ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dragan.s

#401 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

zonbirile wrote:izvini kase su 70 dolara,stvarno nisu ni 100 eura,a ne proizvodite ništa,samo sklapate valjda ti je to jasno,jest da vam je direktorica urnebes,ali ste tropa za proizvodnju.
Ne znam otkud ti ideja da ja radim u Mikroelektronici? Veoma sam ja daleko od Banja Luke (Istočna Hercegovina).
Možeš ti reći i da kase koštaju 10 eura, jednako ti je vrijedna tvrdnja bez dokaza.
A da si pažljivije pogledao slike i raspitao se kakve su ono mašine u pozadini ne bi tako lupao oko proizvodnje.
http://www.rehm-group.com/index.php?mod ... ewlang=eng
enx

#402 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enx »

*mima* wrote:
enx wrote:Na žalost, od fiskalizacije se neće odustati, ma koliko to mi željeli.
Evo jedan poražavajući podatak. Obrtnici kojima ja vodim knjige u posljednjih mjesec dana odjavili 7 zaposlenih.
Tužno! :sad:

Mozes li objasnit zasto su otpustili?
Čuj zašto, otpustili ih bezveze, da se malo poigraju s njima!;)
daxon

#403 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by daxon »

dragan.s wrote: morali smo mijenati matičnu ploču. Izašlo ga je 640KM, a od toga je naša zarada bila oko 50KM.
Kakva je to matična ploča od 640 KM i to za kasu koja je ustvari običan digitron, pa matična ploča od 640 KM može da zadovolji potrebe najzahtijevnijh računarskih komponenti, pa nije NASA nego obična KASA :-)
*mima*

#404 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by *mima* »

enx wrote:
*mima* wrote:
enx wrote:Na žalost, od fiskalizacije se neće odustati, ma koliko to mi željeli.
Evo jedan poražavajući podatak. Obrtnici kojima ja vodim knjige u posljednjih mjesec dana odjavili 7 zaposlenih.

Mozes li objasnit zasto su otpustili?

pa objasni knjigovodjo
semmy

#405 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by semmy »

*mima* wrote:
enx wrote:

pa objasni knjigovodjo
i ja bi to htjela znati...kakve veze imaju radnici sa fiskalizacijom, ne kontam :?
Grof

#406 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Grof »

Novi sistem, stare navike.

Umjesto računa, većina ugostiteljskih objekata ti potura pod nos narudžbe i na osnovu njih žele izvršiti naplatu. Većina ljudi ne gleda i misle da je to račun. A kad im tražiš račun, blijedo te gledaju, zatim pitaju 'a jel fiskalni račun'?

Ma jok, eto nota račun mi donesi! Fuj, treba im svima zvati tržišnu inspekciju. :run:
dragan.s

#407 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

daxon wrote: Kakva je to matična ploča od 640 KM i to za kasu koja je ustvari običan digitron, pa matična ploča od 640 KM može da zadovolji potrebe najzahtijevnijh računarskih komponenti, pa nije NASA nego obična KASA :-)
Kasa je puno više od digitrona i bezvezno je takvo poređenje.
Ni kompjuter u novijim autima nije neka svemirska tehnologija pa košta poprilično kad ga treba zamijeniti.
Inače ploča je za ovaj uređaj:
http://au.shopping.com/Citizen-Citizen- ... nters/info
koji se kod nas prodaje kao:
http://www.mikroelektronika.net/rt/inde ... 96&lang=bs
Naravno, da bi uređaj bio fiskalni morala se uraditi komplet nova matična ploča plus fiskalni modul.

