Život i brak bez potomaka?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
moonca

#576 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by moonca »

Dangubic wrote: 03/03/2020 02:18 Nisu samo putavanja u pitanju, ne živim dole i provedem dobar dio zime u toplim krajevima,Afrika, Azija, Južna Amerika, Australija, Ne mislim samo na putovanje, recimo moji najveci problemi su kakvo je vrijeme sutra i da se neće proći kakva festa bez mene. Život je veoma lak i možeš sam da se ponašaš kao dijete. Zbog tih stvari sam sretan. Ljudi sa djecom su daleko ozbiljniji, povlače se i nemaju volje za dosta stvari. Sve se većinom svodi na sijela i roštilje kod kuće. Teme o kojima pričaju su različite upravo zbog obaveza i malog kruga u kojem se krecu. Dosta ljudi koji imaju djecu mi kažu, ti znaš da uživaš u životu. Ja jos nisam imao taj osjećaj da bi poželio život nekog od prijatelja koji imaju djecu naprotiv Sve to zavisi i od osobe naravno, nema pravila sta je dobro a sta ne.
Hm, sreca je individualna i kako je ko dozivljava.
Ozbiljnije izgledaju--imaju obavezu,brinuti se o malim stvorenjima.. koja su nemocna- do odredjene dobi.
Mogu roditelji, takodje posjecivati tople krajeve,ako im je do toga. Ne mora to biti Afrika-- moze i Neum, Turska, Grcka... ili neka druga destinacija.

Roditelji, djece koja idu uskolu, su u prilici upozati puno vishe 'potencionalnih prijatelja' nego osobe bez.
Ako zive vani ,ne znam kako je u BiH, non stop su na nekim takmicenjima, izletima... treninzima -ako se bave sportom...
Mislim da im zivot do 18 godine djece prodje -kao u 'bunilu'.. dosta frke, trauma, smijeha, placa....

`
Kao sto ti rece.. nema pravila..... samo je, kako je ko odabrao, u cemu ce uzivati. :zoka: :lol:
Ramzess Veliki

#577 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Ramzess Veliki »

sadie_forever wrote: 02/03/2020 09:36 Ne slazem se ,neke zene su toliko zakazale kao zene da zasluzuju da ih muz vara non stop

znam jednu koja ponosno prica kako ona i njen mali princ(ZNACI sin od 1 godinu) su zauzeli bracni krevet a muzic spava u dnevnom jer "nema mjesta za njega" :lol:
meni nebi bilo zao da cujem sutra kako je "muzic" nasao neku donnu sebi :D sto ce se vjerovatno i desit,jer sam primjetila kako lajka instagram slike bivse cure :D
Pa nije to jedini razlog za varati zenu.
sadie_forever

#578 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by sadie_forever »

Ramzess Veliki wrote: 03/03/2020 05:52
sadie_forever wrote: 02/03/2020 09:36 Ne slazem se ,neke zene su toliko zakazale kao zene da zasluzuju da ih muz vara non stop

znam jednu koja ponosno prica kako ona i njen mali princ(ZNACI sin od 1 godinu) su zauzeli bracni krevet a muzic spava u dnevnom jer "nema mjesta za njega" :lol:
meni nebi bilo zao da cujem sutra kako je "muzic" nasao neku donnu sebi :D sto ce se vjerovatno i desit,jer sam primjetila kako lajka instagram slike bivse cure :D
Jesam li rekla? Ali zapostavljanje partnera je vecinski razlogbsvih prevara ja mislim
Euridika
Globalna šefica

#579 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Euridika »

sadie_forever wrote: 03/03/2020 08:16

Jesam li rekla? Ali zapostavljanje partnera je vecinski razlogbsvih prevara ja mislim
Nemoj misliti, bolje ti je. :roll:
Euridika
Globalna šefica

#580 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Euridika »

Koliko god da sam otvorenog uma i trudim se shvatiti svačiji izbor po ovom pitanju (a i ostalim životnim), toliko se svaki put uvjerim da je većini parova koji ne žele imati djecu (a mogu) razlog za takvu odluku sebičnost. A ljudi koji su sebični u ovome, sebični su po svemu drugom (90%). Ja od takvih ljudi zazirem, eto ih nek žive svoj život tamo negdje daleko od mene.
Dangubic

#581 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Dangubic »

