ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
poznanik

#776 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by poznanik »

medoIL wrote:Ne vrijedi se s tobom raspravljati jer ne poznajes tematiku !
Čini se da ova tematika ni tebi nešto ne ide. Fiskalizacija je samo prosto evidentiranje prometa dobara - roba i usluga, nije naplata poreza, nije nikakav "danak". Samo puko evidentiranje, da bi država ima uvid u promet i da bi država znala koliko si zaista prodao, i koliko zaista trebaš proslijediti državi njeno, nakon što si prethodno naplatio od kupaca :-)

Ako zadržiš i ne proslijediš državi prethodno naplaćeno, postaješ "kriminalac", jer zadržavaš nešto što nikako nije tvoje. Tvoja je marža, i iz nje treba da sve svoje obaveze platiš i da se sam naplatiš.
medoIL

#777 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by medoIL »

poznanik wrote:
medoIL wrote:Ne vrijedi se s tobom raspravljati jer ne poznajes tematiku !
Čini se da ova tematika ni tebi nešto ne ide. Fiskalizacija je samo prosto evidentiranje prometa dobara - roba i usluga, nije naplata poreza, nije nikakav "danak". Samo puko evidentiranje, da bi država ima uvid u promet i da bi država znala koliko si zaista prodao, i koliko zaista trebaš proslijediti državi njeno, nakon što si prethodno naplatio od kupaca :-)

Ako zadržiš i ne proslijediš državi prethodno naplaćeno, postaješ "kriminalac", jer zadržavaš nešto što nikako nije tvoje. Tvoja je marža, i iz nje treba da sve svoje obaveze platiš i da se sam naplatiš.
A je li moje kad mi dodje inspekcija i zviznu 5k za prasinu ? Da ne spominjem kakvih je jos pljacki bilo od strane drzave. Kada dajem tih 17% ja onda hocu da imam normalnu drzavu , normalne cijene , da politicari imaju normalne,a ne divovske plate. Hocu da budem zasticen od konzuma i ala konzuma. Hocu da ne strahujem dok setam gradom , hocu da mi se prevrce zeludac dok se vozam tramvajem , hocu da mi imam autoputeve po zemlji. Sta ja imam od toga ?
chuchumbamayumbe

#778 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by chuchumbamayumbe »

medoIL,
Kako ti zamišljaš da te neko zaštiti od Konzuma i ala Konzuma?!
Ostali argumenti za zavrtanje potrošača i države za onih 17% su ti niđe veze.
Ustvari, legalnog argumenta tu nema.
medoIL

#779 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by medoIL »

chuchumbamayumbe wrote:medoIL,
Kako ti zamišljaš da te neko zaštiti od Konzuma i ala Konzuma?!
Kako i u svim normalnim drzavama , vidis li sta rade u Hrvatskoj kad im neko dodje na njihovo , odmah blokiraju pola HR-ske. A ostali argumenti su jaci od ovog. A ti to mislis da veliki trgovci prijavljuju PDV :lol: prijavljuju ,al u malo jucer. :lol: Komsija u mom rodnom kraju je vlasnik jednog velike firme u BiH , da stranac dodje pomislio bih da je peder ,ali ne to je samo Tihic. Kad sve sagledam potpuno te razumijem i ja sam tako razmisljao dok se nisam upoznao sa tematikom,a bolje ti je da se ne upoznajse , vec zavrsi fax. , nadji stelu , ubaci se u drzavnu firmu i fino 1-2k u padze mjesecno. Bolje to nego 3x vise uz 1000 ne prospavanih noci i nekoliko operacija. Kad otvoris firmu i upoznas tematiku mozemo se raspravljati.
chuchumbamayumbe

#780 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Ma ne interesuje mene niti tvoja niti bilo čija firma, kako ti to nije jasno?! Ja sam samo zainteresovan za moje pare.
Mene interesuje gdje ide onih 17% PDV-a koji su ukalkulisani u cijeni pod kojom ti meni prodaješ šta već prodaješ, a za koji uredno ne otkucaš račun.
Ti jednako izbjegavaš da kažeš da se za svaki artikal koji uredno ne otkucate i ne prijavite po zakonu, pored marže koju zaradite, prisvojite sebi i onih 17%!
Onih 17% poreza zbog kojih je proizvod skuplji. Ako nećeš prijavljivati PDV onda daj popust od tih 17% (maržu već imaš), nemoj mi ba iz džepa izvlačiti i maržu i 17% i to trpati sebi u džep.
medoIL

