Pozdrav!
Zima...zadnja vuca...ohaj!!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Murisno1
#1 Zima...zadnja vuca...ohaj!!
Narode imam BMWa 318i i prvi put me s njim zatice zima!! Jedni kazu da je skroz kriza vozit ga zimi, a jedni obratno...Pa et ako ima ko kakvih savjeta ili iskustava pa da se to podijeli sa troclanim predsjednistvom 
Pozdrav!
Pozdrav!
-
vratnik
Kupi zimske gume i polako (normalno!). Ako vozis polako (normalno!), nema problema. Ako mislis brzati, nauci koristiti rucnu kocnicu da bi se iscupao iz "situacija" u koje ces se zbog te odluke svakako dovesti. Predlazem kakav parking, samo da vidis otprilike kako ti auto reaguje. Sve najbolje.
PS: vozio sam dvije petice, 525 i 528. Ali zimske gume su ti obavezne, bez istih je voznja zimi sa zadnjom vucom ne hrabrost ili ludost vec glupost, uz to i po druge opasna.
PS: vozio sam dvije petice, 525 i 528. Ali zimske gume su ti obavezne, bez istih je voznja zimi sa zadnjom vucom ne hrabrost ili ludost vec glupost, uz to i po druge opasna.
-
putnik
Kakva ručna, samo će pogoršati stanje!vratnik wrote:Kupi zimske gume i polako (normalno!). Ako vozis polako (normalno!), nema problema. Ako mislis brzati, nauci koristiti rucnu kocnicu da bi se iscupao iz "situacija" u koje ces se zbog te odluke svakako dovesti. Predlazem kakav parking, samo da vidis otprilike kako ti auto reaguje. Sve najbolje.
Najčešća pogreška kod upravljanja vozilima sa zadnjom vučom je davanje prevelikog gasa (naglo ubrzavanje) na snijegu, tako da zadnji dio zapleše. Ručna će ga samo okrenuti. Jedino rješenje je oduzimanje gasa, lagana kontra volanom da se vozilo održi na pravcu i dok točkovi ne dobiju trakciju.
Najbolja preventiva su kvalitetne zimske gume i lagan gas i volan.
-
vratnik
Ovo za gume i lagan gas se u potpunosti slazem. O rucnoj nema potrebe da razgovaramo posto je ocito da nisi / ne vozis zadnji pogon. A ako vozis nikad nisi divljao.putnik wrote:Kakva ručna, samo će pogoršati stanje!vratnik wrote:Kupi zimske gume i polako (normalno!). Ako vozis polako (normalno!), nema problema. Ako mislis brzati, nauci koristiti rucnu kocnicu da bi se iscupao iz "situacija" u koje ces se zbog te odluke svakako dovesti. Predlazem kakav parking, samo da vidis otprilike kako ti auto reaguje. Sve najbolje.
Najčešća pogreška kod upravljanja vozilima sa zadnjom vučom je davanje prevelikog gasa (naglo ubrzavanje) na snijegu, tako da zadnji dio zapleše. Ručna će ga samo okrenuti. Jedino rješenje je oduzimanje gasa, lagana kontra volanom da se vozilo održi na pravcu i dok točkovi ne dobiju trakciju.
Najbolja preventiva su kvalitetne zimske gume i lagan gas i volan.
Murisano, samo polako dok ne skontas kako.
-
Monsignor
Nikakve rucne de diraj, vozi polako i razmisli svaki put prije nego dodas gas kad je klizavo pogotovo u krivinama...u slucaju da ti zadnji kraj proklize moras ko munja reagovat i sto prije oduzeti gas i smotat na onu stranu na koju je zadnji kraj krenuo...e da i moras imati malo srece da ti na tom putu ne bude nikakvih zapreka
Takodje preporucujem dobre gume i 50-100 kg tereta u gepeku jer i sa dobrim gumama ces imati problema pri kretanju i uz malo brdo.
Lance moras obavezno imati !
Sretno!
Takodje preporucujem dobre gume i 50-100 kg tereta u gepeku jer i sa dobrim gumama ces imati problema pri kretanju i uz malo brdo.
Sretno!
-
digger
Ma nije ovo Australija gdje sve radite naopako: vozite na pogresnoj strani, kad je zima vi ste u ljetu, i sada rikverc...!Fair Life wrote:3-4 mjeseca vozi u rikverc i eto ti prednja vuca, jeboga ti.