Pokušavali smo mi da direktno nabavljamo dijelove (bez proizvođača kasa), ali je problem što nas opet dođe skoro isto ili čak skuplje. Plus što su neki dijelovi (kao matične ploče) dostupni samo kod prozvođača i nigdje drugo. Tako da je meni ova priča o kasama od 100 ili 50 eura smiješna. Da takve stvarno postoje pa prvi bi ih mi u servisima kupovali za dijelova. Za 50 eura ne možete kupiti ni najjeftiniji termalni printer vani, tj. više nas izađe sa tranportom i carinom nego da ga kupujemo od proizvođača.
Koristimo i rasturene uređaje da obezbjedimo jeftiniju popravku, ali ima slučajeva kad ništa sem novog dijela ne pomaže.
AdnanSA

#408 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by AdnanSA »

Ne kontam. Odpustili radnike radi fiskalizacije? Nema posla na crno odkada su uveli fiskalne kase?
zonbirile

#409 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

:D
dragan.s wrote:
daxon wrote: Kakva je to matična ploča od 640 KM i to za kasu koja je ustvari običan digitron, pa matična ploča od 640 KM može da zadovolji potrebe najzahtijevnijh računarskih komponenti, pa nije NASA nego obična KASA :-)
Kasa je puno više od digitrona i bezvezno je takvo poređenje.
Ni kompjuter u novijim autima nije neka svemirska tehnologija pa košta poprilično kad ga treba zamijeniti.
Inače ploča je za ovaj uređaj:
http://au.shopping.com/Citizen-Citizen- ... nters/info
koji se kod nas prodaje kao:
http://www.mikroelektronika.net/rt/inde ... 96&lang=bs
Naravno, da bi uređaj bio fiskalni morala se uraditi komplet nova matična ploča plus fiskalni modul.

Pokušavali smo mi da direktno nabavljamo dijelove (bez proizvođača kasa), ali je problem što nas opet dođe skoro isto ili čak skuplje. Plus što su neki dijelovi (kao matične ploče) dostupni samo kod prozvođača i nigdje drugo. Tako da je meni ova priča o kasama od 100 ili 50 eura smiješna. Da takve stvarno postoje pa prvi bi ih mi u servisima kupovali za dijelova. Za 50 eura ne možete kupiti ni najjeftiniji termalni printer vani, tj. više nas izađe sa tranportom i carinom nego da ga kupujemo od proizvođača.
Koristimo i rasturene uređaje da obezbjedimo jeftiniju popravku, ali ima slučajeva kad ništa sem novog dijela ne pomaže.
-------------------------------------------------
pa srce kase je matična ploča,pa što je ne nabavljate u silicijumskoj dolini u BL ,oni sve proizvode
zonbirile

#410 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

AdnanSA wrote:
Ne kontam. Odpustili radnike radi fiskalizacije? Nema posla na crno odkada su uveli fiskalne kase?
-----------------------------------------------------------
nema veze sa radom na crno,ko ne kuca,neće kucati da je svemirska kasa,jer nema veze kasa,kakva god mora se otkucati problem je u ovom

ZBOG FISKALIZACIJE PODUZETNICI GASE TVRTKE

U posljednjih nekoliko dana preko 50 malih poduzetnika sa područja Unsko-sanske županije najavilo je gašenje biznisa, a razlog je najavljeno uvođenje fiskalizacije kao dodatnog opterećenja poslovanju.

- Cijena fiskalnog uređaja je oko 1.500 KM, cijena mjesečnog održavanja oko 20, minimum isto toliko je internet, i pojedinačnog poduzetnika na godišnjoj razini fisikalizacija će koštati oko dvije tisuće maraka! Vjerujte kako ima onih obrtnika koji jedva toliko zarade, posao im odavno ne cvjeta i samo im je trebao još jedan razlog da pođu zatvarati - kazao nam je Zuhdija Golubović, predsjednik Obrtničke komore Unsko-sanske županije. Teško stanje nije samo u ovoj županiji, od 110 tisuća obrtnika u Federaciji očekuje se da će 35 tisuća prestati sa radom, što je ogromna brojka novih nezaposlenih i izravan udar na socijalni sektor.