#781 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by medoIL »

chuchumbamayumbe wrote:Ma ne interesuje mene niti tvoja niti bilo čija firma, kako ti to nije jasno?! Ja sam samo zainteresovan za moje pare.
Mene interesuje gdje ide onih 17% PDV-a koji su ukalkulisani u cijeni pod kojom ti meni prodaješ šta već prodaješ, a za koji uredno ne otkucaš račun.
Ti jednako izbjegavaš da kažeš da se za svaki artikal koji uredno ne otkucate i ne prijavite po zakonu, pored marže koju zaradite, prisvojite sebi i onih 17%!
Onih 17% poreza zbog kojih je proizvod skuplji. Ako nećeš prijavljivati PDV onda daj popust od tih 17% (maržu već imaš), nemoj mi ba iz džepa izvlačiti i maržu i 17% i to trpati sebi u džep.
Eh za to ti nisam ja kriv. Zna se ko je za to kriv , doduse ne treba puno kriviti ni policare , krivi je i narod koliko i oni.
moa

#782 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by moa »

HAVANA wrote:Nek digne dva prsta ko je dobio taj povrat pdv-a...bez problema... :roll:
Za moje vlastite pare dodje da me maltretira ako sam u pretplati...a njima stvoriti obavezu ko vode se napiti...
Ne znam do kada misle ovako al ako im je cilj da uniste i ovo malo jada sto radi sa registrovanom firmom i svim obavezama koje iz toga slijede...nek nam je sa srecom...
Inace izbjegavam pricati o tome sa ljudima koji nemaju vlastitu firmu jer je kod nas sve naopako pa i razmisljanje o gazdama!!! :-)
Velim,bujrum ko ti brani??? Otvori firmu,daj mamin i tatin stan pod hipoteku,zaposli par ljudi,zenu ko suduznika,par prijatelja ko zirante i udri...Para ko sodera... :oops: A sve lako...
Drzava je nazalost samo preuzela svoja prava, ali dok ne preuzme i obaveze donji smo.
Nije povrat PDV samo za pravne subjekte imaju i fizicka lica kojima treba vratit PDV.
Meni je najace libo te taki ti imas firmu :).. BTW havana cime se bavis?
zahvalan

#783 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zahvalan »

medoIL wrote:
zahvalan wrote:Jesam za fiskalizaciju

Nema poreza Drzavi nema Penzija nema milion stvari i moramo se zaduzivati kod MMF-a

Samo kaznjavati i hapsiti
I ja sam za fiskalizaciju ,ali pod hiljadusestopedesetcetiri uvjeta :-) Tako je samo kaznjavati i hapsiti ! Da Bogdom hoce tako. Ali vecina vas ne zna gdje ide taj PDV. Ja itekako znam, da imamo imalo pameti mi bi smo bili Kuvajt u Europi ! Sva sreca pa mi trgovina vise glavni izvor prihoda , kako je krenula zatvorit cu radnju i okrenut cu se potpuno drugom poslu jer ovo vise nema smisla. Potrosacka korpa sve veca ,a prihodi sve manji manji.

Drzava ima zakone a ja kao drzavljanin te drzave moram Postovati te zakone.
Evo ja cu ti reci gdje ide PDV : Plate Administraciji,Penzije,Poljoprvreda,Javne Kuhinje,vjerski objekti,razno razni projekti itd itd itd.

Neke Gazde se Ponasaju kao da je Njima sudjeno da budu Vladari svega,Nakon fiskalizacije vam nece ostajati (lupam) 100.hiljada godisnje nego 50.Hiljada

Nigdje ne Pise da Vlasnik Mora vozati Terenca,imati par kuca i tako to

Ako Klasov Hljeb u Merkatoru moze biti 1 KM (s Pdv-om) onda i za hljeb u privatnoj pekari hocu da dobijem Racun (takav hljeb kosta 0,90 feninga)

:thumbup:
mr.vujo

#784 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by mr.vujo »

chuchumbamayumbe wrote:Ma ne interesuje mene niti tvoja niti bilo čija firma, kako ti to nije jasno?! Ja sam samo zainteresovan za moje pare.

