Zikr - načini veličanja Allaha dz.sh.

Rasprave o vjerskim temama.
Gazz

#1 Zikr - načini veličanja Allaha dz.sh.

Post by Gazz »

Pročitala sam ovaj tekst http://www.mullasadra.com/stream/article.php?pid=176 u kojem je kratko i jasno sazeto sve ono sto i sama znam, ali ono sto mene konkretno zanima jeste da li su dozvoljeni i religijski opravdani načini veličanja Allaha dz.sh. koje sprovode pojedini derviški redovi, tipa probadanja sabljama i sl.

Imala sam priliku da prisustvujem takvim zikrovima u mjestima gdje se to relativno cesto cini i nikada se nisam zapitala da li je to "do te mjere" zaista ispravno. Naravno imam toliko znanja da mi je jasno da Allah dz.sh. nije postavio granice zikru, ali mi nije jasna svrha tog probadanja, "padanja u trans" ili kako to vec da nazovem.

Ne znam da li je ovakva tema vec ranije postirana, ali bih u svakom slucaju voljela da mi neko od ucenih ovdje ljudi pokusa objasniti ili bar da me uputi na link ili knjigu ili osobu odakle bih to mogla saznati.

Unaprijed hvala :)
tigris

Post by tigris »

macko ja nisam ucena al eto znam ponesto.....isla sam u mekteb :D mislim da bilo kakvo nanosenje bola samom sebi u ime Boga nema smisla i da On to ni ne trazi....to padanje u trans mi je i razumljivo haj ono prenese ga ok....al probadanje to mi je previse ,mislim da je to novotarija....pretjerivanje...kolko ja znam zikr je velicanje Boga srcem i jezikom....dusom ,razumom..
Gazz

Post by Gazz »

Ma moja tigris to i jeste ono sto mene buni cijelo vrijeme. Kako to da se u nekim nasim dzamijama i tekijama koje posjecujemo mi svi, normalni ljudi /mislim koji nismo dervisi :D/ to sprovodi i svi shute, niko ne reaguje na to, niko da kaze :"Hej, to nije uredu, obustavite s tim." Ne kontam :-?

Je li ok ili nije :roll:
rajvosa

#4 Re: Zikr - načini veličanja Allaha dz.sh.

Post by rajvosa »

Gazz wrote:Pročitala sam ovaj tekst http://www.mullasadra.com/stream/article.php?pid=176 u kojem je kratko i jasno sazeto sve ono sto i sama znam, ali ono sto mene konkretno zanima jeste da li su dozvoljeni i religijski opravdani načini veličanja Allaha dz.sh. koje sprovode pojedini derviški redovi, tipa probadanja sabljama i sl.

Imala sam priliku da prisustvujem takvim zikrovima u mjestima gdje se to relativno cesto cini i nikada se nisam zapitala da li je to "do te mjere" zaista ispravno. Naravno imam toliko znanja da mi je jasno da Allah dz.sh. nije postavio granice zikru, ali mi nije jasna svrha tog probadanja, "padanja u trans" ili kako to vec da nazovem.

Ne znam da li je ovakva tema vec ranije postirana, ali bih u svakom slucaju voljela da mi neko od ucenih ovdje ljudi pokusa objasniti ili bar da me uputi na link ili knjigu ili osobu odakle bih to mogla saznati.

Za ime Boga nije potrebno samo probadanje a, posebno ne probadanje drugih.Bog to nevoli
Gazz

#5 Re: Zikr - načini veličanja Allaha dz.sh.

Post by Gazz »

rajvosa wrote:Za ime Boga nije potrebno samo probadanje a, posebno ne probadanje drugih.Bog to nevoli
eh rajvosa bas ti hvala na tom iscrpnom objasnjenju :skoljka:
tigris

Post by tigris »

ma gazzo ja mislim da su to novotarije koje su cak i zabranjene ........zna se kako se treba ciniti zikr i to je i propisano....citala sam o tome u hadisima i jos ponegdje i nikad nisam cula ni za kakvo nanosenje bola u ime Boga....ako podjemo od toga da je On toliko milostiv zasto bi zelio da insan u njegovo ime sam sebe probada ili na bilo koji nacin muci ....nema logike Islam nije takav.......novotarije nista drugo i ne naravno da nije ok
tigris

