Zimski san
- phil manzanera
#1 Zimski san
Zimski san za motore je relativna kategorija u Sarajevu, pogotovo zadnjih godina kada nema bas puno snijega. No, kako se motor ipak ne moze voziti vec poprilicnan broj dana u Sarajevu, odlucio sam da ga pripremim za pomenuti zimski san, svjestan da cu ga ipak reaktivirati (citaj: dekonzervirati) prvom prilikom kada ceste budu suhe. Ova odluka, ustvari, nije radi zimskog sna, vec vise radi toga sto sam zelio nesto raditi i ceprkati po motoru u uvjetima kada nema voznje, ali nisam znao sta bih radio. Tako je pala (glupa?) odluka da ga konzerviram, uslovno receno. Vise dosade radi, nego potrebe radi. Tako da sam proveo jedan divan dan u garazi i ucinio sam slijedece:
1. Temeljito ocistio motocikl
2. Promijenio sva potrebna ulja, obzirom da je preporuka izvršiti promjenu ulja prije zime, a meni se je "poklopila" i kilometraza, tako a sam jednim udarcem ubio dvije muhe.
3. Naspricao WD-40 u auspuhe i nagurao nauljene stare krpe.
4. Podigao motocikl na stalak/dizalicu i pokrio ga.
5. Upalio alarm, pozdravio se i napustio garazu. Sa nekim glupim osjecajem kao da ostavljam neko zivo bice.
Naravno, ovo nije pravo konzerviranje, jer pravo konzerviranje trazi mnogo vise aktivnosti, ozbiljnije aktivnosti, od sipanja malo ulja u otvore svjecica, pa nadalje.
No, cim zajuzi, nije problem sve to ponovno staviti u funkciju, odnosno samo skinuti motocikl sa dizalice i povaditi krpe iz auspuha, to je ustavari sve sto je potrebno uciniti za napraviti zimski djir po suhim cestama grada (i sire, ako Bog da).
2. Promijenio sva potrebna ulja, obzirom da je preporuka izvršiti promjenu ulja prije zime, a meni se je "poklopila" i kilometraza, tako a sam jednim udarcem ubio dvije muhe.
5. Upalio alarm, pozdravio se i napustio garazu. Sa nekim glupim osjecajem kao da ostavljam neko zivo bice.
Naravno, ovo nije pravo konzerviranje, jer pravo konzerviranje trazi mnogo vise aktivnosti, ozbiljnije aktivnosti, od sipanja malo ulja u otvore svjecica, pa nadalje.
No, cim zajuzi, nije problem sve to ponovno staviti u funkciju, odnosno samo skinuti motocikl sa dizalice i povaditi krpe iz auspuha, to je ustavari sve sto je potrebno uciniti za napraviti zimski djir po suhim cestama grada (i sire, ako Bog da).
- phil manzanera
Puko nisam, ali da sam inficiran, to svakako. 
-
shatroultra
Ja mislim da ga bolje paliti s vremena na vrijeme. . . . . . sto "konzervacija" ne dozvoljava??!!
To za promjenu ulja. . . . . . . .. . mislis li i na proljece mijenjati ??
To za promjenu ulja. . . . . . . .. . mislis li i na proljece mijenjati ??
-
MirzaK
#5 Re: Zimski san
Garant tvoja garaza pa uživašphil manzanera wrote:Zimski san za motore je relativna kategorija u Sarajevu, pogotovo zadnjih godina kada nema bas puno snijega. No, kako se motor ipak ne moze voziti vec poprilicnan broj dana u Sarajevu, odlucio sam da ga pripremim za pomenuti zimski san, svjestan da cu ga ipak reaktivirati (citaj: dekonzervirati) prvom prilikom kada ceste budu suhe. Ova odluka, ustvari, nije radi zimskog sna, vec vise radi toga sto sam zelio nesto raditi i ceprkati po motoru u uvjetima kada nema voznje, ali nisam znao sta bih radio. Tako je pala (glupa?) odluka da ga konzerviram, uslovno receno. Vise dosade radi, nego potrebe radi. Tako da sam proveo jedan divan dan u garazi i ucinio sam slijedece:
Ovo je za pohvalu, ništa ljepše nego uzeti cijeli dan i lagano pripremati motor za zimski san.... kad se imaju uslovi za to.
