ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
iPod

#426 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by iPod »

zonbiriel,

tacno tako, ME je sve kupovala u dijelovima sa jednim razlogom, a to jE SKD na osnovu kojeg nisu placali carinu vec su za istu kolicinu utrosenog rada na sklapanju uredjaja manje placali carine....kakva proizvodnja i cuda... vidio sam u Shenzenu u Kini gdje ih rade....
zonbirile

#427 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

o tome se radi,kupe se dijelovi na kamione,ovde zašarafaju,naljepi naljepnica i da ne bude no name,pukne logo ME,e jest brend u MP3,ali 500KM i više preko ušiju i svima dobro.Naravno loše privrednicima,ali ko ih jebe. :-)
iPod

#428 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by iPod »

Ali uz to još se umanji carina na uvezenu robu, jer oni mogu da kazu evo utroseno je ovoliko sati rada da se sklopi uredjaj itd itd.... velike su tu malverzacije, inače ako je neko ima priliku poslom ili kako god da ode u Shenzen u Kinu može sve lijepo da vidi, stoga ove priče o proizvodnji u BiH, da, ali ambalaže kartonske ili plastičnih kućišta ;)
udrch

#429 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by udrch »

enx wrote:nspektori Porezne uprave od 29. marta ove godine započeli su aktivnosti koje se odnose na kontrolu i praktičnu primjenu odredbi Zakona o fiskalnim sistemima i pratećih podzakonskih akata. U provedenim inspekcijskim nadzorima uočene su određene nepravilnosti u primjeni i provedbi Zakona o fiskalnim sistemima, kako kod poreskih obveznika, tako i kod drugih učesnika u procesu fiskalizacije, konkretno kod "ovlaštenih" servisa i servisera, koji djelatnost obavljaju na području Kantona Sarajevo.
Uočene nepravilnosti se ogledaju, kako u načinu nabavke i isporuke fiskalnih uređaja, tako i u načinu prijavljivanja i podnošenja zahtjeva Poreznoj upravi Federacije BiH (tzv. ZIF obrazaca) te načinu evidentiranja, odnosno ne evidentiranja ostvarenog prometa na server Porezne uprave F BiH kod već "fiskalizovanih" poreznih obveznika.
Provodeći aktivnosti iz svoje nadležnosti inspektori Porezne uprave FBiH su, na području Kantonalnog ureda Sarajevo, došli do podataka, informacija i dokumentacije da je jedan ovlašteni servis od više poreznih obveznika: uzimao novac za nabavku i instaliranje fiskalnih uređaja, a da iste nikad nije isporučio, da je jedan broj isporučenih fiskalnih uređaja instalirao protivno odredbama Zakona o fiskalnim sistemima, odnosno utvrđeno je da isti ne prijavljuju ostvareni promet na server Porezne uprave Federacije BiH, kao i da je za jedan broj fiskalnih uređaja podnio Zahtjev za inicijalnu fiskalizaciju (ZIF obrazac), s navedenim IBFU brojevima (serijskim brojevima fiskalnog uređaja), koji mu nisu dodijeljeni od strane Registrovanog proizvođača/zastupnika fiskalnog sistema.
"Provjerama na serveru Porezne uprave F BiH utvrđeno je da, od 11 fiskalizovanih poreznih obveznika od strane navedenog servisa i servisera, njih 10 ne prijavljuje ostavreni promet na server Porezne uprave F BiH, a da je jedan porezni obveznik, tek nakon tri (3) mjeseca od izvršene fiskalizacije, počeo s prijavljivanjem ostvarenog prometa na server Porezne uprave F BiH", saopćavaju iz Porezne uprave.
Prema dobijenim podacima od strane poreznih obveznika došlo se do podataka da se radi o više desetina prevarenih građana, zbog čega postoji realna opasnost da ovakav način ponašanja postane praksa, na koji način bi mogao biti ugrožen cjelokupan proces fiskalizacije u Federaciji BiH, što bi moglo izazvati nesagledive posljedice po fiskalnu stabilnost Federacije BiH.
Sve naprijed navedeno ukazuje da su se kod ovog servisa i servisera svjesno činile zloupotrebe i prevare sa svim obilježjima krivičnih djela iz KZ F BiH (Prevara iz člana 294. u vezi s Zloupotrebom povjerenja iz člana 297., Računalnim krivotvorenjem iz člana 394. i Računalnom prijevarom iz člana 395. KZ F BiH), o čemu je obaviješteno Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, koje je pokrenulo istragu......................

