udrch wrote:JThomas wrote:jah, sad više nema mahinacija i porezne utaje i niko se više ne bogati kradući porez.
u 99% slučajeva u praksi stvar će se svesti na onaj vic nema leda, može li viski bez nečeg drugog...do sad se nije kucao račun, a sad se neće kucati fiskalni račun. ne mijenja se tako mentalitet.
Znam da i ti znaš da to više nije isto, a evo ti jedan čist primjer..
Slušao sam poreznog inspektora kada govori o načinu kako izabiraju firme koje će posjetiti..
Pregledaju papire i utvrde da određeni ugostiteljski objekat ima dva stalno zaposlena, prihod se prijavi tačno toliko da se mogu platiti doprinosi za njih, plus troškovi prostora i ostali računi..troškovi prostora su prijavljeni toliki da je i budali jasno da je to samo mali dio, a da se većina isplaćuje kešom..i tako se to ponavlja godinama, sve isto, nikad manje, nikad više..e onda se jednostavnom logikom dođe do zaključka kakvu korist gazda ima od tog posla?
Nakon toga mi odemo kod njega i oderemo ga zbog bilo čega u iznosu koji mi procjenimo da je ukrao u zadnje vrijeme od države..
Najveća mana ovih pregleda jeste što se to radile pješke i što je jednom inspektoru trebalo nekoliko dana da to sve utvrdi..
Fiskalizacijom i pohranjivanjem svih ovih podataka na serveru svi ovi podaci se mogu dobiti jednostavnim izborom određenog pravnog lica..
Manje vremena za administraciju, više vremena za posjete kriminalcima (da se razumijemo, ja nikad ne upotrebljavam drugu riječ za one koji kradu od države)
Ostaje naravno da se vidi koliko će država htjeti da se obračuna sa kriminalom i koliko će ovi inspektori biti raspoloženi da se odreknu određenih provizija..
Ali stvari moraju da se valjaju naprijed, ne može vala više ni ovako..
A jbt tebi ko da je babo inspektor, ili ne zivis u BiH ili nisi svjestan kako je biti poslodavac - kolko tolko posten - u ovakvom vremenu?
Pa covjece kod nas je svaki drugi-treci dan neka komisija, inspekcija, svaki dan se uplacuju neke administrativne takse za ne znam ti ni ja kakve budalastine, te daj mi ovo ovjereno te daj mi ono ovjereno. Za svaku javnu nabavku ti treba najmanje 100km da samo podignes dokumentaciju a samo sanjati mozes o tome da dobijes posao. Imas prijavljene sve radnike, placas ogromno visoke doprinose od kojih ni poslodavac ni radnik nemaju koristi a onda ti dodju inspektori njih trojica uberu dnevnicu od 100 km i trljaju guzicom citav dan po kancelariji i na kraju ti napisu kaznu jer nisi obracunao "minuli rad" koji niko nikad nije trazio da se obracunava. Ali on jednostavno ne zeli da te upozori, da ti pomogne da neke stvari ispravis, on samo hoce da te kazni.
Evo ti jedan primjer: Vodna dozvola koju izdaje "Sliv Rijeke Save" je izgleda na federalnom nivou a do prije par godina je nije bilo niko nije znao za nju, naravno uz ovu dozvolu ti treba i kantonalna. Ako je nemas 5000km kazna. Uslovi za dobijanje - nemoguce dobiti. Oni covjece traze da se postave separatori koji kostaju 7000 - 8000 km. A cemu sluze? Sluze da, pazi sad dobro - "Preciscavanje vode koja se nakupi od padavina" Zamisli imas neki krug asfaltiran, recimo 3000m2, i padne na njega kisa i tu vodu bi ti trebao precistiti i takvu pustiti u kanalizaciju! Jel sega ili nije? A da vam ne govorim o koeficijentima zagadjenja...
Halo covjece imas 50 radnika, sudovi ne rade nista, naplate nemas,jos ako ti je dobavljac neka drzavna firma npr.rudnik ili sumarstvo nemas ni sirovine jer oni ti svaki drugi dan imaju neki kvar na opremi i dzaba sto ti imas ugovor on te jednostavno odjebe. Javna preduzeca, avansne uplate, cijene sirovine uglavnom vece od evropskih i oni opet u minusu, halo ba ne mogu da shvatim kako jedan rudnik moze biti u minusu, nakopas jebenog kamena i prodas 150km po toni!!! Hocemol o transportu - 101 dozvola ti treba, federalna, kantonalna, anexi, atesti, osiguranja, cmr osiguranja, iskaznice, sestomjesecni pregledi, CEMT, bilateralne dozvole, terminali, carina itd. i da stvar bude gora sta god da ti treba moras cekati, nista ne mozes brzo zavrsiti.
A ti meni govoris kako je fiskalizacija dobra stvar. Mi smo uzeli 6 uredjaja to ti je 8400 km plus troskovi odrzavanja, papir za stampace, ugovor sa telekomom, sve su ti to troskovi koji se svaki dan povecavaju. Mislis li ti da je lahko zaraditi 8400 km? To je godisnja plata za jednom radniku. Prema statistici u BiH ima registrovano oko 150 000 firmi. Recimo da svaka firma u prosjeku ima 2 fiskalna uredjaja (a sigurno je prosjek veci) i recimo da jedan uredaj u prosjeku kosta 1000km to je 300 mil KM. Koliko se radnih mjesta moze otvoriti sa ovim parama?
A to sto inspektori ne rade svoj posao to je druga stvar. Fiskalizacija nije rjesenje, samo koristi imaju oni sto prodaju kase i potrosni materijal i naravno telekom operateri.
Onima koji nesto rade u ovoj drzavi je najteze!