Zimske gume ??
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
emko1234
#101 Re: Zimske gume ??
165?sto su tako uske a velika felga?to je nesto gradsko,clio,polo?nesto na taj fazon?
-
zonbirile
#102 Re: Zimske gume ??
------------------------------------asafinho wrote:pa jesi li probo tigar ? jesi li kupio sve 4 nove gume tigar friske prije mjesec napravljene ? jesil ? ocel i jedan casopis napisat da je tigar bolji od good year,bridgestone ? to su marke,naravno da je skuplja guma duplo al jesi ti neki racer i hoces li na snjegu uljetat brzo u krivinu ? pa ce ti pomoc good year il koja vec guma na koju ciljas ? jesi ikad stavio nove gume na auto ? il dajes komentare po iscitanom testu sa neta ?emko1234 wrote:ajd da cujem i da je tigar dobra guma..guma u toj dimenziji 14-ka kosta 69 maraka..samo me zanima koja je tu logika ako je recimo guma koja je na testovima okarakterisana kao preporucljiva,znaci ne super nego solidna duplo skuplja u istoj dimenziji..govorim o bridgestone blizzak gumi,znaci ljudi kazu daje prosjecna..kako je tigar onda dobar?
pročitaj kako se testiraju gume,plus imaš više svjetskih testova.Tigar-nije preporučljiv do stroga nepreporučljiv.Dobar raspon ocijena.
- karanana
#103 Re: Zimske gume ??
e zaboravio sam fazon, moze li mi neko reci kako da skontam koja je godina proizvodnje gume, znam ima neki broj koji se gleda na gumi....
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#104 Re: Zimske gume ??
DOT xxyy
xx - sedmica u godini, yy - godina
xx - sedmica u godini, yy - godina
- bez_ideje
#106 Re: Zimske gume ??
Uz 4 Goodyear gume dobijes garfilda
...ako ti sta znaci 
-
Bernardinac
#107 Re: Zimske gume ??
http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/W ... ageID=8762
Imate ovdje sve testove i sve dimenzije. Manja oznak je "bolje". Sve ovisi o stilu vožnje, dimenziji, uvjetima po kojima najčešće vozi(suho-hladno, mokro, snijeg) i džepu. Kako naći kompromis to je teško. Izbjegavajte cjelogodišnje gume jer je teško napraviti dobru gumu za ljeto i zimu. Ako vozite umjereno, (a normalno da svi smanje brzine kad je kiša ili snijeg), a pri tome želite uštedit na gorivu i imati dobru gumu više godina(pod uvjetom ako ih ljeti zamjenite ljetnim setom guma) moj je izbor za 195/65 R 15 T Michelin Alpin A3. Definitivno najsplativija guma za jednog savjesnog vozača.
Imate ovdje sve testove i sve dimenzije. Manja oznak je "bolje". Sve ovisi o stilu vožnje, dimenziji, uvjetima po kojima najčešće vozi(suho-hladno, mokro, snijeg) i džepu. Kako naći kompromis to je teško. Izbjegavajte cjelogodišnje gume jer je teško napraviti dobru gumu za ljeto i zimu. Ako vozite umjereno, (a normalno da svi smanje brzine kad je kiša ili snijeg), a pri tome želite uštedit na gorivu i imati dobru gumu više godina(pod uvjetom ako ih ljeti zamjenite ljetnim setom guma) moj je izbor za 195/65 R 15 T Michelin Alpin A3. Definitivno najsplativija guma za jednog savjesnog vozača.
-
jefferson
#108 Re: Zimske gume ??
Tu je problem ove rasprave. Ljudi odrekni te se par izlazaka navece i imat cete para za bolju gumu.h2o wrote:Dajte ljudi uozbiljete se. Gume tipa Tigar, Sava itd su samo smece. (Nova Sava S3 pukla nakon 2 dana koristenja. Kazu fabricka greska i stavili drugu od tada niiiiiiiikad vise)
Uzmi GY UG 7 extra guma. Vredestein lezi i drzi dobro cestu ali je bucna (narocito na mokroj podlozi.)