NO COMMENT!
Ovo je u pitanju neki Rondić, radnja mu je negdje na čaršiji, 30 godina se bavi kasama..
Najveći kupac kojeg je zajebo je Hotel Maršal, a spisak onih koje je zajebo je preko stotinu..

Najgore od svega jeste da mu je žena sudinica općinskog suda i da su se iz tog razloga ljudi lijepili na njega..
Nije jedini, ali u Sarajevu je najveći zajeb napravio do sad..biće ovoga još koliko hoćeš..
Ja kad bih se fiskalizovao ja bih unaprijed platio samo nekoj firmi koja dugo radi i kojoj se ne isplati zbog miliona zatvoriti, a takvih je malo..
udrch

#430 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by udrch »

zonbirile wrote:o tome se radi,kupe se dijelovi na kamione,ovde zašarafaju,naljepi naljepnica i da ne bude no name,pukne logo ME,e jest brend u MP3,ali 500KM i više preko ušiju i svima dobro.Naravno loše privrednicima,ali ko ih jebe. :-)
Mašallah da se i nas dvojica oko nečega složimo, uglavnom..

Proizvođači fiskalnih kasa u BiH su isto ko što je recimo Imtec ili Plus proizvođači računara..
Kupe se svi potrebni dijelovi, doslovno svi, i ploča i GPRS, i plastika i punjač i kabal i šaraf, sve do zadnjeg dijela..onda se to uveze i pakira u nekoj hali, manjoj ili većoj, specijalno preuređenoj, jer se ima para, pa se može..
Oni što se kod nas vode kao proizvođači taj status su dobili jer su "proizveli" driver pomoću kojeg fiskalni uređaj funkcioniše putem GPRS-a sa serverom porezne uprave..
ME fura neku priču na račun stare ME koja je nekad nešto proizvodila, ali sad ne proizvodi ni šaraf, doslovno ni šaraf, ja to mogu i dokazati..a i ne trebam, jer su to ljudi prokužili..

Svi oni koji su mislili da će izlevatiti kupce su se zajebali, počevši od ME, preko Bevandinog NSC-a koji je morao dobiti prvi dozvole iako još nije kasu prilagodio kako treba, preko Kimtec-a koji je mislio da će na račun već uređene distribucije prodati desetine hiljada kasa..

Najpošteniji u svoj priči je bio Tring iz Gračanice koji otvoreno kaže da su oni proizveli driver i prema podacima koje ja imam oni su dosad prodali polovinu ukupno fiskaliziranih uređaja..e sad koliko je to baš sve njihova zasluga ili tu veliku zaslugu imaju Imtec, Disti, Team Consulting i drugi koji su se orijentirali iskljičivo na njih je druga priča..

ME je koliko znam prodala jako mizeran broj uređaja, to valjda dovoljno govori o kvalitetu proizvedenog u Made in PC..
udrch

#431 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by udrch »

brzica wrote:Ima...
Ako ništa da se smanji profit ovih iz bivše vlasti koji
imaju tala u prodaji kasa :dance:
Odgađanje najviše ne ide na ruku NSC-u, odnosno Bevandi i ME kojima bi gužva pogodovala da zauzmu veliki kolač..
Oni su su se pripremili da na brzinu uzmu lovu..mislim da je ljubav Dodik - Čović imala veliku vezu sa fiskalizacijom u Federaciji..
Najviše pogoduje s druge strane Tringu koji tako uz skromne kapacitete uspijeva prodati i isporučiti najveći dio uređaja..
Ako je ova vlast pametna, odgodiće fiskalizaciju bar još dvaput po jesec dana i razgoditi tako da Tring proda što više uređaja, a da istovremeno ukine jedan izvor finasiranja HDZ-u koji kontroliše NSC..
nike_tz