Asocijacije malih poduzetnika pobunile su se protiv ovakvog načina uvođenja fisikalizacije i njihov osnovni zahtjev je da država, koja će imati korist od novog sistema, sama finansira nabavku fisikalnih kasa jer se radi o njihovom osnovnom sredstvu, smatra Golubović, prenosi San. Procjenjuje se kako će od fiskalizacije nastati akumulacija od oko 180 milijuna KM, ali po osnovu PDV-a država očekuje 17 milijuna, telekom operateri 1,5 milijun, a najveća dobit očekuje dilere fiskalnih kasa, preko 160 milijuna, i onda je obrtnicima logično zaključiti kako i u ovom slučaju presudan bio interes velikih trgovačkih lobija - smatra Golubović. Mali privrednici i njihove asocijacije jesu za uvođenje reda u fiskalnom sustavu, za sprječavanje rada na crno, te za sankcioniranje svih oblika utaje poreza i doprinosa, ali ne na svoj račun i svoju štetu, stoga pozivaju na institucionalni dijalog u kojem će se tražiti najbolja rješenja za stvaranje pozitivnijeg ambijenta za poslovanje malog gospodarstva.
ultima_palabra

#411 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by ultima_palabra »

Joj ovdje stvarno ima raje koja živi u oblacima, čuj kakve veze ima fiskalizacija sa otpuštanjem radnika od strane malih obrta? :-) Jel stvarno problem skontati koliki je to namet nekome ko se i ovako bori da izađe na pozitivnu nulu?
enx

#412 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enx »

Ma pusti Zombi, ne trudi se da objasniš stvari nekome čiji je mentalni sklop ograničen samo na svoje mišljenje, ili na svoju korist. To je čisto gubljenje vremena.
brzica

#413 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by brzica »

Samo informacija...
Provođenje fiskalizacije će se opet odgoditi...provjereno.
enx

#414 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enx »

ultima_palabra wrote:Joj ovdje stvarno ima raje koja živi u oblacima, čuj kakve veze ima fiskalizacija sa otpuštanjem radnika od strane malih obrta? :-) Jel stvarno problem skontati koliki je to namet nekome ko se i ovako bori da izađe na pozitivnu nulu?
Naravno da im je problem, jer su ili ograničeni ili imaju profit od fiskalizacije.
Ali kada im se to obije od glavu onda će drugačije pričati.
Država se i prije 20 godina oslanjala na malu privredu, a sada je sistematski guši.
cpu_fan

#415 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by cpu_fan »

brzica wrote:Samo informacija...
Provođenje fiskalizacije će se opet odgoditi...provjereno.
Znači ima istine u glasinama.
brzica

#416 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by brzica »

Ima...
Ako ništa da se smanji profit ovih iz bivše vlasti koji
imaju tala u prodaji kasa :dance:
cpu_fan

#417 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by cpu_fan »

Taman da mogu planirati godišnji :-D
brzica

#418 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by brzica »

ha ha...svakako u ovim mjesecima opadne posao svima
cpu_fan

#419 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by cpu_fan »

KAd bi se ovo moglo razmatrati odnosno kad će biti na sjednici vlade, otprilike?
brzica

#420 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by brzica »

Ne znam točno, nisam puno pitao...
Ali po onome što sam čuo, moglo bi u naredne dvije sjednice
zonbirile

#421 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

brzica wrote:ha ha...svakako u ovim mjesecima opadne posao svima
---------------------------
samo što sve više i više opada definitivno bez obzira na vrijeme.Ne znam ljudi kao da živite na mjesecu.Kao što u prirodi postoji neki proces,neka kritična masa,tako i u prirodnim ekonomskim procesima postoji zakonitost.Kada se pređe prag,dostigne kritična masa,nema povratka,kao grudva niz padinu.Lančana reakcija će povući mnoge,neće biti pošteđeni ni "veliki".
zonbirile

