Zirant hipotekarnog kredita
- Sarayman
#1 Zirant hipotekarnog kredita
Prije nego pristanem kolegi biti jemac, moram znati kakav je postupak ako jednog dana kola krenu nizbrdo. Ako korisnik kredita bankrotira negdje na pola otplate (otprilike) i obustavi placanje, da li ja kao jemac fakat moram placati, i dokle ako postoji stan kao hipoteka. Ako ipak moram uplatiti neke 3-4 rate, da li ce meni banka vratiti novac ukoliko dodje do prodaje stana nad kojim banka ima hipoteku? Hocu li biti obestecen?
- simbabimba
#2 Re: Zirant hipotekarnog kredita
To ti u banci moraju reci sve do u detalje...
- Sarayman
#3 Re: Zirant hipotekarnog kredita
Simba, jedno je sto ce mi reci a drugo sto ce uciniti, siguran sam. Ipak se radi o periodu otplate od 10 god. pa je moguce svasta.
Da li je neko imao licno iskustvo? Tu ipak dobijam vjerodostojniju informaciju..
Da li je neko imao licno iskustvo? Tu ipak dobijam vjerodostojniju informaciju..
- swirl
#4 Re: Zirant hipotekarnog kredita
Moj prijatelj ima problem sa hipotekarnim kreditom, ali on je tu suduznik, nije zirant, mada, ovim ovdje nasim je to isto. Uglavnom, duznik kasni sa placanjem kredita, i moj prijatelj je prvo poceo dobivati opomene, a nedavno je dobio i administrativnu zabranu. Znaci, i pored toga sto je stan dat kao hipoteka, covjeku maltretiraju sa tim. Problem sa nasim bankama je taj sto zele sto prije dug da naplate, pa od bilo koga. Uopce ne iscrpe sve moguce nacine da dug naplate od duznika, nego odmah udare po zirantima. Valjda je to bezbolnije od povlacenja po sudovima, ne znam.
-
trulo_truhli
#5 Re: Zirant hipotekarnog kredita
Evo ti informacija iz prve ruke. Bio sam zirant na potrosackom kreditu (ne hipotekarnom) i lik je prestao placati poslije par rata. Meni su u firmu redovito dolazile administrativne, ali se nisu mogle aktivirati jer sam i sam bio u kreditu. Onda je stigla tuzba na kucnu adresu, kojomsu na drazbu dali moj stan (iako nije hipotekarni kredit i bio sam "samo" zirant), kao i kucu od doticnog smrada koji nije HTIO vracati kredit. Kad sam se raspitao, saznao sam da po zakonu banke tuze i duznika i zirante u isto vrijeme, ali u razlicitim sudskim procesima, pa cije se prvo uspije prodati, od njega se i naplati. E sad, ako "nemas" srece, kao sto je ja nisam imao, pa imas atraktivniju nekretninu nego duznik, logicno je da se tvoja nekretnina prva uspije prodati i od tebe se naplacuje banka, a ti onda mozes gradjanskom parnicom od duznika traziti povrat sredstava i naplatu. Elem, dok to sve zavrsi, ti si jedno 10 godina stariji, na rubu nervnog sloma i naravno, nemas stana. Zato sam ja pribjegao planu B u ovom slucaju. Otisao sam u banku, dogovorio se sa njihovim pravnicima da mi daju mjesec dana prostora (u njegovom procesu je bilo 15 dana roka za placanje prije pljenidbe, u mom 45 dana), nazvao par ljudi koji su kretenu sjeli na kicmu, malo je vezali u cvor i on se dosjetio da ima neki stek iz kojeg je platio cifru od 30 milja. I tako ja sretan i zadovoljan zadrzah stan koji krvavo otplacujem, a on i dalje osjeca svoje bubrege pri promjeni vremena
Naravno, to je i meni bila skola za sva vremena i zato ti preporucujem da se pokusas izvuci iz tog dugogodisnjeg ropstva. Znam da je nezgodno nekoga s kim si dobar odbiti, ali vjeruj mi, bolje i to nego 10 godina nelagode i razmisljanja: "Sta ako..." Recimo, meni to poslije mojih iskustava, nije vise problem, kad me neko pita da budem zirant, hladno ga posaljem u p****** m*******
Sala mala, mislim da je na hipotekarnom jedina razlika sto bi njegova nekretnina isla prva na bubanj, ali to nikako ne iskljucuje maltretiranja sa opomenama, administrativne, placanja rata u njegovo ime itd. Pljenidba je zadnja stvar kojoj banke pribjegavaju, barem mi se tako cini. a povrat love od banke? Zaboravi u tom slucaju. Ja sam uredno vracao kredit u jednoj banci, a moji iz finansija su greskom uplatili jednu ratu vise nakon sto sam zatvorio kredit. Trebalo mi je 8 mjeseci da vratim tih 700 maraka, bezbroj dolazaka u njihovu posranu centralu, trazenje parkinga, milion formulara... Tako da sam skeptik da bi ti bas tako vratili pare od uplacenih rata.
