...u postovima koji su uslijedili primjetih da imamo boljeg poznavaoca tarikata.. sep800 dobrodosao...tako da rado prepustam daljna objasnjena po ovom pitanju...Gazz wrote:
Draga moja zenojos jednom thanks ili jos bolje Allah te nagradio
Eto malo sam cackala i razmisljala o ovome svemu, ali iskreno da ti kazem, moja razmisljanja se uvijek nekako svedu na ovo sto ragib kaze :
i tu ja odlucim da se zadrzim na tomeragib wrote:Muhamed.a.s nije koristio takvu "tehniku" zikra a najbolje je poznavao ovu uzviseu vjeru.![]()
Cijenim ja svaki vid zikra, duhovnog uzdizanja i veličanja Allaha dz.sh., ali smatram da to ipak treba ostati u nekom normalnom domenu bez ikakvih "vratolomija". Mozda grijesim, Allah dz.sh. najbolje zna i nek mi oprosti ako je tako, ali ja sam ipak za to da se slijedi put Muhameda a.s.. Ako se on i njegovi prvi sljedbenici nisu bavili time na taj nacin, a i nema nigdje zabiljezeno, opisano i objavljeno /Kur'an, hadis/ onda ne treba da bude drugacije. Opet kazem, Allah dz.sh. najbolje zna.
Nego... sto se tice kojekakvihalima
i
mualima
.. ma.... nikad se ne zna
![]()
...samo bih se osvrnula na Ragibov i tvoj komentar potvrde...
...Ne treba olahko odbaciti tradiciju ucenja zikra kod tarikata priznatih kod ehli-sunneta...nisu ti sejhovi izmisljali po svom nahodjenju...imali su oni za to osnovu u Poslanikovom a.s. ponasanju...Nije li Ragibe, osamljivanje Muhammeda a.s. u pecini Hira bilo zbog meditacije, nije li osamljivanje i pojacano obavljanje namaza i ucenje zikra u mjesecu ramazanu takodje vid "tehnike" kojom se nastojimo pribliziti Allahu dz.s.? E sad...mozes to nazvati i nekim drugim imenom...zbilja je "tehnika" nezgrapan termin...
I mekami Ragibe izvedeni su iz hadisa:
"....Za Mene najdraža stvar s kojom Mi se rob Moj približava jeste ono što mu propisah.
Rob Moj nafilama (dobrovoljnim bogoslužjima) Mi se približava sve dok ga ne zavolim, a kada ga zavolim postajem sluh njegov, kojim sluša, vid njegov, kojim gleda, ruka njegova, kojom prihvata, i noga njegova, kojom hoda.
Ako Mi što zatraži - dat ću mu, a ako od Mene utočište traži - pružit ću mu.
Od svega što radim, nizašta se ne dvoumim kao što se dvoumim uzeti dušu roba Moga, vjernika: on smrt ne voli, a Ja ne volim ožalostiti ga.”
(hadisi-kudsi prenosi hazreti Ebu Hurejre, a bilježi Buharija
Prema mom skromnom iskustvu Gazz, prvo bi ti trebala razluciti da li te zanima teorija i historijat tesavufa ili zikr i tesavuf sam...Ako te zanima ovo prvo, ima literatura, a ovo drugo...to mora biti individualno iskustvo, i o tome se cuti...naravno, neki ljudi su skloni vjerovati da ce ih odlazak u tekiju uciniti "sufijama"...nemoguce...sljedeci mekame prvo treba izgraditi "tekiju" u svome srcu...