#422 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

dragan.s wrote:
zonbirile wrote:izvini kase su 70 dolara,stvarno nisu ni 100 eura,a ne proizvodite ništa,samo sklapate valjda ti je to jasno,jest da vam je direktorica urnebes,ali ste tropa za proizvodnju.
Ne znam otkud ti ideja da ja radim u Mikroelektronici? Veoma sam ja daleko od Banja Luke (Istočna Hercegovina).
Možeš ti reći i da kase koštaju 10 eura, jednako ti je vrijedna tvrdnja bez dokaza.
A da si pažljivije pogledao slike i raspitao se kakve su ono mašine u pozadini ne bi tako lupao oko proizvodnje.
http://www.rehm-group.com/index.php?mod ... ewlang=eng
--------------------------------------------------------
pinokio,pinokio moraću ti našmirglati nos,sada postaj slike "proizvedenih" kasa u BL.Prevod teksta ti govori o kojem proizvodnom gigantu je riječ,a nije Mikroelektronika :lol: :lol:

DATECS Ltd., was founded in 1990 by a group of research fellows from the Institute of Applied Cybernetics at the Bulgarian Academy of Science. The start was given in 1990 with the first Cyrillic fonts in the Post Script format, the first Laser printer with in - built Cyrillic fonts in 1991 and the first professional program for complete Cyrillic support under MS Windows - the Flex Type - in 1992. During 1996, this product was accepted as the standard for the communication software products, employed to serve the Council for European Security and Cooperation. In 1997, Microsoft purchased a Datecs license for the distribution of the spelling and hyphenation product - Flex Word. The wide - scale, national land - division program of 1993 initiated Datecs to establish a Geographic Information Systems department. After developing an effective and highly accurate technology for the digitalization of scanned map images, the department was able to complete several big home projects in a short period of time and in cooperation with leading firms from the same branch in Germany and France went on to execute projects abroad. Digital maps of some of the biggest cities in Bulgaria and Germany were made between 1993 - 98, as well as maps of some provinces in France, of the territories along the river Nile and the whole territory of Thailand. Datecs programming teams supported the realization of several complex projects for the needs of major state institutions in Bulgaria, for Coca - Cola of Greece, Amoco - USA, the Association of the Commercial Banks of Berlin etc. In cooperation with Samsung, Datecs embarked on developing retail systems in 1994. Two, Samsung based, electronic cash registers were reconstructed in order to expand their functions and adapt them for networking. The company produced its first electronic cash register - the Datecs MP500 - in 1996, followed by the model with the thermal printer, the MP500T, a year later. In only a few years - and 100 000 devices sold in 11 countries around the World - Datecs became the best known brand of electronic cash registers with fiscal memory in Central and Eastern Europe. The novel concept of employing the PC as a server in a network of electronic cash registers, was supported by the appearance of adequate software products. These products permitted the building of complex networks of PC and cash registers at incomparably lower relative prices for supermarkets, hotels and restaurants. During the next several years, the range of company products has expanded with electronic scales, working in conjunction with a cash register and label printer; POLE display, fiscal, "kitchen", label and ESC / POS printers; a portable cash register and an item server, plus a number of new program products. In 2001 was developing and introduced Total Quality Management System responded on ISO 9001:2000. In the end of 2001 DATECS Ltd. fulfilled requirements on the standard ISO 9001:2000 and passed successfully the certification. The range on Quality System Management has included all activities on the company connected with Design and Manufacture of Cash Registers, Digital Scales, Printers, POS Related Equipment, PCB Assembly and GIS Software delivery. Installation an dintegration of software solutions. Data conversion services. Datecs is the reliable partner of several hundred representatives in Bulgaria and abroad. Exec. Director: Pencho Iliev
http://www.datecs.bg
4 products found from Datecs Ltd.
Grid view
Products
dragan.s

#423 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

zonbirile wrote: --------------------------------------------------------
pinokio,pinokio moraću ti našmirglati nos,sada postaj slike "proizvedenih" kasa u BL.Prevod teksta ti govori o kojem proizvodnom gigantu je riječ,a nije Mikroelektronika :lol: :lol:
Ne znam kome raste nos, ali neka to procijene ostali nakon ovog teksta.
Btw. još čekam da vidim te kase od 50 eura? Ili smo na njih zaboravili?

