Zivljenje u Proslosti - Moj problem sa Titom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

daredevil

Post by daredevil »

Svemirski_Jebach wrote: Ovo sto imamo u BiH jeste nalik demokratiji, ako nista mnogi mogu srati po medijima sto zele, policija te bas nece tuci kao ranije itd itd...
Ima samo jedna mala razlika, kada su nas tukli mogli smo spavati po parkovima, sada kada nas ne tuku ni u kuci vlastitoj ne mozes zaspati.
Lisac

Post by Lisac »

ova tema ustvari nema puno veze sa titom. ima puno vishe veze sa nama.
ja cu po hiljadusedamstotinaosamdesetchetvrti put postirati ovaj bezvremenski text (kame mojne mi samo sad spochitavati da je ovo 'srpski' pisac :D)

"Mi nismo niciji. Uvijek smo na nekoj medji, uvijek neciji miraz. Stoljecima mi se trazimo i prepoznajemo, uskoro necemo znati ko smo. Zivimo na razmedju svjetova, na granici naroda, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije kao na grebenu. Otrgnuti smo, a neprihvaceni. Ko rukavac sto ga je bujica odvojila od majke pa nema vise ni toka, ni usca, suvise malen da bude jezero, suvise velik da ga zemlja upije. Drugi nam cine cast da idemo pod njihovom zastavom jer svoju nemamo. Mame nas kad smo potrebni, a odbacuju kad odsluzimo. Nesreca je sto smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i necemo iz nje, a sve se placa pa i ova ljubav. Svako misli da ce nadmudriti sve ostale i u tome je nasa nesreca. Kakvi su ljudi Bosanci? To su najzamrseniji ljudi na svijetu, ni s kim se istorija nije tako posalila kao sa Bosnom. Juce smo bili ono sto danas zelimo da zaboravimo, a nismo postali ni nesto drugo. S nejasnim osjecajem stida zbog krivice i otpadnistva, necemo da gledamo unazad, a nemamo kad da gledamo unaprijed. Nesreca je sto smo zavoljeli tu svoju mrtvaju, pa necemo iz nje, a sve se placa, pa i ta ljubav. Zar smo mi slucajno tako pretjerano meki i surovi, raznjezeni i tvrdi. Zar se slucajno zaklanjamo za ljubav kao jedinu izvjesnost u ovoj neodredjenosti, zasto? Zato sto nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno znaci da smo posteni. A kad smo posteni, svaka cast nasoj ludosti"
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

znam ja nas, jebo ti nas...

:roll:
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

aris_angelis wrote:Ja bih druga staroga 8) proglasio za blazenoga umjesto Stepinca!
:-D :-D :-D
Ih pa muslimani su davno nekad jos dok je bio ziv ucili dove za
Titu i kad je umro ucili mu Jasine, Fatihe, tehvide...iii svrstali ga u red ''dobrih''! :D :D :D :D
St.Germain

Post by St.Germain »

Lisac wrote:ova tema ustvari nema puno veze sa titom. ima puno vishe veze sa nama.
ja cu po hiljadusedamstotinaosamdesetchetvrti put postirati ovaj bezvremenski text (kame mojne mi samo sad spochitavati da je ovo 'srpski' pisac :D)

"Mi nismo niciji. Uvijek smo na nekoj medji, uvijek neciji miraz. Stoljecima mi se trazimo i prepoznajemo, uskoro necemo znati ko smo. Zivimo na razmedju svjetova, na granici naroda, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije kao na grebenu. Otrgnuti smo, a neprihvaceni. Ko rukavac sto ga je bujica odvojila od majke pa nema vise ni toka, ni usca, suvise malen da bude jezero, suvise velik da ga zemlja upije. Drugi nam cine cast da idemo pod njihovom zastavom jer svoju nemamo. Mame nas kad smo potrebni, a odbacuju kad odsluzimo. Nesreca je sto smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i necemo iz nje, a sve se placa pa i ova ljubav. Svako misli da ce nadmudriti sve ostale i u tome je nasa nesreca. Kakvi su ljudi Bosanci? To su najzamrseniji ljudi na svijetu, ni s kim se istorija nije tako posalila kao sa Bosnom. Juce smo bili ono sto danas zelimo da zaboravimo, a nismo postali ni nesto drugo. S nejasnim osjecajem stida zbog krivice i otpadnistva, necemo da gledamo unazad, a nemamo kad da gledamo unaprijed. Nesreca je sto smo zavoljeli tu svoju mrtvaju, pa necemo iz nje, a sve se placa, pa i ta ljubav. Zar smo mi slucajno tako pretjerano meki i surovi, raznjezeni i tvrdi. Zar se slucajno zaklanjamo za ljubav kao jedinu izvjesnost u ovoj neodredjenosti, zasto? Zato sto nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno znaci da smo posteni. A kad smo posteni, svaka cast nasoj ludosti"
uz duzno postovanje Lisac, ovo je tekst iz nekih davnih vremena i odnosi se na neke druge ljude...ali primjeniti isti ovaj tekst za sve sto su sad tu na ovom svijetu i sto se zovu Bosancima i Hercegovcima...bi najblaze receno bilo romantiziranje sopstvene zatucanosti, davanje lica necemu sto nije niti casno niti ljudsko. (sve rjedji) izuzeci nazalost potvrdjuju pravilo
Šandor