Nema druge nego zimske gume. Ako bas nemas para za sve 4, bar dvije ali ih onda stavi naprijed, ne na pogonske. Jerbo ako ti auto "plese" odozada, onda bar ne gubis kontrolu naprijed. Smanji nesto pritisak u gumama a svakako izbjegavaj 45, 50 ili 55 profil. Dugogodisnje iskustvo iz snijezne Kanade.
Moj Subaru bome ne plese...
-
vratnik
U slucaju da ti se ovo desi pomaze ako kontrolisano povuces rucnu. (princip sestara, ili cega vec). Ne mislim da se u krivine ulazi uz rucnu, vec kad se prebrzo uleti u krivinu, auto klizi bocno, eh sad, ako brzina nije previsoka onda se moze samo kontra motanjem auto staviti pod kontrolu, ali u trenutku kad se vozi prebrzo to ponekad ne pomaze: recimo lijeva okuka; ja ulaetim prebrzo sa autom od dvije tone, motam desno do besvijesti, zadnji toskovi proklizuju, ali se na mojoj putanji nista ne mjenja. (Recimo 90° u odnocu na cestu) Ali ako ja u sred tog klizanja (kratko, i s puno osjecaja) povucem (ili trznem) rucnu, zadnji kraj (nakratko) stane i s tim da u trenutku kad se auto ispravi vec moras dati gas i voziti pravo. Ali vidim da ovo nema smisla..Monsignor wrote:Nikakve rucne de diraj, vozi polako i razmisli svaki put prije nego dodas gas kad je klizavo pogotovo u krivinama...u slucaju da ti zadnji kraj proklize moras ko munja reagovat i sto prije oduzeti gas i smotat na onu stranu na koju je zadnji kraj krenuo...e da i moras imati malo srece da ti na tom putu ne bude nikakvih zapreka![]()
Sretno!
Ali ovako: bavarci svoje auto vec decenijama prodaju uz slogan: radost u voznji. ovo se da prevesti i kao uzitak u voznji. ja sam vozio dva bmw-a i znam o cemu govorim. nikad nisam vozao cement u gepeku (osim ako mi je trebalo za kuce). i nikad nisam napravio udes. A vozio sam kao sto sad djeca voze PS2.
-
Murisno1
Ma mene su pravo isprepadali...jedan jaran koji vozi mercedesa e 270 avantgardea rece da ga zimi obavezno uakljuca i nikud ne mrda s njim jer imo je par losih iskustava a momak je dobar i iskusan sofer tako da sam se i ja ubelajio ali et malo me ohrabriste!
-
Monsignor
O pa to ste vi gospodine McRae, nisam Vas prepoznao...vratnik wrote:U slucaju da ti se ovo desi pomaze ako kontrolisano povuces rucnu. (princip sestara, ili cega vec). Ne mislim da se u krivine ulazi uz rucnu, vec kad se prebrzo uleti u krivinu, auto klizi bocno, eh sad, ako brzina nije previsoka onda se moze samo kontra motanjem auto staviti pod kontrolu, ali u trenutku kad se vozi prebrzo to ponekad ne pomaze: recimo lijeva okuka; ja ulaetim prebrzo sa autom od dvije tone, motam desno do besvijesti, zadnji toskovi proklizuju, ali se na mojoj putanji nista ne mjenja. (Recimo 90° u odnocu na cestu) Ali ako ja u sred tog klizanja (kratko, i s puno osjecaja) povucem (ili trznem) rucnu, zadnji kraj (nakratko) stane i s tim da u trenutku kad se auto ispravi vec moras dati gas i voziti pravo. Ali vidim da ovo nema smisla..Monsignor wrote:Nikakve rucne de diraj, vozi polako i razmisli svaki put prije nego dodas gas kad je klizavo pogotovo u krivinama...u slucaju da ti zadnji kraj proklize moras ko munja reagovat i sto prije oduzeti gas i smotat na onu stranu na koju je zadnji kraj krenuo...e da i moras imati malo srece da ti na tom putu ne bude nikakvih zapreka![]()
Sretno!
Ali ovako: bavarci svoje auto vec decenijama prodaju uz slogan: radost u voznji. ovo se da prevesti i kao uzitak u voznji. ja sam vozio dva bmw-a i znam o cemu govorim. nikad nisam vozao cement u gepeku (osim ako mi je trebalo za kuce). i nikad nisam napravio udes. A vozio sam kao sto sad djeca voze PS2.
