Živa iz toplomjera!!!
Moderator: anex
-
seldzuk
#1 Živa iz toplomjera!!!
Mali mi nepažnjom slomio toplomjer. Dio sam nekako sakupio, još jedan dio ću selotepom, ali mi je problem što je dio u sintetičkom ćilimu. Smijem li usisavati usisivačem na vodu.
-
azdralovic
#2 Re: Živa iz toplomjera!!!
https://www.health.ny.gov/environmental ... _spill.htm
Veli niposto usisavati, nego otvori prozor i razguli

Veli niposto usisavati, nego otvori prozor i razguli
-
seldzuk
#3 Re: Živa iz toplomjera!!!
u vodenom usisivaču živa će u vodu, ne približava se motoruazdralovic wrote:https://www.health.ny.gov/environmental ... _spill.htm
Veli niposto usisavati, nego otvori prozor i razguli![]()
-
azdralovic
#4 Re: Živa iz toplomjera!!!
samo sam napisao sta pise u clanku, nisam neki strucnjak... kaze da ne treba ni robu koja se uprlja zivom stavljati u ves-masinu jer se kontaminira ista, pa je valjda ista logika i sa usisivacem...seldzuk wrote:u vodenom usisivaču živa će u vodu, ne približava se motoruazdralovic wrote:https://www.health.ny.gov/environmental ... _spill.htm
Veli niposto usisavati, nego otvori prozor i razguli![]()
problem su ta isparavanja a ona mogu proci kroz filter i motor pretpostavljam
- agent_zero
#5 Re: Živa iz toplomjera!!!
Fakat narode, šta učiniti ako se razbije toplomjer?
Šta sa živom ako iscuri negdje u sobi?
-
Niemand
#6 Re: Živa iz toplomjera!!!
Mozda je malo glupo, al sto jednostavno ne kupis digitalni toplomjer?agent_zero wrote:Fakat narode, šta učiniti ako se razbije toplomjer?
-
ZenaZbrkovima
#7 Re: Živa iz toplomjera!!!
sjecam se ko dijete sam 2 ili 3 toplomjera slucajno razbilaagent_zero wrote:Fakat narode, šta učiniti ako se razbije toplomjer?
srecom ziva je svaki put ostala na plocicama, obicno se zavuce u najhladniji dio, cosak neki i sl.
roditelji su je svaki put pokupili i izbacili, evo nas svi zivi hvala Bogu
-
ZenaZbrkovima
#8 Re: Živa iz toplomjera!!!
sad tek vidim koliko smo bili neozbiljni
evo koristan clanak
Šta raditi ako se polomi živin termometar
Upozorenje: Ove instrukcije se takođe primenjuju na zivu iz drugih izvora, ako je kolicina koja je prosuta manja ili slična kolicini koja je prisutna u termometru (pogledajte specificne informacije o tome kako se cisti ziva iz polomljenih fluorescentnih sijalica)
Svako mora da napusti zonu gde je prosuta ziva; ne dozvolite da iko hoda kroz zivu na putu napolje. Svi kucni ljubimci moraju da budu sklonjeni iz tih prostorija. Otvorite sve prozore i vrata; zatvorite sva vrata koja vode u druge delove kuce.
NE DOZVOLITE DECI da vam pomazu za vreme ciscenja žive.
Ziva može lako da se ocisti sa ovih povrsina: drvo, linoleum, keramicke plocice i slične, glatke povrsine.
Ako se ziva prospe na tepih, tapison, tkaninu na namestaju, ili slične upijajuce povrsine, onda ovi kontaminirani objekti moraju da budu baceni i eliminisani u skaldu sa zakonom (opisano nize). Isecite i bacite kontaminirane delove tapisona.
Šta vam je potrebno za ciscenje žive:
1. 4-5 plasticnih kesa za zamrzivac („Ziplock”)
2. Gumene ili lateks rukavice
3. Kese za djubre (one deblje)
4. Papirni ubrusi
5. Karton ili guma za pranje prozora
6. Pipeta
7. Jaki selotejp „duck tape” ili pena za brijanje i mala cetkica za slikanje
8. Baterijska lampa
9. Sumpor u prahu (ne mora)
Instrukcija za ciscenje
1. Stavite rukavice
2. Ako ima komadica stakla, pokupite ih pazljivo. Stavite sve polomljene objekte u papirni ubrus. Savijte papirni ubrus i stavite ga u Ziplock kesu (kao kesa za sendvice ili zamrzivac, ali ona koja može da se zatvori potpuno).