Moj ove zime neće imati takav luksuz, pa u kratkim crtama kako ga "odrzavam" u ovim uslovima s tim da je ulje stavljeno na kraju sezone
1 u 10 dana
Upalim i pustim da odradi dok ne dodje na radnu temperaturu tako da sva vlaga izadje van, paljenje na +5C i više po preporuci EmirHarleya
- napravim 1-2 kruga bez rasvjete
- očistim suhom krpom pa prešpricam kompletan bike WDom, pogotovo sve dijelove osjetljive na koroziju ( i tako svakih 10 dana......)
- nadopunim tank tako da je uvijek do vrha pun.
I kao što reče, prvi dan sa suhom cestom i let's go
ako se izdrži do tad, ako ne... onda vožnja po bljuzgi i Arix Softly za mene, a 20litara vode za Yamahicu
- phil manzanera
Jedna stvar je sigurna i tu nema nikave dileme: bolje je motor nikako ne paliti nego ga paliti svaki cas. Paljenje motora na kratko stvara kondenz u auspuhu koji prelazi u KISELINU (KISELINA, ACID!) koja napada i razjeda auspuhe iznutra. Emirhaley ti nije mogao preporuciti da palis motor svako malo vjeruj mi, znam covjeka i njegov stav je identican ovome.
P.S.
Sta se smijes, DaysleepeR?
P.S.
-
MirzaK
Emirharley je preporučio ulje i vanjsku temperaturu iznad 4C istoga, ne i paljenjephil manzanera wrote:Jedna stvar je sigurna i tu nema nikave dileme: bolje je motor nikako ne paliti nego ga paliti svaki cas. Paljenje motora na kratko stvara kondenz u auspuhu koji prelazi u KISELINU (KISELINA, ACID!) koja napada i razjeda auspuhe iznutra. Emirhaley ti nije mogao preporuciti da palis motor svako malo vjeruj mi, znam covjeka i njegov stav je identican ovome.![]()
P.S.
- "palim i pustim da odradi dok ne dodje na radnu temperaturu tako da sva vlaga izadje van"
- "napravim 1-2 kruga bez rasvjete po "čistom" terenu tek tako da se malo pokrene i accu malo nadopuni "
znači sveukupno 30ak minuta rada jednom u 10 dana što znači da ga ne palim samo na 2 minute. Ako misliš da ni 30 min nije dovoljno, radit će više, nije frka, kanister je uvijek kraj mene
P.S.
Sta bi DaysleepeR bez mene
- DaysleepeR
Po meni je paliti motor preko zime svako malo je totalno pogrešno bez obzira koliko dugo on nakon paljenja radio.
Fol je u onih prvih 2 minute.
Jer šta se dešava - od stajanja i niskih temperatura svo ulje se spusti na dno i zgusne. Faktički kad ga kresneš prve dvije minute radi nasuho.
Ko god misli da je to zdravo za mašinu nek je odmah zapali.
Puno je poželjnija priča dignuti motor od zemlje na dizalicu, izvaditi akumulator, podmazati šta već treba, pokriti motor i probati se smiriti dok ne zajuži
Ne živimo u čistoj zemlji i čista je glupost forsirati i voziti motor dok je na istoj sol, led, sljunak koji posipaju kad padne snijeg, itd.
Fol je u onih prvih 2 minute.
Jer šta se dešava - od stajanja i niskih temperatura svo ulje se spusti na dno i zgusne. Faktički kad ga kresneš prve dvije minute radi nasuho.
Ko god misli da je to zdravo za mašinu nek je odmah zapali.
Puno je poželjnija priča dignuti motor od zemlje na dizalicu, izvaditi akumulator, podmazati šta već treba, pokriti motor i probati se smiriti dok ne zajuži
Ne živimo u čistoj zemlji i čista je glupost forsirati i voziti motor dok je na istoj sol, led, sljunak koji posipaju kad padne snijeg, itd.
