Zimska oprema 29.10.2012

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

lenanimra

#1 Zimska oprema 29.10.2012

Post by lenanimra »

Pozdrav,od ovih naših lopova svašta očekivat,u 19:30 zaustavi me službeno lice saobracajni policajac,bez ikakvog pozdrava ajd Ok mlad sam al et,to mu je dužnost pri zaustavljanju vozila
i još mi kaže:''ti i hoćeš i nećeš stat.'',bio sam oso bez teksta kad mi to reće,Ok dadnem ja njemu dokumente vozačku saobracajnu,gleda sve OK,vozilo sa slovom 'P' uredno postavljeno,dolazi mi i kaže da izadjem iz vozila da mi pregleda opremu,uredu i to otvorim gepek u mene je to sve spakovano u torbu u gepeku ona čičak sve sam imao,rezervna guma uredno napuhana.Kaže mi dobro uredu je,ja to sve spakujem,zatvorim prtljažnik.
Kaže mi znaš li otkad je zakonski obavezna upotreba zimske opreme,reko kolega znam od 15 narednog mjeseca
kaže mi nije nego od 15.10 obavezna upotreba zimske opreme i nemam lance za snijeg o.O
kaže udji u vozilo da mi napise prekrsajni nalog,ja zbunjen,reko mogu li da vidim u zakonu kada je obavezna zimska oprema
iznese on meni brošuru lista traži reko ja njemu datum,on uze onaj mjerac da izmjeri dubinu šare na gumi,kaže nemam ni 1mm dubine,kad je izmjerio iznosilo je 3mm,mjerio je bez mog prisustva ja sam se nalazio u vozilu.Napisa on meni kaznu za neposjedovanje lanaca,baš sam se razljutio peglo me je tražio je da mu dadnem na kafu ne direktno ali znam čovjeka pročitat,nisam na to pristo,potpiso sam prekrsajni nalog i kad sam izašao iz vozila pitao sam ovoga drugoga saobracajnog policajca,reko od kad je zakonski obavezna zimsa oprema kaže on meni neznam Bogami,NO COMMENT imao sam suvozaca,ali policajac je bio drzak prema meni,al nije dobio 'na kafu' od mene i još me je zaustavio na autobuskoj stanici,po pravilu to nebi trebo ?
Da li imam pravo na žalbu
mali_balon

#2 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by mali_balon »

lenanimra wrote:Pozdrav,od ovih naših lopova svašta očekivat,u 19:30 zaustavi me službeno lice saobracajni policajac,bez ikakvog pozdrava ajd Ok mlad sam al et,to mu je dužnost pri zaustavljanju vozila
i još mi kaže:''ti i hoćeš i nećeš stat.'',bio sam oso bez teksta kad mi to reće,Ok dadnem ja njemu dokumente vozačku saobracajnu,gleda sve OK,vozilo sa slovom 'P' uredno postavljeno,dolazi mi i kaže da izadjem iz vozila da mi pregleda opremu,uredu i to otvorim gepek u mene je to sve spakovano u torbu u gepeku ona čičak sve sam imao,rezervna guma uredno napuhana.Kaže mi dobro uredu je,ja to sve spakujem,zatvorim prtljažnik.
Kaže mi znaš li otkad je zakonski obavezna upotreba zimske opreme,reko kolega znam od 15 narednog mjeseca
kaže mi nije nego od 15.10 obavezna upotreba zimske opreme i nemam lance za snijeg o.O
kaže udji u vozilo da mi napise prekrsajni nalog,ja zbunjen,reko mogu li da vidim u zakonu kada je obavezna zimska oprema
iznese on meni brošuru lista traži reko ja njemu datum,on uze onaj mjerac da izmjeri dubinu šare na gumi,kaže nemam ni 1mm dubine,kad je izmjerio iznosilo je 3mm,mjerio je bez mog prisustva ja sam se nalazio u vozilu.Napisa on meni kaznu za neposjedovanje lanaca,baš sam se razljutio peglo me je tražio je da mu dadnem na kafu ne direktno ali znam čovjeka pročitat,nisam na to pristo,potpiso sam prekrsajni nalog i kad sam izašao iz vozila pitao sam ovoga drugoga saobracajnog policajca,reko od kad je zakonski obavezna zimsa oprema kaže on meni neznam Bogami,NO COMMENT imao sam suvozaca,ali policajac je bio drzak prema meni,al nije dobio 'na kafu' od mene i još me je zaustavio na autobuskoj stanici,po pravilu to nebi trebo ?
Nisi trebao potpisivati nalog. Potpisom si priznao krivicu. Ali na sve se mozes zaliti ako imas zivaca, a znajuci nase sudove nikad nece ici protiv "organa" osim ako nisi neciji mali. Nego, eto isouhao si se, sad ces u krevet sutra novi dan nova nafaka i plati kaznu i gotovo, drugi put nista ne potpisuj ako mislis da si u pravu.
shlauf