#432 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by nike_tz »

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=42441

Gore pise da bi iz fiskalizacije trebali biti izuzeti svi oni koji nisu u sistemu PDV-a.
stecak

#433 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by stecak »

Josip Perić, zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH na posljednjoj sjednici odgovornima je uputio pitanje vezano za nabavku fiskalnih kasa i fiskalizaciju u FBiH, koja od samog početka ima više protivnika nego pristalica.

Prema njegovim tvrdnjama, za proces fiskalizacije, točnije za nabavu i prodaju fiskalnih kasa vezane su informacije koje upućuju na stjecanje ogromne zarade povlaštenih distributera fiskalnih uređaja, koji su u uskim rodbinskim i prijateljskim vezama s ovdašnjim političarima i ministrima.

"Ja sam, inače, bio protiv uvođenja fiskalnih kasa, jer mislim da se njima sigurno neće popuniti proračuni države, a zanima me tko je i po kojim kriterijima dobio posao nabave fiskalnih kasa? Da li se radi o kontingentu koji je stigao iz Bugarske, po kojoj cijeni su kupljene, a po kojoj se prodaju. Također me zanima da se ispita je li posao dodijeljen po rodbinskim vezama bivših ministara, a posebno bivšeg ministra financija Vjekoslava Bevande, jer imam informaciju da je posao dobio njegov sestrić, kao što je u RS taj posao dobio sin Milorada Dodika", rekao je za San Josip Perić.

Prema njegovoj tvrdnji, fiskalne kase koje su vraćene iz Bugarske koja je odustala od fiskalizacije, nabavljane su po cijeni od 80 KM, da bi na ovdašnjem tržištu bile legalno preprodavane po skoro 850 KM.

"Informaciju su mi potvrdili ljudi koji se bave ovim poslom. Ovo je javna tajna o kojoj svi pričaju, ali službenih informacija nema. Samo sam evo ja bio toliko slobodan da postavim pitanje, jer mislim da javnost ima pravo znati što se događa, a porezni obveznici koji pošteno žele raditi svoj posao, još jednom izmanipulirani nametnutom obvezom koja je pokrivena zakonom ispod kojeg se ponovo skrivaju lokalni moćnici , njihove veze i ogromna zarada koja se iz džepova poštenih ljudi u ogromnim količinama slijeva u privatne džepove", rekao je Perić.

LO
cpu_fan

#434 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by cpu_fan »

Prema zadnjim informacijama do kojih sam doš'o da nema odgode fiskalizacije ni u kom obliku.
brzica

#435 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by brzica »

Nedavno mi rekao jedan od 4 predsjednika stranaka platforme
da će biti.
Hajde, probat ću opet danas pitati.
enx

#436 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enx »

Danas je Arifović na seminaru rekao da ne očekujemo odgodu fiskalizacije jer je vjerovatno neće biti, i da treba otvoriti četvoro očiju kod kupovine fiskalnih uređaja i odabira servisera.
Što se tiče odluke o proširenju djelatnosti koje su izuzete od fiskalizacije, prijedlog je: za taksiste sa jednim vozilom, prodavače na pijaci i ulične prodavače, te još javne zdravstvene usluge.
A vrijeme ističe, začas će doći 15.07.
scarletXXX

#437 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by scarletXXX »