-
MirzaK
Svaka masina sa unutarnjim izgaranjem (unutar kamiona, motocikla, automobila....) ima maksimalno trosenje u cold startu (zimi i ljeti) dok se ne stvori uljni pritisak i uljna pumpa ne pocne sa podmazivanjem.
Zimi je to jos izrazenije zbog niskih temperatura kako si naveo pa se stoga i najbolje drzati uputa proizvodjaca o koristenju rijeđeg ulja u hladim danima koje je ekvivalent gušćem ulju koje koristimo ljeti.
Za instant podmazivanje, najbolje je ugraditi Preoil sistem koji će i u ljetnim i u zimskim uslovima omogućavati podmazan start hladne mašine i tako produžiti vijek samoj mašini.
http://www.automotoroiler.com/default.html.
Ako znaš da se ovakav ili sličan kit može nabaviti negdje kod nas u BiH ili bar u Cro, javni.
Sad dal' je glupost il' nije vozati motor po +5C, zakaciti soli zimi ili blata ljeti pa ga kasnije detaljno oprati, ostaje na svakom od nas da odluci sam za sebe, obzirom da neki bikeri vozaju po svim vremenskim uvjetima, neki ne.
Zimi je to jos izrazenije zbog niskih temperatura kako si naveo pa se stoga i najbolje drzati uputa proizvodjaca o koristenju rijeđeg ulja u hladim danima koje je ekvivalent gušćem ulju koje koristimo ljeti.
Za instant podmazivanje, najbolje je ugraditi Preoil sistem koji će i u ljetnim i u zimskim uslovima omogućavati podmazan start hladne mašine i tako produžiti vijek samoj mašini.
http://www.automotoroiler.com/default.html.
Ako znaš da se ovakav ili sličan kit može nabaviti negdje kod nas u BiH ili bar u Cro, javni.
Sad dal' je glupost il' nije vozati motor po +5C, zakaciti soli zimi ili blata ljeti pa ga kasnije detaljno oprati, ostaje na svakom od nas da odluci sam za sebe, obzirom da neki bikeri vozaju po svim vremenskim uvjetima, neki ne.
- DaysleepeR
Dok dodje proljece, ona sol lagano izjeda metalne dijelove.
Pogotovo sto tocak okrecuci se ubaci sol u tesko dostupna mjesta cak i za smrk u praonici...
Mozes naci na internetu kako izgledaju motori vozeni po solju posutim ulicama, to je katastrofa
Pogotovo sto tocak okrecuci se ubaci sol u tesko dostupna mjesta cak i za smrk u praonici...
Mozes naci na internetu kako izgledaju motori vozeni po solju posutim ulicama, to je katastrofa
-
MirzaK
DS jest pegla, i niti jedan missed subject mu ne moze promaci, SIPA 100%TGSTK wrote:Pa staDaysleepeR wrote:Mačak, fulio si temuja znam da ti ovo ovdje sve pratis pa ces mi dat i odgovor
i sliku po mogucnosti
![]()
Cim si malo van teme il upadnes sa R6icom u winter driving, odmah frks
Sa druge strane, ako ce svako zatezati na svoju stranu svaka tema ce zavrsavati naopako, a obzirom da to nije nikom cilj, en' R6ice u novom topicu
- DaysleepeR
de ne seri, koje to bikere moje opaske odbijaju sa foruma?MirzaK wrote:DS jest pegla, i niti jedan missed subject mu ne moze promaci, SIPA 100%TGSTK wrote:Pa staDaysleepeR wrote:Mačak, fulio si temuja znam da ti ovo ovdje sve pratis pa ces mi dat i odgovor
i sliku po mogucnosti
![]()
![]()
Cim si malo van teme il upadnes sa R6icom u winter driving, odmah frks![]()
sto i odbije neke bikere sa ovog foruma
![]()
Sa druge strane, ako ce svako zatezati na svoju stranu svaka tema ce zavrsavati naopako, a obzirom da to nije nikom cilj, en' R6ice u novom topicu
Ti mislis da ja ne poznajem licno svakog od bikera koji dolaze na ovaj forum i mislis da bi neko od njih imao problem sa tim da mi u lice kaze da serem?
