ZIMA I STAKLA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ZELJA555
#1 ZIMA I STAKLA
Kad smo vec kod ovih "hladnih" tema sta raditi da ne lede stakla (sa vanjske) i ima li kakvo sredstvo protiv maglenja (sa unutrasnje strane) stakala. Satrah se struzuci led a kad udjem ubi "sjeverac" iz cijevi za grijanje sofersajbe (posto je auto hladno)
-
zgembo adislić
Preko noci stavite na sajbu karton ili najobicnije novine...ujutro samo skinete i sajba suha i cista ko iz garaze..a za zamagljivanje iznutra postoji par sprejeva kojima se premaze unutrasnja povrsina...naravno ne daju svi isti efekt ali vrijedi probati..zaboravio sam ime ovog koji je vjerovatno najbolji...uglavnom bijela bočica sa sprej kapicom...a logo firme je dimnjacar...tako nesto..
- VR6
Ja nemam problema zimi sa unutrasnjim maglenjem, dok se ne ugrije koliko toliko motor zaustavim puhanje, a kad se ugrije malo onda na toplo i puhalicu na maksimum. Jedino zna biti problem sa vanjske strane, nemojte nikada koristiti prskalicu dok automobil nije zagrijan, ono da operete sajbu. Pogotovo u voznji, jel ce se nakon 500 metara sav taj sloj vode vec zalediti, a onda se dobije skroz zamagljena sajba kroz koju se skoro nista ne vidi...
-
nineac
Ja kada kasno odojem kuci i mrsko mi u garage auto šoferšajbom okrenem prema zidu zgrade i ujutro nije zamagljena (zadnja jeste, i obrnuto kada drugačije ostavim auto)! To je najučinkovitije jer netrebate ničim špricati itd, a oni kojima mati kaže "de sine polij vrućom vodom" neka odmah nađu rezervnu šoferšajbu 
- VR6
Mozes ti to, al ovdje u gradu je malo mjesta za parkiranje gdje mozes taj fol izvesti. A jos i ako ima snijega ili neke vode koja kaplje sa nekog krova, onda kad dodjes ujtro te doceka oko 3-4 cm debeo sloj leda (bukvalno 3-4 il vise cm). Desilo mi se da mi na vrata tako nakaplje, pa led moras skidati pola sata il vise...
-
ado-šampion
Ne valja zagrijavati auto u mjestu! Barem tako kažu u Auto Blicu. Objašnjenje: Trošenje bregaste osovine je tada najveće. Otkad sam to pročitao ne zagrijavam auto u mjestu.JD wrote:Pa kad dodjes na parking prvo sjedi unutra upali auto i upali grijanje da ide na prozore, i onda izadji pa struzi prozore. Taman dok zavrsis auto ce ti se ugrijat heh
I ono za zaljevanje šoferšajbe vodom sam negdje primjetio. To nipošto, jer zbog prevelike razlike u temperaturi šoferšajba može puknuti!
-
nineac
Uvjek zagrijavaj te auto jedno 30 sec u mjestu da bi ulje ravnomjerno došlo do svih djelova. OBAVEZNO neka je poluga za grijanje na hladnome prvih 4-5 min, jer auto 4 puta brže dostiže radnu temperaturu kada je "na hlađenju ventilacija".
Najbolji način bržeg dostizanja radne temperature je rijeđe ulje (npr. 5W40)!
Najbolji način bržeg dostizanja radne temperature je rijeđe ulje (npr. 5W40)!