Ne bih bas rekao, ako je ovaj covjek ovo uspio odraditi, onda je sigurno pametiniji od svih nasih politicara zajedno. Jer se oni jebu 20 godina i ne mogu jedne jedine marke da zarade, nego su nabili 10 milijardi duga.Pasiflora wrote:Ma dođe li on sa svom tom lovom ovdje - "presvuci" ce ga nekakvi damirihadzici, niksici, sarajlici, lipovace... Naci ce se vec neki strucnjak
Žilić: Želim u BiH investirati 5 milijardi eura
Moderator: anex
- OldMayor
#51 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
- Pasiflora
#52 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Da, drzavi su nabili toliko u minus, a sebi u plus.OldMayor wrote:Ne bih bas rekao, ako je ovaj covjek ovo uspio odraditi, onda je sigurno pametiniji od svih nasih politicara zajedno. Jer se oni jebu 20 godina i ne mogu jedne jedine marke da zarade, nego su nabili 10 milijardi duga.Pasiflora wrote:Ma dođe li on sa svom tom lovom ovdje - "presvuci" ce ga nekakvi damirihadzici, niksici, sarajlici, lipovace... Naci ce se vec neki strucnjak
- newlevel
#53 Re: AW: Ivan Žilić, bosanski milijarder
+- Nama gradjanima da samo -Pasiflora wrote:Da, drzavi su nabili toliko u minus, a sebi u plus.OldMayor wrote:Ne bih bas rekao, ako je ovaj covjek ovo uspio odraditi, onda je sigurno pametiniji od svih nasih politicara zajedno. Jer se oni jebu 20 godina i ne mogu jedne jedine marke da zarade, nego su nabili 10 milijardi duga.Pasiflora wrote:Ma dođe li on sa svom tom lovom ovdje - "presvuci" ce ga nekakvi damirihadzici, niksici, sarajlici, lipovace... Naci ce se vec neki strucnjaki onda plus/minus...
Sent from my Nokia 3310
- karanana
#54 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
ovo bi ga po forbesovoj listi stavilo kao 6. najbogatijeg covjeka na svijetu
-
rekla-kazala
#55 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Nema ga uopšte na forbesovoj listi milijardera. Da je u aprilu platio porez Luksemburgu u iznosu većem od milijarde (kako tvrdi) već bi bio na forbesovoj listi.karanana wrote:ovo bi ga po forbesovoj listi stavilo kao 6. najbogatijeg covjeka na svijetu
- le piaf
#56 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Evo na Face emisija o njemu upravo sada.
- newlevel
#57 Re: AW: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Sta pricaju, nemam face ?le piaf wrote:Evo na Face emisija o njemu upravo sada.
Sent from my Nokia 3310
- le piaf
#58 Re: AW: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Evo ovdje cijela emisija traje sat vremena.newlevel wrote:Sta pricaju, nemam face ?le piaf wrote:Evo na Face emisija o njemu upravo sada.
Sent from my Nokia 3310
https://www.youtube.com/watch?v=Q54MYPZzWns
Last edited by le piaf on 14/12/2013 23:24, edited 1 time in total.
- newlevel
#59 Re: AW: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Hvala drug.le piaf wrote:Evo ovdje cijela emisija traje sat vremena.newlevel wrote:Sta pricaju, nemam face ?le piaf wrote:Evo na Face emisija o njemu upravo sada.
Sent from my Nokia 3310
Sent from my Nokia 3310
-
zakonpera
#60 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Covjek je veliki gospodin i kosmopolita, neopterecen nacionalizmom... ali ljudi zar mislite da nasoj vlasti odgovaraju investicije i projekti. Evo pogledajte trenutnu situaciju i ministra nesigurnosti Šćepu koji blokira ulazak arapskog kapitala. Da li će ovaj inteligentni biznismen naci na plodno tlo tesko je reci jer je smoto veliki ford a ne ove nase kokosare.
Zaista bi zelio da ovaj gospodin dodje u nasu zemlju i preuzme palicu, vlast, pokrene poslove i rastjera kokosare, to je u mogucnosti jer sa svojim racunom nadmasuje nekoliko drzava. Mogao bi pokrenuti mnoga nerjesena pitanje i projekte vezano za energetiku, rudnike, puteve, infrastrukturu, turizam, sumarstvo i vodu. Sve je to sposoban kada je u mudrosti nadmasio i veliki Ford.
