zimske gume i lanci

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mefistofilis

#551 Re: zimske gume i lanci

Post by mefistofilis »

imam sve 4 zimske na kojima sare "mogu proci" hajmo reci.. vozim po sarajevu i veceras i sinoc su mi pravo proklizavale(nemam abs) ali nisam uopste toliko naglo kocio. je li to znaci da su gume stare ili je i ostalima u ova dana cesta bila klizava :D
goran16v

#552 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

nemezis wrote:
goran16v wrote:
nemezis wrote:
Ali zakon ne zabranjuje da proizvodjač napravi MS gumu bez pahulje i da je napravi sa zimskim profilom i tako je prodaje. Nije svugdje obavezna pahulja. Može li tada ta guma biti "sa ljetnim profilom"?
Da te ponovo pitam, gdje si nasao da proizvodjac prodaje gumu sa zimskim profilom ili ljetnim profilom? Treba li da ti pejstam stranice proizvodjaca da vidis da zimski profil NE POSTOJI, da postoji samo zimska guma ili ljetna guma?
Nije svugdje obavezna pahulja, ali zakon ne pise proizvodjac nego drzava i gdje treba pahuljica to nije zimska guma.
Proizvodjač proizvodi (ugrubo):

- ljetne gume,
- MS gume koje imaju bolje karakteristike na snijegu
- zimske gume sa najboljim ponašanjem na snijegu

Koje od ovih guma imaju ljetni profil?
Na pitanje se ne odgovara pitanjem osim ako nemas odgovor. Pitanje je bilo:
Gdje si nasao da proizvodjac prodaje gumu sa zimskim profilom ili ljetnim profilom?

p.s. Podjela ugrubo ti ne valja:
- Ljetne gume
- Cjelogodisnje gume koje nose M+S oznaku ali koliko imaju bolje karakteristike na snijegu jednako kao na suhom
- Zimske gume
nemezis

#553 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

goran16v wrote:
nemezis wrote:
goran16v wrote: Da te ponovo pitam, gdje si nasao da proizvodjac prodaje gumu sa zimskim profilom ili ljetnim profilom? Treba li da ti pejstam stranice proizvodjaca da vidis da zimski profil NE POSTOJI, da postoji samo zimska guma ili ljetna guma?
Nije svugdje obavezna pahulja, ali zakon ne pise proizvodjac nego drzava i gdje treba pahuljica to nije zimska guma.
Proizvodjač proizvodi (ugrubo):

- ljetne gume,
- MS gume koje imaju bolje karakteristike na snijegu
- zimske gume sa najboljim ponašanjem na snijegu

Koje od ovih guma imaju ljetni profil?
Na pitanje se ne odgovara pitanjem osim ako nemas odgovor. Pitanje je bilo:
Gdje si nasao da proizvodjac prodaje gumu sa zimskim profilom ili ljetnim profilom?

p.s. Podjela ugrubo ti ne valja:
- Ljetne gume
- Cjelogodisnje gume koje nose M+S oznaku ali koliko imaju bolje karakteristike na snijegu jednako kao na suhom
- Zimske gume
Nije svaka MS guma cjelogodišnja.

Uopšte nije bitno da li postoji. Zakon ne zabranjuje nekome da prodaje gume i da ih reklamira kao gume sa zimskim profilom i da ih deklariše kao gume sa zimskim profilom. Ne možeš argumentovati zakon time što "niko ne prodaje".

A sada ti meni odgovori koje od one tri grupe imaju ljetni profil?
goran16v

#554 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

nemezis wrote:

Uopšte nije bitno da li postoji. Zakon ne zabranjuje nekome da prodaje gume i da ih reklamira kao gume sa zimskim profilom i da ih deklariše kao gume sa zimskim profilom. Ne možeš argumentovati zakon time što "niko ne prodaje".