3. Nadjite gde su vidljive kapljice žive. Poslužite se parcetom kartona ili gume da pokupite sve kapljice na jedno mesto. Radite to pazljivim i sporim pokretima da ne biste još vise rasprsili zivu. Uzimite baterijsku lampu, držite je nisko blizu poda u mracnoj sobi i trazite gde se vide sjajne kapljice žive koje su ostale ili koje su se zavukle u pukotine i slična mesta (ziva dosta jako reflektuje svetlo od lampe). Važno: ziva može da se rasprsi na iznenadjujuce veliku daljinu kada je na glatkoj povrsini, zato dobro proverite celu prostoriju dok „trazite” zivu.
4. Koristite pipetu da pokupite ostatke žive. Polako i oprezno ispraznite pipetu u mokar papirni ubrus. Stavite taj papir u ziplock kesu i zatvorite kesu. Obavezno stavite etiketu na kesu u skladu sa vasim lokalnim zakonima.
5. Pošto ste odstranili vece kapljice žive, stavite penu za brijanje na vrh cetkice za slikanje i pazljivo „pipkajte” kontaminiranu zonu da biste pokupili najmanje kapljice žive koje se ne vide. Umesto toga, mozete da se poslužite jakim selotejpom da njime pokupite ostatke žive koja se ne vidi. Stavite tu cetkicu ili selotejp u ziplock kesu i zatvorite kesu. Stavite etiketu na kesu u skladu sa vasim lokalnim zakonima. Make sure to label the bag as directed by your local health or fire department.
6. Sledeći korak nije obavezan: Mozete se posluziti sumporom u prahu da biste pokupili kapljice žive koje se ne vide. Sumpor će uraditi dve stvari: (1) zivu će biti lakse videti jer će se njena boja promeniti iz zute u braon i (2) sumpor se vezuje za zivu tako da čini zivu laksom za ciscenje i bezbednijom jer će smanjiti živina isparenja. Gde nabaviti komercijalni sumpor? Radnje i laboratorije koje prodaju opremu za otklanjanje žive i drugih opasnih materija.
Upozorenje: sumpor može da trajno ofarba odecu u tamnu boju. Kada koristite sumpor, pazite da ga ne udahnete jer može da bude umereno toksican. Uz sve to, korisnici moraju da procitaju uputstvo za upotrebnu pre nego sto koriste produkt.
7. Ako preskocite ovaj korak, onda mozete da zatrazite pomoć od nekoga kome je specijalnost otklanjanje živinih isparenja. Konsultujte se sa vasom lokalnom agencijom za zastitu okoline ili zdravlja da vas upute na takve organizacije ili kompanije. Stavite sve materijale, ukljucujuci i rukavice, od ciscenja žive u kesu za djubre. Stavite svu zivu u kesu za djubre. Zatvorite kesu za djubre i stavite na nju etiketu u skladu sa vasim lokalnim zakonima.
8. Kontaktirajte vase lokalne vlasti da ih pitate kako je ispravno postupiti sa otpadom u kojem ima ziva.
9. Zapamtite da je važno da kontaminirane prostorije moraju da budu dobro izluftirane (tj. da prozori budu otvoreni i da ventilacija koja izvlaci vazduh napolje radi) najmanje još 24 casa posle uspesne dekontaminacije. Ne dozvolite kucnim ljubimcima i deci da ulaze u te prostorije. Ako se pojave simptomi trovanja, trazite medicinsku pomoć hitno. Procitajte informacije o efektima metalične žive na zdravlje.
Preporuka: ako imate malu decu ili trudnu ženu kuci, trazite dodatne savete od vasih lokalnih zdravstvenih institucija.
evo koristan clanak
Upozorenje: Ove instrukcije se takođe primenjuju na zivu iz drugih izvora, ako je kolicina koja je prosuta manja ili slična kolicini koja je prisutna u termometru (pogledajte specificne informacije o tome kako se cisti ziva iz polomljenih fluorescentnih sijalica)
Svako mora da napusti zonu gde je prosuta ziva; ne dozvolite da iko hoda kroz zivu na putu napolje. Svi kucni ljubimci moraju da budu sklonjeni iz tih prostorija. Otvorite sve prozore i vrata; zatvorite sva vrata koja vode u druge delove kuce.
Ziva može lako da se ocisti sa ovih povrsina: drvo, linoleum, keramicke plocice i slične, glatke povrsine.
Ako se ziva prospe na tepih, tapison, tkaninu na namestaju, ili slične upijajuce povrsine, onda ovi kontaminirani objekti moraju da budu baceni i eliminisani u skaldu sa zakonom (opisano nize). Isecite i bacite kontaminirane delove tapisona.
4. Papirni ubrusi
6. Pipeta
8. Baterijska lampa
Instrukcija za ciscenje
1. Stavite rukavice
2. Ako ima komadica stakla, pokupite ih pazljivo. Stavite sve polomljene objekte u papirni ubrus. Savijte papirni ubrus i stavite ga u Ziplock kesu (kao kesa za sendvice ili zamrzivac, ali ona koja može da se zatvori potpuno).