Post by Šandor »

:D :-)

Interesantno. Mene taj tekst podsjeca na osjecaj stida u skoli pred rat. Tada je od strane uciteljice stvorena takva atmosfera zbog koje sam se na momente stidio onoga sto jesam. Iako maltene nisam ni znao sta sam. Jer moji starci mi nikad nisu objasnili ono sto su mnogi znali do u detalje vec sa 7-8 godina (znali su razliku izmedju mene i njih, dok ja nisam znao ni pravilno izgovoriti imena nacija).

Uglavnom, imao sam osjecaj stida. I osjecao sam se kao uljez. U vise navrata.

I na ovom forumu je cesto stvarana atmosfera zbog koje bi me trebalo biti sram toga sto jesam. :D

Evo i na ovoj temi pojedinci su izjednacili ulogu sve tri strane u ratu. I ja bih se sad trebao stidjeti?
E pa ne stidim se! Ponosan sam jer mislim da strana na kojoj sam bio jedina nije presla granicu zdravog razuma.

No ipak, u tom tekstu je bojim se sadrzana srz problema.
St.Germain

Post by St.Germain »

Šandor wrote: Evo i na ovoj temi pojedinci su izjednacili ulogu sve tri strane u ratu. I ja bih se sad trebao stidjeti?
E pa ne stidim se! Ponosan sam jer mislim da je strana na kojoj sam bio jedina nije presla granicu zdravog razuma.
nije ni tebi lako :roll:
Lisac

Post by Lisac »

pa germa u pravu si, ja jesam ponekad nepopravljiv romantichar :D ne morash biti isuvishe oprezan u obracanju, zna kame da se ja ne ljutim zbog iskrenog mishljenja ;)

shto se mene tiche, ovaj text jeste mozhda passe i romantichan u dijelu u kome govori o ljubavi prema zemlji i o poshtenju :D ali mi se chini kao najsazhetiji i istovremeno najsadrzhajniji opis bosanaca. chesto sam se istim sluzhio kad sam ovdje likovima koji i nisu znali isuvishe o bosni i bosancima pokushao objasniti ko smo. pomalo idealistichki, znam. al' jebi ga moramo se nekako i prodavati :D

kame, ja nisam ponosan na stranu. strana na kojoj sam se ja nashao na kraju rata nije bila ona koju sam izabrao na pochetku. dodushe nije bila kao druga ili treca, ali nije vishe bila ni ona koju sam ja odabrao na pochetku. inache na kraju je za moj ukus bilo tu isuvishe strana da bih se uopce mogao ponositi. ponosim se jedino sobom i onim shto sam uradio. ponosim se sa mozhda josh par ljudi zahvaljujuci kojima sam danas uopce u mogucnosti da shupljiram po nekim forumima. i to je to. sve ostalo je denuncirano i devalvirano zahvaljujuci prevelikom broju onih koji su nachelno bili na 'mojoj' strani i koji su se pretjerano ponosili onim chega se ja stidim.
Prenj

Post by Prenj »