Euridika wrote: 03/03/2020 10:34 Koliko god da sam otvorenog uma i trudim se shvatiti svačiji izbor po ovom pitanju (a i ostalim životnim), toliko se svaki put uvjerim da je većini parova koji ne žele imati djecu (a mogu) razlog za takvu odluku sebičnost. A ljudi koji su sebični u ovome, sebični su po svemu drugom (90%). Ja od takvih ljudi zazirem, eto ih nek žive svoj život tamo negdje daleko od mene.
Nisi otvorenog uma ni 1%. Sebičnost nema veze sa odlukom da li ćeš imati djecu ili ne. Puno ljudi se boje starosti i zato imaju djecu to je sebično.
wewa

#582 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by wewa »

ja postujem svaciji izbor
nagledala sam se djece koja su rodjena jer je 'bio vakat', 'desilo se'... djece koja nemaju ni oca ni majke, nego neka bica s kojima dijele zivotni prostor, a i to rijetko. djece koja su dok su mala problem sebi i roditeljima, a onda sve vise i drustvu.

idealno bi bilo da djecu imaju samo oni koji ih zele i koji imaju volju da ih odgajaju. nazalost, zivot uglavnom nije fer.
Nadzorna_ploca

#583 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Nadzorna_ploca »

I sta je zakljucak raja? :D
hadzinicasa

#584 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by hadzinicasa »

svak zna svom petku post
i svakom njegovo
Nadzorna_ploca

#585 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Nadzorna_ploca »

Mozemo komotno i kljucati temu.
MarlboroGold

#586 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by MarlboroGold »

Pa normalno je da ženi dijete bude centar svijeta kad je u pitanju ta starost. Ako je to razlog da prevari ženu onda lik nije dobar u glavi.
sadie_forever

#587 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by sadie_forever »

MarlboroGold wrote: 03/03/2020 11:10
Pa normalno je da ženi dijete bude centar svijeta kad je u pitanju ta starost. Ako je to razlog da prevari ženu onda lik nije dobar u glavi.
Nije normalno na ovaj nacin.ponasa se kao da je muz samo plodni bik,ne zavaravaj se.

Posebno u slucaju kad imaju sina zene neke znaju pobudalit,princ kralj sultan..muz sporedna licnost.kasnije takve budu haos svekrve :D sve je to freud opisao fino :D
Last edited by sadie_forever on 03/03/2020 11:17, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#588 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by MarlboroGold »

Euridika wrote: 03/03/2020 10:34 Koliko god da sam otvorenog uma i trudim se shvatiti svačiji izbor po ovom pitanju (a i ostalim životnim), toliko se svaki put uvjerim da je većini parova koji ne žele imati djecu (a mogu) razlog za takvu odluku sebičnost. A ljudi koji su sebični u ovome, sebični su po svemu drugom (90%). Ja od takvih ljudi zazirem, eto ih nek žive svoj život tamo negdje daleko od mene.
A šta je problem u toj sebičnosti kad je u pitanju to da ne žele djecu? (uostalom ne mora značiti da je sebičnost)
Kako zaključi da su sebični i po svemu drugom?
dobar osjecaj

#589 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by dobar osjecaj »

Ja sam ranije zazirala, danas razumijem i odobravam takav izbor života. Djeca su divna ali i još puno toga, uključujući i beskrajno sebična u raznim fazama života.
wewa

#590 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by wewa »

nije za svakog kroz selo pjevati.

a pjevanje je smijurija za izvesti insana na pravi put. ja imam ogromno postovanje za svakoga ko je svjestan svojih kapaciteta i ko mirne duse moze sebi pa onda ostatku svijeta reci da nije spreman za roditeljstvo.

mnogo je sebicnije donijeti bice na svijet, a onda ga prepustiti prvom ko naidje.
hadzinicasa

#591 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by hadzinicasa »

wewa wrote: 03/03/2020 11:27 nije za svakog kroz selo pjevati.

a pjevanje je smijurija za izvesti insana na pravi put. ja imam ogromno postovanje za svakoga ko je svjestan svojih kapaciteta i ko mirne duse moze sebi pa onda ostatku svijeta reci da nije spreman za roditeljstvo.

mnogo je sebicnije donijeti bice na svijet, a onda ga prepustiti prvom ko naidje.
potpis k'o kuca.
Euridika
Globalna šefica

#592 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Euridika »

MarlboroGold wrote: 03/03/2020 11:16
A šta je problem u toj sebičnosti kad je u pitanju to da ne žele djecu? (uostalom ne mora značiti da je sebičnost)
Kako zaključi da su sebični i po svemu drugom?
Iskustvo. Pa evo vidiš objašnjenja - nemam djecu jer hoću da se ja ponašam kao dijete, da radim šta hoću. Smetaju mi drugi koji su ozbiljni jer pričaju o životnim situacijama i problemima. Eto s djecom se ne može ni putovati ni budalesati. :|
Ovo je bijeg od ozbiljnosti života, djeca su ovdje izgovor.
Euridika
Globalna šefica

#593 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Euridika »

Wewo, ko je to još spreman za roditeljstvo dok ne dobije dijete? Niko.
Tek kad ga dobiješ i počneš odgajati, počneš i učiti šta treba da se bude (dobar) roditelj. Prije toga, pojma nemaš šta je to.

Ovo zadnje je priča za sebe, ne bih to vezivala uz ovaj segment.
Tomahawk11
Globalni moderator

#594 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Tomahawk11 »

Euridika wrote: 03/03/2020 11:48

Tek kad ga dobiješ i počneš odgajati, počneš i učiti šta treba da se bude (dobar) roditelj. Prije toga, pojma nemaš šta je to.

Ne bih da budem advokat, ali mislim da je više mislila na one koji se vode parolama tipa - daće Bog, svako ima svoju nafaku, a oni se baš i ne trude po tom pitanju.
wewa

#595 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by wewa »

mislim da solidnu ideju imaju djeca iz vecih porodica - moji stariji su odlicno savladali izazove nocnog budjenja, hitnih odlazaka pedijatru, cuvanja, hranjenja i zabavljanja malog djeteta koje nisu sami rodili, recimo.
drugo, ni psa ne nabavis jer ti je to puhnulo odjednom, valjda razmislis o svojim obavezama i kapacitetima. kod roditeljstva bi to trebalo biti ozbiljnije, velim trebalo, sto je, nazalost, rijetko slucaj. tu bi se moglo progovoriti i o neucestvovanju odgojno-obrazovnog sistema u odgoju novih generacija. znaju rijesiti sistem jednacina, ali nemaju casova na temu planiranja porodice, finansijske i druge odgovornosti...

niko te ne moze u potpunosti pripremiti za sve ono sto roditeljstvo cini tako slozenim, ali ko hoce, moze sjesti i preispitati svoje kapacitete. barem smo toliko duzni onima koje donosimo na svijet.
Euridika
Globalna šefica

#596 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Euridika »

wewa wrote: 03/03/2020 12:01

mislim da solidnu ideju imaju djeca iz vecih porodica - moji stariji su odlicno savladali izazove nocnog budjenja, hitnih odlazaka pedijatru, cuvanja, hranjenja i zabavljanja malog djeteta koje nisu sami rodili, recimo.
drugo, ni psa ne nabavis jer ti je to puhnulo odjednom, valjda razmislis o svojim obavezama i kapacitetima. kod roditeljstva bi to trebalo biti ozbiljnije, velim trebalo, sto je, nazalost, rijetko slucaj. tu bi se moglo progovoriti i o neucestvovanju odgojno-obrazovnog sistema u odgoju novih generacija. znaju rijesiti sistem jednacina, ali nemaju casova na temu planiranja porodice, finansijske i druge odgovornosti...

niko te ne moze u potpunosti pripremiti za sve ono sto roditeljstvo cini tako slozenim, ali ko hoce, moze sjesti i preispitati svoje kapacitete. barem smo toliko duzni onima koje donosimo na svijet.
Nećeš (ne bi trebao/la) ni u jednu ozbiljnu životnu situaciju ući bez prethodnog preispitivanja sebe, svojih mogućnosti, želja i sl. I posao kad tražiš, valjda prvo sa sobom raščistiš da moraš biti ozbiljna, predana osoba koja će svoje radne zadatke obavljati uredno, pravovremeno i savjesno, poštovati kolege i nadređene i sl.
Isto tako, kad planiraš brak ili izvanbračnu zajednicu, ili kad se samo misliš odseliti u drugi stan/kuću i živjeti samostalno, isto tako se presabereš da li spreman/na okvirno na takav poduhvat, možeš li se brinuti samostalno o sebi i o svom partneru, šta ako ti ili partner obolite itd.
Ovoliki nivo priprema je po meni sasvim logičan i nužan za svaki ozbiljan zadatak u životu. Detalje ne može niko znati unaprijed (i to je ono na što sam aludirala kad sam rekla ko to još zna unaprijed kako izgleda roditeljstvo, dok ne postane roditelj).

