ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
holowey

#751 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by holowey »

medoIL wrote:Pazi , ja u svojoj radnji nemam nijedan artikal sa marzom preko 100% , cak imam artikala sa kojim sam u minusu, zato i dolaze ljudi iz cijelog kantona pa i sire kod mene ,ali nisam samo ja ovdje u pitanju, sta cemo sa vlasnicima granapa i sl. ? A Bogati ko to kaze da jedan Konzum ne krade ? Svi veliki trgovci itekako kradu PDV. Znas li da u nijednoj konzumovoj radnji ... ( u RSu ) ... To zastarjeli slucaj , ne znam kako je sada. Kod mene radnik na pocetku ima 600km platu(trgovina odjecom je u pitanju) , a Bogami ovi sa duzim radnim stazom po 800km plus topli obrok. Procentualno gledajuci manji trgovci prijavljuju vise PDVa nego veliki i radnici im imaju vece plate. Ja da sam htio krasti od drzave,a mogao sam i to sa 100% sigurnoscu da me niko nece uhvatiti, sad bi uzivao negdje na Havajima , Karibima , Maldivima i sl. ne bih piskarao ovdje s vama , ali ne, treba biti covjek pa pomoci ovom napacenom narodu.Niko od vas ne zna kako je kad ti inspekcija dodje napise 2-3k Bogami nekada i 5 hiljada kaznu zbog prasine iza muzicke linije. Moj stari je imao 2 operacije , sve zbog stresa. Evo sad su malo prestali udarati po trgovcima , sad od Slavonskog Broda do Sarajeva imamo nevjerovatnih 11 patrola(kontrole , radari) na putu. Neki dan mi napisase kaznu sto nisam imao putni nalog za malo auto :lol: jer je auto na firmi :lol: :lol:
ovo lupas ko maksim po diviziji... fiskalizacija u rs je uradjena prije fiskalizacije u fbih te bar sto se tice i. sarajeva, konzumove prodavnice su imale fiskalne kase...za ostatak rs ne mogu nista tvrditi jer nisam isao u njihove prodavnice tamo ali bi me cudilo da u uredjenijim dijelovima rs, recimo u bl regiji nisu imali fiskalne kase nego radili na crno... hau jes nou...

maloprodajne trgovine mjesovitom robom sigurno mogu pozitivno poslovati i bez varanja drzave, nabavku ne rade u maloprodaji te su cijene povoljnije nego za obicne smrtnike, pdv placaju na dodatu vrijednost a dobijaju povrat ranije placenog pdv-a na prodati proizvod (ovo pod uslovom da legalno rade nabavku a ne na heco pijaci)... marza koju udaraju je dovoljna za pokrivanje troskova poslovanja ali nije i za novi passat, vikendicu, egzoticna putovanja... najveci problem malih prodavnica je malen promet te samim tim i malen profit... a zasto je promet nizak? zato sto u 5 popodne nemaju hljeb, pa cu ja kao musterija, umjesto da sve pazarim u komsiluku, zbog hljeba otici u konzum, merkator, interex i tamo kupiti u hljeb i sve ostalo a komsijskoj prodavnici shipak
HAVANA

#752 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by HAVANA »

Nek digne dva prsta ko je dobio taj povrat pdv-a...bez problema... :roll:
Za moje vlastite pare dodje da me maltretira ako sam u pretplati...a njima stvoriti obavezu ko vode se napiti...
Ne znam do kada misle ovako al ako im je cilj da uniste i ovo malo jada sto radi sa registrovanom firmom i svim obavezama koje iz toga slijede...nek nam je sa srecom...
Inace izbjegavam pricati o tome sa ljudima koji nemaju vlastitu firmu jer je kod nas sve naopako pa i razmisljanje o gazdama!!! :-)
Velim,bujrum ko ti brani??? Otvori firmu,daj mamin i tatin stan pod hipoteku,zaposli par ljudi,zenu ko suduznika,par prijatelja ko zirante i udri...Para ko sodera... :oops: A sve lako...
chuchumbamayumbe

#753 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by chuchumbamayumbe »

Razumijem ja tebe uvaženi i duboko poštovani Mr. HAVANA, ali opravdavati krađu 17% od kupaca time da je nepovoljno tržište, da je država ovakva ili onakva, to je meni niđe veze. Ne kažem da ti to radiš, ali ovdje se javljaju sa takvim opravdanjima zašto se ne kuca na kasu i faktički krade 17% od mušterija.
Dođem kod mog komšije, kupim mlijeko, platim ga 20% skuplje nego u regularnoj prodavnici (OK, moj izbor), ali u toj cijeni mlijeka je uračunati i PDV. OK, platim mlijeko skuplje (zbog veće marže, moj izbor), ali zašto da komšiji pord toga što nešto platim skuplje poklanjam i onih 17% PDV-a?!
kamen spoticanja

