Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pa tesko je prijatelju reci ko je superiorniji! Jedno je vjerovatno sigurno, a to je da su Sloveni bili brojno nadmocni, te da su Iliri jednostavno bili pred izborom ili prihvati ili idi dalje ( sadasnja Albanija, gdje su planine takove, da onda nije bilo sanse da ih ghore ko ugrozi ).
znam da su danasnji albanci direktni potomci ilira i kelta!
Ali navike su se vjerovatno promijenila i mentaliteta tih ljudi. Ja ih ipak ne bi tretirala kao ilire!
missA wrote:znam da su danasnji albanci direktni potomci ilira i kelta!
Ali navike su se vjerovatno promijenila i mentaliteta tih ljudi. Ja ih ipak ne bi tretirala kao ilire!
Imas posjetu na politici.Dosla ti je malo patriotska liga.
Pitala sam te nesto misA ?
Jesam li ja ono bolesna ?
Odgovori ?
Last edited by margareta on 13/11/2004 01:19, edited 1 time in total.
Interesanto koliko malo se jezik promijenio, kad se uporedi sa promjenama koje su dozivjeli neki drugi jezici.
Sto se Ilira tice, neznam jesu li i u cemu bili superiorni ali ako govorimo o Albancima koji su potomci Ilira mogu reci da su oni superiorni u odnosu na juzne Slavene po pitanju religije i nacionalne svijesti.
Zadivljen sam koliko su Albanci u tome ispred nas, kod njih je osjecaj nacionalne pripadnosti puno jaci te to doprinosi da nema nikakvih animoziteta izmedju Albanaca muslimana i Albanaca katolika.
Za jedan balkanski narod to je ravno naucnoj fantaziji. Vrijedno je otvaranja teme o tom fenomenu.
Stari Sloveni bi, kad zarobe neprijatelja, znali biti okrutni.
Otvore mu utrobu, izvade kraj crijeva i svežu za dno drvenog stuba pobodenog u zemlju. Zatim, jadnog Rimljanina, Ilira... bakljama ili nekom drugom vatrom gone ukrug, oko stuba i opet, nazad... .
Ne znam jesu li uz ovaj spektakluk pjevali: "U krug, u krug igramo valcer ja i drug.", ili nešto kao podvriskivanje u Lindži, ali se od tada pa do danas kod nekih današnjih Slavena nije mnogo šta promijenilo.
Vjerujem da je ova Klaićeva knjiga OK i sigurno u njoj ima i ovaj, ne baš idilični, opis Starih Slavena.
"Majstore", ko radi taj ponekad i pogrijesi, narocito ako je zurba.
Sada mi je jasno sto ti svoje komentare, najcesce svodis na, najvise
jednu recenicu.
Prijatelju,
Slozit ces se da je vrijeme za slikicu...
Prijatelju, sto se tice postavljanja slika,
sloziti ces se da ti ova, ipak, vise odgovara: