Pozivam se na relevantne podatke gdje je dokazan porast nereligioznosti, što podatke o širenju određene religije čini nebitnom, te to može biti koliko-toliko bitno samo unutar svih religija, ali ne i van gdje već rekoh je u padu, dok se iz vjerskih redova stalno generalizuje oko toga, zbog toga sam pominjao bitnosti relevantnih podataka bilo da se radi o religijama ili ne.nasa wrote:Pa nije da branim vatrogasca ali zaista ima more clanaka,klipova,anketa koje navode mnoge zapadnoevropske zemlje i SAD kao zemlje u kojima su islam i ateizam u porastu....
E sad pitanje je sta se time dokazuje....nista narocito....ali i ti se Odrone vrlo cesto pozivas na ankete,sirenje ateizma i sl.
A klipovi nisu nikad dobri jer bude mrsko gledati....meni....
Zivot bez religije
- odr0n
#401 Re: Zivot bez religije
- Optimus Prime
#402 Re: Zivot bez religije
Prelazak na islam je iz zapadne perspektive je prilicno kontroverzna tema, a kontroverzne teme lako nalaze medijski prostor.vatrogasac wrote:Optimus Prime wrote:
Fenomen ne postoji, radi se samo o propagandi.
Broj Njemaca koji prakticiraju budizam (oko 130.000 ljudi ili 0,15% je 5 puta veci od broja Njemaca koji su konvertirali na islam.
Sta ovo po tvom misljenju dokazuje. Je li budizam veci fenomen od islama?
Ja ću naći klipove njemačkih televizija koji govore o njemačkim muslimanima ili situacije prihvaćanja islama, a de ti postavi klipove gdje raspravljaju na sličan način o budizmu?
Ne mijenja cinjenicu da je 5 puta vise Njemaca "pronaslo" spas u Budizmu nego u islamu. I to bez penetrantnog misioniranja.
- fatamorgana
#403 Re: Zivot bez religije
Ma kulturni ljudi ....Optimus Prime wrote: Ne mijenja cinjenicu da je 5 puta vise Njemaca "pronaslo" spas u Budizmu nego u islamu. I to bez penetrantnog misioniranja.
Eto vidiš vatrogasac, ma mi mu cijelo vrijeme objašnjavamo da postiže kontra efekat al' džabe ....
- nasa
#404 Re: Zivot bez religije
Ja se nikad ne pozivam na sirenje islama eventualno tebi odgovorim jer i ti ubi s sirenjem ateizma i posljednji si koji moze ga prozivati za isto.....odr0n wrote:Pozivam se na relevantne podatke gdje je dokazan porast nereligioznosti, što podatke o širenju određene religije čini nebitnom, te to može biti koliko-toliko bitno samo unutar svih religija, ali ne i van gdje već rekoh je u padu, dok se iz vjerskih redova stalno generalizuje oko toga, zbog toga sam pominjao bitnosti relevantnih podataka bilo da se radi o religijama ili ne.nasa wrote:Pa nije da branim vatrogasca ali zaista ima more clanaka,klipova,anketa koje navode mnoge zapadnoevropske zemlje i SAD kao zemlje u kojima su islam i ateizam u porastu....
E sad pitanje je sta se time dokazuje....nista narocito....ali i ti se Odrone vrlo cesto pozivas na ankete,sirenje ateizma i sl.
A klipovi nisu nikad dobri jer bude mrsko gledati....meni....
E on se evo ogradio i rekao da mu broj nije bitan te da bi bio musliman i da je samo 100 muslimana
A sta ti hoces s ovom pricom o sirenju ateizma to mi jos nije jasno....jer ako ti je bitna vecina...pa onda je sacekaj te do tada pretrpi hvalisanja muslimana koji su u zemlji u kojoj zivis u vecem broju.....
Smijesno,pa valjda zivimo u zemlji i zelimo zemlju u kojoj mozes biti sta god hoces bez obzira na vecinu....
