Zima...zadnja vuca...ohaj!!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- beco
Normala trebaju ti dobre zimske gume. Ne previse gasa ***osebno budi oprezan sa volanom pri najmanjim znacima plesa odmah kontra ali ne prejako. Ne preporucujem ti jaka kocenja, prije ubaci u nizu brzinu, mnogo vise treba koristiti mjenjac. Pokusaj da nikad citav ne udes u nenacet(neutaban) snijeg, nego uvijek ostavi jednu stranu na asfaltu. Preko ledenih ostrva i rupa radije polako nego na gas jer samo nesto tako mozes odvaliti, a preko leda ti je najvaznije zadrzati momentum, dobro je dok se polako kreces n**osto stati.
P.S. Ovo sam sve naucio iz vlastitog iskustva (MB190d), za snijeg ti je najbolja ona polovica "samo polako". Oni sto su govorili oko rucne nedo Bog da probaju to, mogli bi se naci u situaciji da se bolje upoznavaju sa banderom.
P.S. Ovo sam sve naucio iz vlastitog iskustva (MB190d), za snijeg ti je najbolja ona polovica "samo polako". Oni sto su govorili oko rucne nedo Bog da probaju to, mogli bi se naci u situaciji da se bolje upoznavaju sa banderom.
- revolver amidza
Ma nije to toliko strasno,ja sam dugo vremena vozio BMW kockicu,318i ,'87g,..svi znamo da su kockice kriticne po snijegu,ali problema ne bi trebalo biti sa dobrim zimskim gumama,ja sam jos znao staviti u gepek i vrecu pijeska ili cementa,i vjeruj mi da sam mogao bez lanaca uzici gdje su neka auta sa prednjim pogonom stala,...dakle dobre gume i polako,zimi nema jurcanja da imas ne znam kakvo auto,sretno!
- Edin H.
putnik wrote:Kakva ručna, samo će pogoršati stanje!vratnik wrote:Kupi zimske gume i polako (normalno!). Ako vozis polako (normalno!), nema problema. Ako mislis brzati, nauci koristiti rucnu kocnicu da bi se iscupao iz "situacija" u koje ces se zbog te odluke svakako dovesti. Predlazem kakav parking, samo da vidis otprilike kako ti auto reaguje. Sve najbolje.
PS: vozio sam dvije petice, 525 i 528. Ali zimske gume su ti obavezne, bez istih je voznja zimi sa zadnjom vucom ne hrabrost ili ludost vec glupost, uz to i po druge opasna.
Najčešća pogreška kod upravljanja vozilima sa zadnjom vučom je davanje prevelikog gasa (naglo ubrzavanje) na snijegu, tako da zadnji dio zapleše. Ručna će ga samo okrenuti. Jedino rješenje je oduzimanje gasa, lagana kontra volanom da se vozilo održi na pravcu i dok točkovi ne dobiju trakciju.
Najbolja preventiva su kvalitetne zimske gume i lagan gas i volan.
Zaleti se moj poznanik (auto prednja vuca) na Trebevicu jednom i kao malo da ga trzne pod rucnom, onako fola radi.
Ponese ga vise nego sto je ocekivao, zapuca se u frajera koji je dan ranije zavrsio farbanje auta
-
Bosna_E
#66 Re: Zima...zadnja vuca...ohaj!!
U mene 318Ti ali nemam problema. Mozda zato jer sam se znojio 2 godine mercedesom klizajuci se po ledu. Covjek vremenom stekne malo iskustva a nauci i da ne srljaMurisno1 wrote:Narode imam BMWa 318i i prvi put me s njim zatice zima!! Jedni kazu da je skroz kriza vozit ga zimi, a jedni obratno...Pa et ako ima ko kakvih savjeta ili iskustava pa da se to podijeli sa troclanim predsjednistvom
Pozdrav!