zimnica

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
mamica papucarka
Posts: 8025
Joined: 31/10/2004 16:03
Location: negdje

#1 zimnica

Post by mamica papucarka » 30/08/2006 12:20

hajmo zeneeeee :D Jel ko sta pravi??? mene malo strah baratat sa kiselinom da ne bih potrovala kucnu celjad i dobrog muza :oops:
Kako pripremate, sta, kada... :roll:


Drumer
Posts: 886
Joined: 12/04/2005 09:41
Location: Bikodze, (gornje)

#2

Post by Drumer » 30/08/2006 12:26

Moja stara je strucnjak, i skoro pa da i ne koristi kiselinu. Pitacu je danas kako i sta pa ti javim....

User avatar
River_isle
Posts: 1122
Joined: 08/08/2006 08:06
Location: @home

#3

Post by River_isle » 30/08/2006 12:43

Vise se kiselina i ne isplatika kad je jeftino kupit;
Al se radujem zimi zbog domaceg ajvara (prijateljicin muz pravi - prste da polizes). Mi pravimo slatka -od borovnica, breskvi, jabuka, dunje..
Ako neko zna dobar recept za slatko od tikve nek mi javi molim vas (onaj dio kad stoji u krecu uvijek zeznem i nikako da bude kako treba)...
imam i ja nekih recepata, kome sta treba nek zatrazi :)

User avatar
[email protected]
Posts: 4944
Joined: 07/02/2006 18:37
Location: na selu

#4

Post by [email protected] » 30/08/2006 12:49

Onoliko koliko jedem vise mi se isplati kupiti jer ovdje imaju trgovine sa nasim produktima.

Ali, jedino sto je nemoguce kupiti to su filovane paprike sa sirom i ako neko zna recepat kako se to priprema onda bi bilo fino da ovdje napise (ako nista, onda cu ja pokusati to sama nekako sredit, mada nikad nista nisam :oops: sredjivala :D ).
I osim toga, dobra mi je isto salata od izribanih mrkvi sa biberom... da pojedes prste, ali pojma nemam kako se to priprema.
Zna li mozda neko? :roll:

@River_isle... Ako imas recept za ovo onda mi javi ovdje ili na PP. :)
Prehlada me drzi pa samo razmisljam da mi je nesto kiselo pojesti... :)

User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

#5

Post by Bumbar » 30/08/2006 12:56

Moja mama pravi super ajvar :)...ali je to neka njena varijanta sa patlidzanom...ja se ubijam s tim...ali ove godine kaze da nece jer joj se:
a) ne da....b) ima to sve kupiti :(... tako da cu ja praviti sama...

ako imate kakvih dobrih recepata postirajte :)...

Harrys
Posts: 7352
Joined: 28/04/2004 10:35

#6

Post by Harrys » 30/08/2006 13:30

Kisele paprike punjene sirom. :lol: :lol:

U tim paprikama, ako se prave po izvornom receptu, ne bi trebalo da ima esencije. naime, paprike se redaju i naknadno zaljevaju slatkim mlijekom, koje se ukiseli i talozi u supljinama paprika, odlijeva se voda i dolijeva mlijeko, i tako nekoliko puta. znaci, ne "pune" se sirom, vec se sir u njima pravi.

a moguce je da su paprike napravljene na brzi nacin - kisele paprike napunjene sjenickim sirom, pa da je ostala esencija od kiseljenja paprika.

 

User avatar
[email protected]
Posts: 4944
Joined: 07/02/2006 18:37
Location: na selu

#7

Post by [email protected] » 30/08/2006 13:57

Harrys wrote:Kisele paprike punjene sirom. :lol: :lol:
Sta je tu smijesno? :oops:
Pa ja isto mislim da se paprike redaju, pa onda drugi red sira i sve tako...A ne pravi se sa kiselim paprikama :D nego obicnim koje se zajedno sa sirom kisele. :oops:
A vjerovao ili ne ja sam jela paprike filovane sa sirom i to je, koliko znam, obicna zimnica po cijeloj Bosni (makar jeste u Hercegovini :D ).