Nema smisla nista objasnjavati nama mali obicnim ucesnicima u saobracaju
NE PADA MI NA PAMET DA POLEMISEM O DIZANJU RUCNE NA BMW-u
te se iskljucujem iz dalje diskusije
Last edited by Monsignor on 31/10/2005 14:12, edited 1 time in total.
-
Coco_Marocco
Zadnja vuca nije nista strasno i ja sam imao BMW 328 Ci 193 KS auto prilicno jako, vozio sam na Dunlop WS M3 (po meni dobre gume) i kad bi auto poletio na krivini samo nakratko sam stiskao kvacilo da se oslobodi trakcija tj da se tockovi samo okrecu bez pogona uvijek se je vracao u normalu, slazem se sa komentarom da prvo probas par folova na nekom dobrom parkingu, ovo je sve iskustvo raznih vozaca, a najbolje ces sam skontati.
Sretno
Sretno
-
vratnik
U pravu si. A sto se sarkazma gore tice: da budem iskren, moj pokusaj da vozim upravo tu igricu na PS2 (us ogroman ekran i stolicu, superextra volan i sta ti ja znam) je bio porazavajuci, tako da se tim ne mogu pohvaliti.Monsignor wrote:U ostalom nije ni bitno...nek covjek vozi kako hoce
A sto se voznje tice, pa ja sam samo pokusao da vidim koliko i sta moje auto u kombinaciji sa mojom malenkoscu moze. Da ne bi bilo iznenadjenja kad se dodje u istu situaciju (live) je to dobro odraditi negdje probno, parking, mrkovici sta ti ja znam. Ja nisam tako vozio da mi treba rucna, /normalna voznja: kupovina, posao.. / ali sam svakako znao sta se desava kad uradim ono sto gore opisah. Isto tako znam sta se desava kad probam puno kocenje na snijegu, posto sam i to probao. nisam negdje to cuo i li procitao pa sad dolazim na forum da nekom solim pamet, vec sam probao pa znam. A posto je covjek spomenuo gore da vozi bmw-a (koji to jos nije, fale mu dva cilindra, hehe) mislim i da sam kompetentan da mu na postavljeno pitanje i odgovorim (ako procitas gore, vidjeces da spominjem da sam vozio taj model automobila).
A sta tebe cini kvalifikovanim za ove gore odgovore?
-
vratnik
Upravo. To je ono sto govorim. Procitaj molim te ovo sto sam gore napisao i reci mi da li sam ista izmislio. I ako mozes pokusaj forumasima objasniti princip radost u voznji,Coco_Marocco wrote:Zadnja vuca nije nista strasno i ja sam imao BMW 328 Ci 193 KS auto prilicno jako, vozio sam na Dunlop WS M3 (po meni dobre gume) i kad bi auto poletio na krivini samo nakratko sam stiskao kvacilo da se oslobodi trakcija tj da se tockovi samo okrecu bez pogona uvijek se je vracao u normalu, slazem se sa komentarom da prvo probas par folova na nekom dobrom parkingu, ovo je sve iskustvo raznih vozaca, a najbolje ces sam skontati.
Sretno
hvala
-
Monsignor
Kvalifikovanim nista jer nisam ni profi vozac ni zidar, ali kompetentnim me cine stotine hiljada kilometara pod guzicom u raznim autima, sto s prednjom sto sa zadnjom vucom sto 4x4...vratnik wrote:U pravu si. A sto se sarkazma gore tice: da budem iskren, moj pokusaj da vozim upravo tu igricu na PS2 (us ogroman ekran i stolicu, superextra volan i sta ti ja znam) je bio porazavajuci, tako da se tim ne mogu pohvaliti.Monsignor wrote:U ostalom nije ni bitno...nek covjek vozi kako hoce
A sto se voznje tice, pa ja sam samo pokusao da vidim koliko i sta moje auto u kombinaciji sa mojom malenkoscu moze. Da ne bi bilo iznenadjenja kad se dodje u istu situaciju (live) je to dobro odraditi negdje probno, parking, mrkovici sta ti ja znam. Ja nisam tako vozio da mi treba rucna, /normalna voznja: kupovina, posao.. / ali sam svakako znao sta se desava kad uradim ono sto gore opisah. Isto tako znam sta se desava kad probam puno kocenje na snijegu, posto sam i to probao. nisam negdje to cuo i li procitao pa sad dolazim na forum da nekom solim pamet, vec sam probao pa znam. A posto je covjek spomenuo gore da vozi bmw-a (koji to jos nije, fale mu dva cilindra, hehe) mislim i da sam kompetentan da mu na postavljeno pitanje i odgovorim (ako procitas gore, vidjeces da spominjem da sam vozio taj model automobila).