Da sad citiram sam sebe:
Kase koje su prodavali u RS jesu pravljene u Bugarskoj, a sada ih u FBiH prodaje NSC Mostar.
Kase koje prodaju u FBiH se prave u Mikroelektronici.
Šta si ti sa ovim copy-paste sa datecs.bg dokazao? Ništa posebno. Samo to da sam ja u pravu. U tekstu se pominje nekoliko tipova kasa koje Datecs radi, a detaljnije na ovim sajtovim:
http://www.datecs.bg/uk/products/Electr ... egisters/1 - kase
http://www.datecs.bg/uk/products/Printers/2 - printeri
Možemo ići i pojedinačno po uređajima, kako se koji zove u ponudi ME za RS i NSC-a (a jedan uređaj ima i Kimtec u ponudi), ali to je lako za provjeriti pa to ostavljam onome ko želi.
Ono što je bitno u svemu tome je da je ME u RS prodavala Datecs-ove uređaje, a da to sada u FBiH radi NSC Mostar.

Što se uređaja ME za FBiH tiče ko želi može provjeriti na:
http://www.mikroelektronika.net/rt/inde ... 95&lang=bs
http://www.mikroelektronika.net/rt/inde ... 06&lang=bs
http://www.mikroelektronika.net/rt/inde ... 04&lang=bs
Ove uređaje Datecs nema u ponudi, a niti jedan drugi proizvođač (Carat Electronics, HCP)
Jedan kolega ranije je pomenuo da mu ovi uređaji liče na one HCP-a, ali mislim da je u pitanju samo isti "plastičar". HCP već u BiH radi sa Kimtec-om pa ne vjerujem da "sjede na dvije stolice". Ovo je spisak njihovih kasa:
http://www.hcp.rs/?page_id=349&lang=sr
Znači stoji i druga tvrdnja (dok neko ne dokaže drugačije) da se kase koje se prodaju u FBiH proizvode u MIkroelektronici.
enx

#424 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enx »

nspektori Porezne uprave od 29. marta ove godine započeli su aktivnosti koje se odnose na kontrolu i praktičnu primjenu odredbi Zakona o fiskalnim sistemima i pratećih podzakonskih akata. U provedenim inspekcijskim nadzorima uočene su određene nepravilnosti u primjeni i provedbi Zakona o fiskalnim sistemima, kako kod poreskih obveznika, tako i kod drugih učesnika u procesu fiskalizacije, konkretno kod "ovlaštenih" servisa i servisera, koji djelatnost obavljaju na području Kantona Sarajevo.
Uočene nepravilnosti se ogledaju, kako u načinu nabavke i isporuke fiskalnih uređaja, tako i u načinu prijavljivanja i podnošenja zahtjeva Poreznoj upravi Federacije BiH (tzv. ZIF obrazaca) te načinu evidentiranja, odnosno ne evidentiranja ostvarenog prometa na server Porezne uprave F BiH kod već "fiskalizovanih" poreznih obveznika.
Provodeći aktivnosti iz svoje nadležnosti inspektori Porezne uprave FBiH su, na području Kantonalnog ureda Sarajevo, došli do podataka, informacija i dokumentacije da je jedan ovlašteni servis od više poreznih obveznika: uzimao novac za nabavku i instaliranje fiskalnih uređaja, a da iste nikad nije isporučio, da je jedan broj isporučenih fiskalnih uređaja instalirao protivno odredbama Zakona o fiskalnim sistemima, odnosno utvrđeno je da isti ne prijavljuju ostvareni promet na server Porezne uprave Federacije BiH, kao i da je za jedan broj fiskalnih uređaja podnio Zahtjev za inicijalnu fiskalizaciju (ZIF obrazac), s navedenim IBFU brojevima (serijskim brojevima fiskalnog uređaja), koji mu nisu dodijeljeni od strane Registrovanog proizvođača/zastupnika fiskalnog sistema.
"Provjerama na serveru Porezne uprave F BiH utvrđeno je da, od 11 fiskalizovanih poreznih obveznika od strane navedenog servisa i servisera, njih 10 ne prijavljuje ostavreni promet na server Porezne uprave F BiH, a da je jedan porezni obveznik, tek nakon tri (3) mjeseca od izvršene fiskalizacije, počeo s prijavljivanjem ostvarenog prometa na server Porezne uprave F BiH", saopćavaju iz Porezne uprave.
Prema dobijenim podacima od strane poreznih obveznika došlo se do podataka da se radi o više desetina prevarenih građana, zbog čega postoji realna opasnost da ovakav način ponašanja postane praksa, na koji način bi mogao biti ugrožen cjelokupan proces fiskalizacije u Federaciji BiH, što bi moglo izazvati nesagledive posljedice po fiskalnu stabilnost Federacije BiH.
Sve naprijed navedeno ukazuje da su se kod ovog servisa i servisera svjesno činile zloupotrebe i prevare sa svim obilježjima krivičnih djela iz KZ F BiH (Prevara iz člana 294. u vezi s Zloupotrebom povjerenja iz člana 297., Računalnim krivotvorenjem iz člana 394. i Računalnom prijevarom iz člana 395. KZ F BiH), o čemu je obaviješteno Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, koje je pokrenulo istragu......................