Da te pitam ovako, ako sam ja kupio nešto za 100 maraka i ti došao kod mene u trgovinu i ja ti to prodam za 130 maraka, a nisam ništa prijavio, koliko sam ja ukrao državi PDV-a. i koliko bih platio državi PDV-a da sam sve prijavio.
mr.vujo

#785 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by mr.vujo »

Da te pitam ovako, ako sam ja kupio nešto za 100 maraka i ti došao kod mene u trgovinu i ja ti to prodam za 130 maraka, a nisam ništa prijavio, koliko sam ja ukrao državi PDV-a. i koliko bih platio državi PDV-a da sam sve prijavio.
poznanik

#786 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by poznanik »

mr.vujo wrote:

Prilikom kupovine "nečeg" za 100 KM, u najprostijem obliku prikazano, ti si platio prodavcu naknadu za proizvod, njegovu maržu i pdv. Kada taj isti proizvod ti preprodaješ, na tih 100 KM dodaćeš svoju maržu i troškove i pdv, i imaćeš vrijednost robi od 130 KM.

Ako ne prijaviš i državi ne platiš pdv, ti si "ukrao" razliku u pdv između onog kojeg si platio prilikom nabavke robe i onog kojeg si obračunao u prodaji na svoju maržu.
chuchumbamayumbe

#787 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

mr.vujo wrote:

Kako ne shvaćate da me ne interesuje šta si ti kupio, pod kojom cijenom, pod kojom je prodaješ i bilo šta vezano za tvoje poslovanje.
Mene interesuje da onih 17% koji su ukalkulisani u cijenu koju mi naplaćuješ za proizvod ode tamo gdje je namjenjeno, a ne da ja dajem sadaku od 17% trgovcu.
Je li kontate ili ne? Zar je to problem?
medoIL

#788 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by medoIL »

chuchumbamayumbe wrote:
mr.vujo wrote:

Kako ne shvaćate da me ne interesuje šta si ti kupio, pod kojom cijenom, pod kojom je prodaješ i bilo šta vezano za tvoje poslovanje.
Mene interesuje da onih 17% koji su ukalkulisani u cijenu koju mi naplaćuješ za proizvod ode tamo gdje je namjenjeno, a ne da ja dajem sadaku od 17% trgovcu.
Je li kontate ili ne? Zar je to problem?
Ti si bas tvrdoglav :-) Nije samo to tvojih 17% vec i mojih ! Da bi drzava mogla naplacivati PDV mora nesto i uraditi, a nasa nista ne radi !
chuchumbamayumbe

#789 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Jok ba, to je mojih 17%, koje ja dajem tebi a ti stavljaš sebi u džep umjesto da proslijediš državi.
Jesam li ja kriv što je takvo stanje u državi pa ti moram davati 17% da bi ti opstao?
Meni se čini da ti lopovluk trgovaca opravdavaš lopovlukom države, donekle te razumijem, ali čime opravdavaš lopovluk trgovaca prema mušterijama?!
Jesam tvrdoglav kada su u pitanju ovakve stvari!
zahvalan

#790 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zahvalan »

chuchumbamayumbe wrote:Jok ba, to je mojih 17%, koje ja dajem tebi a ti stavljaš sebi u džep umjesto da proslijediš državi.
Jesam li ja kriv što je takvo stanje u državi pa ti moram davati 17% da bi ti opstao?
Meni se čini da ti lopovluk trgovaca opravdavaš lopovlukom države, donekle te razumijem, ali čime opravdavaš lopovluk trgovaca prema mušterijama?!

:thumbup: :thumbup:

Ti u Klin Oni Pored ti Opet u klin oni Opet Pored i sve tako ....

Treba zaredati malo po Okolnim Brdima i Provjeriti razne Pekare,Prodavnice,cak ljudi imaju i manje kompanije koje naravno nit izdaju racun nit su radnici ikako Prijavljeni

:thumbup:

Zivjela Fiskalizacija :thumbup:
udrch

#791 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by udrch »

chuchumbamayumbe wrote:Jok ba, to je mojih 17%, koje ja dajem tebi a ti stavljaš sebi u džep umjesto da proslijediš državi.
E jesi i ti nedokazan čovjek..pa šta si zapeo za 17 marki ili 170 ili 1700..pa to su sitne pare, ionako bi ih već negdje potrošio, pa bolje da ih njemu daš..