#3 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by shlauf »

Zimska oprema stupa na snagu od 15.11. ali kao što reče večeras drug milicioner Irfan Nefić može i ranije ako počinje ranije da pada snijeg, kiša koja se zadržava na kolovizu i ledi ....... dubina šare NEsmije biti manja od 4 mm (u tebe 3 mm), M+S gume, zimske sa 3 pahuljice, lanci u gepeku ..... qurac palac .... popušio si i sa kafom i bez kafe.

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
lenanimra

#4 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by lenanimra »

al jarane ne kontam ovaj zakon
Apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, iako je zakonska odredba na snazi tek od 15.11. Vozite maksimalno oprezno i izbjegavajte nagla kočenja. (BIHAMK)
znaci u tom trenutku kad sam ja kreno od kuce snijeg nije padao i nije se zadržavao na kolovozu,nije se stvarala poledica
kretao sam se lokalnim putem,a kojim pravom on mene da ubjedživa da je zakonski rok od 15.10 kad jasno piše obavezno od 15.11
ko sad nezna zakon ? šta je najbolje u takvoj situaciji uradit
odem sutra u MUP
amko76

#5 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by amko76 »

Evo prosto k'o pasulj, moraš imati zimsku opremu i osim perioda 15. 11. do 15. 04. ako pada snijeg i hvata se na kolovozu.

2. moraš imati četiri zimske gume sa minimum 4 mm dubine gazećeg sloja, ili četiri ljetne sa lancima u opremi i opet sa minimum 4 mm...

A nemaš nijedno :)

Eto nadam se da je sada jasan zakon :D
Last edited by amko76 on 29/10/2012 23:52, edited 1 time in total.
shlauf

#6 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by shlauf »

Al jarane u tebe jul brinerke gume. zajebavaće te makar za te gume a njih ne interesuje kad si ti pošao od kuće i gdje si pošao a snijeg nije ni počeo da pada. Koliku su ti rebnuli kaznu ??
amko76

#7 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by amko76 »

shlauf wrote:Al jarane u tebe jul brinerke gume. zajebavaće te makar za te gume a njih ne interesuje kad si ti pošao od kuće i gdje si pošao a snijeg nije ni počeo da pada. Koliku su ti rebnuli kaznu ??
:lol: :lol: :lol:
shlauf

#8 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by shlauf »

Jah, nije ljeto i +42

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
preludezalude

#9 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by preludezalude »

Ne moraju se imati lanci ako imas gume sa sarom dubine minimalno 4mm i to samo na pogonskim tockovima. Obavezna zimska oprema je od 15.11. i tu je tacka. Makar da je snijeg metar visine na cesti, zakon kaze da je zimska oprema obavezna od 15.11. Pa ti sad vidi.
shlauf

#10 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by shlauf »

Znam i ja to ali Irfo kaže drugačije večeras na dnevniku: "Iznimno, ako ranije počne da pada snijeg obavezna je zimska oprema ...."

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
amko76

#11 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by amko76 »

Ccc tolika neupućenost.

Evo vam: http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Pravi ... uvjeti.pdf

Znate čitati čim znate koristiti internet. Pa eto...
jefferson

#12 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by jefferson »

lenanimra wrote:al jarane ne kontam ovaj zakon
Apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, iako je zakonska odredba na snazi tek od 15.11. Vozite maksimalno oprezno i izbjegavajte nagla kočenja. (BIHAMK)
znaci u tom trenutku kad sam ja kreno od kuce snijeg nije padao i nije se zadržavao na kolovozu,nije se stvarala poledica
kretao sam se lokalnim putem,a kojim pravom on mene da ubjedživa da je zakonski rok od 15.10 kad jasno piše obavezno od 15.11
ko sad nezna zakon ? šta je najbolje u takvoj situaciji uradit
odem sutra u MUP
jarane, jel ti zivis u Kuvajtu ili u BiH? Znam da si mlad i sve to, ali jebemu jesil ti ikad dozivio pahuljice u oktobru.
Iz iskustva cu ti reci da ti je taj policajac (mozemo se sloziti da je drzak jer znam i sam kako to ide) ucino uslugu.
Jaro 15.11 i slicni palci, zaboravi! Ja sam uvijek zimske gume imao vec na pocetku oktobra. Nisu zimeske gume samo zbog snijega, nego imaju bolje performanse po hladnom vremenu, a ti ocito ni ljetne gume nemas kako treba.
Voznja nije PRAVO! Voznja je PRIVILEGIJA!
Na kraju, nije pado snijeg? Ja zivim sa u SAD i znam da vec 7 dana govore kako ce padati u BiH, ali eto ti izgleda nisi znao!
Plati kaznu, i nek ti bude lekcija. Dobro je da si ovako naucio a ne negdje u jarku.
Rolandooo