Zaista bi zelio da ovaj gospodin dodje u nasu zemlju i preuzme palicu, vlast, pokrene poslove i rastjera kokosare, to je u mogucnosti jer sa svojim racunom nadmasuje nekoliko drzava. Mogao bi pokrenuti mnoga nerjesena pitanje i projekte vezano za energetiku, rudnike, puteve, infrastrukturu, turizam, sumarstvo i vodu. Sve je to sposoban kada je u mudrosti nadmasio i veliki Ford.
- elmirčo
#61 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Jeste li vi najbogatiji Hrvat ili najbogatiji Bosanac?zakonpera wrote:Covjek je veliki gospodin i kosmopolita, neopterecen nacionalizmom... ali ljudi zar mislite da nasoj vlasti odgovaraju investicije i projekti. Evo pogledajte trenutnu situaciju i ministra nesigurnosti Šćepu koji blokira ulazak arapskog kapitala. Da li će ovaj inteligentni biznismen naci na plodno tlo tesko je reci jer je smoto veliki ford a ne ove nase kokosare.
" Bogatstvo je u glavi, a novac je u džepu."
to je to
- newlevel
#62 Re: AW: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Ko ce bolan nase budzetlije rastjerati, nemoj bito smijesan.zakonpera wrote:Covjek je veliki gospodin i kosmopolita, neopterecen nacionalizmom... ali ljudi zar mislite da nasoj vlasti odgovaraju investicije i projekti. Evo pogledajte trenutnu situaciju i ministra nesigurnosti Šćepu koji blokira ulazak arapskog kapitala. Da li će ovaj inteligentni biznismen naci na plodno tlo tesko je reci jer je smoto veliki ford a ne ove nase kokosare.
Sent from my Nokia 3310
- vješalica
#63 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Gledala sam emisiju i nemam rijeci.
Pogotovo u dijelu da su ga tretirali kao 'podcovjeka' na sudu,po zakonima nacisticke Nj.
Pogotovo u dijelu da su ga tretirali kao 'podcovjeka' na sudu,po zakonima nacisticke Nj.
- Ridjobrki
#64 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Da ali onda na to dolaze troškovi razvoja modela, dizajna, overhead troškovi ovi i oni tipa marketinga, sponzoraja, transporta, distribucije i još čega sve ne. Lim, čelik, plastika, ruke i ostalo su ta trećina cijene automobila, ima toga još da se zaračuna do formiranja konačne cijene.johntra wrote: odavno se zna da proizvodnja nekog automobila proizvođača košta oko trećine prodajne cijene, pa ako imaš auto od 15 milja, njegova proizvodnja je koštala maksimum pet milja...to se lako može provjeriti, a i lako se može doći do te uštede, zbog sve jeftinijih i jeftinijih proizvođača dijelova iz Kine i jeftine radne snage u ostalim dijelovima svijeta...ne počinje sve i završava u razvijenim zemljama....
A kako je počelo ovi Luksemburzi ima da nam objave rat: prvo Pjanić pa sad ove milijarde....
- insomnia78
#65 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Kako smo mi naivan narod to je cudo
Pojavi se na TV-u lik sa nekom mutnom pricom o nekakvim milijardama i vi bi mu odmah dali da vodi drzavu i vec skidate gace
Pojavi se na TV-u lik sa nekom mutnom pricom o nekakvim milijardama i vi bi mu odmah dali da vodi drzavu i vec skidate gace
-
Potočna pastrmka
#66 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Ma ja ne vjerujem u ovo, previše je bajno da bi bilo istina. 
-
Djubre_
#67 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Istina je ovo. I ne koristi samo ford taj patent, nego i druge autoindustrije. I sto ce neka fabrika objavljivati da je kupila neki patent i koliko je placen i ko ga je napravio? Stvarno ima cudni razmisljanja ovdje.
Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
- karanana
#68 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
koliko sam ja razumio pricu, nikakva fabrika nije kupila njegov patent.
nakon toga bas i ne razumijem sta se desilo. on dao nekoj firmi da procjeni vrijednost patenta, firma procijenila i sada ustvari on ne dobija lovu od autoproizvodjaca nego od osiguravajucih kuca. ne razumijem bas to.
nakon toga bas i ne razumijem sta se desilo. on dao nekoj firmi da procjeni vrijednost patenta, firma procijenila i sada ustvari on ne dobija lovu od autoproizvodjaca nego od osiguravajucih kuca. ne razumijem bas to.