#754 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by kamen spoticanja »

HAVANA wrote:Nek digne dva prsta ko je dobio taj povrat pdv-a...bez problema... :roll:
Za moje vlastite pare dodje da me maltretira ako sam u pretplati...a njima stvoriti obavezu ko vode se napiti...
Ne znam do kada misle ovako al ako im je cilj da uniste i ovo malo jada sto radi sa registrovanom firmom i svim obavezama koje iz toga slijede...nek nam je sa srecom...
Inace izbjegavam pricati o tome sa ljudima koji nemaju vlastitu firmu jer je kod nas sve naopako pa i razmisljanje o gazdama!!! :-)
Velim,bujrum ko ti brani??? Otvori firmu,daj mamin i tatin stan pod hipoteku,zaposli par ljudi,zenu ko suduznika,par prijatelja ko zirante i udri...Para ko sodera... :oops: A sve lako...
prvo sto te nauce kolege privatnici jeste da nikad,ali bas nikad ne trazis povrat PDV-a,jer si onda donji s koje god strane da pogledas :roll:
i realno kad ljudima objasnis kolika je otimacina kad legano vodis firmu,postavljaju sasvim logicno pitanje "pa sto ne radis na crno"?
medoIL

#755 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by medoIL »

Znaci vi podrzavate robovlasnicki sistem ? Podrzavate da imamo 10 velikih firmi u BiH i da kod njih radimo i da nam daju bijedne place ? Svaki moj radnik ima vecu platu za 50% od svakog Konzumovog , Merkatorovog, Drvoprometovog radnika. Mogu mali trgovci opstati ako prijavljuju 100% PDV-a ,ali da mi hljeb bude 0,60 umjesto 1,10. Da imamo normalne cijene goriva , da imamo normalne puteve pa da ne moram svako malo placati dio na autu, da su nam cigare 10km , da nam je piva 5km. Strucno , to se zove tekuci troskovi , nazalost previse je tekucih troskova. Investicioni mogu proci , ali skoro pa da imamo isti odnos investicionih i tekucih troskova.Niko ne komentarise 5 hiljada kaznu zbog prasine iza muzicke linije ?

@holowey

Znam ja kad je fiskalizacija uvedena u RSu,ali 6 do 12 mjeseci(slagat cu te , nisam siguran) poslije fiskalizacije u Konzumovim trgovinama nisu nasli fiskalne kase.
chuchumbamayumbe

#756 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

medoIL wrote:Znaci vi podrzavate robovlasnicki sistem ? Podrzavate da imamo 10 velikih firmi u BiH i da kod njih radimo i da nam daju bijedne place ? Svaki moj radnik ima vecu platu za 50% od svakog Konzumovog , Merkatorovog, Drvoprometovog radnika. Mogu mali trgovci opstati ako prijavljuju 100% PDV-a ,ali da mi hljeb bude 0,60 umjesto 1,10. Da imamo normalne cijene goriva , da imamo normalne puteve pa da ne moram svako malo placati dio na autu, da su nam cigare 10km , da nam je piva 5km. Strucno , to se zove tekuci troskovi , nazalost previse je tekucih troskova. Investicioni mogu proci , ali skoro pa da imamo isti odnos investicionih i tekucih troskova.Niko ne komentarise 5 hiljada kaznu zbog prasine iza muzicke linije ?

@holowey

Znam ja kad je fiskalizacija uvedena u RSu,ali 6 do 12 mjeseci(slagat cu te , nisam siguran) poslije fiskalizacije u Konzumovim trgovinama nisu nasli fiskalne kase.
@medoIL,
Sve što si napisao nema nikakve veze sa onim što sam ja komentarisao.
Moj komentar je bio vezan za tvoje hladnokrvno izrečenu konstataciju da su mali trgovci prinuđeni da zavrću 17% PDV-a jer ne mogu da plivaju.
Zaboli me ako zavrću od ove banana države, ionako je u svakom aspektu raspad sistema, zašto bi vi poštovali zakone...ali me boli kada mi otvoreno kažete da hapate PDV i trpate sebi u džep. To je mojih 17% koje kradete, kontaš.
Što se tiče kazne od 5000km zbog prašine iza muzičke linije, vjerujem ti, ali mora da si se debelo zamjerio inspektoru na ovaj ili onaj način, fakat mi nije jasno na osnovu (na osnovu kojeg zakona) mogu da te kazne sa 5000km zbog prašine iza linije?!
holowey