#13 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by Rolandooo »

a šta mislite tražit a-test na mjerni uređaj :-D možete mislit onda frke...pozz svima
preludezalude

#14 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by preludezalude »

"U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima iz člana 2. ovog Pravilnika."...

Zakon je jasan. Policajac nije tu da pametuje, vec da sprovodi zakon. Moze dati savjet i neku usmenu opomenu, ali zakon nije prekrsen. Druga je stvar sto pojedini ljudi ne misle na svoju sigurnost i sigurnost drugih ucesnika u saobracaju pa voze na celouston gumama a snijeg propadava. Snijeg i poledica nije nista neobicno u oktobru i svi bi trebali biti spremni na takve uvjete.
jefferson

#15 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by jefferson »

preludezalude wrote:"U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima iz člana 2. ovog Pravilnika."...

Zakon je jasan. Policajac nije tu da pametuje, vec da sprovodi zakon. Moze dati savjet i neku usmenu opomenu, ali zakon nije prekrsen. Druga je stvar sto pojedini ljudi ne misle na svoju sigurnost i sigurnost drugih ucesnika u saobracaju pa voze na celouston gumama a snijeg propadava. Snijeg i poledica nije nista neobicno u oktobru i svi bi trebali biti spremni na takve uvjete.
Član 2.
(Definicija zimskih uvjeta)
Pod zimskim uvjetima saobraćaja na putevima smatra se postojanje najmanje jedne od sljedećih situacija:
a) kada pada snijeg i hvata se na kolovozu puta,
b) kada na većoj površini kolovoza ima ostataka ugaženog i sleĎenog snijega,
c) kada pada kiša i ledi se na kolovozu ili
d) kada je kolovoz zaleĎen.
Sta ovdje nije jasno?
jebe se prirodi za zakon! Vec 7 dana svi interne tportali, TV, radio govore o zimskim uslovima i sl, i to sto pise u zakonu mozes macku o rep okaciti.
Nek dodje na sud (na sto ima pravo) sudija ce mu vjerovatno reci: mali jesil ti gluh ili corav ili oboje? Snijeg je pado (mozda ne u tom trenutku na tom mjestu, ali u vecini drzave jeste i nije abs da nam je drzava plaho velika) i ocekuj snijeg.
Po tome, on moze 14.11 voziti na ljetnim gumama pa taman bilo metar snijega on ne krsi zakon? aha malo morgen.
Ako se vec hoce drzati zakona nek parkira auto do 15.11 i cao.
Ako hoce da ucestvuje u saobracaju onda MORA da bude savjestan ucesnik. Nemam bas prevelike simpatije za nasu policiju, ali ovaj put, skidam im kapu sto su odmah poceli loviti ove sto bi se svercali na ljetnim gumama, koje su by the way jos celave.
dingosp0

#16 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by dingosp0 »

zato cim oktobar, lagano montiras zimske gume... i svu zimsku opremu...
kod nas raja lafo stedi zimske gume, ljudi kontaju da je zimska guma samo kad snijeg pada...
technoGeek

#17 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by technoGeek »

Nije zimska guma samo kad je snijeg, naravno. Ona je efektivna na temperaturama od 7 stepeni pa ispod. Oni koji znaju i koji su sada kupili nove zimske gume, nece ih montirati ako je temperatura citave sedmice 20 stepeni. Znaju da ce zbog te temperature zimske gume izgubiti svoja svojstva koja trebaju imati upravo onda kada dodje minus. Naravno, vecina stanovnistva ima zimske samo na pogonskim tockovima, sto je dovoljno da se auto krece pravo, ali niko ne razislja kako je kada treba zakocit i voziti po krivinama. Najjeftinija zimska je danas nekih 70 maraka, i ako neko ne moze prisutiti sebi sve 4 za jedno 3 sezone, onda ne treba ni voziti auto.
jefferson