Šandor wrote::D :-)
E pa ne stidim se! Ponosan sam jer mislim da strana na kojoj sam bio jedina nije presla granicu zdravog razuma.
U tvom slucaju, ne da nije prestignuta, nego nije ni dostignuta.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Lisac wrote:pa germa u pravu si, ja jesam ponekad nepopravljiv romantichar :D ne morash biti isuvishe oprezan u obracanju, zna kame da se ja ne ljutim zbog iskrenog mishljenja ;)

shto se mene tiche, ovaj text jeste mozhda passe i romantichan u dijelu u kome govori o ljubavi prema zemlji i o poshtenju :D ali mi se chini kao najsazhetiji i istovremeno najsadrzhajniji opis bosanaca. chesto sam se istim sluzhio kad sam ovdje likovima koji i nisu znali isuvishe o bosni i bosancima pokushao objasniti ko smo. pomalo idealistichki, znam. al' jebi ga moramo se nekako i prodavati :D

kame, ja nisam ponosan na stranu. strana na kojoj sam se ja nashao na kraju rata nije bila ona koju sam izabrao na pochetku. dodushe nije bila kao druga ili treca, ali nije vishe bila ni ona koju sam ja odabrao na pochetku. inache na kraju je za moj ukus bilo tu isuvishe strana da bih se uopce mogao ponositi. ponosim se jedino sobom i onim shto sam uradio. ponosim se sa mozhda josh par ljudi zahvaljujuci kojima sam danas uopce u mogucnosti da shupljiram po nekim forumima. i to je to. sve ostalo je denuncirano i devalvirano zahvaljujuci prevelikom broju onih koji su nachelno bili na 'mojoj' strani i koji su se pretjerano ponosili onim chega se ja stidim.
Za ovo reci treba snage imati!
Ejvala ti!
Šandor

Post by Šandor »

Lisko, nisam ni ja previse ponosan na ono sto je izaslo iz svega toga.

U svakom slucaju, kad vidim koliko ljudi misli da smo dobili sto smo zasluzili....i to i kaze....otvoreno....ili u stilu....u sali pa privali.....ja imam samo jednu zelju....a ta je da kupim prnje.....
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Lisac wrote: ja nisam ponosan na stranu. strana na kojoj sam se ja nashao na kraju rata nije bila ona koju sam izabrao na pochetku. dodushe nije bila kao druga ili treca, ali nije vishe bila ni ona koju sam ja odabrao na pochetku. inache na kraju je za moj ukus bilo tu isuvishe strana da bih se uopce mogao ponositi. ponosim se jedino sobom i onim shto sam uradio. ponosim se sa mozhda josh par ljudi zahvaljujuci kojima sam danas uopce u mogucnosti da shupljiram po nekim forumima. i to je to. sve ostalo je denuncirano i devalvirano zahvaljujuci prevelikom broju onih koji su nachelno bili na 'mojoj' strani i koji su se pretjerano ponosili onim chega se ja stidim.
:) Bravo Lisac, .... potpisujem i ja.
Lisac

Post by Lisac »

zamisli kame koliko lud (ili ochajan) mora biti neko ko razmishlja kao ja, a ima samo jednu zhelju (koju i realizira) a ta je da podje lassie-vim stopama :D :D
sorge_sa

Post by sorge_sa »

Kame ti si na toj strani bio isto kao sto sam ja bio u NOR-u :D :P 8-) :razz: :lol: 8) zato psssst....tisu....neces ni sad kad si sposoban da mirnodopski dug oduzis :x :-x .....ti si ko ona djeca danas sto su autogram od Kene uzimala :D :razz:
Šandor

Post by Šandor »

Lisac wrote:zamisli kame koliko lud (ili ochajan) mora biti neko ko razmishlja kao ja, a ima samo jednu zhelju (koju i realizira) a ta je da podje lassie-vim stopama :D :D
Jasta nego lud! :D

sorge_sa wrote:Kame ti si na toj strani bio isto kao sto sam ja bio u NOR-u :D :P 8-) :razz: :lol: 8) zato psssst....tisu....neces ni sad kad si sposoban da mirnodopski dug oduzis :x :-x .....ti si ko ona djeca danas sto su autogram od Kene uzimala :D :razz:
Kakav dug? :P :-) Ne dugujem ja drzavi nista. :oops:
aris_angelis

Post by aris_angelis »

Šandor wrote:Lisko, nisam ni ja previse ponosan na ono sto je izaslo iz svega toga.

U svakom slucaju, kad vidim koliko ljudi misli da smo dobili sto smo zasluzili....i to i kaze....otvoreno....ili u stilu....u sali pa privali.....ja imam samo jednu zelju....a ta je da kupim prnje.....
Bori se zdravom logikom i argumentima uz dozu humora naravno, toga nam svima najvise fali :D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

ma pun mi je vise qrac svega...i cetnika i partizana i ustasa i domobrana i vehabija i terorizma i svih ostalih picki materinih i sto neko rece hocu ka kupim prnje na novi zeland a vi se (pojedinci) jebite!
Post Reply