3. Nadjite gde su vidljive kapljice žive. Poslužite se parcetom kartona ili gume da pokupite sve kapljice na jedno mesto. Radite to pazljivim i sporim pokretima da ne biste još vise rasprsili zivu. Uzimite baterijsku lampu, držite je nisko blizu poda u mracnoj sobi i trazite gde se vide sjajne kapljice žive koje su ostale ili koje su se zavukle u pukotine i slična mesta (ziva dosta jako reflektuje svetlo od lampe). Važno: ziva može da se rasprsi na iznenadjujuce veliku daljinu kada je na glatkoj povrsini, zato dobro proverite celu prostoriju dok „trazite” zivu.
4. Koristite pipetu da pokupite ostatke žive. Polako i oprezno ispraznite pipetu u mokar papirni ubrus. Stavite taj papir u ziplock kesu i zatvorite kesu. Obavezno stavite etiketu na kesu u skladu sa vasim lokalnim zakonima.
5. Pošto ste odstranili vece kapljice žive, stavite penu za brijanje na vrh cetkice za slikanje i pazljivo „pipkajte” kontaminiranu zonu da biste pokupili najmanje kapljice žive koje se ne vide. Umesto toga, mozete da se poslužite jakim selotejpom da njime pokupite ostatke žive koja se ne vidi. Stavite tu cetkicu ili selotejp u ziplock kesu i zatvorite kesu. Stavite etiketu na kesu u skladu sa vasim lokalnim zakonima. Make sure to label the bag as directed by your local health or fire department.
6. Sledeći korak nije obavezan: Mozete se posluziti sumporom u prahu da biste pokupili kapljice žive koje se ne vide. Sumpor će uraditi dve stvari: (1) zivu će biti lakse videti jer će se njena boja promeniti iz zute u braon i (2) sumpor se vezuje za zivu tako da čini zivu laksom za ciscenje i bezbednijom jer će smanjiti živina isparenja. Gde nabaviti komercijalni sumpor? Radnje i laboratorije koje prodaju opremu za otklanjanje žive i drugih opasnih materija.
Upozorenje: sumpor može da trajno ofarba odecu u tamnu boju. Kada koristite sumpor, pazite da ga ne udahnete jer može da bude umereno toksican. Uz sve to, korisnici moraju da procitaju uputstvo za upotrebnu pre nego sto koriste produkt.
7. Ako preskocite ovaj korak, onda mozete da zatrazite pomoć od nekoga kome je specijalnost otklanjanje živinih isparenja. Konsultujte se sa vasom lokalnom agencijom za zastitu okoline ili zdravlja da vas upute na takve organizacije ili kompanije. Stavite sve materijale, ukljucujuci i rukavice, od ciscenja žive u kesu za djubre. Stavite svu zivu u kesu za djubre. Zatvorite kesu za djubre i stavite na nju etiketu u skladu sa vasim lokalnim zakonima.
8. Kontaktirajte vase lokalne vlasti da ih pitate kako je ispravno postupiti sa otpadom u kojem ima ziva.
9. Zapamtite da je važno da kontaminirane prostorije moraju da budu dobro izluftirane (tj. da prozori budu otvoreni i da ventilacija koja izvlaci vazduh napolje radi) najmanje još 24 casa posle uspesne dekontaminacije. Ne dozvolite kucnim ljubimcima i deci da ulaze u te prostorije. Ako se pojave simptomi trovanja, trazite medicinsku pomoć hitno. Procitajte informacije o efektima metalične žive na zdravlje.
Preporuka: ako imate malu decu ili trudnu ženu kuci, trazite dodatne savete od vasih lokalnih zdravstvenih institucija.
- jazzer
#9 Re: Živa iz toplomjera!!!
Moras kurs zavrsiti da bi pokupio zivu iz toplomjeraZenaZbrkovima wrote:sad tek vidim koliko smo bili neozbiljni![]()
![]()
evo koristan clanak
...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10 Re: Živa iz toplomjera!!!
ja sam tu živu držo u šoljici i zajebavao se s time
fakat u današnje vrijeme se od svega prave senzacije
- Rijeka_snova
#11 Re: Živa iz toplomjera!!!