Harrys
Posts: 7352
Joined: 28/04/2004 10:35

#8

Post by Harrys » 30/08/2006 14:08

Smijem se receptu.Obrati paznju,puni se sa mlijekom a ne sa sirom. :oops: :)

User avatar
[email protected]
Posts: 4944
Joined: 07/02/2006 18:37
Location: na selu

#9

Post by [email protected] » 30/08/2006 14:18

Zvuci logicno da se prave sa mlijekom, ali meni su cak osobe koje su to pravile vec godinama rekle koji sir se moze koristiti. :roll:
Ja cu za par dana to pokusati pa za mjesec dana cemo vidjeti da li je to to ili cu krepati. :oops: :D

Salata od izrendanih mrkvi???? Uh, kako je dobro, ali ne znam kako se pravi. :roll:

Harrys
Posts: 7352
Joined: 28/04/2004 10:35

#10

Post by Harrys » 30/08/2006 14:24

[email protected] wrote:
Salata od izrendanih mrkvi???? Uh, kako je dobro, ali ne znam kako se pravi. :roll:
Uzmes mrkvu,ogulis je,operes,izrendas na rende,i dodas francuski ili italijanski sos za salatu. :-) :-)

User avatar
[email protected]
Posts: 4944
Joined: 07/02/2006 18:37
Location: na selu

#11

Post by [email protected] » 30/08/2006 14:26

Mislila sam na kiselu salatu. Takvu salatu sam jela milion puta, ali kisela je puno, puno bolja...
Mislim da se samo mrkva izrenda, doda se par bobica bibera i to je to :) ... Mislim da se voda ili nesto drugo ne dodaje :roll: ...

Sad samo cekam recepte, ja nazalost nemam ni jednog. :roll:

mamica papucarka
Posts: 8025
Joined: 31/10/2004 16:03
Location: negdje

#12

Post by mamica papucarka » 30/08/2006 14:35

[email protected] wrote:Mislila sam na kiselu salatu. Takvu salatu sam jela milion puta, ali kisela je puno, puno bolja...
Mislim da se samo mrkva izrenda, doda se par bobica bibera i to je to :) ... Mislim da se voda ili nesto drugo ne dodaje :roll: ...

Sad samo cekam recepte, ja nazalost nemam ni jednog. :roll:
To ti je sandzacka tradicionalna salata, pa ako ima neko iz Sandzaka nek se javi sa receptom :oops: I ja to volim jesti :oops: Mi smo to nekad narucivali od nekog Sandzaklije. On nam je to donosio i prodavao :oops:

Dobro ste, Ima sve za kupit, ali ja se zbog djece trudim zamrznut bio povrce... Zato me interesuju recepti. Znaci, preferiramo zdravu hranu :oops:

mr2
Posts: 817
Joined: 27/06/2005 20:03
Location: amsterdam

#13

Post by mr2 » 30/08/2006 14:40

ama zakon su one paprike sa travnickom sirom i kajmakom....vakumsko pakovanje.....nisu ni skupe 6 maraka :D :D :D :D

Harrys
Posts: 7352
Joined: 28/04/2004 10:35

#14

Post by Harrys » 30/08/2006 16:59

:D Evo za chupku recept. :D

Kisele paprike punjene sirom

Kuhinja: bosanska
Vreme pripreme: 120 minuta

Tezˇina pripreme: jednostavno
Sastojci za visˇe od 10 porcija

paprike babure
sir
kajmak
presolac

Priprema
Paprike ocˇistiti od sjemena, oprati i dobro ocjediti. Svaku papriku posoliti iznutra i puniti izmjesˇanim mladim sirom i kajmakom. Napunjene paprike redati u teglu i preliti blagim presolcem, povezati i ostaviti na hladno mjesto.

Sˇta je presolac?
Kuhana slana voda u koju je dodata esencija i vinobra.
Na 10 litara vode ide 250 g esencije, 300 g soli, 10 g konzervansa i 10 g vinobrana.

User avatar
Anka
Posts: 425
Joined: 02/07/2006 01:36
Location: Beograd

#15

Post by Anka » 30/08/2006 21:11

Bumbar wrote:Moja mama pravi super ajvar :)...ali je to neka njena varijanta sa patlidzanom...ja se ubijam s tim...ali ove godine kaze da nece jer joj se:
a) ne da....b) ima to sve kupiti :(... tako da cu ja praviti sama...

ako imate kakvih dobrih recepata postirajte :)...
Ta varijanta sa patlidžanom se zove PINĐUR.
I mi smo prestali da pravimo ajvar. Mnogo truda treba, ogroman je posao,dosta košta,paprike su skupe......a Podravkin ljut ajvar je OK.
Stavljamo kupus, bez toga se ne bi moglo, dva bureta...pa sarma, podvarak, pita, za salatu...mljac...ne mogu da zamislim zimu bez kiselog kupusa!
I jedna preporuka,nije zimnica već salata:
izrenda se sveža cvekla, šargarepa, jabuka i iscedi limun.
Vitaminska bomba! :)