-
Vertigo
#6 Re: Zirant hipotekarnog kredita
koja glupost, ziranti za hipotekarni kredit
pa to moRe samo u Bosni
pa to moRe samo u Bosni
- swirl
#7 Re: Zirant hipotekarnog kredita
Evo i meni danas mustuluka. Dosla mi je administrativna zabrana za osobu kojoj sam bila zirant
Znate sta me je savjetovala prijateljica koja radi u jednoj SA banci? Da zamolim da mi u firmi napisu pismo da sam prezaduzena, pa da sve to ide na sud. Da prolongiram otplatu za budalu koja nece da placa svoj dug.
- Cholina_Lokica
#8 Re: Zirant hipotekarnog kredita
ne budi budala da nekome budes zirant
u zadnje vrijeme malo-malo cujem pricu kako je neko nekog zavalio za kredit, i sad pisa krv vracajuci tudji kredit, a bilo je ono ma to mi je k'o brat moj, najbolji haveri... ne budi lud 
- otherside
#9 Re: Zirant hipotekarnog kredita
tebe će guliti sve dok ne riješe papirologiju prenosa vlasništva nad hipotekom i ista ne postane vlasništvo banke. ta procedura može trajati oko godinu dana (tako su meni rekli u banci). dakle, ratu kredita plaćaš ti kao žirant sve dok banka ne stavi šape na nekretninu.
-
davidigolijat
#10 Re: Zirant hipotekarnog kredita
Najveca glupost i bezobrazluk banaka u BiH je sto pored hipoteke traze i ziranta....Ja sam kad sam ganjao kredit, sve skupio, i lik mi kaze, "nemojte se iznenadit ako vam sada zatraze jos jednog ziranta, kao osiguranje". Ja kazem ,da bas uzimam hipotekarni kredit zato sto necu zirante, ali lik kaze da je to njihovo diskreciono pravo.
Moj savjet, nemojte nikada biti ziranti na takav kredit jer 90 % banaka daje kredit samo ako je osiguranje hipoteka, ali nasi hahari skontaju da je kamata 0,5% jeftinija sa zirantom, pa traze zirante okolo. Taj koji ide na hipoteku moze to zavrsiti i bez ziranta. Uglavnom, banka kad hoce da se naplati, njima je plijenidba nekretnine zadnja opcija, i upravo zato traze tog ziranta jer njih intersuje laksi nacin naplate.
Sto se tice zirantiranja, to samo pristajte clanovima obitelji i to na uzajamnoj osnovi da ste vi zirant njima a oni vama, pa da niko ne moze nikog nacutariti...
Moj savjet, nemojte nikada biti ziranti na takav kredit jer 90 % banaka daje kredit samo ako je osiguranje hipoteka, ali nasi hahari skontaju da je kamata 0,5% jeftinija sa zirantom, pa traze zirante okolo. Taj koji ide na hipoteku moze to zavrsiti i bez ziranta. Uglavnom, banka kad hoce da se naplati, njima je plijenidba nekretnine zadnja opcija, i upravo zato traze tog ziranta jer njih intersuje laksi nacin naplate.
Sto se tice zirantiranja, to samo pristajte clanovima obitelji i to na uzajamnoj osnovi da ste vi zirant njima a oni vama, pa da niko ne moze nikog nacutariti...
- sinus
#11 Re: Zirant hipotekarnog kredita
Neka ti taj prijatelj uzme hipotekarni u odnosu 1:2 ili 1:3 na visinu kredita pa mu neće trebati žirant. mada u principu sve zavisi od odluke banke...Jer može uzeti na primjer manji omjer pa bi mu u tom slučaju trebao žirant ili bi morao dati depozit u visini 20% ili 30% iznosa kredita...
Mada prijatelju žirant je zadnja stvar biti...Nikad ne znaš da li će neko prestati vračati kredit, ili mu se nekim slučajem može desiti nešto i onda si u debelom sranju...A posebno zato što je to na 10 godina...
Mada prijatelju žirant je zadnja stvar biti...Nikad ne znaš da li će neko prestati vračati kredit, ili mu se nekim slučajem može desiti nešto i onda si u debelom sranju...A posebno zato što je to na 10 godina...
- hadzinicasa
#12 Re: Zirant hipotekarnog kredita
ja i pored zaduženosti otplaćujem tuđu kreditnu karticu. Možeš ti podnijeti građansku tužbu protiv te osobe jer te oštetio ali to je na dugu štapu. samo za veće iznose mislim da se dužnik goni po službenoj dužnosti.
