ŽIRANTI!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
noviprimitivac

#1 ŽIRANTI!!!

Post by noviprimitivac »

naslov teme je jasan i onda moje pitanje ide ovako:

potrebni su mi žiranti(2kom) iz državne firme pa me interesuje ako neko zna(zakonski,pravno...) kako ide ta procedura.nisam imao dodira sa tim ali recimo jesam čuo neko ne može biti žirant jer je već nekom,da li ima to veze??da li taj neko iz državne firme može više osoba biti žirant,postoji li ta granica(jedna,dvije,tri ....osobe)??pretpostavljam da ta osoba ne može biti žirant ako ima već negdje zaključen kredit(opet mislim da zavisi koliki je iznos).

vjerovatno da postoji neka centralna baza podataka gdje se može to provjeriti i da li je ista slučajno dostupna za javnost??

nadam se da ste skontali pitanje jer sam upravo iz banke a žurim dalje tražiti žirante :sad: pa bih zamolio vaše odgovore
sulesavic

Post by sulesavic »

®iranti, ako su dovoljno jaki, mogu biti to ¹to su veæem broju ljudi.

Kada ih pronaðe¹, daj im dokumente koje si dobio iz banke, oni æe to u svojoj firmi morati popuniti, ovjeriti u svojim kadrovskim slu¾bama...
maslina

Post by maslina »

Mogu biti koliko puta hoce (ukoliko banka to ne provjeri). Samo je pitanje gdje ces ih naci. Veliki broj clanova moje familije radi u drzavnim firmama i stalno smo jedan drugom ziranti. Ipak, nekome sa kim nismo bas dobri ili nije clan sire familije, to ne cinimo. *ebi ga, lose iskustvo.
noviprimitivac

Post by noviprimitivac »

maslina wrote:Mogu biti koliko puta hoce (ukoliko banka to ne provjeri). Samo je pitanje gdje ces ih naci. Veliki broj clanova moje familije radi u drzavnim firmama i stalno smo jedan drugom ziranti. Ipak, nekome sa kim nismo bas dobri ili nije clan sire familije, to ne cinimo. *ebi ga, lose iskustvo.
malo me buni tvoja prva rečenica!?zar se to svakako u banci ne provjerava??ili je to možda pak forme radi??
e hvala na brzim odgovorima!!
sulesavic

Post by sulesavic »

Zaboravih - postoji centralna baza podataka o ¾irantima i onima koji uzimaju kredite
Mislilac

#6 Re: ŽIRANTI!!!

Post by Mislilac »

noviprimitivac wrote:naslov teme je jasan i onda moje pitanje ide ovako:

potrebni su mi žiranti(2kom) iz državne firme pa me interesuje ako neko zna(zakonski,pravno...) kako ide ta procedura.nisam imao dodira sa tim ali recimo jesam čuo neko ne može biti žirant jer je već nekom,da li ima to veze??da li taj neko iz državne firme može više osoba biti žirant,postoji li ta granica(jedna,dvije,tri ....osobe)??pretpostavljam da ta osoba ne može biti žirant ako ima već negdje zaključen kredit(opet mislim da zavisi koliki je iznos).

vjerovatno da postoji neka centralna baza podataka gdje se može to provjeriti i da li je ista slučajno dostupna za javnost??

nadam se da ste skontali pitanje jer sam upravo iz banke a žurim dalje tražiti žirante :sad: pa bih zamolio vaše odgovore
LRC kreditni biro. Plati pa se klati...

Ti banci dostaviš spisak od X žiranata (potencijalnih) i oni odaberu sebi najpodobnije.
Osoba može biti žirant za više osoba koje su dužnici. Recimo, maksimalno 3.
pljuskavica

Post by pljuskavica »

upravo sam u slicnoj fazi-trazenja ziranata :) Ovako ja sam Banci dala imena i JMBG-ove dva potencijalna ziranta i oni u tom centralnom registru provjere (tu dobiju podatke koliko je taj neko zaduzen).Ti im jos kazes koliko je mjesecno primanje te osobe i oni ti onda kazu moze li ili ne....Tek onda pristupi proceduri ovjere u preduzecu i setanju ziranta :)
senadd

#8 smijeh

Post by senadd »

Evo se dobro istresoh od smijeha.
ŽIRANT u današnje vrijeme!!!
Pa ko kome garantuje da će raditi za pola godine,a svjedoci smo kako se plijeni imovina dužnika-žiranata.
Kakva znate iskustva,po mogučnosti ne lična,zbog povrede osječaja.
Pozzz
zena21

Post by zena21 »

ja necu da budem zirant nikome... precesto cujem losa iskustva ljudi :roll:
JohnnyS

Post by JohnnyS »

zena21 wrote:ja necu da budem zirant nikome... precesto cujem losa iskustva ljudi :roll:
Jedno vrijeme su u Hrvatskoj bile najtraženije 4 osobe: Hrvoje Petrač, Ante Gotovina i 2 žiranta :lol:

Hrvoje Petrač - Lepoglava
Ante Gotovina - Haag
2 žiranta - ni za lijeka :D
shalla

Post by shalla »

LRC kreditni biro je uspostavljen i radi i za pravna i za fizička lica (svi uposlenici koji rade kao kreditni referenti imaju lični username i password).
Pokazuje ti komplet kreditnu istoriju (otplata kredita po kojima si ti dužnik, po kojima si žirant i sl) kao i sva eventualna zaduženja (ako postoje) po režijama (struja, voda i sl). Ukoliko osoba ima nekih neplaćenih obaveza (naravno, u nekim većim iznosima) banka je odmah eliminiše i kao potencijalnog tražioca kredita i kao jemca. Ja sam imao razgovor za kredit sa osobom koja radi 20-ak godina kao doktor i ima jaaako dobra primanja za naše uslove (dakle ispunjava finansijsku stranu za dobijanje kredita) ali je imala dugovanje prema Vodovodu u iznosu od 1.200 KM i odmah je okarakterišeš kao "neredovnog platišu" što ona u biti i jeste :sad:

A što se tiče jemaca, kod nas se uzima sljedeća kalkulacija:
Neto plata jemca može biti opterećena do 45% a on može imati 2 svoja i biti žirant po još 5 kredita (lupam cifre) ako se ti krediti uredno vraćaju (sve se vidi u LRC-u). Dakle, ako jemac ima neto platu od 1.000,00 KM (a ima kredit) onda on može "podnijeti" ratu do 450,00 KM. E sad, ako je rata njegovog kredita 200,00 KM onda on može biti jemac po kreditu čija rata neće preći 250,00 KM.

Eto, nadam se da nisam previše zakomplikovao...
;-)
Post Reply