Brat i ja se regularno igrali jednom, ne znam ni odakle nam. Dobro smo ziviBlack swan wrote:ja sam tu živu držo u šoljici i zajebavao se s time![]()
- Truba
#12 Re: Živa iz toplomjera!!!
meni puko toplomjer kad sam ko mali se dimio nad čajem od kamilice
znate ono kad nagnete glavu nad vrelu čontru s čajem da prodišete a preko glave vam peškir
i istovremeno mjerio temperaturu i izvadio toplomjer a nisam podigao glavu i upo mi u vruću vodu i puko
sakupio živu i držo je u šolji
zezo se na temu terminatora
znate ono kad nagnete glavu nad vrelu čontru s čajem da prodišete a preko glave vam peškir
i istovremeno mjerio temperaturu i izvadio toplomjer a nisam podigao glavu i upo mi u vruću vodu i puko
sakupio živu i držo je u šolji
zezo se na temu terminatora
-
ZenaZbrkovima
#13 Re: Živa iz toplomjera!!!
pa to, evo nas u komadu cini mi se, jos uvijek 
- Truba
#14 Re: Živa iz toplomjera!!!
možda nam je na psisu
djelovalo pa smo pukli samo to ne znamo
- druzeljubiva
#15 Re: Živa iz toplomjera!!!
ako kupis 100 toplomjera SIPA ti kuca na vrata 
-
Margita81
#16 Re: Živa iz toplomjera!!!
Ja se kad sam bila dijete igrala sa tom zivom iz toplomjera. U nekom trenutku mi je nestala iz ruke, mislila sam da je pala u travu.

-
ZenaZbrkovima
#17 Re: Živa iz toplomjera!!!
ja znam da sam pukla, a sad znam i od cega je to krenuloBlack swan wrote:možda nam je na psisudjelovalo pa smo pukli samo to ne znamo
- insomnia78
#18 Re: Živa iz toplomjera!!!
I ja sam ko mali razbio toplomjer i gOnjo zivu po tepihu 
- karanana
#19 Re: Živa iz toplomjera!!!
i ja sam ganjo zivu po parketu. bas mi je cool bila kako se mrda, spaja i razdvaja.
ko zna je li ikako i pokupljena ili je otisla ispod kauca ili sam je mozda i zhvakno.
ko zna je li ikako i pokupljena ili je otisla ispod kauca ili sam je mozda i zhvakno.
-
sumirprimus
#20 Re: Živa iz toplomjera!!!
boklje da nisam otvaro stranicu.bem ti stranicu.sve u kontru
- insomnia78
#21 Re: Živa iz toplomjera!!!
karanana wrote:i ja sam ganjo zivu po parketu. bas mi je cool bila kako se mrda, spaja i razdvaja.
-
Heller
#22 Re: Živa iz toplomjera!!!
Odrasloj osobi tesko da nesto moze bit od nekih malo ostataka kad pokupite, nije dec zive u toplomjeru
Ja konto tetku i amidžu živom rijesit pa se ne isplati
(zezam se)
Ja konto tetku i amidžu živom rijesit pa se ne isplati
- agent_zero
#23 Re: Živa iz toplomjera!!!
Hvala tebi na ovom c/p linku sa uputama, ali ovo je jebote kao da čistim osiromašeni uranijZenaZbrkovima wrote:sad tek vidim koliko smo bili neozbiljni![]()
![]()
evo koristan clanak
4. Papirni ubrusi
6. Pipeta
8. Baterijska lampa
Instrukcija za ciscenje
1. Stavite rukavice
Kako da ovo sve uradim po pe-esu, nit znam šta je taj pipet
Btw, kako uopšte da znam jel mi živa iscurila, brže bolje sam bacio termometar u kantu za smeće.
- TAFKAP
#24 Re: Živa iz toplomjera!!!
Jbg, dok sam bio mali sam tu zivu iz toplomjera trpao u usta isto tako kalaj za lemljenje. Kasnije, u ranim tinejdzerskim godinama s jaranom naletio na karton pun neonki (50ak komada) i sve ih onako polomili dok smo se macovali ala Star Wars i bilo nam interesantno kako implodiraju...
Tek prije par godina sam citao neke medicinske clanke vezane za korelaciju zive i neuroloskih oboljenja... Nije ni cudo sto sam vaki kakav sam...
Najvaznije, ako dodje do izliva zive/pucanja sijalice koja sadrzi zivu (npr. neonke), otvoriti sve prozore i odmah izaci iz prostorije najmanje pola sata dok se ziva ne ispari!
Tek prije par godina sam citao neke medicinske clanke vezane za korelaciju zive i neuroloskih oboljenja... Nije ni cudo sto sam vaki kakav sam...
Najvaznije, ako dodje do izliva zive/pucanja sijalice koja sadrzi zivu (npr. neonke), otvoriti sve prozore i odmah izaci iz prostorije najmanje pola sata dok se ziva ne ispari!
- jao_situacije
#25 Re: Živa iz toplomjera!!!
ja je običnim papirom ganjao po parketu ne znam kako je pokupljena