Cuj nije uopste bitno da li postoji, a uprno tupis o tim nekim profilima i pitanjen sta ako proizvidjac deklarise????
Kad odgovoris gdje si nasao da proizvodjac prodaje gumu sa zimskim profilom ili ljetnim profilom i koji je to proizvodjac mozemo da nastavimo.
Ja to mogu reci samo ako nesto proizvodjac deklarise, ako proizvodjac ne deklarise koji profil imaju svaka od te 3 gume kako ti ja mogu odgovoriti koja ima ljetni profil? Odokativnom metodom? :lol: :run:
nemezis

#555 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

goran16v wrote:
nemezis wrote:

Cuj nije uopste bitno da li postoji, a uprno tupis o tim nekim profilima i pitanjen sta ako proizvidjac deklarise????
Kad odgovoris gdje si nasao da proizvodjac prodaje gumu sa zimskim profilom ili ljetnim profilom i koji je to proizvodjac mozemo da nastavimo.
Ja to mogu reci samo ako nesto proizvodjac deklarise, ako proizvodjac ne deklarise koji profil imaju svaka od te 3 gume kako ti ja mogu odgovoriti koja ima ljetni profil? Odokativnom metodom? :lol: :run:
Pa koju ćeš staviti na auto? Propis dozvoljava ljetni profil, ako nemaš gumu sa pahuljom. Koju ćeš koristiti ako ne znaš koja ima ljetni profil?
nemezis

#556 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

uskrsno_respo wrote:Ja opet pitam da vi niste pomijesali sta znaci rijec profil u onom pravilniku?
Šta znači?
goran16v

#557 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

nemezis wrote:
Pa koju ćeš staviti na auto? Propis dozvoljava ljetni profil, ako nemaš gumu sa pahuljom. Koju ćeš koristiti ako ne znaš koja ima ljetni profil?
Pojam guma sa ljetnim profilom postoji samo u nasem zakonu. Kako taj pojam ne postoji kod proizvodjaca, a nas ga zakon nije definisao, znaci guma sa ljetnim profilom nigdje nije definisana. Upravo zato sto nigdje nije definisana niko, a ne samo ja, ne moze znati koja guma ima ljetni profil i upravo zato mogu da koristim svaku gumu koja nije obiljezena kao zimska guma kao gumu sa ljetnim profilom i zadovoljim zakon. U tome je sva misterija.
preludezalude

#558 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
preludezalude wrote:
goran16v wrote:
Onaj dio da nisi procitao od pocetka.
Da jesi onda bi znao da je meni od pocetka sve jasno, a da njega pitam samo da vidim sta je svrha komentara.
Nije tebi jasno nikako. Da ti malo pojednostavim: pravilnik je podzakonski akt tj dio je zakona. Zakon treba da se sprovodi onako kako je napisan, ni lijevo ni desno. Nikakva tumacenja zakona s moje ili tvoje strane nemaju zakonsku i obvezujucu snagu. Pa tako ni tumacenja, misljenja i objasnjenja nekog ministra ili ministarstva nemaju nikakvu zakonsku obvezujucu snagu. Ako su tako mislili onda su trebali to svoje objasnjenje i misljenje formulisati u podzakonski akt. Do tada bi se zakon trebao sprovoditi kako je napisan. Medjutim, ovaj pravilnik je djelo neukog covjeka ili tima ljudi i pravilnik je ako se cita precizno, jako nelogican i nedorecen. Kad bi policija ovaj pravilnik sprovodila onako kako je napisan, vjerovatno tek svako deseto auto bi imalo ispravnu zimsku opremu.
Kao sto sam ti vec napisao, meni je sve jasno i svrha pitanja nema veze s tim i uopste ne razumijem sta je poetna ovoga sto si napisao?!?!?!?!?!
Mozda da ti pisem sve 2 x da skontas?
Nista tebi nije jasno. Mijenjas pricu svaka dva dana. Objasnjenje je u slijedecem postu.
preludezalude

#559 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
nemezis wrote:

Do juce si tvrdio da guma ako nema oznake M+S i snjeznu pahuljicu onda ta guma ima ljetni profil.
preludezalude

#560 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

Znas sta je profil valjda. To ti je dio gume koji je u kontaktu sa podlogom po kojoj vozis. Zimske i ljetne gume se razlikuju u obliku sara, dubini sara, uzduznim i poprecnim kanalima, kolicini praznog prostora izmedju sara i najbitnije, u vrsti materijala od kojih je guma napravljena.
preludezalude

