Neće biti manje korumpirane nego do sada, ali ima jedna bitna razlika. Sve informacije o dnevnim prometima se šalju na server poreske uprave pa je puno lakše uraditi analizu GPRS promet, polog pazara, plaćanja preko računa dobavljačima, isplata plata i doprinosa, itd. Sve to sjedeći u kancelariji za računarom.chuchumbamayumbe wrote:Država je sasvim lijepo mogla iskoristiti i postojeće instrumente koje je imala prije fiskalizacije, bez potrebe da se uvode novi sistemi i da se biznisi ovim nametom još više zavijaju u crno.
Država je, da je htjela, mogla odavno da riješi probleme sa kojima se susretala i prije fiskalizacije, ali nije. Zašto? Najveći dio otpada na korumpirane inspekcije.
Oni možda misle da mogu uraditi manipulaciju, ali vjerujem mi to je skoro nemoguće. Softverske manipulacije su postojale i ranije (lažni Z izvještaji za gazdu) i svi smo to implementirali. Sa fiskalizovanom kasom se mogu samo raditi reseti prometa i to ograničen broj pa se mora mijenjati fiskalni modul (što nije baš jeftino). Plus što se svi reseti bilježe na serveru poreske. Ne vjerujem da se serviseri baš zezaju sa tim jer im prijeti gubitak licence bespovratno.Opet kažem, ko je do sada varao državu, varaće je i dalje, bez ikakvih problema koje donosi fiskalizacija. Znam pouzdano, iz prve ruke.
Reci mi da nije istina da serviseri, tj oni koji održavaju sistem, ne rade raznorazne malverzacije u dogovoru sa gazdom, prvenstveno softverske, a sve s ciljem varanja države.
Meni za 3 godine rada još niko to nije tražio.
To je drugi problem. Ali svakoj kasi se zna porijeklo pa će svi u tom lancu nadrapati (proizvođač-servis-serviser) ako je riječ o regularnoj kasi predviđenoj za rad u FBiH.Dvije kase, jedna kuca regularne fiskalne (s vremena na vrijeme), a druga kasa (tamo gdje je ne vidi inspekcija) kuca "regularne" račune kako bi gazda mogao da prati promet. Ili tzv predračuni. Ko dobro ne pročita, na tim komadićima papira piše da to nije fiskalni račun, ljudi ne gledaju, plate, gazda stornira taj račun (naravno, bez da ga je prije zatvorio, i eto ti najlakše zvrčke. Ovo se prvenstveno odnosi na ugostiteljstvo.
Jako malo njih izdaje račune. Kad ih upitaš zašto, kažu ma šta me briga mogu mi naplatiti samo 500KM kazne.Dalje, koliko to pekara, čevabdžinica, buregdžinica i pogotovu malih granapa uredno izdaje račune.
Pa prvi moj komšija u zgradi ima mali granap, nigdje fiskalne s glave. Da ga prijavim? Neću. Koprca se čovjek i snalazi kako zna i umije, neka inspekcija radi svoj posao
Valjda profiterstvo? Pa valjda i ti i ja radimo nešto sa ciljem da od toga zaradimo? Zašto bi se proizvođači fiskalnih uređaja ponašali kao dobrotvorne ustanove? Pa svako ulazi u neki posao s ciljem da zaradi. Ako ja ili ti možemo svoj proizvod da prodamo sa 500% marže (a nije na listi limitiranih marži )ko nam može to zabraniti?Hoćeš da kažeš da politikanstvo i porfiterstvo kod fiskalinih uređaja nisu odigrali odlučujuću ulogu?!
Politikanstvo? Ne vidim ga. Imaš 6 proizvođača iz svih krajeva BiH, oko 20 raznih modela kasa i više stotina servisera. Nema tu ni monopola ni politikanstva. Samo biznis.