Zimska hrana i topli napici

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

hananah

#1 Zimska hrana i topli napici

Post by hananah »

Da ne bih otvarala dvije teme moze sve fino pod jednu :)
Interesira me sta jedete u ove zimske dane, ipak se ne moze jesti onako lagana hrana kao ljeti, i da li pijete tople napitke vise nego inace i koje :)
bpsang

Post by bpsang »

Evo,
Ja najvise pijem tople napitke ljeti ,jer to umanjuje zedj, ili bas ako sam zedan popijem zestoko pice,
zabluda je da zimi treba unositi vise toplih napitaka u organizam.

Za zimskih dana ,najvise ako se krecem sa drustvom, narucujem u restoranima porcije sladoleda ili pak moju najomiljeniju,Split Bananu.

Bitno u svemu ovome je da se koliko toliko izjedaci temperatura organizma i vanjska temperatura.

Sto znaci u zimskim danima samo

Image
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Bitno u svemu ovome je da se koliko toliko izjedaci temperatura organizma i vanjska temperatura.
Znaci kad ides na Bjelasnicu, temperatura organizma treba da ti je -14C.

To bi se opisalo kao klinica smrt, u sve i jednom slucaju.

Za zimske dane, caj sa rumom, kafa sa Bailey's Irish Cream (whiskey mix with chocolade). I chilly. Imam dobar recept za chilly. To je grahce na Americko tavce. Poenta je da treba biti ljut i vreo. To inace jedu Amerikanci tokom tailgaiting tj. prije fudbal utakmica....Inace ovo jedem/pijem samo ako trebam vani biti na duze vremenske periode kao npr jucer od 9 do 3 na -5 stepeni...
hananah

Post by hananah »

Recept na sunce :) kad si vec zagolicao moju radoznalost a boga mi i zelju da probam taj chili :)
bpsang

Post by bpsang »

Nesferatu wrote:
Znaci kad ides na Bjelasnicu, temperatura organizma treba da ti je -14C.

To bi se opisalo kao klinica smrt, u sve i jednom slucaju.

Za zimske dane, caj sa rumom, kafa sa Bailey's Irish Cream (whiskey mix with chocolade). I chilly. Imam dobar recept za chilly. To je grahce na Americko tavce. Poenta je da treba biti ljut i vreo. To inace jedu Amerikanci tokom tailgaiting tj. prije fudbal utakmica....Inace ovo jedem/pijem samo ako trebam vani biti na duze vremenske periode kao npr jucer od 9 do 3 na -5 stepeni...

POGRESNO SHVATANJE RASPITAJ SE MALO STA JE BOLJE ZA ORGANIZAM
bpsang

Post by bpsang »

Nesferatu wrote:
ZNACI da ako je napolju hladno vise prija hladan nego topli napitak, jer sa toplim napitkom unosis vise klica i virusa nego sa hladnim
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Chilli - serve with saltine crackers and dill pickled spears (kruh zamjenis slanim krekerima + ukiseljeni krastvcima...)

Serves 4

1 pound (454 grama) 90% lean ground beef
1/2 cup water
1 package chili seasoning
1 16 ounce (450 grama) can of diced tomatoes
1 16 ounce can of kidney beans
1 8 ounce can of tomato juice.

In a large skilled over medium-high heat cook the ground beef for 3-4 minutes, or until no longer pink. Drain the fat. Raise the heat to high and stir in the water, chili seasoning, tomatoes with juice and beans. Heat to boiling. Reduce heat to low, cover and cook for 20 minutes.

Ovo je recept. Inace je uzet iz Men's Health - Training Guide 2005. Tj. recept je ako ga napravis kako je napisano, low fat. Ja inace mjesam vise vrsta graha. I dodam hot salse....

Uglavnom posto si vegetarijanka, ne znam koliko ti ovo valja, ali eto, jedan "muski" recept. Sve dodje u konzervi, treba samo skuhati meso...
hananah

Post by hananah »

imam sve to i znam praviti taj chili a ja sam mislila neki napitak sa chilijem jer sam cula da je cokolada pravo dobra sa chilijem ali nemam recept :(
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Ja i da ga imam, ne bih ti ga dao....

Salim se. Veze nemam. Inace ne konzumiram cokoladu. A i ne bih mjesao nesto slano sa slatkim...Medjutim kod vas zenskinja, drukcija pravila postoje...

Hajde, nadam se da sam ti sta valjao...
hananah

Post by hananah »

ma ja volim mijesati slatko i slano, slatko i ljuto itd. a valjao mi jesi u prijedlogu da konzumiram nesto chilasto :) pogledaj moj zadnji recept veg. i probaj to napraviti, jednostavno je a jako ukusno :)
PR80.