Isto tako mislis da ja ne poznajem TGTSK-a licno?
Momak, ja sam mislio da si ti dosad skonto s kim imas posla...
-
MirzaK
Ne pise se "skonto" nego "skontao" al' to je tema za sebe, nego ja bih se sad trebao nesto k'o nasekirati ? Sanjajde ne seri, koje to bikere moje opaske odbijaju sa foruma?
Ti mislis da ja ne poznajem licno svakog od bikera koji dolaze na ovaj forum i mislis da bi neko od njih imao problem sa tim da mi u lice kaze da serem?
Ovo je moto grupa i sve teme za motocikle bi trebale biti tu bez ekstremnih udaljavanja jer ce kao sto Phil rece uskoro i politika uci u sve, onda smo donji.
Ti za mene jesi i pegla i lokalni policajac moto foruma i to ces i ostati dok god malo ne omeksas svoj stav. Sa druge strane ja se na tebe opet ne ljutim, jer kako god izgledalo, svaki tvoj i bilo ciji komentar je dobrodosao, od konzerviranja bike-a pa do shopinga u Tuzli.
Isto tako, TVOJ STAV ili stav 5 ljudi ne znaci da i neko drugi mora zauzeti ISTI jer svako ima svoje misljenje.
To sto ti mislis da se bike ne treba vozati zimi, ne znaci da i neko drugi mora isto misliti, da je to glupost i sl. pogotovo kad sam proizvodjac navede ulje za voznju do -10 (sto je vec malo extreme
Znači kako vidiš sve ima pro i contra tako da stvari treba malo više gledati sa te strane pa će biti manje gluposti u svemu
- phil manzanera
Ne pojavljujem se ovdje kao sudija, ne daj Boze, samo dajem svoj komentar.
Svidja mi se blagi pristup koji u komunikaciji ima MirzaK i od njega svi treba da ucimo. Sa druge strane DS je zaista kompetentan sugovornik jer covjek puno cita, ali i zivi bikers' lifestyle.
Sta hocu da kazem: nisam nikakv mirotvorac, niti ima potrebe da ikoga mirim, no mi smo BIKERSKA populacija, malo nas je i moramo se drzati zajedno. Ono par drkadjija ce sami otpasti.
Sto se tice uredjivacke politike DS, to tako i treba, jer da nije policajca svako bi radio sta hoce, a mi to ne zelimo na ovome forumu. Takodjer vezano za konkretne teme threadova i postova, jbga, treba se toga i drzati. Necemo sada pricati o - kukuruzima.
Just my 2 cents.
Svidja mi se blagi pristup koji u komunikaciji ima MirzaK i od njega svi treba da ucimo. Sa druge strane DS je zaista kompetentan sugovornik jer covjek puno cita, ali i zivi bikers' lifestyle.
Sta hocu da kazem: nisam nikakv mirotvorac, niti ima potrebe da ikoga mirim, no mi smo BIKERSKA populacija, malo nas je i moramo se drzati zajedno. Ono par drkadjija ce sami otpasti.
Sto se tice uredjivacke politike DS, to tako i treba, jer da nije policajca svako bi radio sta hoce, a mi to ne zelimo na ovome forumu. Takodjer vezano za konkretne teme threadova i postova, jbga, treba se toga i drzati. Necemo sada pricati o - kukuruzima.
Just my 2 cents.
- DaysleepeR
Sad ću biti maksimalno blag i susretljiv pa ću reći - imenjače popusti malo i prvo razmisli o svemu što ti kažem.MirzaK wrote:Ne pise se "skonto" nego "skontao" al' to je tema za sebe, nego ja bih se sad trebao nesto k'o nasekirati ? Sanjajde ne seri, koje to bikere moje opaske odbijaju sa foruma?
Ovo je moto grupa i sve teme za motocikle bi trebale biti tu bez ekstremnih udaljavanja jer ce kao sto Phil rece uskoro i politika uci u sve, onda smo donji.
Ti za mene jesi i pegla i lokalni policajac moto foruma i to ces i ostati dok god malo ne omeksas svoj stav. Sa druge strane ja se na tebe opet ne ljutim, jer kako god izgledalo, svaki tvoj i bilo ciji komentar je dobrodosao, od konzerviranja bike-a pa do shopinga u Tuzli.