User avatar
[email protected]
Posts: 4944
Joined: 07/02/2006 18:37
Location: na selu

#16

Post by [email protected] » 31/08/2006 00:54

Harrys wrote::D Evo za chupku recept. :D

Kisele paprike punjene sirom

Kuhinja: bosanska
Vreme pripreme: 120 minuta

Tezˇina pripreme: jednostavno
Sastojci za visˇe od 10 porcija

paprike babure
sir
kajmak
presolac

Priprema
Paprike ocˇistiti od sjemena, oprati i dobro ocjediti. Svaku papriku posoliti iznutra i puniti izmjesˇanim mladim sirom i kajmakom. Napunjene paprike redati u teglu i preliti blagim presolcem, povezati i ostaviti na hladno mjesto.

Sˇta je presolac?
Kuhana slana voda u koju je dodata esencija i vinobra.
Na 10 litara vode ide 250 g esencije, 300 g soli, 10 g konzervansa i 10 g vinobrana.
Bas ti hvala Hare :) ...
Bas cu i to iskusati ubrzo pa javiti... Ako valjala salata saljem ti jednu teglu do Svice. :D :D

User avatar
daduli_sa
Posts: 2043
Joined: 02/04/2005 23:16
Location: Sarajevo

#17

Post by daduli_sa » 31/08/2006 01:18

Anka wrote:
Bumbar wrote:Moja mama pravi super ajvar :)...ali je to neka njena varijanta sa patlidzanom...ja se ubijam s tim...ali ove godine kaze da nece jer joj se:
a) ne da....b) ima to sve kupiti :(... tako da cu ja praviti sama...

ako imate kakvih dobrih recepata postirajte :)...
Ta varijanta sa patlidžanom se zove PINĐUR.
I mi smo prestali da pravimo ajvar. Mnogo truda treba, ogroman je posao,dosta košta,paprike su skupe......a Podravkin ljut ajvar je OK.
Stavljamo kupus, bez toga se ne bi moglo, dva bureta...pa sarma, podvarak, pita, za salatu...mljac...ne mogu da zamislim zimu bez kiselog kupusa!
I jedna preporuka,nije zimnica već salata:
izrenda se sveža cvekla, šargarepa, jabuka i iscedi limun.
Vitaminska bomba! :)
Pinđur! E to je fenomenalno! Ako neko ima zainteresoivan vidim da postam sutra recept, dok staru izmustram :D
Jako ukusno! mana - puno bijelog luka, ali u tome i jeste valjda stos?! :D

User avatar
Anka
Posts: 425
Joined: 02/07/2006 01:36
Location: Beograd

#18

Post by Anka » 31/08/2006 01:55

Mi ne stavljamo beli luk u pinđur...pravimo ga isto kao i ajvar samo dodamo patlidžan. Meljemo ga mašinicom za meso zajedno sa paprikama,
pa se to sve prži,prži,...meša,meša,ruka otpadne od mešanja....pa se sve lepo sipa u tegle....i tada padneš u depresiju jer vidiš da si crko od posla da bi dobio 15 tegli....
E sad, moj običaj je da u gotov pinđur dodam sitno,sitno iseckan beli luk, pa stavim i tucanu ljutu papriku i sir (urnebes).
To mi je super kao salata!

User avatar
[email protected]
Posts: 4944
Joined: 07/02/2006 18:37
Location: na selu

#19

Post by [email protected] » 31/08/2006 11:48

Uh, i dalje me prehlada zeza, razmisljam samo sta kiselo pojesti :) ... Trenutno mi na um pala salata od zelenog paradajza :D ... Ne znam kako se kiseli i pravi ali samo znam da je njam njam.
Zna li neko kako se to priprema? :)

@Anka Pindjur bez bijelog luka je kao avion bez krila. :D
Ozbiljno... probala sam pindjur i bez a i sa lukom, puno je bolji sa bijelim lukom.
Zvakace gume nece ublaziti jaki miris luka, ali zato ja pojedem persuna, operem zube i pola sata poslije kao da nikad bijeli luk nisam jela. :)

User avatar
[email protected]
Posts: 4944
Joined: 07/02/2006 18:37
Location: na selu

#20

Post by [email protected] » 31/08/2006 11:52

mama29 wrote:
[email protected] wrote:Mislila sam na kiselu salatu. Takvu salatu sam jela milion puta, ali kisela je puno, puno bolja...
Mislim da se samo mrkva izrenda, doda se par bobica bibera i to je to :) ... Mislim da se voda ili nesto drugo ne dodaje :roll: ...