- fatamorgana
#405 Re: Zivot bez religije
Čuj nije mu bitan, pa udavio nas je ovdje sa klipovima koji propagiraju konvertovanje .... a ovo drugo, k'o da gledam, po meni nema moralne odlike za tako nešto ....nasa wrote: E on se evo ogradio i rekao da mu broj nije bitan te da bi bio musliman i da je samo 100 muslimana
- vatrogasac
#406 Re: Zivot bez religije
Njemačka mi je dobro poznata pa ako kada budeš prolazio kroz Bamberg, svrati do njihovog islamskog udruženja studenata. Onako...iz prve ruke da čuješ. Što se tiće budizma i new age-a, ima Nijemaca koji se furaju i na to, ali više kao na filozofiju, ali i dalje slave Božić i mole se za Weihnacht. Govorim iskustveno, a na stranu što to njihovi mediji stalno žvaču kao zanimljivoj pojavi ako ti se ne sviđa termin fenomen.Optimus Prime wrote: Prelazak na islam je iz zapadne perspektive je prilicno kontroverzna tema, a kontroverzne teme lako nalaze medijski prostor.
Ne mijenja cinjenicu da je 5 puta vise Njemaca "pronaslo" spas u Budizmu nego u islamu. I to bez penetrantnog misioniranja.
Možemo i o drugim meridijanima i paralelama jer nije osobenost samo Njemačke.
Ponavljam opet
- vatrogasac
#407 Re: Zivot bez religije
Džabe.fatamorgana wrote:Ma kulturni ljudi ....Optimus Prime wrote: Ne mijenja cinjenicu da je 5 puta vise Njemaca "pronaslo" spas u Budizmu nego u islamu. I to bez penetrantnog misioniranja.
Eto vidiš vatrogasac, ma mi mu cijelo vrijeme objašnjavamo da postiže kontra efekat al' džabe ....
- fatamorgana
#408 Re: Zivot bez religije
Pa nije džabe ako si plaćen za propagandu ....vatrogasac wrote:Džabe.fatamorgana wrote:
- odr0n
#409 Re: Zivot bez religije
Još uvijek ne čitaš šta pišem, podatke o širenju ateizma i islama pominjem zbog bitnosti relevantnih izvora, a ne nekakvih klipova i pojedinačnih slučajeva koji iskrivljuju realnu sliku stanja, također je smiješno da padaš na tvrdnje vatrogasca kako mu nije bitno širenje islama pored svih klipova kojim je to pokušao da dokaže. Ništa nisam pominjao o tome ko šta hoće da bude u našoj zemlji, nego u vezi šerijatskih gdje je sloboda izražavanja ateističkog stava, pa i religijski kritičkog (ne mora biti nužno ateistički) kažnjiva.nasa wrote:Ja se nikad ne pozivam na sirenje islama eventualno tebi odgovorim jer i ti ubi s sirenjem ateizma i posljednji si koji moze ga prozivati za isto.....odr0n wrote:Pozivam se na relevantne podatke gdje je dokazan porast nereligioznosti, što podatke o širenju određene religije čini nebitnom, te to može biti koliko-toliko bitno samo unutar svih religija, ali ne i van gdje već rekoh je u padu, dok se iz vjerskih redova stalno generalizuje oko toga, zbog toga sam pominjao bitnosti relevantnih podataka bilo da se radi o religijama ili ne.nasa wrote:Pa nije da branim vatrogasca ali zaista ima more clanaka,klipova,anketa koje navode mnoge zapadnoevropske zemlje i SAD kao zemlje u kojima su islam i ateizam u porastu....
A klipovi nisu nikad dobri jer bude mrsko gledati....meni....![]()
E on se evo ogradio i rekao da mu broj nije bitan te da bi bio musliman i da je samo 100 muslimanaslazem se s tim u potpunosti...