Covjek je fino rekao da nema iskustva sa zadnjom vucom a ti mu predlazes da pazljivo vuce rucnu kad padne snijeg e kao sto rekoh ja se iskljucujem a ti suffer the consequences kad se covjek izvrti na cesti.
-
putnik
220 KS na zadnjim točkovima, evo već 13 godina, govori samo za sebe.vratnik wrote:O rucnoj nema potrebe da razgovaramo posto je ocito da nisi / ne vozis zadnji pogon. A ako vozis nikad nisi divljao.
Dečko, kontrolirana ručna ti može na snijegu jedino pomoći da odglumi šperu diferencijala, kad točak neće da prihvati, ali nikako u brzini i samo da se pokreneš sa mjesta. Toliko o iskustvu.
-
vratnik
Ovo mi se svidja, citav dan pisanje, a ni makac.Monsignor wrote:Kvalifikovanim nista jer nisam ni profi vozac ni zidar, ali kompetentnim me cine stotine hiljada kilometara pod guzicom u raznim autima, sto s prednjom sto sa zadnjom vucom sto 4x4...vratnik wrote:U pravu si. A sto se sarkazma gore tice: da budem iskren, moj pokusaj da vozim upravo tu igricu na PS2 (us ogroman ekran i stolicu, superextra volan i sta ti ja znam) je bio porazavajuci, tako da se tim ne mogu pohvaliti.Monsignor wrote:U ostalom nije ni bitno...nek covjek vozi kako hoce
Covjek je fino rekao da nema iskustva sa zadnjom vucom a ti mu predlazes da pazljivo vuce rucnu kad padne snijeg e kao sto rekoh ja se iskljucujem a ti suffer the consequences kad se covjek izvrti na cesti.
Pa rekao sam da treba nove gume, i polako. A nece se covjek vrtiti na cesti, nije lud. A da mu se to ne bi desilo je dosao na forum pa pita za savjet.
Vidim da si nekih raznih auta vozio, ali pretpostavljam da nijedno od njih nije bilo tvoje pa idemo dalje u prosvjetljenju: kad covjek sebi KUPI auto, on osjeca potrebu da isto i upozna. On vozi malo slobodnije nego sa iznajmljenim / posudjenim / tudjim automobilom, tako da probava i ovo gore (sto sam vec u detalj nacrtao, tako da nema potrebe za ponavljanjem). (Nazovimo ovog vozaca, vozac A) Eh sad, ako jos neko kupi slicno auto (to nek bude vozac B), onda bi sasvim normalno u razgovoru ( izmedju A i B) bilo i spominjanje nekih osobina tog auta vozaca B. I posebnih situacija i kako u istim reagovati. Tu sad na scenu stupa vozac A. On spominje neka svoja iskustva. Naravno da mi imamo mogucnost izbora, istu nam je i dragi bog ostavio, i sad: sta ce Vozac B uraditi s informacijama koje mu daje vozac A je njegova stvar. Moze ignorisati, moze probati ako to neka situacija bude nalagala moze.. moze...
A sad, kad sa strane uleti vozac C, (a inace vozac tramvaja) onda to citavoj situaciji da neki balkanski smek (jebo njega, ja to znam bolje, i sl.). Eh sad, da se to neka face to face situacija, vozac A ce uz pomoc nekih otvorenih ili zatvorenih pitanja brzo rijesiti situaciju, odnosno odgovoriti pitanje ko je vozio auto a ko tramvaj) ovako, na forumu dolazi do smijesne situacije da savjet vozaca A to prestaje biti, zato sto je vozac C (iz kojeg god razloga) dosao do zakljucka da je taj savjet los / pogresan / nebitan (sta vec) i sad on isti vuce u blato, bez argumenata.
Ja sam gore vise puta ponovio: najbitnije su zimske gume i normalna voznja. A moj savjet je za one koji odluce da malo uzivaju u "zimskim ludorijama" u bmw-u. Princip: radost u voznji, ko nije probao, ni ne zna.