I sama sam u privatnom business-u pa čitam sve što pišete jer mi se 15.07. bliži a samim tim i fiskalizacija. Sa većinom se slažem, država nikakve podrške ne daje ljudima koji započinju privatni business i time pokušavaju riješiti svoju egzistenciju ali i egzistenciju drugih ljudi kroz otvaranje novih radnih mjesta(osjetili smo to na vlastitoj koži, samo daj-daj-daj) . Nema podrške business-u na početku, nema nikog da ti kaže šta ti sve treba, za šta sve možeš dobiti kaznu, nema oprosta PDV-a prvu godinu poslovanja, nema olakšica za bilo kakva mjesečna davanja i to zaista ubija nekog ko na pošten način pokušava zaraditi koji dinar.
Ali s druge strane, bit ću prva u redu da prijavljujem svakog ko mi daje robu bez računa, jer kao što Država reče - ljudi dragi, sav taj porez mi plaćamo - mi, krajnji kupci, damo porez onome ko nam ne izda račun. Evo plastičnog primjera za nevjerne Tome - Bosanci i Hercegovci su poznati po ispijanju kafa - uzmimo da je prosječna cijena kafe u bilo kojem kafiću, restoranu i sl u BiH 1 KM, svako od nas kad popije jednu kafu državi daje 0,1453 KM. Ako pretpostavimo da 200.000 građana BiH pije po jednu kafu dnevno u bilo kakvoj vrsti ugostiteljskog objekta (a sigurno nas je više) jednostavnom računicom dođemo do utaje poreza od cca 10 mil godišnje. Neka državni aparat proguta, pokrade, pojede, popije 70% toga ostane 3 mil godišnje. A pričamo samo o kafi, ljudi moji dragi. Gdje je sve ostalo što kupujemo bez računa, pa nas nešto kao i stid da tražimo račun da ne bude da cinkarimo. Dok mi sami stav u svojoj glavi ne promjenimo, preostaje nam ona najlakša varijanta - kriviti sve ostale.
saxaholics

#438 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by saxaholics »

scarletXXX wrote:I sama sam u privatnom business-u pa čitam sve što pišete jer mi se 15.07. bliži a samim tim i fiskalizacija. Sa većinom se slažem, država nikakve podrške ne daje ljudima koji započinju privatni business i time pokušavaju riješiti svoju egzistenciju ali i egzistenciju drugih ljudi kroz otvaranje novih radnih mjesta(osjetili smo to na vlastitoj koži, samo daj-daj-daj) . Nema podrške business-u na početku, nema nikog da ti kaže šta ti sve treba, za šta sve možeš dobiti kaznu, nema oprosta PDV-a prvu godinu poslovanja, nema olakšica za bilo kakva mjesečna davanja i to zaista ubija nekog ko na pošten način pokušava zaraditi koji dinar.
Ali s druge strane, bit ću prva u redu da prijavljujem svakog ko mi daje robu bez računa, jer kao što Država reče - ljudi dragi, sav taj porez mi plaćamo - mi, krajnji kupci, damo porez onome ko nam ne izda račun. Evo plastičnog primjera za nevjerne Tome - Bosanci i Hercegovci su poznati po ispijanju kafa - uzmimo da je prosječna cijena kafe u bilo kojem kafiću, restoranu i sl u BiH 1 KM, svako od nas kad popije jednu kafu državi daje 0,1453 KM. Ako pretpostavimo da 200.000 građana BiH pije po jednu kafu dnevno u bilo kakvoj vrsti ugostiteljskog objekta (a sigurno nas je više) jednostavnom računicom dođemo do utaje poreza od cca 10 mil godišnje. Neka državni aparat proguta, pokrade, pojede, popije 70% toga ostane 3 mil godišnje. A pričamo samo o kafi, ljudi moji dragi. Gdje je sve ostalo što kupujemo bez računa, pa nas nešto kao i stid da tražimo račun da ne bude da cinkarimo. Dok mi sami stav u svojoj glavi ne promjenimo, preostaje nam ona najlakša varijanta - kriviti sve ostale.
Evo ja kupujem gorivo samo na OMW pumpama, jer mi pri svakom punjenju bilo 10 ili 50 obavezno izdaju fiskalni racun. :bih:
bavi