#18 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by jefferson »

technoGeek wrote:Nije zimska guma samo kad je snijeg, naravno. Ona je efektivna na temperaturama od 7 stepeni pa ispod. Oni koji znaju i koji su sada kupili nove zimske gume, nece ih montirati ako je temperatura citave sedmice 20 stepeni. Znaju da ce zbog te temperature zimske gume izgubiti svoja svojstva koja trebaju imati upravo onda kada dodje minus. Naravno, vecina stanovnistva ima zimske samo na pogonskim tockovima, sto je dovoljno da se auto krece pravo, ali niko ne razislja kako je kada treba zakocit i voziti po krivinama. Najjeftinija zimska je danas nekih 70 maraka, i ako neko ne moze prisutiti sebi sve 4 za jedno 3 sezone, onda ne treba ni voziti auto.
Tu je poenta!
Ja razumijem da raja nema para. Ali jaro, to ti ne daje pravo da ugrozavas druge ljude. Imas siromasnih ljudi svugdje u svijetu, pa i u njemackoj. Ali tamo moras ne samo iamti zimske gume, engo moraju biti istog radijalnog profila. Ako nemas, ajro ide kazna, ako nemas zimsku opremu, ides van saobracaja. Negdje se mora povuci linija, i niko nema pravo da ugrozava druge ucesnike u saobracaju a POGOTOVO pjesake koji zimi vazda deblji kraj izvuku.
helpdesk1

#19 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by helpdesk1 »

Samo mala ispravka, u Njemačkoj ne moraš imati zimsku opremu sve dok ne budu proglašeni zimsku uslovi na cesti. Napravite razliku između zimskih uslova i zimske sezone.Međutim, ukoliko se u toku zimske sezone desi nedaj Bože da si imao udes, sve i da ni jedan procenat nema tvoje krivice, ti ćeš snositi štetu. Osiguravajuće kuće smatraju da je nepostojanje zimskih gumana tvom autu uzrok nesreće. Stoga je jeftinije kupiti kvalitetne gume nego gubiti bonuse kod osiguranja. I još nešto, tamo plaćaš kaznu i ako si uzrok zastoja na cesti zbog toga što se tvoje auto prepriječilo na cesti zato što se vozaš na ćeletonkama.
Samo po džepu. To je zakon. Q.rac će onda svako vozati auto i ugrožavati tuđu bezbjednost.
lenanimra

#20 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by lenanimra »

Član 2.
(Definicija zimskih uvjeta)
Pod zimskim uvjetima saobraćaja na putevima smatra se postojanje najmanje jedne od
sljedećih situacija:
a) kada pada snijeg i hvata se na kolovozu puta,
b) kada na većoj površini kolovoza ima ostataka ugaženog i sleĎenog snijega,
c) kada pada kiša i ledi se na kolovozu ili
d) kada je kolovoz zaleĎen.

po članu 2 ovoga zakona,nijedna od situacija nije bila na kolovozu,
a)snijeg nije padao u tom momentu,a kamoli se hvato po kolovozu,
b)nema ugaženog i sabijenog snijega jer,prije oko 18:00 do 18:30 je padala susnježica,ali se i nakon toga nije zadržavao na kolovozu,
c)nije bila poledica na cesti
d)nije bio kolovoz zaledjen.

A,zašto bi ja frajeru vjerovo da mi je dubina gaznog sloja 3mm ?,nisam prisustovo mjerenju.
Ja ne bježim od toga da je zimsa oprema obavezna,imam u garaži lance i zimske gume,al naprimjer da sam kreno na smetove,sigurno bi stavio lance i montiro zimske gume,
Wind

#21 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by Wind »

Slušaj, dobro su ti rekli forumaši...rano si počeo da se nerviraš... :D čuvaj živce, trebat će ti za saobraćaj narednih godina, sretno i plati tu kaznu, bolje je za tebe...
palamuda

#22 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by palamuda »

lenanimra wrote:Pozdrav,od ovih naših lopova svašta očekivat,u 19:30 zaustavi me službeno lice saobracajni policajac,bez ikakvog pozdrava ajd Ok mlad sam al et,to mu je dužnost pri zaustavljanju vozila
Ništa se ne sekiraj nisi na vrijeme rekao haj da se dogovorimo i popušio si navodno zbog zimske opreme, da nije bilo toga vjerovatno bi ti rekli da se nisi počešljo kako piše u zakonu i da ti je lijeva obrva malo visočije postavljena od desne. Nisi trebao potpisivat nalog, juče u Sarajevu nisu bili zimski uslovi, bar ne ovi po zakonu, ja sam evo i jutros na ljetnim gumama najnormalnije vozio prije 6 sati, nije bilo čak ni poledice.
goran16v