Isto tako, TVOJ STAV ili stav 5 ljudi ne znaci da i neko drugi mora zauzeti ISTI jer svako ima svoje misljenje.
To sto ti mislis da se bike ne treba vozati zimi, ne znaci da i neko drugi mora isto misliti, da je to glupost i sl. pogotovo kad sam proizvodjac navede ulje za voznju do -10 (sto je vec malo extreme). Sa druge strane opet je dobro znati i razloge "zašto ga ne vozati zimi" tipa sol, šljunak i sl. koje si ti fino naveo pa da onaj koji voza zimi pripazi na to.
Znači kako vidiš sve ima pro i contra tako da stvari treba malo više gledati sa te strane pa će biti manje gluposti u svemu
Prvo ja na ovom podforumu želim da budem opuštem pa pišem kako i pričam, a nikad u životu nisam rekao "skontao" nego "shvatio" jer je izraz skontao kao izraz više ulični nego kulturan.
Ovo je podforum za koji se izborio phil mazanera jer mi nismo htjeli da pišemo na Auto podforumu niti na Auto-Moto podforumu radi nereda u temama.
Isto tako postoji osnovna kultura kada dođeš u nečiju kuću da se predstaviš ko si i šta si i odakle si ako te ljudi već lično ne poznaju.
Nisi to uradio, ali si od starta nametao svoje, ti jedan nama ostalima.
Dalje, moje mišljenje oko shoppinga je opet vezano za iskustvo jer sam kao i svako ko počinje, prvo preskupo plaćao neke stvari, pa sam zahvaljujući savjetima DRUGIH našao način da prođem povoljnije. Nisam se ljutio niti shvatao nečije opaske kao napad nego sam učio od iskusnijih.
Dalje, naravno da postoje ulja za zimsku vožnju, ali postoje i motori koji se mogu voziti zimi a postoje i oni koji ni u kojem slučaju nisu pravljeni za tako nešto. Među njima je i tvoj Virago. Kontaš?
Dosad si trebao da skontaš da je bikerski svijet 98% kolektiv a 2% individualnost i tako se i ponašaj. Ako stršiš, nije problem u nama nego u tebi.
A ja sve što želim je da ti pomognem, a način na koji to radim je bikerski.
Pa nismo obdanište, bikeri smo.
-
MirzaK
Kad se želi pomoći nekom pomoću savjeta i odgovora na forumu ali i generalno u zivotu onda nije loše to učiniti tako da se uvaži i tuđe mišljenje, a svoj ego ostavi po strani. Da me ne shvatis krivo, ovo vrijedi i za mene, ali i za ostale ucesnike foruma jer ce cesto svi zanesemo pa u replyu nekad guramo odredjena mišljenja koja ne stoje, a bazirana su na našim "dugogodišnjim" iskustvima koja opet nužno ne moraju biti uvijek ispravna.
Ukratko, ja sam ZA zimsku vožnju uz minimalno prljanje bikea, znači čim je sunčan dan i relativno suha cesta, na temp iznad +5C i nisam jedini takav biker.
Virago nije idealan, ali JEST predvidjen za temperature do -10C od strane same Yamahe (iako ne znam 'ko bi se baš ispod 0 vozao:D) što su i naveli u User manualu gdje stoji da se koristi SAE10W-30 klasifikacije SPI SE, SF,SG ili bolje 4T ulje za motocikle.
Sto se tice predstavljanja, mislim da je već bila neka tema ID karta bikera gdje sam na samom početku napisao što sam imao, pogledaj taj topic.
Cijeli problem u "Mirza vs. Mirza" priči je čini mi se u ovo 98%:2% - "Definicija bikerskog svijeta" - mislim da ovdje ne bi bilo lose otvoriti novi TOPIC pa tamo da nastavimo, mislim da bi se bolje i razumjeli, a i bilo bi bikerski.
Ukratko, ja sam ZA zimsku vožnju uz minimalno prljanje bikea, znači čim je sunčan dan i relativno suha cesta, na temp iznad +5C i nisam jedini takav biker.