#439 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by bavi »

saxaholics wrote:
scarletXXX wrote:I sama sam u privatnom business-u pa čitam sve što pišete jer mi se 15.07. bliži a samim tim i fiskalizacija. Sa većinom se slažem, država nikakve podrške ne daje ljudima koji započinju privatni business i time pokušavaju riješiti svoju egzistenciju ali i egzistenciju drugih ljudi kroz otvaranje novih radnih mjesta(osjetili smo to na vlastitoj koži, samo daj-daj-daj) . Nema podrške business-u na početku, nema nikog da ti kaže šta ti sve treba, za šta sve možeš dobiti kaznu, nema oprosta PDV-a prvu godinu poslovanja, nema olakšica za bilo kakva mjesečna davanja i to zaista ubija nekog ko na pošten način pokušava zaraditi koji dinar.
Evo ja kupujem gorivo samo na OMW pumpama, jer mi pri svakom punjenju bilo 10 ili 50 obavezno izdaju fiskalni racun. :bih:
ja sam suprotnog misljenja, necu nikad zahtjevati da mi daju fiskalni rn. onog momenta kad se smanji administracija na neku razumanu cifru 30-40%. onda cu zahtjevati izdavanje računa. ovako znam da ce vecina poreza koje platim otici na plate, tople obroke, dnevnice isl. gluposti raznoraznim nivoima vlasti, a ja cu dobiti tek mrvice od tog. a ja nisam golub. kome se trazi neka trazi. dosta im ovih 69% doprinosa na platu sto plaćam.
Suzie Q

#440 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Suzie Q »

šta ako:

kupiš npr paradajz na pijaci, ne dobiješ račun. kreneš dalje i u krugu 50m te zaustave i zatraže račun, ti ga nemaš, kako dokazati da si kupio na pijaci? vraćati se do trgovca sa inspektorom radi dokazivanja?

poneseš od kuće staru vrećicu iz Konzuma npr. jer mnogi vrećice ne bacaju nego ih koriste u više navrata. usput kupiš opet ovaj isti paradajz i staviš u tu vrećicu. kako dokazati da paradajz nije iz Konzuma?

oslobađanje javnih ustanova smatram krajnje bezobraznim...opleti po džepu druge ali ne sebe ni slučajno
Wind

#441 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Wind »

...pa fino pise da je "kontrola" u krugu 20m od prodajnog mjesta, niko te nece zaustaviti kad dodjes kuci ispred vrata
bakonja

#442 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by bakonja »

Miješate pijacu i nelegalnu prodaju ispred pijaca na kartonskim kutijama. Ljudi koji prodaju na pijaama placaju zakupnine od kojih se uredno naplacuje 17 % poreza, a ljudi koji prodaju u zatvorenim radnjama na pijaci uredno imaju kase i placaju porez drzavi i uredno ih obilaze inspekcije i kaznjavaju kao sto su mene kaznili jer nisam imao sve moguce papire za inspekciju kad je uletila i trazila dlaku u jajetu.
A ovi sto prodaju na kutijama nemaju apsolutno nikakvih placanja ni drzavi ni nikome ali nas svijet opet leti njima da uzme od njih nesto a kasnije se zale nema penzija nema invalidnina, e pa ljudi moji to dobijate od poreza kojeg i mi punimo jednim dijelom a ovi na kutijama ni malo ne doprinose tome.
Eto toliko :bih:
JThomas

#443 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by JThomas »

i ti opet iste gluposti pričaš. odakle ti ideja da trgovac na legalnoj pijaci ne plaća porez? nema fiskalizacije, pa nema ni poreza, jel?

pa eto, idi za tom svojom logikom i obogati se tezgom na pijaci. hoćeš, al' u panjevima.
Mr.Who

#444 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Mr.Who »