#561 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

Da li je ko vidio gdje ima kupiti 120-ke lanci?
nemezis

#562 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

goran16v wrote:
nemezis wrote:
Pojam guma sa ljetnim profilom postoji samo u nasem zakonu. Kako taj pojam ne postoji kod proizvodjaca, a nas ga zakon nije definisao, znaci guma sa ljetnim profilom nigdje nije definisana. Upravo zato sto nigdje nije definisana niko, a ne samo ja, ne moze znati koja guma ima ljetni profil i upravo zato mogu da koristim svaku gumu koja nije obiljezena kao zimska guma kao gumu sa ljetnim profilom i zadovoljim zakon. U tome je sva misterija.
Ima li zimska guma (MS i pahulja) ljetni profil?
nemezis

#563 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

preludezalude wrote:Znas sta je profil valjda. To ti je dio gume koji je u kontaktu sa podlogom po kojoj vozis. Zimske i ljetne gume se razlikuju u obliku sara, dubini sara, uzduznim i poprecnim kanalima, kolicini praznog prostora izmedju sara i najbitnije, u vrsti materijala od kojih je guma napravljena.
Ja sam na ovo mislio. Ako je neko mislio nešto drugo, neka kaže.
goran16v

#564 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

preludezalude wrote:
goran16v wrote:
nemezis wrote:

Do juce si tvrdio da guma ako nema oznake M+S i snjeznu pahuljicu onda ta guma ima ljetni profil.
Upravo tako, ako ne mozes identifikovati kakav guma profil ima, a u zakonu ne pisu uslovi koje guma sa ljetnim profilom mora ispunjavati, onda sve sto nije zimska guma moze biti guma sa ljetnim profilom. Sta sam ja drugacije napisao? Tebi se fakat sve treba pisati 2 x da skontas.
Last edited by goran16v on 07/12/2013 10:08, edited 1 time in total.
goran16v

#565 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

nemezis wrote:
goran16v wrote:
nemezis wrote:
Kad nadjes definiciju ljetnog ili zimskog profila i kako ih prepoznati onda cu ti odgovoriti.
goran16v

#566 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

preludezalude wrote:Znas sta je profil valjda. To ti je dio gume koji je u kontaktu sa podlogom po kojoj vozis. Zimske i ljetne gume se razlikuju u obliku sara, dubini sara, uzduznim i poprecnim kanalima, kolicini praznog prostora izmedju sara i najbitnije, u vrsti materijala od kojih je guma napravljena.
I poslije ovog elaborata jos samo da nadjes gdje su ti cuveni ljetni i zimski profili zvanicno opisani i definisani, da znamo identifikovati koji je koji, pa da se razidjemo!

p.s. Ako vec pises o profilu onda bi trebao znati da je profil fizicki izgled, a ne na sastav i da materijal sa profilom nema nikakve veze i da je u je tome razlika izmedju jefinih plasticnih i skupih zimskih guma.
mefistofilis

#567 Re: zimske gume i lanci

Post by mefistofilis »

ja cu majke mi zvati moderatora da ovo regulise :D izignorisali ste dosad 4 ljudi ukljucujuci i mene i ovo ovako vise ne moze :-)
preludezalude

#568 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
I poslije ovog elaborata jos samo da nadjes gdje su ti cuveni ljetni i zimski profili zvanicno opisani i definisani, da znamo identifikovati koji je koji, pa da se razidjemo!

p.s. Ako vec pises o profilu onda bi trebao znati da je profil fizicki izgled, a ne na sastav i da materijal sa profilom nema nikakve veze i da je u je tome razlika izmedju jefinih plasticnih i skupih zimskih guma.
Majke mi, toliko si se isprovaljivao da to nije normalno. Taman covjek pomisli da si zavrsio sa provaljivanjem, a ti ispalis novu provalu.
Hoces reci da zimske i ljetne gume imaju isti sastav i materijal? Profil gume je fizicki opipljiva i materijalna stvar. Hoces reci da profil ljetne gume ima isti sastav kao profil zimske gume???? Znas li ti uopste sta je profil gume?? To je gazni dio gume!! Jako opipljiva stvar koja ima izgled i sastav. Zimski profil ima drugaciji sastav i izgled od ljetnog profila.
Cuj profil je fizicki izgled!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
O majko moja!!!
goran16v