- zgembo_sa
#13 Re: Zirant hipotekarnog kredita
Ma kakav zirant, ni za zivu glavu! Ne budite budale. Jos pogotovo na ove dugorocne kredite. Kod nas prije ili kasnije najebu. Rijetki su koji makar jednom nisu problema s bankama zbog toga. Moj ti je savjet, izvini se lijepo i reci da nisi spreman da preuzmes taku obavezu. Bolje da se prijatelj malo i naljuti, proci ce ga, nego da se kasnije u zivotu posvadjate na mrtvo ime zbog vracanja kredita...
- Sarayman
#14 Re: Zirant hipotekarnog kredita
Hvala svima na odgovorima. Ako neko jos ima (sa iskustvom), cekam ga..
-
thron
#15 Re: Zirant hipotekarnog kredita
Vrlo jednostavno ako imate nekoga ko će vas uvezati sa pravim osobama. Kredit tj dug koji vam je "jaran" ostavio kao žirantu da plaćate bankama fino prodate mafijašima koji to fino zakonski na sebe preuzmu i onda oni vračaju banci a vašeg "jarana" opelješe za sve od stana, auta, zlata itd.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#16 Re: Zirant hipotekarnog kredita
thron wrote:Vrlo jednostavno ako imate nekoga ko će vas uvezati sa pravim osobama. Kredit tj dug koji vam je "jaran" ostavio kao žirantu da plaćate bankama fino prodate mafijašima koji to fino zakonski na sebe preuzmu i onda oni vračaju banci a vašeg "jarana" opelješe za sve od stana, auta, zlata itd.
- amrica
#17 Re: Zirant hipotekarnog kredita
Znam covjeka, bio zirant nekom pravo dobrom drugu, ovaj uzeo lovu i razgulio u Njemacku, a zirant vraca 10 milja....
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#18 Re: Zirant hipotekarnog kredita
za 10000 mozes naci dobrog druga
- exliberal
#19 Re: Zirant hipotekarnog kredita
nemojte me krivo shvatit ali to krediti i ziranti mi fakat neidu u glavu.
Neki dan dobijem poziv od kolege, zove iz Sarajeve i kaze znas sta ja sam odgadjao ovaj poziv mjesec dana ali na kraju moram da te zamolim za uslugu.....isto tako ide prica bio zirant rodjaku koji je odlucio da prestane da placa i njemu fino banka podnijela zahtjeva za izuzimanje plate. Sad mu cijela plata odlazi na isplacivanje duga...tudjeg duga...a beba mu stara par mjeseci......i on je bo 4 osoba koja me pitala da je vadim iz bule ..sve u zadnjih 6 mjeseci...
Zirant mozes da budes bratu, sestru...ostali bez ljutnje odjebite....
pazite se ljudi sta radite...zapad je dosao u sarajevo u najbrutalnijem obliku
Neki dan dobijem poziv od kolege, zove iz Sarajeve i kaze znas sta ja sam odgadjao ovaj poziv mjesec dana ali na kraju moram da te zamolim za uslugu.....isto tako ide prica bio zirant rodjaku koji je odlucio da prestane da placa i njemu fino banka podnijela zahtjeva za izuzimanje plate. Sad mu cijela plata odlazi na isplacivanje duga...tudjeg duga...a beba mu stara par mjeseci......i on je bo 4 osoba koja me pitala da je vadim iz bule ..sve u zadnjih 6 mjeseci...
Zirant mozes da budes bratu, sestru...ostali bez ljutnje odjebite....
pazite se ljudi sta radite...zapad je dosao u sarajevo u najbrutalnijem obliku
- Luke Perry
#20 Re: Zirant hipotekarnog kredita
To valjda samo u BiH ima. Nikad nisam cuo za tako nesto.
- amrica
#21 Re: Zirant hipotekarnog kredita
Bila citava jedna Latinica posvecena tome, tj. zirantima-zrtvama.Luke Perry wrote:To valjda samo u BiH ima. Nikad nisam cuo za tako nesto.
Cak je bilo slucajeva gdje susjed, koji je uzeo kredit, i to kredit boli glava, stotine hiljada EUR, proglasi bankrot, pa ce zirantovi unuci vracati taj kredit, a lopov stanuje par kuca od njih, dize spratove na kuci, vozi bijesan auto i sega mu....
-
akcija007
#22 Re: Zirant hipotekarnog kredita
J a sam zirant na hipotekarnom krediztu prijatelju. Zato zirant ? Zato sto cifra koju je trazio nije se uspjela pokriti iz hipoteke pa je trebao zirant i aj sam pristao. OK.