Virago nije idealan, ali JEST predvidjen za temperature do -10C od strane same Yamahe (iako ne znam 'ko bi se baš ispod 0 vozao:D) što su i naveli u User manualu gdje stoji da se koristi SAE10W-30 klasifikacije SPI SE, SF,SG ili bolje 4T ulje za motocikle.
Sto se tice predstavljanja, mislim da je već bila neka tema ID karta bikera gdje sam na samom početku napisao što sam imao, pogledaj taj topic.
Cijeli problem u "Mirza vs. Mirza" priči je čini mi se u ovo 98%:2% - "Definicija bikerskog svijeta" - mislim da ovdje ne bi bilo lose otvoriti novi TOPIC pa tamo da nastavimo, mislim da bi se bolje i razumjeli, a i bilo bi bikerski.
- DaysleepeR
Vozio sam i ja motor na -2 i na -5 ali prije prvog snijega u godini i prije soli.
Nakon snijega nipošto osim ako nije pala kakva jača kiša ili ulice nisu pometene i oprane.
To je moje, a svako nek vozi ako mu se vozi samo se ne treba čuditi što krom hrđa i gume ispucaju...
Nema potrebe za posebnu temu, ne treba ovoma davati značaj, sva naša neslaganja i razlike u mišljenju će sami nestati čim se lično upoznamo, tako to jednostavno ide...
Nakon snijega nipošto osim ako nije pala kakva jača kiša ili ulice nisu pometene i oprane.
To je moje, a svako nek vozi ako mu se vozi samo se ne treba čuditi što krom hrđa i gume ispucaju...
Nema potrebe za posebnu temu, ne treba ovoma davati značaj, sva naša neslaganja i razlike u mišljenju će sami nestati čim se lično upoznamo, tako to jednostavno ide...
-
MirzaK
Virago je već imao hrđe na par mjesta i auspuhu - došlo gratis sa motorom:-), ništa drastično al' dovoljno da bode oči. Nekoliko zamjenjenih šarafa i matica sa rostfrei verzijama, polir pasta, sprej za lanac i nezamjenjivi WD su već pomogli poprilično, ali ne gine mu rastavljanje na proljeće, ipak mu je 14god. pa da se i mala inventura napravi
Yep, ništa bez kafe, a neke razlike u mišljenju ipak ostaviti ili nećemo imati o čemu diskutirati
Yep, ništa bez kafe, a neke razlike u mišljenju ipak ostaviti ili nećemo imati o čemu diskutirati
- DaysleepeR
Što ćeš ga rastavljati na proljeće kad je vrijeme za vozanje, pa Bog nam je dao zimu kako bi mogli smirom rastavljati do mile volje 
Da citiram jedan bajkerski moto:
"Winter is Natures way of telling you to polish."
Negdje na internetu će se pojaviti i u drugoj verziji i to:
"Winter is Natures way of telling you to modify."

Da citiram jedan bajkerski moto:
"Winter is Natures way of telling you to polish."
Negdje na internetu će se pojaviti i u drugoj verziji i to:
"Winter is Natures way of telling you to modify."
-
Choper Rider
#25 :)
Vozdra braco bikeri!!
E bas sam uzivao citajuci vase komentare.
Nego, Mirza pitanje za tebe. Na Internet u sam nasao mali milio stranica o VN1500 - Vulcan. Medjutim iskreno ruku na srce, kao da su se svi dogovorili o cijenama za dijelove. Ne mozes naci hypercharger povoljno pa da ti je kruna na glavi...
Hajde ti pokusaj i ako uspijes ista pronaci idemo to zaliti pivom kod Zeljeka!!
Sta velis
E bas sam uzivao citajuci vase komentare.
Nego, Mirza pitanje za tebe. Na Internet u sam nasao mali milio stranica o VN1500 - Vulcan. Medjutim iskreno ruku na srce, kao da su se svi dogovorili o cijenama za dijelove. Ne mozes naci hypercharger povoljno pa da ti je kruna na glavi...
Hajde ti pokusaj i ako uspijes ista pronaci idemo to zaliti pivom kod Zeljeka!!
Sta velis