A sta ti hoces s ovom pricom o sirenju ateizma to mi jos nije jasno....jer ako ti je bitna vecina...pa onda je sacekaj te do tada pretrpi hvalisanja muslimana koji su u zemlji u kojoj zivis u vecem broju.....![]()
Smijesno,pa valja zivimo u zemlji i zelimo zemlju u kojoj mozes biti sta god hoces bez obzira na vecinu....
Last edited by odr0n on 23/01/2013 01:35, edited 1 time in total.
- Optimus Prime
#410 Re: Zivot bez religije
Evo samo prije nego sto odem na spavanje, da u vatrogascevom maniru, dokazem superijornost budizma tako sto cu da navedem poznate licnosti koje su presle na budizam:fatamorgana wrote:Ma kulturni ljudi ....Optimus Prime wrote: Ne mijenja cinjenicu da je 5 puta vise Njemaca "pronaslo" spas u Budizmu nego u islamu. I to bez penetrantnog misioniranja.
Steve Jobs,Tiger Woods ,Orlando Bloom,Steven Seagal , Sharon Stone, Richard Gere, Leonard Cohen, Oliver Stone, Tina Turner,Roberto Baggio, Courtney Love etc.
Ovo dokazuje da je budizam ustvari fenomen
- vatrogasac
#411 Re: Zivot bez religije
Sad si ponovo bezobrazan, ali džaba ti bolan.fatamorgana wrote:Pa nije džabe ako si plaćen za propagandu ....vatrogasac wrote:Džabe.fatamorgana wrote:
Možeš se sjetiti na kojoj si temi jer na svakoj ti slično?
- fatamorgana
#412 Re: Zivot bez religije
sve džabe dok ne pređe i vatrogasac,Optimus Prime wrote:
Evo samo prije nego sto odem na spavanje, da u vatrogascevom maniru, dokazem superijornost budizma tako sto cu da navedem poznate licnosti koje su presle na budizam:
Steve Jobs,Tiger Woods ,Orlando Bloom,Steven Seagal , Sharon Stone, Richard Gere, Leonard Cohen, Oliver Stone, Tina Turner,Roberto Baggio, Courtney Love etc.
Ovo dokazuje da je budizam ustvari fenomen![]()
- vatrogasac
#413 Re: Zivot bez religije
Znaš li da je u toj grupi dugo vremena bio Cat Stevens? I albume posvećivao.Optimus Prime wrote:Evo samo prije nego sto odem na spavanje, da u vatrogascevom maniru, dokazem superijornost budizma tako sto cu da navedem poznate licnosti koje su presle na budizam:fatamorgana wrote:Ma kulturni ljudi ....Optimus Prime wrote: Ne mijenja cinjenicu da je 5 puta vise Njemaca "pronaslo" spas u Budizmu nego u islamu. I to bez penetrantnog misioniranja.
Ovo dokazuje da je budizam ustvari fenomen![]()
- fatamorgana
#414 Re: Zivot bez religije
U svakom žitu ....vatrogasac wrote:
Znaš li da je u toj grupi dugo vremena bio Cat Stevens? I albume posvećivao.
- Optimus Prime
#415 Re: Zivot bez religije
Opet ne mijenja cinjenicu, da ukupni broj konvertita u Njemackoj ne prelazi cifru od 25000. A od toga su jedno 15000 zene koje muslimani ne bi ozenili da nisu "oficijelno" presli na islam.vatrogasac wrote:Njemačka mi je dobro poznata pa ako kada budeš prolazio kroz Bamberg, svrati do njihovog islamskog udruženja studenata. Onako...iz prve ruke da čuješ. Što se tiće budizma i new age-a, ima Nijemaca koji se furaju i na to, ali više kao na filozofiju, ali i dalje slave Božić i mole se za Weihnacht. Govorim iskustveno, a na stranu što to njihovi mediji stalno žvaču kao zanimljivoj pojavi ako ti se ne sviđa termin fenomen.Optimus Prime wrote: Prelazak na islam je iz zapadne perspektive je prilicno kontroverzna tema, a kontroverzne teme lako nalaze medijski prostor.