#757 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by holowey »

medoIL wrote:
@holowey

kad je ono bio rok za prijavu za fiskalizaciju u fbih? a do kada se trebalo imati instaliranu kasu? jeli se ono ta dva datuma poklopise? pa onda produzivanje rokova, jeli bilo toga? ili su svi u isto vrijeme imali instalirane i povezane uredjaje?

pls, nemoj bacati bombe u pokusaju da opravdas svoj lopovluk
maira

#758 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by maira »

Arc_Angel wrote:Neka neka, prvi korak u prelasku sa liberalnog kapitalizma, na potrošački. treba odraditi ovo ali ovo je samo pocetak pa nek onda free market regulise sam sebe.

sljedeci korak povecanja minimalne plaće na minimum 800 km, jer jebi ga npr. u italiji mozes sa minimalnom placom 1200 eura iznajmiti stan i platiti rezije i prehraniti se, da vidim nekoga u BiH da to uspje da uradi sa 400 km minimalca.

ova govna i gonice robova koji prijavlju radnike na minimalac sve treba zaviti u crno , posebno ugostitelje, dok da radniku 500 km plate i jos ga jebe u zdrav mozak svaki dan, drzavi ukrade porez, radniku penziono, tjera ga da radi po 60 sati sedmicno(zakonom o radu 40) neplaca prekovremene, i jos treba imati obzira prema njima, naj gore u svemu nemaju poima o vodjenju posla, izmisljaju nebuloze, kreatvinost daleko ispod nule. takve parazite treba ukloniti sa trzista i cao.

oni se najvise i bune protiv fiskalizacije.
Fiskalizacija je ustvari obican kapitalizam ! Eto,dobit cu racun pa cu napakostit komsiji koji je pametno iskoristio svoj kredit,a ja napravio kucu,pozurio,da mi vidi komsija

Ovakvi su mi najzesci,ovakvi rade za 300,00km,uvuku se poslodavcu,pa rade 60 poslova i onda stanu kukati kakav je,ogovarat,plakat i na kraju odu u Francusku i tamo opet zive kako su i ovdje,ustvari citav zivot tako zive,jer ustvari nece radit
Da ti se pruzi prilika ti bi bio takav kao stoopisujes poslodavca i mislis da su svi takvog misljenja i srca i duse....zato smo i stigli gdje jesmo...upravo zbog takvih,a ne tvog gazde,jer tvoj gazda se borio da nesto ima,nije takve nebuloze pricao
Imala sam ja jednog tako kreativnog,evo sad zbog njega moram rintat ko konj i to za minimalac da bi isplatila ''njegovu kreativnost'' koja je na nivou djeteta od 14 godina.Svi vi sve znate o vodjenju poslova,ideje imate,prava znate....zato i imate m++++o marjanovo
Ne mogu dalje citat,prevrne mi se zeludac od ovakvih,da on ne zna sta je racun ne bi imao sta ima,a da ti znas sta je racun imao bi ono sto on ima...the end
medoIL

#759 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by medoIL »

chuchumbamayumbe wrote:
medoIL wrote:Znaci vi podrzavate robovlasnicki sistem ? Podrzavate da imamo 10 velikih firmi u BiH i da kod njih radimo i da nam daju bijedne place ? Svaki moj radnik ima vecu platu za 50% od svakog Konzumovog , Merkatorovog, Drvoprometovog radnika. Mogu mali trgovci opstati ako prijavljuju 100% PDV-a ,ali da mi hljeb bude 0,60 umjesto 1,10. Da imamo normalne cijene goriva , da imamo normalne puteve pa da ne moram svako malo placati dio na autu, da su nam cigare 10km , da nam je piva 5km. Strucno , to se zove tekuci troskovi , nazalost previse je tekucih troskova. Investicioni mogu proci , ali skoro pa da imamo isti odnos investicionih i tekucih troskova.Niko ne komentarise 5 hiljada kaznu zbog prasine iza muzicke linije ?