Što se tiče starije djece koja nauče na primjeru mlađe djece (kad je razlika u godinama velika), to jako ovisi od same djece, u smislu interesuje li ih da nauče kakve su obaveze oko mlađe braće/sestara. Ima ih divnih (kakvi su tvoji, vjerujem) koji pomažu roditeljima, a ima ih i vrlo samoživih, koje ne interesuje ništa osim njih samih.
Euridika
Globalna šefica

#597 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Euridika »

Tomahawk11 wrote: 03/03/2020 11:51

Ne bih da budem advokat, ali mislim da je više mislila na one koji se vode parolama tipa - daće Bog, svako ima svoju nafaku, a oni se baš i ne trude po tom pitanju.
Ma znam, nego nisam htjela da priču širim i na taj pravac, jer tu tek ima svega - od roditelja koji su rasijani, pa nehotično zapuste djecu, do onih koji djecu namjerno zapostave ili ne daj Bože onih koji sprovode nasilje nad djecom. :(
dobar osjecaj

#598 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by dobar osjecaj »

Euridika wrote: 03/03/2020 12:51 Ima ih divnih (kakvi su tvoji, vjerujem) koji pomažu roditeljima, a ima ih i vrlo samoživih, koje ne interesuje ništa osim njih samih.
I ove dvije sasvim različite vrste djece se razvijaju u takva bića kod istih roditelja, uz prividno sve slične uslove života, odgoja i svega pruženog ili uskraćenog.
vjeshalica

#599 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by vjeshalica »

s obzirom na stanje u drustvu te stanje ljudi opcenito, upitno je kakvi (ne)ljudi podizu djecu, i kakva ce djeca postati
naravno sad ce dobronamjernici izjaviti kako je sve individualno ali vrijeme pokaze svoje,sto gori roditelji kao LJUDI, to sve gora djeca,,,ne u smislu nekog vaspitanja nego u smislu LJUDSKOSTI, okrenuti se treba dobro oko sebe pa shvatiti o čemu govorim 8-)
kad samo vidite koliko zlo isijava iz ljudi, podlost,pokvarenluk,zavidnost,ljubomora,nadmetanje u nekim dobrima,interes, nema šanse da dijete bude dobar inasan/čovjek u odnosu na ZLOG roditelja
hadzinicasa

#600 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by hadzinicasa »

Euridika wrote: 03/03/2020 12:51
wewa wrote: 03/03/2020 12:01

Nećeš (ne bi trebao/la) ni u jednu ozbiljnu životnu situaciju ući bez prethodnog preispitivanja sebe, svojih mogućnosti, želja i sl. I posao kad tražiš, valjda prvo sa sobom raščistiš da moraš biti ozbiljna, predana osoba koja će svoje radne zadatke obavljati uredno, pravovremeno i savjesno, poštovati kolege i nadređene i sl.
Isto tako, kad planiraš brak ili izvanbračnu zajednicu, ili kad se samo misliš odseliti u drugi stan/kuću i živjeti samostalno, isto tako se presabereš da li spreman/na okvirno na takav poduhvat, možeš li se brinuti samostalno o sebi i o svom partneru, šta ako ti ili partner obolite itd.
Ovoliki nivo priprema je po meni sasvim logičan i nužan za svaki ozbiljan zadatak u životu. Detalje ne može niko znati unaprijed (i to je ono na što sam aludirala kad sam rekla ko to još zna unaprijed kako izgleda roditeljstvo, dok ne postane roditelj).

Što se tiče starije djece koja nauče na primjeru mlađe djece (kad je razlika u godinama velika), to jako ovisi od same djece, u smislu interesuje li ih da nauče kakve su obaveze oko mlađe braće/sestara. Ima ih divnih (kakvi su tvoji, vjerujem) koji pomažu roditeljima, a ima ih i vrlo samoživih, koje ne interesuje ništa osim njih samih.
to je tako kod zrelih licnosti. kod onih nezrelih... puuuno drugacije.
iako cak i kod onih koji se (stalno) preispituju, moze se desiti da se precijene (kao i da se podcijene). ima ljudi koji stvari, situacije, ljude, odnose uzimaju olako - u odnosu na sebe.
ima svasta. ima do karaktera, iskustva, okoline, odgoja....
ja sam samo protiv osudjivanja. neka zivi svoj zivot svako onako kako misli da treba. i onako kako mu odgovara, dok god to ne narusava prava drugoga. drustvo ima zadovoljnog, a ne isfrustriranog pojedinca prisiljenog normama na izbore koji mu ne odgovaraju. pa je utoliko i ono zdravije i bolje.
Post Reply