Ponavljam opet. Prvobitna namjera je bila sasvim nešto drugo kako već napisah, ali osobina foruma je da se 'odskliza' i to sa svrhom.
- vatrogasac
#416 Re: Zivot bez religije
New age je bila furka 'djece cvijeća'. Nije više IN.fatamorgana wrote:U svakom žitu ....vatrogasac wrote:
Znaš li da je u toj grupi dugo vremena bio Cat Stevens? I albume posvećivao.
- vatrogasac
#417 Re: Zivot bez religije
I sada da ti postavim klipove desetak žena Njemica koje objašnjavaju da nisu iz tog razloga opet će biti da misionarim. Kako razbiti taj stereotip? Onima koji ne žele...šta god...ne vrijedi.Optimus Prime wrote: Opet ne mijenja cinjenicu, da ukupni broj konvertita u Njemackoj ne prelazi cifru od 25000. A od toga su jedno 15000 zene koje muslimani ne bi ozenili da nisu "oficijelno" presli na islam.
- fatamorgana
#418 Re: Zivot bez religije
Nije, new age je došao dosta poslije hipi pokreta koji je nastao u šezdesetim i završio manje više polovinom sedamdesetih dok se new age javlja prema osamdesetimvatrogasac wrote:
New age je bila furka 'djece cvijeća'. Nije više IN.
apropos, budizam je za islam old age,
- cartman
#419 Re: Zivot bez religije
vatrogasac wrote: Njemačka mi je dobro poznata pa ako kada budeš prolazio kroz Bamberg, svrati do njihovog islamskog udruženja studenata. Onako...iz prve ruke da čuješ. Što se tiće budizma i new age-a, ima Nijemaca koji se furaju i na to, ali više kao na filozofiju, ali i dalje slave Božić i mole se za Weihnacht. Govorim iskustveno, a na stranu što to njihovi mediji stalno žvaču kao zanimljivoj pojavi ako ti se ne sviđa termin fenomen.
Ponavljam opet. Prvobitna namjera je bila sasvim nešto drugo kako već napisah, ali osobina foruma je da se 'odskliza' i to sa svrhom.
sve si reko s ovim, sto si u istu recenicu stavio budizam i new age... i kako da te covjek shvati ozbiljno?
- vatrogasac
#420 Re: Zivot bez religije
Pročitaj malo više o kontrakulturi šesdesetih i šta je karakteriše ? Pošto meni ne vjeruješ.fatamorgana wrote:Nije, new age je došao dosta poslije hipi pokreta koji je nastao u šezdesetim i završio manje više polovinom sedamdesetih dok se new age javlja prema osamdesetimvatrogasac wrote:
New age je bila furka 'djece cvijeća'. Nije više IN.
apropos, budizam je za islam old age,
- Optimus Prime
#421 Re: Zivot bez religije
Nisam rekao da su sve zene presle na islam isklucivo iz tog razloga.vatrogasac wrote:I sada da ti postavim klipove desetak žena Njemica koje objašnjavaju da nisu iz tog razloga opet će biti da misionarim. Kako razbiti taj stereotip? Onima koji ne žele...šta god...ne vrijedi.Optimus Prime wrote: Opet ne mijenja cinjenicu, da ukupni broj konvertita u Njemackoj ne prelazi cifru od 25000. A od toga su jedno 15000 zene koje muslimani ne bi ozenili da nisu "oficijelno" presli na islam.
Ima ih sigurno ne desetak nego par hiljada, koje su presli na islam iz nekih drugih razloga.
Isto kao sto i postoje hiljade muslimana koji su presli na neku drugu religiju iz njima znanih razloga.
Ni jedno, ni drugo ne dokazuje nista.
