zimska struja

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zonbirile

#1 zimska struja

Post by zonbirile »

večeras u dnevniku TV Nove,objavili novi raspored zimske struje u HEP-u.Noćni termin niže tarife od 21-07,popodnevni kao u nas.Postavlja se pitanje,kako zemlja sa općepoznatim deficitom struje ima duži sat jeftine struje i u normalnije vrijeme,a kod nas je od 22-07.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#2 Re: zimska struja

Post by dr.gog »

Da nema slučajno neke veze sa pomjeranjem sata,tj.zimskim računanjem vremena?..
zonbirile

#3 Re: zimska struja

Post by zonbirile »

dr.gog wrote:Da nema slučajno neke veze sa pomjeranjem sata,tj.zimskim računanjem vremena?..
----------------------------------------
nema upravo su u prilogu o pomjeranju vremena objavili i intervale niže tarife.
zonbirile

#4 Re: zimska struja

Post by zonbirile »

agreb, 23.10.2009., 15:30 | B.V.

S početkom zimskog računanja vremena, u nedjelju, 25. listopada, mijenjaju se i razdoblja važenja dnevnih tarifnih stavova za električnu energiju, a vlakovi na HŽ-ovim prugama bit će tijekom noći sa subote na nedjelju zaustavljeni na jedan sat.
Zima, dvoje penzionera šetaju po snijegu (Foto: Reuters)
(Foto: Reuters)

Prema Uredbi o računanju vremena u 2009. godini, ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 25. listopada, u 3 sata i to pomicanjem za jedan sat unatrag - vrijeme u 3 sata računa se kao 2 sata. Iz Hrvatske elektroprivrede podsjećaju da se s početkom zimskog računanja vremena mijenjaju i razdoblja važenja dnevnih tarifnih stavova za električnu energiju. Tako će se od nedjelje, 25. listopada, električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi, od 21 do 7 sati. Iz Hrvatskih su željeznica pak izvijestili kako će zbog prilagodbe na zimsko računanje vremena u nedjelju, 25. listopada, na HŽ-ovim prugama na jedan sat biti zaustavljeni vlakovi koji voze noću i to na kolodvorima koji su određeni u Pregledu čekanja vlakova.

Riječ je o vlakovima Beograd-Villach i obrnuto koji će čekati u Strizivojni Vrpolje, o vlakovima Zagreb-Split i obrnuto koji će čekati u Gospiću te o vlaku Osijek-Koprivnica-Zagreb koji će čekati u Suhopolju. S početkom zimskog računanja vremena povezana je i odredba članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojoj u razdoblju zimskog računanja vremena na motornim vozilima i za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Naime, u razdoblju zimskog računanja upaljena svjetla na vozilima obvezna su i za vrijeme vožnje danju, a vozačima koji zaborave na to prijeti novčana kazna od 300 kuna. (Hina)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#5 Re: zimska struja

Post by dr.gog »

Ja evo ne mogu da se sjetim kako je tačno kod nas regulisano,ali da im se ne isplati, vjerovatno to nebi radili :roll: .Ne znam logiku kojom se vode,ali volio bih čuti objašnjenje..
donBeton

#6 Re: zimska struja

Post by donBeton »

zonbirile wrote:u. Tako će se od nedjelje, 25. listopada, električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi, od 21 do 7 sati.
Što bi značilo da mi ipak imamo više jeftine struje, s obzirom na ona tri sata od 14h-17h...?
zonbirile

#7 Re: zimska struja

Post by zonbirile »

dr.gog wrote:Ja evo ne mogu da se sjetim kako je tačno kod nas regulisano,ali da im se ne isplati, vjerovatno to nebi radili :roll: .Ne znam logiku kojom se vode,ali volio bih čuti objašnjenje..
-------------------------------------------
pa logika je jednostavna-novac.Skratio ti je vreme jeftine tarife,a i potrošnju,jer u 21h domačica i može nešto raditi u 22h teže,o grijanju da ne govorim.
donBeton

#8 Re: zimska struja

Post by donBeton »

Pa ipak ispada da mi imamo 2 sata više "jeftine" nego u Hrvatskoj, ali mene zanima jedno, možda naivno, ali zaista ne mogu da dokučim odgovor.
Zašto je zimi struja duplo skuplja nego ljeti (jeftina je zimi ko ljeti skupa). Razumijem da se više koristi, ali ne bi li zbog tog svejedno EP imala više profita pa mogla čak i smanjiti cijenu? Ili je kod jačeg korištenja održavanje toliko skuplje?
zonbirile

#9 Re: zimska struja

Post by zonbirile »

donBeton wrote:Pa ipak ispada da mi imamo 2 sata više "jeftine" nego u Hrvatskoj, ali mene zanima jedno, možda naivno, ali zaista ne mogu da dokučim odgovor.
Zašto je zimi struja duplo skuplja nego ljeti (jeftina je zimi ko ljeti skupa). Razumijem da se više koristi, ali ne bi li zbog tog svejedno EP imala više profita pa mogla čak i smanjiti cijenu? Ili je kod jačeg korištenja održavanje toliko skuplje?
---------------------------------
pa tu ublehu je pokušao razbiti P.Ešdaun,kao i zašto je skuplje za privredu i to sve 100% od smetljarine,vode,struje,gasa,telefona.
kone