#569 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

preludezalude wrote:[
Hoces reci da zimske i ljetne gume imaju isti sastav i materijal?
Hoces reci da profil ljetne gume ima isti sastav kao profil zimske gume????
Cuj profil je fizicki izgled!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
O majko moja!!!
Jel mi govorimo o zimskim i ljetnim gumama, ili zimskom i ljetnom profilu?
Ovim si sve rekao, ti ne znas razliku izmedju ove dvije stvari...
A sad nastavi sa odgovaranjem gdje su odredjeni profili da zakonski mozes razlikovati zimski od ljetnog profila, naravno ako znas sta te pitam.
nemezis

#570 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

goran16v wrote:
nemezis wrote:
goran16v wrote: Pojam guma sa ljetnim profilom postoji samo u nasem zakonu. Kako taj pojam ne postoji kod proizvodjaca, a nas ga zakon nije definisao, znaci guma sa ljetnim profilom nigdje nije definisana. Upravo zato sto nigdje nije definisana niko, a ne samo ja, ne moze znati koja guma ima ljetni profil i upravo zato mogu da koristim svaku gumu koja nije obiljezena kao zimska guma kao gumu sa ljetnim profilom i zadovoljim zakon. U tome je sva misterija.
Kad nadjes definiciju ljetnog ili zimskog profila i kako ih prepoznati onda cu ti odgovoriti.
Ak ne znaš prepoznati ljetni profil, kako ćeš ga koristiti. Hoćeš da kažeš da sve gume, uključujući i zimske sa pahuljom, imaju ljetni profil? Jer u Pravilniku nema defnicije ljetnog profila.
nemezis

#571 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

goran16v wrote:

Kako znaš šta je uopšte profil, ako nije definisan Pravilnikom? Je li u Pravilniku piše "fizički izgled"?
goran16v

#572 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

nemezis wrote:
Ak ne znaš prepoznati ljetni profil, kako ćeš ga koristiti. Hoćeš da kažeš da sve gume, uključujući i zimske sa pahuljom, imaju ljetni profil? Jer u Pravilniku nema defnicije ljetnog profila.
Jos uvijek nadolazis na pravi put. Ako ne znas prepoznati, odnosno ako nemas na osnovu cega identifkovati sta je ljetni profil, kako ces prepoznati zimski profil i reci ovo je guma sa zimskim, a ovo sa ljetnim profilom, odnosno ova moze, a ova ne moze biti zimska oprema?
Da ti ponovim odgovor, zimska guma je zimska guma, tu nema zimskog i ljetnog profila.
goran16v

#573 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

nemezis wrote: Kako znaš šta je uopšte profil, ako nije definisan Pravilnikom? Je li u Pravilniku piše "fizički izgled"?
Kako ti znas sta je uopste guma ili pneumatik, ako nije definisan Pravilnikom? Jel u pravilniku pise "okrugli predmet izradjen od gume ili od preradjevina kaucuka koji se napunjen zrakom montira na naplatak"? U nedostatku argumenata postavljas besmislena pitanja....
nemezis

#574 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

goran16v wrote:
nemezis wrote: Kako znaš šta je uopšte profil, ako nije definisan Pravilnikom? Je li u Pravilniku piše "fizički izgled"?
Kako ti znas sta je uopste guma ili pneumatik, ako nije definisan Pravilnikom? Jel u pravilniku pise "okrugli predmet izradjen od gume ili od preradjevina kaucuka koji se napunjen zrakom montira na naplatak"? U nedostatku argumenata postavljas besmislena pitanja....
Pa tvoj je argument da ne postoji ono što nije definisano u zakonu. Ako ti to kažeš za "ljetni profil", ja kažem za "profil". To je da vidiš da ti je argumentacija besmislena.
nemezis

#575 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

goran16v wrote:
nemezis wrote:
Jos uvijek nadolazis na pravi put. Ako ne znas prepoznati, odnosno ako nemas na osnovu cega identifkovati sta je ljetni profil, kako ces prepoznati zimski profil i reci ovo je guma sa zimskim, a ovo sa ljetnim profilom, odnosno ova moze, a ova ne moze biti zimska oprema?
Da ti ponovim odgovor, zimska guma je zimska guma, tu nema zimskog i ljetnog profila.
Pa, ima li zimskog? Ako ima guma sa ljetnim profilom, a znamo da ima jer je Pravilnik pominje, koji još profil postoji? Ako su svi isti, zašto pojam ljetni?
Post Reply