Post by PR80. »

Cajevi pomognu - u kuci. :D
Nista nisam bolje probala preko zime na polju a da ima dobar ukus i plus ugrije: kuhano vino.
Cesi ga prodaju preko zime gdje se god okrenes.
Da je to dozvoljeno u Norveskoj sutra bih iznijela serpu u sre Osla i prodavala, ali ne daju. :( :D

A sto se tice ishrane, pica... ne osjetim neku ogromnu promjenu i razliku. Jedem sladoled i preko ljeta a i preko zime, toplu cokoladu volim popiti i u sre ljeta u toku kisnih dana...
Hranu koju ne konzumiram preko ljeta je npr grah a preko zime bih ga mogla jesti danima. :)
Ostalo je sve tu i tamo... meni kad se nesto jede ja jedem bez obzira koje je godisnje doba. :)
danas

Post by danas »

hananah wrote:imam sve to i znam praviti taj chili a ja sam mislila neki napitak sa chilijem jer sam cula da je cokolada pravo dobra sa chilijem ali nemam recept :(
uh, to je u meksiku super... ima i meksicka topla cokolada -- sa cimetom i malo cilija vec umijesanim u tablu cokolade... a mozes da dodas i vise cilija u cokoladu, ljutne ono pravo dobro :) kao i mole sos... njam :D
_MaYa_

#13 Re: Zimska hrana i topli napici

Post by _MaYa_ »

hananah wrote:Da ne bih otvarala dvije teme moze sve fino pod jednu :)
Interesira me sta jedete u ove zimske dane, ipak se ne moze jesti onako lagana hrana kao ljeti, i da li pijete tople napitke vise nego inace i koje :)
pa sta ja znam sta jedem, jedem valjda isto samo drugo povrce i voce, tj povrce iz zamrzivaca (mama to smrzne) a voce narandze tucem ujutro iscjedjene... mmm tako je finooo mmm

aaaaaaaa pijem ? pa isto kafice, toplo mlije(bi mi bas sjelo) i tako...
anais_nin

Post by anais_nin »

PR80. wrote: Hranu koju ne konzumiram preko ljeta je npr grah a preko zime bih ga mogla jesti danima. :)
potpisujem :D posebno s hrenovkama ili kobasicama....i salatom od sitno ribanog kiselog kupusa :D njama
flora.sa

Post by flora.sa »

trenutno pijuckam Oranginu, tako da kod mene nema neke posebne razlike u hrani između ovih godišnjih doba... :roll:

na poslu uvijek jedem isto, bilo ljeto bilo zima...možda malo više konzumiram čajeve, i to je to...

voće ionako slabije jedem, ali zimi volim navaliti na mandarine i klementine.
flora.sa

Post by flora.sa »

anais_nin wrote:
PR80. wrote: Hranu koju ne konzumiram preko ljeta je npr grah a preko zime bih ga mogla jesti danima. :)
potpisujem :D posebno s hrenovkama ili kobasicama....i salatom od sitno ribanog kiselog kupusa :D njama
joj anais, meni već muka :roll: :( :D

još dodaj i suho meso...i ide onaj smajli što povraća :D
tigris

Post by tigris »

vruc puding :?
flora.sa

Post by flora.sa »

tigris wrote:vruc puding :?
tigris, pazi na jezik :D :D
anais_nin

Post by anais_nin »

flora.sa wrote:
anais_nin wrote:
joj anais, meni već muka :roll: :( :D

još dodaj i suho meso...i ide onaj smajli što povraća :D
ne volim suho meso u grahu :D ne volim masan grah, ni jak, moja nena ga pravi taman onako kako treba....jedna chasa vruceg graha....i ta salata... :D i meni super :D onda ko medo, pod deku spavat :lol:
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

#20 Re: Zimska hrana i topli napici

Post by horns&drums »

hananah wrote:Da ne bih otvarala dvije teme moze sve fino pod jednu :)
Smanjiti pivo a povecati zestu. Predlazem rum, rano ujutro, cim pšrogledate. Par casica. Popodne preporucam nekoliko casa crnog vina, navecer whiskey. Nema gripe, ni pticije ni bilo kakve, a plus ste veseli cijeli dan :D:D:D
horns&drums

Post by horns&drums »

flora.sa wrote:
tigris, pazi na jezik :D :D
Ni slucajno, koristi ga sto vise :D:D Jebo ove stidne seko :D:D
hananah

Post by hananah »

Pr8 i Anais onda vi i prdite vise zimi nego ljeti, mislim zbog graha :)
ljub ljub vas Hana prduckave :)
horns&drums

Post by horns&drums »

prije, za vrijeme ili poslije te casne radnje? :D:D
hananah

Post by hananah »

tjekom :roll:
a sto pitas :D
kreten

Post by kreten »

sto se tice ove hrane tokom zimskih dana ne primjecuje se ogromna razlika samo znam da ej to period suhog mesa sudjuka i ostalih proizvoda koji se lahko nalaze ne svakom ovalu kao meza.
sto se pica tice e to bas nesto ne znam. pijem isto ono sto i ljeti samo temperatura pica se mijenja (npr. pivo ah lijepa sarajka)
e sad mene zanima........kako tremoska zna kad je zima a kad ljeto
8-) 8-) :-D :-D 8-) 8-)
Post Reply