjavao otprilike ovako:

Bilo je propisano na koliko metara brahmanima smiju prici pripadnici drugih kasti. Brahmani su bili jedini koji su smjeli da citaju knjige. Drugi nisu smjeli ni da ih imaju. Ako se pripadnik nize kaste uhvati da cita knjigu mogao je biti kaznjen i najtezom kaznom 'DA UMRE HILJADU PUTA'. Ja ne znam kako su oni to tehnicki izvodili, ali vjerujem da je taj jadnik pozelio da UMRE SAMO JEDNOM.
madona

Post by madona »

Poznat mi je kastinski poredak, znaci konobar je bio usluzan jer se smatrao nizom kastom?
Zbog tog vjerovanja u "bolje" i "gore" ljude, meni se vise svida Hinduizam koji su usvojili Hare Krishna sljedbenici. Kod njih nema tih podjela ljudi, a zivot posvecuju ociscenju od karme kako se ne bi morali vracati ovde. Ne znam jesi li citao Baghavad Ghita knjigu, meni se jako dopala.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

madona wrote:Poznat mi je kastinski poredak, znaci konobar je bio usluzan jer se smatrao nizom kastom?
Kad je konobar vidio kako se gost prema njemu ponasa on je zakljucio da je to zbog toga sto je on pripadnik vise kaste.

Po njihovom vjerovanju, tokom zivota ne moze se prelaziti iz kaste u kastu. To je moguce samo u narednom zivotu i to pod uslovom da si odzivio 'prethodni' zivot najbolje moguce za pripadnika svoje kaste. Dakle, u to se ubraja i odnos prema prepadnicima drugih kasti. Zato se konobar toliko trudio ne bi li 'zaradio sevapa'. :D

I tako je nas primitivni Bosanac ispao najpametniji...
madona

Post by madona »

"I tako je nas primitivni Bosanac ispao najpametniji..."
:lol: kao i obicno!
Vjerujes li ti u reinkarnaciju i kastinski poredak lajkane?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

madona wrote: Vjerujes li ti u reinkarnaciju i kastinski poredak lajkane?
Sto se kastinskog poretka tice tu se nema sta vjerovati ili ne vjerovati. To su mehanizmi koji imaju svoja socijalna objasnjenja. Uspostavljanje hijerarhije u drustvu i nacin kako ce jedna grupa ljudi upravljati nad drugima i kako ce ih upregnuti da na ovaj ili onaj nacin rade za njjihove ciljeve.

A sto se tice reinkarnacije... huh...

To i previse ima veze sa ljudskim zeljama... Niko od nas ne bi bio pretjerano odusevljen kada bi saznao da nas smrt trajno diskonektuje sa http://www.svemir.com

Religija, vjera u reinkarnaciju... sve su to iste alatke. Samo je pitanje koliko je nekom potrebna utjeha da je to bas tako na ovom svijetu...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

@Avangardan10
Od nekog sam posudio prije 2-3 godine tog Benedikta ali jos nisam procitao. Imam namjeru... :roll:
Hvala sto si me podsjetio.
madona

Post by madona »

Znaci, ne vjerujes...ateista?
Mislila sam da vjerujes posto si dobro upoznat sa temom. Malo mi je cudno da ne vjerujes, a znas dosta o reinkarnaciji.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

madona wrote:Znaci, ne vjerujes...ateista?
Mislila sam da vjerujes posto si dobro upoznat sa temom. Malo mi je cudno da ne vjerujes, a znas dosta o reinkarnaciji.
Pa zar neko mora biti vjernik ako dobro poznaje Kur'an/Bibliju?

Moje 'privatno vjerovanje' se svodi na to da treba biti dobar prema ljudima i da je to ono malo sto na ovom svijetu mozemo dati od sebe...

A ta Indija je za mene uvijek bila nesto narocito egzoticno...

Ima jedan stih od Dzonija Stulica:

Kakav je slucaj biti rodjen na Istoku ne znam
ali osjecam se upravo tako...

To je to...
madona

Post by madona »

Onda mora da si zivio u Indiji u proslom zivotu! :)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Nije iskljuceno :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

kub lajkan wrote:
madona wrote:Znaci, ne vjerujes...ateista?
Pa zar neko mora biti vjernik ako dobro poznaje Kur'an/Bibliju?