Dokle je ovaj svijet došao..
Hajd što je postalo normalno što ukradu 17%, ali meni je puno gore što ti kradu 17% u pola bijela dana dok si pri svijesti i pameti i još se ti trebaš stidjeti ako pitaš za račun..mene nekad tačno bude stid kad tražim račun, pa mi smišljaju izgovore..bude me stid koliko pojedinci nemaju stida..
U posljednje vrijeme sam počeo koristiti sljedeću rečenicu kad mi počnu da vrdaju: nisam na dužnosti, pa ću se praviti da nisam primjetio da mi ne želite da izdate račun za ono što sam vam pošteno platio.
Poslije te rečenice račun dobijem i kad fiskalna kasa ne radi :D ..

Treba PDV podići na 30% da dođemo pameti..valjda bi onda skontali da nije u redu da ti neko naplati porez i da ih strpa sebi u džep..tvoj porez u tuđem džepu, a ne u državnoj kasi se zove POREZ ZA BUDALE..

Stvarno nekad mislim da smo glup narod..zamišljam prosječnog švicarca u starijim godinama, dekicu ili bakicu, koji bi se u slučaju da im eskiviraš izdavanje računa od nemoćnih staraca odmah pretvorili u divlju zvijer i koji ne bi stali dok ti ne bi štetu napravili..zato i jesu Švicarska..

Nikad nisam banovan zbog uvrede na forumu, ali tačno mi dođe da ovog demagoga koji ima nekoliko radnji otjeram u neku stvar zajedno sa njegovim biznisom koji trebamo mi da podupiremo POREZOM NA BUDALE..
Korisničkoime

#792 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Korisničkoime »

Ovako imaju više vrste ljudi u svemu ovome. Privrednici, trgovci obrtnici ne bitno koji ne posluju dobro znači kojima zaista loše ide. Njima je sve i svako kriv, na žalost često uopšte i nije njihova krivica što im loše ide ima tu kamara stvari od nelojalne konkurencije preko običnih lopova koji izbjegavaju plaćanje dugova pa zavale poštene ljude do užasno loše ekonomske situacije u državi. Bijes ili ne razumijevanje takvih ljudi često i razumijem jer im se teško nešto može pronaći da su pogriješili a posao im propada a s njim i njihova egzistencija kada do toga dođe e onda ga ne interesuje ni tvojih ni mojih 17 % ni država ni šta se iz istog financira i kad god može strpat će tih 17% sebi u džep da su mu babini a ne moji i tvoji. Drugi su oni kojima ne ide dobro zbog njihove vlastite gluposti u smislu digne kredit 100.000 KM za pokretanje posla pa onda prvo 40.000 KM na auto pa 40.000 KM na kuću a 20.000 KM u posao i onda se ne može načuditi zašto mu ne ide ili otvori trgovinu npr.obućom na mjestu gdje je već 5-6 trgovina obućom propalo i onda se čudi što ga neće. Treći su oni kojima ide dobro koji zarađuju ali hebiga umjesto da mu ostane 100.000 KM u džepu ostat će mu nekih 80.000 KM a novi terenac košta stoju a mora se imati najnoviji jer kako će među svoju raju sa terencem od 2-3 godine a i čkapiji na koju je bacio oko je obećao da će je povaliti u najnovijem terencu.
Prve donekle i razumijem ove ostale bi ogulio do gole kože. Na žalost svi koji prisvajaju onih 17% tvrde da spadaju u ove prve. Uostalom zakon ne pravi ovu vrstu razlike niti može niti smije.
medoIL

#793 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by medoIL »

Ne isplati se ovdje raspravljati jer pojedinci ne kontaju da drzava nema nikakvog sistema tj. nemamo nikakvog podsticaja od drzave da nam omoguci normalno poslovanje. Evo skafi su na granici uzeli robu vrijednu 10 000 km , a u izjavljuju da je roba vrijedna 500 000 km kako bi se oni pohvalili da eto kao nesto rade. Na proizvodima ni traga o kosmodisku , vec pise K DISK.
udrch

#794 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by udrch »

medoIL wrote:Ne isplati se ovdje raspravljati jer pojedinci ne kontaju da drzava nema nikakvog sistema tj. nemamo nikakvog podsticaja od drzave da nam omoguci normalno poslovanje. Evo skafi su na granici uzeli robu vrijednu 10 000 km , a u izjavljuju da je roba vrijedna 500 000 km kako bi se oni pohvalili da eto kao nesto rade. Na proizvodima ni traga o kosmodisku , vec pise K DISK.
Znači i ti spadaš u ovu prvu grupu, lopova biznismena..
Na proizvodu koji je kopija Kosmodiska piše da je K DISK i odmah se može regularno prodavati, nema veze što se jasno zna šta je cilj..