-
Djubre_
#69 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Da razumijemo, bili bi bogati kao on hehe. Promjenio je 150 advokata.. da bih ga osigurao. Sada kad je osiguran, tj davne 2005, sve je pod kontrolom. Koriste i druge auto industrije..
- Ridjobrki
#70 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Sve firme u Njemačkoj imaju osim koncepta individualne i koncept korporativne odgovornosti i osiguranja protiv nje. Plaćaju se veeelike premije osiguranja baš da bi se u slučaju belaja odšteta naplaćivala od osiguravajućih kuća a ne od firme - kao što to rade i doktori za slučaj ljekarske pogreške, to je možda plastičniji i čovjeku bliži primjer.karanana wrote:koliko sam ja razumio pricu, nikakva fabrika nije kupila njegov patent.
E sad, ovdje nije baš najjasnije šta je lik u stvari uradio jer on to ne zna dobro objasniti na našem jeziku a televizijski novinari su hrpa tukaca koja nema znanja i znatiželje da nešto dozna i spozna. Kako sam ja skontao, on je ili dobio procjenu štete / izgubljene dobiti od strane onih koji bi mogli na kraju to platiti (njima je u interesu da Fordovu zezanciju plate što manje pa će radije sami priznati nešto na manji iznos a za šta će opet oderati Forda idućim polisama nego da se kockaju sa sudom da bi uštedjeli pare Fordu) ili je dobio validnu procjenu od nekog kredibilnog i jakog vještaka a onda njegovo mišljenje izraženo u novcu vezao osiguranjem tako da ovaj ne može povući svoje mišljenje bez financijskog udarca i gubitka kredibiliteta (što znači nove financijske udarce).
Njemu je bilo bitno tu dobiti autentičnu i kredibilnu, pred sudom održivu potvrdu da patent JESTE njegov i da potraživanja POSTOJE. Ko će to onda platiti i kako - to njega tada više ne zanima...
- newlevel
#71 Re: AW: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Ja sam jos u dilemi, pa bi zamolio nekog da mi kaze.
Jesul' milijarde na njegovom racunu ?
Ili je to sve ajmo reci na pendingu.
Sent from my Nokia 3310
Sent from my Nokia 3310
- mirsek
#72 Re: AW: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Koliko sam ja skontao i vidio iz reportaze on pokazuje neke izvode sa konta gdje pise 24 milijarde eura. On je kao dobijao zadnjih 10 godina po 2.3 milijarde eura godisnje a dobivat ce valjda jos 10 ili 20 godina, tako mi se cini da je izjavio jer mu je zbog presude produzen patent na 30 godina pa ga i dalje auto industrija mora placati zbog koristenja njegovog izuma.newlevel wrote:Ja sam jos u dilemi, pa bi zamolio nekog da mi kaze.
Sent from my Nokia 3310
- dustaban
#73 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Hvala ti na ovom rezimeu, ti si haman jedini skontao.Ridjobrki wrote:Sve firme u Njemačkoj imaju osim koncepta individualne i koncept korporativne odgovornosti i osiguranja protiv nje. Plaćaju se veeelike premije osiguranja baš da bi se u slučaju belaja odšteta naplaćivala od osiguravajućih kuća a ne od firme - kao što to rade i doktori za slučaj ljekarske pogreške, to je možda plastičniji i čovjeku bliži primjer.karanana wrote:koliko sam ja razumio pricu, nikakva fabrika nije kupila njegov patent.
E sad, ovdje nije baš najjasnije šta je lik u stvari uradio jer on to ne zna dobro objasniti na našem jeziku a televizijski novinari su hrpa tukaca koja nema znanja i znatiželje da nešto dozna i spozna. Kako sam ja skontao, on je ili dobio procjenu štete / izgubljene dobiti od strane onih koji bi mogli na kraju to platiti (njima je u interesu da Fordovu zezanciju plate što manje pa će radije sami priznati nešto na manji iznos a za šta će opet oderati Forda idućim polisama nego da se kockaju sa sudom da bi uštedjeli pare Fordu) ili je dobio validnu procjenu od nekog kredibilnog i jakog vještaka a onda njegovo mišljenje izraženo u novcu vezao osiguranjem tako da ovaj ne može povući svoje mišljenje bez financijskog udarca i gubitka kredibiliteta (što znači nove financijske udarce).