Za sve ostale koji hvale tigar i savu neka tih 100 njak maraka razlike JEDNOM uloze u prave gume pa nek se onda javljaju.Pozdrav
Ja sam uvijek izbjegavao jeftine gume. Ali kupim sad zadnje auto i dodju na njemu neke gume za koje nikad nisam cuo, pod imenom SONAR! To je nesto strasno, mislim da se treba potruditi tako losu gumu napraviti. Neudobna (sto se posebno odrazava s obzirom na dimenzije 225/45 R17), po kisi prava katastrofa, bucne su toliko bile da na 130 nisam mogao muzikom nadjacati zvuk guma, a u autu je BOSE sa pojacalom.
Stavim Dunlop SP Sport, i pored toga sto sam znao da ce biti razlika kao nebo i zemlja, imao sam osjecaj da sam kupio novo auto a ne nove gume.
-
gaius
#109 Re: Zimske gume ??
ja sam se odlučio za goodyear ultra grip performance 2+.... 380 u robnom prometu.. + garfild
.. ali barem znam da će me služiti po mojoj kilometraži 3 godine..
jest skupo ali ne može biti skupo za gume.. glava je u pitanju..
jest skupo ali ne može biti skupo za gume.. glava je u pitanju..
-
ins
#110 Re: Zimske gume ??
Puno je 380 KM za 225/45 R17, svejedno jel GY, Dunlop, Bridgestone il neko drugi ... 
-
jefferson
#111 Re: Zimske gume ??
Konkurencija! Da ima vise i organizovanije konkurencije koja ima dugorocni plan bile bi i gume dosta jeftinije!ins wrote:Puno je 380 KM za 225/45 R17, svejedno jel GY, Dunlop, Bridgestone il neko drugi ...
-
gaius
#112 Re: Zimske gume ??
eh pa u savi 410 (a nema je).. u asi dunlop 3d je 480 KM i čeka se.. itd.. itd..
-
zonbirile
#113 Re: Zimske gume ??
to be or not to be,pitanje auto svijeta u Bosni-kako dati 600KM za 4 dobre gume,a auto vrijedi 1000KM i ima sto prećih životno važnih stvari za popraviti.
-
jefferson
#114 Re: Zimske gume ??
A lose gume bi mogle biti najpreca stvar kada dodje do: Iz neutvrdjenih razloga skrenuo s ceste i zabio se u autobus ili kamion!zonbirile wrote:to be or not to be,pitanje auto svijeta u Bosni-kako dati 600KM za 4 dobre gume,a auto vrijedi 1000KM i ima sto prećih životno važnih stvari za popraviti.
- Aurea Mediocritas
#115 Re: Zimske gume ??
Gume Tigar neću kupiti nikad iz jednog jednostavnog razloga taman da je bolja i od GY i od Continentala i Michelina i taman da je najbolja guma na svijetu.
Razlog: To je srpska guma.
Razlog: To je srpska guma.
-
zonbirile
#116 Re: Zimske gume ??
-------------------------------------------------------------------jefferson wrote:A lose gume bi mogle biti najpreca stvar kada dodje do: Iz neutvrdjenih razloga skrenuo s ceste i zabio se u autobus ili kamion!zonbirile wrote:to be or not to be,pitanje auto svijeta u Bosni-kako dati 600KM za 4 dobre gume,a auto vrijedi 1000KM i ima sto prećih životno važnih stvari za popraviti.
da bi sletio pod autobus,trebao bi upaliti auto,a ne valja akumulator,pa nasuti gorivo,kočnice slabe,krajnice iskaču,halo auto komplet sa alatom i dizalicom i kompletom CD sa folk turbom-1000KM.
-
jefferson
#117 Re: Zimske gume ??