NO COMMENT!
zonbirile

#425 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

dragan.s wrote:
zonbirile wrote: --------------------------------------------------------
Ne znam kome raste nos, ali neka to procijene ostali nakon ovog teksta.
Btw. još čekam da vidim te kase od 50 eura? Ili smo na njih zaboravili?

Da sad citiram sam sebe:
Kase koje su prodavali u RS jesu pravljene u Bugarskoj, a sada ih u FBiH prodaje NSC Mostar.
Kase koje prodaju u FBiH se prave u Mikroelektronici.
Šta si ti sa ovim copy-paste sa datecs.bg dokazao? Ništa posebno. Samo to da sam ja u pravu. U tekstu se pominje nekoliko tipova kasa koje Datecs radi, a detaljnije na ovim sajtovim:
http://www.datecs.bg/uk/products/Electr ... egisters/1 - kase
http://www.datecs.bg/uk/products/Printers/2 - printeri
Možemo ići i pojedinačno po uređajima, kako se koji zove u ponudi ME za RS i NSC-a (a jedan uređaj ima i Kimtec u ponudi), ali to je lako za provjeriti pa to ostavljam onome ko želi.
Ono što je bitno u svemu tome je da je ME u RS prodavala Datecs-ove uređaje, a da to sada u FBiH radi NSC Mostar.

Što se uređaja ME za FBiH tiče ko želi može provjeriti na:
http://www.mikroelektronika.net/rt/inde ... 95&lang=bs
http://www.mikroelektronika.net/rt/inde ... 06&lang=bs
http://www.mikroelektronika.net/rt/inde ... 04&lang=bs
Ove uređaje Datecs nema u ponudi, a niti jedan drugi proizvođač (Carat Electronics, HCP)
Jedan kolega ranije je pomenuo da mu ovi uređaji liče na one HCP-a, ali mislim da je u pitanju samo isti "plastičar". HCP već u BiH radi sa Kimtec-om pa ne vjerujem da "sjede na dvije stolice". Ovo je spisak njihovih kasa:
http://www.hcp.rs/?page_id=349&lang=sr
Znači stoji i druga tvrdnja (dok neko ne dokaže drugačije) da se kase koje se prodaju u FBiH proizvode u MIkroelektronici.
---------------------------------------
očito si mlađi,na isti način je TAS proizvodio Gojf-a,a UNIS mostar Ericcson-ove proizvode.Dođi sebi,matičnu ploču,displej i ostale komponente Mostar ne može proizvoditi ni u mislima,štancati natpise i sl.može i svaka garaža u okolini grada. :D
Post Reply