Ti pričaš o sistemu, a mi o svojih 17% koje uzimaš od nas..
Ako ne možeš, zatvoriš, neko drugi će možda znati bolje, ti sa svojom utajom poreza mu samo smetaš..
Zašto ti treba da budeš biznismen, budi radnik, jer ako moraš krasti, zaslužuješ zatvor, a ne novog terenca..
Zanimljivo da se nijednom nisi dotakao terenca, što očito ukazuje da spadaš u tu grupu biznismena..

De nam ti reci kako bi ti nazvao čovjeka koji naplati 17% poreza od mene, a uzme ih sebi?
Ko kaže da nema sistema? - nije idealan, ali postoji, jer u razne budžete se godišnje nakupi oko 10 milijardi maraka, što znači da ipak ima sistema, ali ima i lopova u koje spadaš i ti, svejedno dali kradeš ili samo braniš svoje pajde..

Gledaj zanimljiv primjer onog koji krade porez i onog koji ne krade:

Poznati lanac prodaje Sony televizore, na sred čaršije ili recimo u BBI centru i normalno plaća poreze.
Ti otvoriš firmu i želiš prodavati iste te proizvode, pa skontaš da je sasvim ispravno da otvoriš odmah kraj njih, a kupce ćeš otimati tako što ćeš iz poreza od 17% sebi uzeti 10%, a kupcu dati popust od 7%..

Jeli tebi ovo normalno?
medoIL

#795 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by medoIL »

Halo , cale 20 godina ima svoju firmu i nema priblizno onog sto bi trebao imati ,sve zbog drzave , a evo ti primjera po gradu otvorili kafanu i odmah X6 vozaju :-) Ja ne spadam i nikakvu grupu lopova nit vozam auta od 120 000 ...Imam krov nad glavom i solidno auto za nase uslove.

I ovo zadnje sa Sonyem bas sam to htio da kazem , kako se zastiti od toga !
udrch

#796 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by udrch »

medoIL wrote:Halo , cale 20 godina ima svoju firmu i nema priblizno onog sto bi trebao imati ,sve zbog drzave , a evo ti primjera po gradu otvorili kafanu i odmah X6 vozaju :-) Ja ne spadam i nikakvu grupu lopova nit vozam auta od 120 000 ...Imam krov nad glavom i solidno auto za nase uslove.

Prijavom inspekciji i svjedočenjem na sudu ako dođe do toga..mi smo narod koji će radije pustiti da ga u pola bijela dana krade nego da svjedoči na sudu za neki kriminal..
Svakoga ko ne izda fiskalni račun treba prijaviti ili inspekciji ili krimolovcima ili medijima.
Narod se mora dići na noge..
Kad svi budu plaćali porez budžet će se stabilizirati, a onda će valjda država skontati da makar ne povećava namet onim koji pošteno radi..
Pošteni su oni koji plaćaju porez i izdaju račune, oni koji ne plaćaju porez i ne izdaju račune su lopovi, svejedno da li im je biznis u propadanju..onog trenutka kada dođu da kradu od kupaca i države vrijeme je za zatvaranje..
poznanik

#797 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by poznanik »

udrch wrote:Svakoga ko ne izda fiskalni račun treba prijaviti ili inspekciji ili krimolovcima ili medijima.
Kad svi budu plaćali porez budžet će se stabilizirati, a onda će valjda država skontati da makar ne povećava namet onim koji pošteno radi..
Pošteni su oni koji plaćaju porez i izdaju račune, oni koji ne plaćaju porez i ne izdaju račune su lopovi, svejedno da li im je biznis u propadanju..onog trenutka kada dođu da kradu od kupaca i države vrijeme je za zatvaranje..
Jednostavno - uživam u osjećaju koji doživim u trenutku u kojem izvađen novac iz novčanika pružam prodavcu, uz pitanje: A račun? nakon čega se on počne snebivati i nešto tražiti, kucati po praznoj kasi, ako je uopšte i ima... da bi na kraju rekao - nema računa... :D
Jebe mi se više i za proizvod, taman ga nigdje ne mogu naći osim tu, jednostavno vratim pare nazad i izađem. Ko ih jebe, kad ja mogu i moram poštivati zakon, može svako u ovoj državi!
medoIL