@holowey

@medoIL,
Sve što si napisao nema nikakve veze sa onim što sam ja komentarisao.
Moj komentar je bio vezan za tvoje hladnokrvno izrečenu konstataciju da su mali trgovci prinuđeni da zavrću 17% PDV-a jer ne mogu da plivaju.
Zaboli me ako zavrću od ove banana države, ionako je u svakom aspektu raspad sistema, zašto bi vi poštovali zakone...ali me boli kada mi otvoreno kažete da hapate PDV i trpate sebi u džep. To je mojih 17% koje kradete, kontaš.
Što se tiče kazne od 5000km zbog prašine iza muzičke linije, vjerujem ti, ali mora da si se debelo zamjerio inspektoru na ovaj ili onaj način, fakat mi nije jasno na osnovu (na osnovu kojeg zakona) mogu da te kazne sa 5000km zbog prašine iza linije?!
Cekaj , ja kradem ? Ja prijavljujem maximalno poreza koliko je moguce da bih opstao !!! Zar nije pametnije da smanje PDV ili da uvedu neke povlastice za manje trgovce ,ali da budu vece i strozije kontrole, hem bi drzava vise dobijala hem bi zivotni standard bio bolji. Ako ovako nastave mnogi drugi i ja cu zatvoriti radnju i dobit ce jedan veliki krompir od nas ! Jel sad kontas ? A to za muzicku liniju , za nas trgovce nista cudno , samo udju nesto ko fol prelistaju knjige , pregleda randnju nadje artikal na jednom od 1000 artikala na kojem nema cijene i zviz kaznu par hiljada , isto tako , nadje malo prasine zviz 5 hiljada.
chuchumbamayumbe

#760 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Jok eto, krade ćaća pokojni.
Ti i takvi kao ti. Od mene. Uzimate mi na ionako višu maržu koju vam dam (svojevoljno), još i onih 17% zadržite za sebe umjesto da to prijavite državi. Višu maržu halalim, ali onih 17% ne halalim. 8-)
Znam da je država i kompletan sistem u qrtzu, ali nemoj se više javljati ako ti je normalno da me na moje oči zavrćeš 17%, iz razloga što ne možeš da opstaneš. :-)
Pa majka mu stara, nisam ti ja kriv za situaciju u državi, nemoj mene zavrtati.
:)
mr.vujo

#761 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by mr.vujo »

Ma samo da riješimo dilemu, nitko tebi ne krade 17 % pdv-a, on tebi krade 17 % od razlike u cijeni koju ostvaruje, Porez na dodanu vrijednost ili PDV.
chuchumbamayumbe

#762 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

mr.vujo wrote:Ma samo da riješimo dilemu, nitko tebi ne krade 17 % pdv-a, on tebi krade 17 % od razlike u cijeni koju ostvaruje, Porez na dodanu vrijednost ili PDV.
Ja nemam nikakve dileme da se meni krade 17% "zovi to kako hoćeš".
Da li sam nešto slagao?!
medoIL

#763 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by medoIL »

Ako ikada budes otvarao firmu shvatit ces me sta ti govorim. Ovo sto sam ja krenuo da objasnjavam je sizifov posao.Kao sto rekoh glavnica problema su tekuci troskovi(ekonomicari znaju znacenje ove rijeci).
chuchumbamayumbe

#764 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

medoIL wrote:Ako ikada budes otvarao firmu shvatit ces me sta ti govorim. Ovo sto sam ja krenuo da objasnjavam je sizifov posao.Kao sto rekoh glavnica problema su tekuci troskovi(ekonomicari znaju znacenje ove rijeci).
Znam ja kakva je ovdje atmosfera što se biznisa tiče, divim se svakome ko uloži svoju marku u truhli krimogeno-ucjenjivačko-korumpirani sistem.
Sve to na stranu, ali ne dam onih svojih 17%, pa makar sve propalo! 8-)
medoIL

#765 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by medoIL »

chuchumbamayumbe wrote:
medoIL wrote:Ako ikada budes otvarao firmu shvatit ces me sta ti govorim. Ovo sto sam ja krenuo da objasnjavam je sizifov posao.Kao sto rekoh glavnica problema su tekuci troskovi(ekonomicari znaju znacenje ove rijeci).
Znam ja kakva je ovdje atmosfera što se biznisa tiče, divim se svakome ko uloži svoju marku u truhli krimogeno-ucjenjivačko-korumpirani sistem.
Eh da su makar tvoje :-)
Trebam te

#766 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Trebam te »

Nmeoguce je graditi trzisni system kako valja ako ce svako zavrtati, na kraju i drzava i ljudi u njoj postanu bijedniji. :dance:

Ne vidim logike, da je ospatanak granapa i malih radnji u uzimanju na crno PDV
:shock:
chuchumbamayumbe

#767 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

medoIL wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Eh da su makar tvoje :-)
Pa valjda iz mog džepa plaćam nešto?!
Naravno da su moje.
To šta ću ja sa njima uraditi na kraju, to je moj "problem", ali sigurno neću da se pomirim sa činjenicom da me zavrćete na PDV-u i trpate ga sebi u džep, na moje oči.
Svaki put kada ne dobijem račun to znači da je trgovac onih 17% PDV-a strpao sebi u džep.
Je li to krađa ili kako se to zove?!
convict

#768 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by convict »

Ama ljudi, što se nervirate. Ako vam smeta što neko krade PDV, ne kupujete kod njega i zdra'o. Dugoročno, trgovci če se morati ili boriti sa velikima kroz zajednički nastup kod dobavljača, sređene radnje, bolju uslugu ili zatvoriti radnju. Krađa PDV-a je samo odgađanje problema.
chuchumbamayumbe

#769 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

convict wrote:Ama ljudi, što se nervirate. Ako vam smeta što neko krade PDV, ne kupujete kod njega i zdra'o. Dugoročno, trgovci če se morati ili boriti sa velikima kroz zajednički nastup kod dobavljača, sređene radnje, bolju uslugu ili zatvoriti radnju. Krađa PDV-a je samo odgađanje problema.
Ma ne nerviram se ja, žao mi je što je sitni trgovac, pogotovu onaj koji bi pošteno radio, spao na to da mora da zavrće da bi opstao (većinom zahvaljujući državi).
Pokušavao sam da skontam da li je ovo zavrtanje na PDV-u krađa ili humanitarna koju dajem malim trgovcima da bi preživjeli, ali ne ide, pa to ti je... :roll:
Trebam te

#770 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Trebam te »

convict wrote:Ama ljudi, što se nervirate. Ako vam smeta što neko krade PDV, ne kupujete kod njega i zdra'o. Dugoročno, trgovci če se morati ili boriti sa velikima kroz zajednički nastup kod dobavljača, sređene radnje, bolju uslugu ili zatvoriti radnju. Krađa PDV-a je samo odgađanje problema.
O cemu ti pricas ovdje? Naravno da cu kupovati u svakoj javnoj otvorenoj prodavnici uz uslov da mi mora izdati racun! :shock:
Po zakonu :D
Trebam te

#771 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Trebam te »

chuchumbamayumbe wrote:
Ma ne nerviram se ja, žao mi je što je sitni trgovac, pogotovu onaj koji bi pošteno radio, spao na to da mora da zavrće da bi opstao (većinom zahvaljujući državi).
Pokušavao sam da skontam da li je ovo zavrtanje na PDV-u krađa ili humanitarna koju dajem malim trgovcima da bi preživjeli, ali ne ide, pa to ti je... :roll:

Biznis je biznis, i buznis se ne pravi od humanitarne politike, busines se pravi zakonima trzisne ekonomije. :skoljka:

Ako tako budemo razmisljali za par godina penzija vise nece biti... :x
medoIL

#772 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by medoIL »

Ne vrijedi se s tobom raspravljati jer ne poznajes tematiku !
chuchumbamayumbe

#773 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

medoIL wrote:Ne vrijedi se s tobom raspravljati jer ne poznajes tematiku !
:-)
zahvalan

#774 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zahvalan »

Jesam za fiskalizaciju

Nema poreza Drzavi nema Penzija nema milion stvari i moramo se zaduzivati kod MMF-a

Samo kaznjavati i hapsiti
medoIL

#775 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by medoIL »

zahvalan wrote:Jesam za fiskalizaciju

Nema poreza Drzavi nema Penzija nema milion stvari i moramo se zaduzivati kod MMF-a

Samo kaznjavati i hapsiti
I ja sam za fiskalizaciju ,ali pod hiljadusestopedesetcetiri uvjeta :-) Tako je samo kaznjavati i hapsiti ! Da Bogdom hoce tako. Ali vecina vas ne zna gdje ide taj PDV. Ja itekako znam, da imamo imalo pameti mi bi smo bili Kuvajt u Europi ! Sva sreca pa mi trgovina vise glavni izvor prihoda , kako je krenula zatvorit cu radnju i okrenut cu se potpuno drugom poslu jer ovo vise nema smisla. Potrosacka korpa sve veca ,a prihodi sve manji manji.
Post Reply