- fatamorgana
#422 Re: Zivot bez religije
Očito je to da ti ne poznaješ to o čemu pišeš šim miješaš hipi pokret sa new age-om ....vatrogasac wrote:
Pročitaj malo više o kontrakulturi šesdesetih i šta je karakteriše ? Pošto meni ne vjeruješ.
- vatrogasac
#423 Re: Zivot bez religije
Da, jeste...Kusta i sl.Optimus Prime wrote:.
Isto kao sto i postoje hiljade muslimana koji su presli na neku drugu religiju iz njima znanih razloga.
- nasa
#424 Re: Zivot bez religije
Hajde neka ti budeodr0n wrote:Još uvijek ne čitaš šta pišem, podatke o širenju ateizma i islama pominjem zbog bitnosti relevantnih izvora, a ne nekakvih klipova i pojedinačnih slučajeva koji iskrivljuju realnu sliku stanja, također je smiješno da padaš na tvrdnje vatrogasca kako mu nije bitno širenje islama pored svih klipova kojim je to pokušao da dokaže. Ništa nisam pominjao o tome ko šta hoće da bude u našoj zemlji, nego u vezi šerijatskih gdje je sloboda izražavanja ateističkog stava, pa i religijski kritičkog (ne mora biti nužno ateistički) kažnjiva.nasa wrote:Ja se nikad ne pozivam na sirenje islama eventualno tebi odgovorim jer i ti ubi s sirenjem ateizma i posljednji si koji moze ga prozivati za isto.....odr0n wrote: Pozivam se na relevantne podatke gdje je dokazan porast nereligioznosti, što podatke o širenju određene religije čini nebitnom, te to može biti koliko-toliko bitno samo unutar svih religija, ali ne i van gdje već rekoh je u padu, dok se iz vjerskih redova stalno generalizuje oko toga, zbog toga sam pominjao bitnosti relevantnih podataka bilo da se radi o religijama ili ne.![]()
E on se evo ogradio i rekao da mu broj nije bitan te da bi bio musliman i da je samo 100 muslimanaslazem se s tim u potpunosti...
A sta ti hoces s ovom pricom o sirenju ateizma to mi jos nije jasno....jer ako ti je bitna vecina...pa onda je sacekaj te do tada pretrpi hvalisanja muslimana koji su u zemlji u kojoj zivis u vecem broju.....![]()
Smijesno,pa valja zivimo u zemlji i zelimo zemlju u kojoj mozes biti sta god hoces bez obzira na vecinu....
Kod nas je jedino moguce da svi imaju jednaka prava bez obzira na religijsku (ne)pripadnost i u ovom trenutku mi je bitno jedino da se to postuje,a svijet....
Vatrogasac,pa ne znam ,mozda vi imate neka saznanja koja ja nemam ali on meni ima nekad stavove koji izlaze iz "sluzbenog islama"tako da sumnjam da bih to mogao da ga neko placa za piskaranje.....A osim toga,samo on ozbiljno pise na ovom forumu od vjernika svi ostali bez veze trolaju osim naravno mene
- vatrogasac
#425 Re: Zivot bez religije
Ne vjeruješ meni. I ne očekujem. Imaš dosta sličnih...fatamorgana wrote:Očito je to da ti ne poznaješ to o čemu pišeš šim miješaš hipi pokret sa new age-om ....vatrogasac wrote:
Pročitaj malo više o kontrakulturi šesdesetih i šta je karakteriše ? Pošto meni ne vjeruješ.
New Age ili Novo doba je duhovni pokret, svjetonazor i životni stil nastao tijekom posljednja tri desetljeća 20. stoljeća u zemljama Zapada. Svoju ekspanziju doživio je u kontrakulturi 1960-ih i 1970-ih godina koju su oblježili rock glazba, uvoz meditativnih tehnika sa Istoka te široka uporaba droga.
http://www.24sata.hr/misteriji/new-age- ... nja-205066