#798 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by medoIL »

udrch wrote:
medoIL wrote:Halo , cale 20 godina ima svoju firmu i nema priblizno onog sto bi trebao imati ,sve zbog drzave , a evo ti primjera po gradu otvorili kafanu i odmah X6 vozaju :-) Ja ne spadam i nikakvu grupu lopova nit vozam auta od 120 000 ...Imam krov nad glavom i solidno auto za nase uslove.

Prijavom inspekciji i svjedočenjem na sudu ako dođe do toga..mi smo narod koji će radije pustiti da ga u pola bijela dana krade nego da svjedoči na sudu za neki kriminal..
Svakoga ko ne izda fiskalni račun treba prijaviti ili inspekciji ili krimolovcima ili medijima.
Eh to ! Kad bi se dovelo u red imalo bi smisla raditi i prijavljivati 100% porez, ovako dosta ih prijavljuje vjerovali ili ne po 100km poreza mjesecno :x . A sad nekih 60-80% (zavisi od sezone) je realno.
gaius

#799 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by gaius »

budžet će se stabilizirati? od uvođenja PDV-a do danas došlo je do enormnog povećanja budžetskih prihoda koji su potrošeni na dobijanje izbora kroz povećanje plata javnom sektoru, povećanje socijalnih davanja, penzionisanje vojnika sa 40 godina života itd.. itd.. je li neko normalan može smatrati i argumentirati da kod ovakvog administrativnog uređenja i kod ovakvih kleptomana na vlasti bilo kakvo povećanje i "stabilizacija" budžeta može dovesti nekakvih pozitivnih efekata?

sitno izbjegavanje plaćanja poreza u ovakvim okolnostima je sasvim prihvatljivo jer država ne uradi ništa korisno sa našim novcem (kojeg ima.. UIO je opet prijavio povećanje prihoda).. dalje, ta se sitna utaja dešava uglavnom na kraju lanca jer je uvoz i distribucija dovoljno dobro pokrivena kontrolama.. dalje, taj novac iz sive zone prije ili kasnije završi u bijeloj pa makar i kad vlasnik kafića kupi bmw x6.. jer će tada sve ono što je eventualno ušićario vratiti kroz carinu, pdv, akcize itd.. itd.. a meni je u svakom slučaju draže da takvo auto voza vlasnik kafića nego neki ministar jebivjetar koji do jučer nije imao vlastitog auta a danas već lupa moje i vaše passate...

mislim doduše imamo tako sposobnu vlast ("da se nisam za brata pobrinuo rekli bi ste - kako će voditi federaciju kad se za brata nije pobrinuo" - autor ovog shit of the FB&H history je premijer FBiH) da bi vjerovatno usljed 100% plaćanja poreza došlo do toga da ja ne bih imao redukcije vode počev od 12 naveče.. nego od pola jedan.. država za čovjeka.. diplomirani novinar (ili šta li je već) na čelu državnog ministarstva prometa i komunikacija bi možda postavio naplatne kućice i kod visokog.. a sadik ahmetović bi nabacio nove felge na q7..

nije nama problem prihodovna strana.. nego rashodovna..
TDK-90

#800 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by TDK-90 »

Ne primjetih na postovima da je bilo rasprave o prisutnosti špijunaže odnosno trgovine informacijama :-?
Pošto svi podatci šta je kupljeno-prodano-proizvedeno ,ko je prodao, gdje je prodao, za koliko je prodao, i nabava robe, od koga je nabavio, količina, nabavna cijena,..itd...itd.
Da li je da li je prisutna zloupotreba jedne kompanije da nađe nekog insajdera u UIO da prati čta ide na tržištu ko trguje, čime trguje , koliko trguje , potražnja, zarada itd....itd....
Dok još zažive E-kartice znat će se u bobu ko je šta,koliko,čega pojeo i koliko po*rao.
Post Reply