Sad samo cekam recepte, ja nazalost nemam ni jednog. :roll:
To ti je sandzacka tradicionalna salata, pa ako ima neko iz Sandzaka nek se javi sa receptom :oops: I ja to volim jesti :oops: Mi smo to nekad narucivali od nekog Sandzaklije. On nam je to donosio i prodavao :oops:

Dobro ste, Ima sve za kupit, ali ja se zbog djece trudim zamrznut bio povrce... Zato me interesuju recepti. Znaci, preferiramo zdravu hranu :oops:
Ja sam jela tu salatu kod jedne porodice iz CG... Stvarno je super ta salata. Valjda ovdje na forumu ima neko sa tog podrucja pa da nam da recept. :-)

User avatar
flora.sa
Posts: 3956
Joined: 07/05/2005 23:44
Location: sarajevo-x.com

#21

Post by flora.sa » 31/08/2006 12:30

sto se tice tih sandzackih paprika, hare je u pravu, one se stvarno prave sa mlijekom, i zato je proces dugotrajan i skuplji, pa varalice to rade sa sirom, i takve obicno mi kupujemo, a razlika izmedju ovih prvih i drugih je drasticna..

inace sto se tice kiselih salatica, meni su sandzaklije neprevazidjene. imam frendicu kojoj stara redovno pravi zimnicu, i ona nas opskrbljava istom...najvise volimo duga zimska sijela kod nje uz degustaciju salatica i slatka...

uskoro pocinje sezona pravljenja zimnice :D :D

ako koga interesuje kako se npr. prave masne paprike, koju su nevjerovatno ukusne, mogu pitati pa postirati... :-)

User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

#22

Post by Bumbar » 01/09/2006 10:42

Anka wrote:Mi ne stavljamo beli luk u pinđur...pravimo ga isto kao i ajvar samo dodamo patlidžan. Meljemo ga mašinicom za meso zajedno sa paprikama,
pa se to sve prži,prži,...meša,meša,ruka otpadne od mešanja....pa se sve lepo sipa u tegle....i tada padneš u depresiju jer vidiš da si crko od posla da bi dobio 15 tegli....
E sad, moj običaj je da u gotov pinđur dodam sitno,sitno iseckan beli luk, pa stavim i tucanu ljutu papriku i sir (urnebes).
To mi je super kao salata!
Jela sam i pindjur ali nije to to...ovo je nesto mamino :)...

negoooo...ako budes do sarajeva dolazila u zimu...ponesi mi tu jednu teglicu svog pindjura hahahaha :) :) :)

User avatar
[email protected]
Posts: 4944
Joined: 07/02/2006 18:37
Location: na selu

#23

Post by [email protected] » 01/09/2006 10:58

flora.sa wrote:sto se tice tih sandzackih paprika, hare je u pravu, one se stvarno prave sa mlijekom, i zato je proces dugotrajan i skuplji, pa varalice to rade sa sirom, i takve obicno mi kupujemo, a razlika izmedju ovih prvih i drugih je drasticna..
Sigurno si u pravu flora ali ima nas koji nismo vrijedni kao sandzacke :oops: domacice. :D
Tako da i paprike sa obicnim sirom valjaju. :D

User avatar
River_isle
Posts: 1122
Joined: 08/08/2006 08:06
Location: @home

#24

Post by River_isle » 05/09/2006 08:05

Zapocela je priprema pindjura i samo da znate da me sve usceklo - ne mogu ledja da ispravim, ruke na prazno motaju u smjeru kazaljke na satu, sve me boooli :sad: A tegla ajvara ni 2KM E haj mi sad recite da se isplati ova zezancija; istina da cu jest prirodnu, nekonzerviranu salatu al kad me uhvate reume i isjiasi u 50-toj...

Harrys
Posts: 7352
Joined: 28/04/2004 10:35

#25

Post by Harrys » 19/09/2006 17:04

Ukiseliseli li se vise?

Uh,uspjeh izgovoriti poslije petog puta. :lol: :lol:

Post Reply