Sve to stoji, i opet se ti turbo-folk automobili kotrljaju. Da bi auto zakocilo, i pored najboljih kocnica mora prenjeti pravilno silu kocenja an cestu, a ako su gume izlizane, moze imati Brembo sa F1 prvenstva to mu nece puno pomoci!zonbirile wrote:-------------------------------------------------------------------jefferson wrote:A lose gume bi mogle biti najpreca stvar kada dodje do: Iz neutvrdjenih razloga skrenuo s ceste i zabio se u autobus ili kamion!zonbirile wrote:to be or not to be,pitanje auto svijeta u Bosni-kako dati 600KM za 4 dobre gume,a auto vrijedi 1000KM i ima sto prećih životno važnih stvari za popraviti.
da bi sletio pod autobus,trebao bi upaliti auto,a ne valja akumulator,pa nasuti gorivo,kočnice slabe,krajnice iskaču,halo auto komplet sa alatom i dizalicom i kompletom CD sa folk turbom-1000KM.
-
zonbirile
#118 Re: Zimske gume ??
ja,ali to ovde zovu,ne može kuja zeca stići.Da bi bibi ikako išao mora se datin 100km za akumulator,a bibi i dalje vrijedi 1oookm.Nema se za ostalo.
-
jefferson
#119 Re: Zimske gume ??
Znam, ali ti ljudi onda ni ne citaju ovaj forum jer nemaju za kompjuter, tako da se ova diskusija opet odnosi na one malo imucnije!zonbirile wrote:ja,ali to ovde zovu,ne može kuja zeca stići.Da bi bibi ikako išao mora se datin 100km za akumulator,a bibi i dalje vrijedi 1oookm.Nema se za ostalo.
-
zonbirile
#120 Re: Zimske gume ??
-------------------------------------------jefferson wrote:Znam, ali ti ljudi onda ni ne citaju ovaj forum jer nemaju za kompjuter, tako da se ova diskusija opet odnosi na one malo imucnije!zonbirile wrote:ja,ali to ovde zovu,ne može kuja zeca stići.Da bi bibi ikako išao mora se datin 100km za akumulator,a bibi i dalje vrijedi 1oookm.Nema se za ostalo.
e jebi ga ne možeš znati i stanje u dijaspori i ovde,puno ti je.PC je 200 glave i konktuješ se za 30 mjesečno,a bibi ovde dere ko stigne.
-
emko1234
#121 Re: Zimske gume ??
poenta je cijele price je da svaki dinar za dobru gumu vrijedi..a ovaj sto je napisao da ne bi uzeo tigar jer je srpska guma,ne znam na sta ciljas al mene ti razlozi ne zanimaju..i mislim da nacionalizam i ta neka vjerska i religijska uvjerenja i razlozi nisu dobrodosla na ovom podforumu..malo si zaluto drug
-
zonbirile
#122 Re: Zimske gume ??
----------------------------------------emko1234 wrote:poenta je cijele price je da svaki dinar za dobru gumu vrijedi..a ovaj sto je napisao da ne bi uzeo tigar jer je srpska guma,ne znam na sta ciljas al mene ti razlozi ne zanimaju..i mislim da nacionalizam i ta neka vjerska i religijska uvjerenja i razlozi nisu dobrodosla na ovom podforumu..malo si zaluto drug
može na snijegu i ćelava,ako je blagosiljana,ili ako se pravo prouči.
- Shogun
#123 Re: Zimske gume ??
Moze, moze
samo prvo uplatis na Barama za sebe, suvozaca i jos koje mjesto ako zatreba.
-
zonbirile
#124 Re: Zimske gume ??
pa Jusuf Barčić prije nego se preselio u prometnoj nesreći je vazio da semafori nisu u duhu islama.
-
jefferson
#125 Re: Zimske gume ??
Ja zivim malo dole malo ovdje, pa imam uvida!zonbirile wrote:-------------------------------------------jefferson wrote:Znam, ali ti ljudi onda ni ne citaju ovaj forum jer nemaju za kompjuter, tako da se ova diskusija opet odnosi na one malo imucnije!zonbirile wrote:ja,ali to ovde zovu,ne može kuja zeca stići.Da bi bibi ikako išao mora se datin 100km za akumulator,a bibi i dalje vrijedi 1oookm.Nema se za ostalo.
e jebi ga ne možeš znati i stanje u dijaspori i ovde,puno ti je.PC je 200 glave i konktuješ se za 30 mjesečno,a bibi ovde dere ko stigne.