Hajmo dalje....
-
putnik
Ne ti govoriš da čovjek u krivini povuče ručnu i da se zavrti ko ringišpil.vratnik wrote:Upravo. To je ono sto govorim. Procitaj molim te ovo sto sam gore napisao i reci mi da li sam ista izmislio. I ako mozes pokusaj forumasima objasniti princip radost u voznji,Coco_Marocco wrote:Zadnja vuca nije nista strasno i ja sam imao BMW 328 Ci 193 KS auto prilicno jako, vozio sam na Dunlop WS M3 (po meni dobre gume) i kad bi auto poletio na krivini samo nakratko sam stiskao kvacilo da se oslobodi trakcija tj da se tockovi samo okrecu bez pogona uvijek se je vracao u normalu, slazem se sa komentarom da prvo probas par folova na nekom dobrom parkingu, ovo je sve iskustvo raznih vozaca, a najbolje ces sam skontati.
Sretno
hvala
-
vratnik
sta vozis?putnik wrote:220 KS na zadnjim točkovima, evo već 13 godina, govori samo za sebe.vratnik wrote:O rucnoj nema potrebe da razgovaramo posto je ocito da nisi / ne vozis zadnji pogon. A ako vozis nikad nisi divljao.
Dečko, kontrolirana ručna ti može na snijegu jedino pomoći da odglumi šperu diferencijala, kad točak neće da prihvati, ali nikako u brzini i samo da se pokreneš sa mjesta. Toliko o iskustvu.
-
vratnik
ali u trenutku kad se vozi prebrzo to ponekad ne pomaze: recimo lijeva okuka; ja ulaetim prebrzo sa autom od dvije tone, motam desno do besvijesti, zadnji toskovi proklizuju, ali se na mojoj putanji nista ne mjenja. (Recimo 90° u odnocu na cestu) Ali ako ja u sred tog klizanja (kratko, i s puno osjecaja) povucem (ili trznem) rucnu, zadnji kraj (nakratko) stane i s tim da u trenutku kad se auto ispravi vec moras dati gas i voziti pravo. Ali vidim da ovo nema smislaputnik wrote:vratnik wrote:Upravo. To je ono sto govorim. Procitaj molim te ovo sto sam gore napisao i reci mi da li sam ista izmislio. I ako mozes pokusaj forumasima objasniti princip radost u voznji,Coco_Marocco wrote:Zadnja vuca nije nista strasno i ja sam imao BMW 328 Ci 193 KS auto prilicno jako, vozio sam na Dunlop WS M3 (po meni dobre gume) i kad bi auto poletio na krivini samo nakratko sam stiskao kvacilo da se oslobodi trakcija tj da se tockovi samo okrecu bez pogona uvijek se je vracao u normalu, slazem se sa komentarom da prvo probas par folova na nekom dobrom parkingu, ovo je sve iskustvo raznih vozaca, a najbolje ces sam skontati.
Sretno
hvala
Ne ti govoriš da čovjek u krivini povuče ručnu i da se zavrti ko ringišpil.
-
JD
@vratnik ma sta se ubjedjujes sa njima, vidis da ne popustaju, dobro si rekao vozili su dosta auta ali nijedno nije njihovo u cemu ja ne vidim nikakvu poentu, ja rijetko prihvatim da sjednem za volan auta od prijatelja jer onda vozim ko na iglama da slucajno sta ne bude, tu nema nikakve uzivancije, a pogotovo mi ne bi na pamet palo da dizem rucnu u tudjem autu i slicno, jer nikad ne mozes iskusiti tako te situacije u tudjem autu (osim ako si kreten pa te nije briga ako unistis tudje auto). Naravno sve to lijepo zvuci kad te neko pita koja si auta vozio a ti onda nabrojis 10 BMWa Audija i Mercedesa.....
Last edited by JD on 31/10/2005 16:02, edited 2 times in total.
-
putnik
Blokiranje točkova kod već zakrenutog vozila je irelevantno jer tu već postoji komponenta bočnog klizanja. Čak šta više, blokiranje točkova može samo pogoršati stvari, jer trenje klizanja je mnogo manje od trenja kotrljanja. Cilj je sa klizanja preći na kotrljanje, a to se postiže samo oduzimanjem gasa.
Ručnom se u principu popravlja jedino podupravljivost.
Ručnom se u principu popravlja jedino podupravljivost.