Nakon 5-6 rata urednog placanja mene zovu iz banke i kazu da se ne placa kredit OK ja nazovem prijatelja kaze znas ja nemam sada para platit cu. Ja kazem OK, ubrzo nakon toga meni stigne koverta iz banke na kucnu adresu s naslovom "prva opomena-", ja opet nazovem jarana kazem za opomenu kaze platit cu OK. Tu je pisalo rok od 8 dana. Nije platio i meni je stigla u firmu preporucena posta s povratnicom da mi se aktivira administrativna zabrana. Ja nazovem jarana kazem stiglo mi u firmu i domah je platio.
Sutradan ja odem u banku gdje je kredit realizovan i kaze mi ovako kreditna sluzbenica
ja sam zirant na tome kreditu i nema veze sto ima i hipoteka ja sam solidarni duznik , u slucaju da kreidt dospije na sud dospijeva u konacnici sa svim mogucim kamatama do kraja roka dopsijeca. Oni prvo na sudu aktiviraju hipoteku tj. nekretnina ide na bubanj , i banka trazi pocetnu cijenu onoliko koliko ima potrazivanja od glavnog duznika. U slucaju da se porda nekretnina za manje ja kao zirant cu morati da banku namirim za ostatak a ukoliko se nekretnina proda za vise razliku viska banka vraca glavnom duzniku.
Posto imam i ja svoj kredit , uzima se moja plata koju imam na dan sudske rasparve i prioritet je otplata mog licnog kredita pa tek onda gdje sam zirant i sud mi ne moze uzeti od plate vise od 1/3 .
Tako su meni rekli u banci ako ko ima da dopuni Bujrum
Nakon 5-6 rata urednog placanja mene zovu iz banke i kazu da se ne placa kredit OK ja nazovem prijatelja kaze znas ja nemam sada para platit cu. Ja kazem OK, ubrzo nakon toga meni stigne koverta iz banke na kucnu adresu s naslovom "prva opomena-", ja opet nazovem jarana kazem za opomenu kaze platit cu OK. Tu je pisalo rok od 8 dana. Nije platio i meni je stigla u firmu preporucena posta s povratnicom da mi se aktivira administrativna zabrana. Ja nazovem jarana kazem stiglo mi u firmu i domah je platio.
Sutradan ja odem u banku gdje je kredit realizovan i kaze mi ovako kreditna sluzbenica
ja sam zirant na tome kreditu i nema veze sto ima i hipoteka ja sam solidarni duznik , u slucaju da kreidt dospije na sud dospijeva u konacnici sa svim mogucim kamatama do kraja roka dopsijeca. Oni prvo na sudu aktiviraju hipoteku tj. nekretnina ide na bubanj , i banka trazi pocetnu cijenu onoliko koliko ima potrazivanja od glavnog duznika. U slucaju da se porda nekretnina za manje ja kao zirant cu morati da banku namirim za ostatak a ukoliko se nekretnina proda za vise razliku viska banka vraca glavnom duzniku.
Posto imam i ja svoj kredit , uzima se moja plata koju imam na dan sudske rasparve i prioritet je otplata mog licnog kredita pa tek onda gdje sam zirant i sud mi ne moze uzeti od plate vise od 1/3 .
- swirl
#23 Re: Zirant hipotekarnog kredita
akcija007 wrote:J a sam zirant na hipotekarnom krediztu prijatelju. Zato zirant ? Zato sto cifra koju je trazio nije se uspjela pokriti iz hipoteke pa je trebao zirant i aj sam pristao. OK.
Po zakonu, vise od 2/3 place, ne smije biti optereceno kreditnim zaduzenjima. Mora ti po svim zakonskim pravilima ostati 1/3.
- Better Man
#24 Re: Zirant hipotekarnog kredita
Moj savjet je da ni za živu glavu ne budeš žirant, jer bolje je mirno spavati nego razmišljati da li će ti sutra možda doći od banke papir da ti prijatelj ne plaća rate kredita i da će od tvoje plate odbijati rate kredita. Imao sam par situacija gdje su me molili da budem žirant i fino sam kulturno odbio. Što kaže moja prijateljica ne znam dali bi vlastitoj sestri bila žirant, a kamoli da budem žirant nekom drugom.
- amrica
#25 Re: Zirant hipotekarnog kredita
Meni moj brat zirant
A ja uredno vracam rate, i on je jedina osoba kojoj bih ja bila zirant.
Jedan slucaj, kolega sa posla mi kaze: treba neko samo da mi potpise mjenicu za kredit, hoces li ti, nije to nista...
A potpis na mjenici automatski si zirant.
A ja uredno vracam rate, i on je jedina osoba kojoj bih ja bila zirant.
Jedan slucaj, kolega sa posla mi kaze: treba neko samo da mi potpise mjenicu za kredit, hoces li ti, nije to nista...