#10 Re: zimska struja

Post by kone »

Ne samo da imamo 2 sata vise jeftine,nego nam je i struja podobro jeftinija u odnosu na cijenu struje u HR.Ja znam da mi ne volimo ni svoju EP niti svoj Telecom i da nam je dusa pljuvati po njima,ali prije nego sto se skupi pljuvacka :D i pljune,prvo treba utvrditi sve cinjenice....
-Romeo-

#11 Re: zimska struja

Post by -Romeo- »

kone wrote:Ne samo da imamo 2 sata vise jeftine,nego nam je i struja podobro jeftinija u odnosu na cijenu struje u HR.Ja znam da mi ne volimo ni svoju EP niti svoj Telecom i da nam je dusa pljuvati po njima,ali prije nego sto se skupi pljuvacka :D i pljune,prvo treba utvrditi sve cinjenice....
kakve crne činjenice, jesi li utvrdio kolike su plaće u hrvatskoj pa to ona usporedio sa cijenama?
kone

#12 Re: zimska struja

Post by kone »

-Romeo- wrote:
kone wrote:Ne samo da imamo 2 sata vise jeftine,nego nam je i struja podobro jeftinija u odnosu na cijenu struje u HR.Ja znam da mi ne volimo ni svoju EP niti svoj Telecom i da nam je dusa pljuvati po njima,ali prije nego sto se skupi pljuvacka :D i pljune,prvo treba utvrditi sve cinjenice....
kakve crne činjenice, jesi li utvrdio kolike su plaće u hrvatskoj pa to ona usporedio sa cijenama?
Hahahah,znao sam da ce biti poredjenje sa platom,smao sam cekao ko ce izvrsiti usporedbu..JBG ti si prvi naletio :D
Odgovor ti je:koliko je plata veca,toliko je i struja skuplja :) Samo je problem u nama.Pljujemo po svemu sto je nase.Hocemo sve dzaba.Nece niko da radi.Svi bi kakav kancelarijski posao,sa srednjom skolom.Da je kako zaraditi,a da se nista ne radi itd...MOze se ovako do sutra supljirati ;-)
-Romeo-

#13 Re: zimska struja

Post by -Romeo- »

kone wrote:
-Romeo- wrote:
Hahahah,znao sam da ce biti poredjenje sa platom,smao sam cekao ko ce izvrsiti usporedbu..JBG ti si prvi naletio :D
Odgovor ti je:koliko je plata veca,toliko je i struja skuplja :) Samo je problem u nama.Pljujemo po svemu sto je nase.Hocemo sve dzaba.Nece niko da radi.Svi bi kakav kancelarijski posao,sa srednjom skolom.Da je kako zaraditi,a da se nista ne radi itd...MOze se ovako do sutra supljirati ;-)
de to malo preračunaj pa baci na papir da i mi vidimo.
kone

#14 Re: zimska struja

Post by kone »

Nema se tu sta racunati..Kod nas plata 800 kilometara,kod njih 1200 mislim...Struja kod nas oko 15 pf,a kod njih oko 22.To je onako ugrubo i jel sad to vrijedno pljuvanja....Ovo je sve onako po sjecanju ;-) .POdaci za HR su sa njihovog TXT :lol: od ranije...
Karen

#15 Re: zimska struja

Post by Karen »

Može mi neko napisati cijenu kWh sa dvotarifnog brojila? Naime, preselila sam se i sad sam na jednotarifnom brojilu, pa sam zbunjena, do ovog računa sam stalno pazila na skupu i jeftinu.
Cijena je 0,1252. Koja je cijena skupe a koja jeftine tarife?
dinaraaa

#16 Re: zimska struja

Post by dinaraaa »

Karen wrote:Može mi neko napisati cijenu kWh sa dvotarifnog brojila? Naime, preselila sam se i sad sam na jednotarifnom brojilu, pa sam zbunjena, do ovog računa sam stalno pazila na skupu i jeftinu.
Cijena je 0,1252. Koja je cijena skupe a koja jeftine tarife?
cca ovako iznosi
"Skupa" 0,15 KM
"Jeftina" 0,075 KM

A jedna tarifa je negdje između :-?
Sad imaš trofazna dvotarifna , trofazna jednotarifna , monofazna dvotarfina , mofazna jednotarifna,
od toga zavisi osnovica održavanje sata :D
I očitavanje struje mjesečno cca 5,KM a u novembru 2 x 5,-Km i u Martu 2 x 5 KM jer na pola mjeseca poskupljenje odnosno pojeftinjenje. :bih:

PDV 17%
Post Reply