#23 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by goran16v »

"Obavezna upotreba zimske opreme" u zavisnosti od vremenskih uslova moze biti proglasena i prije 15.11., pa taman bilo to u augustu i proglasava se kad na cesti vladaju zimski uslovi. Za razliku od perioda 15.11 - 15.4. kad zimsku opremu moras imati taman da je cijelu zimu +40 i sunce, prije 15.11. vozaci mogu postovati zakona na 2 nacina, ne voziti auto dok traju zimski uslovi i cekati da prodju (kao sto ce se desiti kod nas za dan-dva) i poslije toga voziti bez jer poslije toga do 15.11. ili sljedeceg snijega nece biti obavezna ili koristiti zimsku opremu.
Inace fiksni kalendarski periodi za zimsku opremu zu za neke drzave, ukljucujuci i nasu, apsolutno nepodobni. Npr u Hercegovini mozda 10 dana godisnje temp pada ispod 7 stepeni, a snijeg padne jednom u 3 godine i traje od ujutro do podne (sa iznimkom prosle godine) sto znaci da ljudi mogu cijelu zoimu sigirno da voze na ljetnim gumama, a moraju kupovati zimske. Iz tih razloga je u HR promjenjen zakon pa je zimska oprema obavezna u danima kad su proglaseni zimsku uslovi na cesti i obavezna upotreba zimske opreme, tako da su ljudi iz Dalmacije postedjeni apsurda kupovine zimskih guma. Cak i ako padne snijeg strpe se par dana bez auta i nastave na ljetnim.
lenanimra

#24 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by lenanimra »

palamuda wrote:
Ništa se ne sekiraj nisi na vrijeme rekao haj da se dogovorimo i popušio si navodno zbog zimske opreme, da nije bilo toga vjerovatno bi ti rekli da se nisi počešljo kako piše u zakonu i da ti je lijeva obrva malo visočije postavljena od desne. Nisi trebao potpisivat nalog, juče u Sarajevu nisu bili zimski uslovi, bar ne ovi po zakonu, ja sam evo i jutros na ljetnim gumama najnormalnije vozio prije 6 sati, nije bilo čak ni poledice.
da nisu bili zimski uvjeti po zakonu član 2,od toga da se dogovorimo,nema ništa na to ih ne učim i neću,to je moj stav radje ču kaznu popušit,mada ni on kao službeno lice koje mi kaže da je u zakonu 20+ godina nezna kad je zakonski obavezna upotreba zimske opreme,tuj sam napravio grešku,ubjedjiva me da je 15.10.Nije mogao da nadje u ZOBSu pa me je onda očešljo po gumama,mjerio mada na Tehničkom kad sam registrovo vozilo zamolio radnika sam da mi izmeri dubinu šare na šta je pristao,bilo je 4mm,njegov kolega na pitanje od kada je zakonski obavezna zimska oprema mi odgovara:''Neznam Bogami,kako kaže kolega ako je 1,2,3,4,5 tada je.''
drndalo

#25 Re: Zimska oprema 29.10.2012

Post by drndalo »

goran16v wrote:"Obavezna upotreba zimske opreme" u zavisnosti od vremenskih uslova moze biti proglasena i prije 15.11.
Ali mora biti PROGLASENA !!! Nesto kao proglasenje elementarne nepogode... Pa ako proglase, a ti nemas, kazna je OK...

Ja sam samo jednom u zivotu naletio na takvu situaciju, u Jajcu, nisu me policajci pustili dalje kroz kanjon jer je sve bilo zaledilo bez da kupim lance koje nisam imao, i pored 4 nove zimske gume... Jednostavno su zabranili saobracaj... Kada sam kupio, prosao sam, i stigao OK, ali je bilo neugodno, sve >40 km/h pogibelj...

Elem, zali se na kaznu, vidi sta pise po kojem si clanu kaznjen, i prilagodi pricu tome, izmjeri dubinu sare svakako, i ako ti je makar i 4 mm, trazi naknadno mjerenje, uz sve ispravne savjete oko zimskih uvjeta koje si dobio, nervira me pokusaj policajca da ti naplati nesto sto nije po zakonu...
Post Reply