Znam čovjeka koji za vikend s pijace zaradi do 1000KM, znači čistaka.Plaća samo plac, nikakvih obaveza drugih a ja vec drugi mjesec ne mogu da zaradim za doprinose (ovaj mjesec nisam uspio zaraditi ni za racune, mala čaršija). Dolazi vrijeme kupovine kase, šta raditi, reći im ne mogu, nema para za kupovinu kase ili odjaviti radnju.Ova država ništa ne čini da nam olakša a uzima puno.Svakako su nas dotjerali na rub siromaštva.Trenutno ne vidim rješenja nego se odjaviti i raditi na crno pa dokle se mogne.
JThomas

#445 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by JThomas »

DinoZe wrote:
JThomas wrote:i ti opet iste gluposti pričaš. odakle ti ideja da trgovac na legalnoj pijaci ne plaća porez? nema fiskalizacije, pa nema ni poreza, jel?

pa eto, idi za tom svojom logikom i obogati se tezgom na pijaci. hoćeš, al' u panjevima.

Evo ja pricam gluposti, ali de mi sada ti objasni kako npr Zineta iz Gornje Zenica dodze na pijacu u Ze sa tresnjama iz svoje baste i jajima od komsinice , zakupi tezgu za 20KM i prodaje. Dobije samo paragon blok na kojem pise zakupnina 20KM. I nema vise nikakvih troskova, ni joj iko trazi da bilo sta plati. Ona ne izadaje nikakve racune niti kod od nje trazi da izdaje bilo kakve racune.
E to ti jedan primjer a znam ih milion takvih i sada mi reci kakve poreze ona placa, prosvijetli me molim te?
nije bolan zineta iz gornje zenice kriva što država ne radi svoj posao. ti meni pričaš priču k'o da je to legalno i dopušteno, k'o neka porezna olakšica što zineta ne izdaje račune, a nije. ja recimo znam da u sarajevskoj tržnici svako ko radi ima registrovan obrt, porezni broj, kasu i sve. i u siranu isto tako. može se i prodajom droge zaraditi neuporedivo više, a ne kucaš račune i nemaš fiskalnu kasu. al' to nije tema ove emisije.

i fiskalizacija je tu pucanj u prazno, jer je svako i prije fiskalizacije mogao biti kažnjen što ne kuca račune. jedina razlika je što ih ne možeš kucati pa stornirati.
JThomas

#446 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by JThomas »

pa brate, ne funkcioniše ništa u ovoj državi kako treba. al' ti si se isto k'o i fiskalizacija uhvatio najmanjih. a riba smrdi od glave.

i opet kažem - svaki trgovac je i prije fiskalizacije bio obavezan da kuca svaki račun za svaki prodan proizvod. i mogao dobiti kaznu ako ne kuca. i tu, u glavnom problemu, fiskalizacija ne mijenja apsolutno ništa.
madner

#447 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by madner »

Mijenja sansu da ga ufatis. Nista se ne mijenja osobi koja je radila po zakonu.
JThomas

#448 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by JThomas »

kako? opet mora inspekcija dići dupe i izaći na teren. što joj niko nije branio ni dosad.
madner

#449 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by madner »

Ljepo, prije bi vodio dvije kase. Dodje inspekcija, vidi racune, sve izgleda regularno. Ti onda ljepo navece ukucas promet 3 KM na drugoj kasi i to je to. Sada mozes isprintati racun, ali odmah vidis da nije zavedeno u sistemu.
Wind

#450 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Wind »

Poenta fiskalizacije je da se moze brze i preciznije kontorlisati broj izdatih racuna i prema tome obracunati porez.

RANIJE je inspekcija morala izaci na teren i na licu mjesta utvrditi broj izdatih racuna i porez koji treba platiti.
SADA je to on-line i ne moze izdati 50 racuna a obracunati i platiti porez za 10 racuna.

A sto se tice kucanja racuna, tu se nista ne mijenja, isto je, ko kuca - kuca, ko ne kuca nece opet kucati.

Fiskalizacija ima nekog smisla ali ne onoliko koliko je hvale.
Post Reply