Njemu je bilo bitno tu dobiti autentičnu i kredibilnu, pred sudom održivu potvrdu da patent JESTE njegov i da potraživanja POSTOJE. Ko će to onda platiti i kako - to njega tada više ne zanima...
A posebno ti
Da covjek nije onako prostodusan i otvoren ne bi ni ovoliko saznali.
- Ridjobrki
#74 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Nema na čemu, ne kažem da je to baš ovako kako sam ja skontao, stvar je daleko složenija ali mislim da je u principu riječ o nečem ovakvom kako sam objasnio. Ne razumijem se ni ja previše u to, samo sam imao iskustva sa garancijama od strane osiguranja za jednu građevinsku firmu iz Njemačke - nisu mogli isposlovati bankovnu garanciju u BiH pa su vrdali sa (doduše validnom) garancijom od jednog švapskog ferziherunga.
A gdje smo mi a gdje su oni u tom pitanju kazuje jedna dražesna prispodoba o pokušaju aktivacije te garancije: majstori iz BL su prilikom aktivacije najprije dećirilizirali tekst kucan na ćirilici pa onda DHL-ovali zahtjev ali prilikom dećirilizacije je ćirilično slovo P u broju garancije pretvoreno u latinično R čime je izgubljen svaki smisao broja garancije i nije više bio validan. Šta mi znamo o garanciji...
Što se tiče novinara, ne znam je li bilo komentara na onaj prilog koji je debilan do bola. Pošalješ ekipu u Njemačku da snimi prilog o milijarderu iz Vareša i oni se vrate sa materijalom iz kojeg se NIŠTA ne može razumjeti. Ne dao Bog upitati koje pitanje tipa "hani, brate, ništa ti mi ovo nismo skontali... može li slovo po slovo?" nego se ovako smušenom emisijom i samom čovjeku udara na kredibilitet i ti onda ne znaš je li on varalica, genije, glupan, ima li on pare ili nema, jel on šta naplatio ili nije, šta hoće, gdje hoće... Ma nijedno jasno pitanje!
Al' to je Hadžifejzovićeva škola mahalskog novinarstva...
A gdje smo mi a gdje su oni u tom pitanju kazuje jedna dražesna prispodoba o pokušaju aktivacije te garancije: majstori iz BL su prilikom aktivacije najprije dećirilizirali tekst kucan na ćirilici pa onda DHL-ovali zahtjev ali prilikom dećirilizacije je ćirilično slovo P u broju garancije pretvoreno u latinično R čime je izgubljen svaki smisao broja garancije i nije više bio validan. Šta mi znamo o garanciji...
Što se tiče novinara, ne znam je li bilo komentara na onaj prilog koji je debilan do bola. Pošalješ ekipu u Njemačku da snimi prilog o milijarderu iz Vareša i oni se vrate sa materijalom iz kojeg se NIŠTA ne može razumjeti. Ne dao Bog upitati koje pitanje tipa "hani, brate, ništa ti mi ovo nismo skontali... može li slovo po slovo?" nego se ovako smušenom emisijom i samom čovjeku udara na kredibilitet i ti onda ne znaš je li on varalica, genije, glupan, ima li on pare ili nema, jel on šta naplatio ili nije, šta hoće, gdje hoće... Ma nijedno jasno pitanje!
Al' to je Hadžifejzovićeva škola mahalskog novinarstva...
-
Djubre_
#75 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder
Godisnje mu leze na racun 2.3 milijarde. Patent je na 30 god osiguran. Placat ce mu jos 20 god nekih. Tako da ce zaci na 60 milijardi.
To je neki patent koji vari auta za nekih 0.xxx.. sekundi.. dok je neki drugi vario za 4 sekunde. Sto je ubrzao proces tog vara.
Eto tako sam ja to nacuo.
To je neki patent koji vari auta za nekih 0.xxx.. sekundi.. dok je neki drugi vario za 4 sekunde. Sto je ubrzao proces tog vara.
Eto tako sam ja to nacuo.