Moje 'privatno vjerovanje' se svodi na to da treba biti dobar prema ljudima i da je to ono malo sto na ovom svijetu mozemo dati od sebe...
Zasto su ove tvoje zadnje rijeci tako teske za shvatiti ogromnom broju ljudi? :sad:
madona

Post by madona »

Otkud znas, Vodenjak, da je tako? Hoces reci da ti razumijes, a ogromna vecina ne?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

madona wrote:Otkud znas, Vodenjak, da je tako? Hoces reci da ti razumijes, a ogromna vecina ne?
Madona!
Ne radi se o pukom razumijevanju! Sto si bukvalista toliki ba? :?

Ovim sam htio da kazem da mnogima nije dovoljno ako im se kaze da nisi vjernik ali da pokusavas da zivis onako kako je klub lajkan napisao...
Gledaju te kao neku crnu ovcu, sve s nekom nevjericom i pitaju se vjerovatno kako uopste uspijas prezivjeti!
A ja samo ne mogu da prihvatim da sam clan milionske institucije u kojoj mi tamo neki pop ili hodza drzi predavanje sta i kako treba da radim pa da budem blizi Bogu i da se osjecam zbog toga sretniji!
Moja osjecanja su samo MOJA osjecanja i samo JA znam sta me cini sretnim a sta ne...
A ako mi treba pomoc, dobrih ljudi i prijatelja srecom ne manjka...

Je li jasnije? :)
madona

Post by madona »

Ma ko dan. Mogao bi i ti da napravis neku svoju -"vodenjakovu" religiju. Tako sam i ja napravila svoju vlastitu, od mojih osjecanja i razmisljanja. Samo joj jos nisam dala ime. :)
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Avangardan10 wrote:

ako nisi procitaj ...
Benedikta sam ja čitala, i toplo ga preporučujem svim skepticima...
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

FortunaBela wrote:
Avangardan10 wrote:

ako nisi procitaj ...
Benedikta sam ja čitala, i toplo ga preporučujem svim skepticima...
Poslednji mu je ronam Milenijum odlican je...
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Nisam ga čitala, ali ću ga obavezno potražiti...

Upravo sad čitam Dana Browna, zanimljivo je, ako ćeš čitati počni sa Da Vičijevim kodom... :)
scimitar

Post by scimitar »

Onaj lik što hoda po tramvajima sa repićem i nakim slikovnicama ...
naletio sam par puta na njeg al simpatičan imali smo mali razgovor o nj slikovnicama hoće da mi ih proda a kaže da bi neke trebale bit i džaba.Pozove on mene u bkc bit e neka sesija ovo...ono ..bla bla.

I ... sutra u efm-u jope on...

priča on transcendentalnosti bitka i relativnosti materije ... mmm zanimljivo

postavio sam par pitanja o reinkarnaciji,Budi,duhovnosti i ddao mi je zanimljive odgovore i argumente...
quote<: vidiš imaš ovdje bik ovo zeleno...ovako evo ovde Hare Krišna to prozor u onaj svijet...Ej jel znaš onaj bend Hare Krišna hare hare haaa...e to...pauza --- taj svijet je transcendentalni ... lijepo ... :roll:

Zanimljivo ... sure ... malo sam bio naughty :x ... nije bilo ugodno čoeku ... al neam ja ukusa za to ... što kae đoni ukus je karakter a karakter sudbina pa što ja u svemu tome :-D

maaa dajte ljudi reinkarnacija ... super nakon "n" ciklusa budeš u istoj spiritualnoj dimenziji kao nprr Andrej Čikatilo ili Charles Manson il nedaj Bože Staljin :?

... još valja snakom zurkom defilovat kroz grad ....
wels

Post by wels »

Dum spiro spero!
Bird

#49 Re: Zivot ili Zivot nakon Smrti

Post by Bird »

verbal wrote:
Dzaba se slihtas, ne cuje te :D
Bog sve vidi, sve čuje, jer ne gleda očima našim niti sluša ušima ljudskim ;-)
Post Reply