Zimska trpeza

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
Post Reply
User avatar
StLouis
Posts: 2971
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

Zimska trpeza

Post by StLouis » 07/01/2007 03:41

Zima je, meni se jede sarma, a ne usudjujem se niti pokusati motati listove kupusa...


Mali je broj jela u kulinarstvu koja se mogu pripremati na razne nacine kao sto je sarma. Moze se reci: koliko kuhara/ica - toliko i vrsta sarmi...

evo jednog recepta kojeg cu nadam se primjeniti uskoro;



Image


Sarma u kiselom kupusu

Potrebno: (za 4osobe ): 30 dkg junetine bez kostiju (od buta), 6 dkg rize, 80 dkg kiselog kupusa u glavici, 8 dkg (suhe ovcetine), 8 dkg crvenog luka, 0,2-0,4 dkg bibera,so, 1 jaje, 1/2 dl ulja, 1/2 govede supe.

Priprema: Pripremite listove kupusa za sarmu. Sameljite meso i crveni luk, zacinite, dodajte rizu i 1/2 dl ulja. Dobro izmjesajte. S tom smjesom punite listove kupusa i motajte ih u sarme. Poredajte u serpu kruzno nakon sto ste na dno serpe stavili (suhe ovcetine).

Kuhajte lagano nekoliko sati. Ako je potrebno, dodajte u toku kuhanja jos vode. Kada je sarma skuhana, prije sluzenja rastopite maslac i zacimite sarmu.


preuzeto sa hem.passagen.se :kravata:

koje je vase najdraze zimsko jelo?


User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka » 07/01/2007 09:36

ImageImage
Najbolja riža za sarmu je Jasmin, tajlandska sorta dugozrnata. Malo čudnog mirisa prilikom kuhanja, ali neprevaziđenogu ukusa nakon što se jelo ohladi. Oprez, puno "popije" vode.

Recept dobar, samo što ja ne jedem meso i jaja, pa onda plasiram tunjevinu i malo mlijeka od non-gmo soje umjesto jaja.

Mali savjet za sarmoljupce,kuhare početnike:
Sipati vodu isključivo do gornjeg sloja poredanih sarmi, e da se od krčkanja ne bi raspale. Dosipati vodu po potrebi jer je riža nemilosrdno "pije".

Post Reply