Post by tigris »

a to sto niko ne dize glas da se neke stvari obustave...ma ima toga jos gazzo to i sama znas ...ljudi izvrcu vjeru...udaljavaju se od izvornih ucenja i propisa.....zato nastaju takve stvari.....ja bar tako mislim......
mnogi propisi i ucenja se koriste za neke druge ciljeve i stvari itd....tuzno
Gazz

Post by Gazz »

Uzvišeni Bog kaže: “Oni koji i stojeći i sjedeći i ležeći Allaha spominju.” (Ali-Imran, 191)
Također je preneseno od Božijeg Poslanika, s. a. v. a., da je rekao: “Sve dok se sjećaš Boga, stojeći ili sjedeći, u kupovini ili iskrenom društvu, gdje god da budeš, ti si stalno u namazu i ibadetu.”
Razlika ovog i ostalih ibadeta je u tome što svi oni imaju sebi svojstvenu veličinu i granicu, uvjete, vrijeme i mjesto. Npr., namaz se obavlja u svojih pet određenih vremena, od jutra do noći, sa svojim posebnim uvjetima; post je jedan mjesec godišnje; hadždž jedanput tokom života, i svi oni se obavljaju u okviru posebnih uvjeta, vremena i mjesta. S druge strane, zikr je poželjan i pohvalan u svim stanjima i uvjetima. On se može obavljati tokom cijelog dana i noći, hodajući, sjedeći za vrijeme odmora, i za njega nema granice i ograničenja. Nema nijednog stanja u kojem nije pohvalno sjećanje na Boga.
1. Imam Sadiq, a. s., je rekao: “Svaka stvar ima granicu s kojom se ona završava, osim zikra koji nema kraja. Gospodar je propisao vadžibe i ko ih god obavi, stigao je do njihovog kraja, osim zikra u čijem slučaju Gospodar s malo njega nije zadovoljan, niti je uspostavio granicu određenu za nj.” Potom je proučio sljedeći ajet: “O vjernici, mnogo se sjećajte Boga.”
2. Imam Sadiq, a. s, je rekao: “Musa, a. s., je rekao: “Gospodaru! Ponekad sam u stanju da Tebe vidim većim od toga da Te spominjem.” Gospodar reče: “O Musa! Spominji Me u svim stanjima.”
3. Imam Ali, a. s., je prilikom svoje smrti oporučio Imamu Hasanu, a. s.: “Sjećaj se Boga u svim stanjima.”

I meni je na neki nacin logicno da to "probadanje" i slicni nacini nisu bas potrebni /kao sto rekoh ne znam im svrhu, sta zele dokazati time/ i da li je moguce da se oni hvataju za ovo i ovim opravdavaju takav "zikr" :?
tigris

Post by tigris »

eto fino je objasnjeno...znaci spminjati ga srcem jezikom dusom razumom sto vise u svim stanjima znaci kad si zdrav kad si bolestan ili sta ja znam eto u kupovini...mislim da je sustina da ti Allah sto vise bude u srcu da Ga se sjecas.....mislim da nigdje nikad nije navedeno nesto na fol probadajte se u Moje ime Allah je milostiv zasto bi to propisao ljudima ? nema logike zar ne?......definitvo je pogresno.

znas sta fino cemo poslati jedno pismo Preporodu i pitati kakvog efendiju da nam objasni aaa?

a ako odgovor bude da to treba tako...organizovat cemo mirne proteste pred begovom.......u minjacima :D sala mala
Gazz

Post by Gazz »

http://www.rumisociety.org/zikr.html

http://www.rumisociety.org/WhirlingDervishes.html

Ma evo citam jadna, satrah se googlajuci, malo mi ovo ne engleskom ne ide bas tecno i dalje mi nije jasno :D Ovi su mi dervisi zanimljivi... i obratite paznju na :

There are seven classes of Zikr.

Audible Zikr (public)
Silent Zikr (private)
Zikr of the Heart
Zikr of the Soul
Zikr of the Soul’s Secret
Zikr of the Inner Heart’s Secret
Zikr of the Secret of the Secret

Boga mi koliko ja ovdje vidim svaki je Heartiran i Souliran :roll:

A pisala bih ja i Preporodu i preporodima, ali ...zapravo vidis nije ti losa ta ideja da nas upute na kakvog finog :D mladog :D efendiju :D pa da on to meni "natenane" objasni :D

Salu na stranu, koja je uloga ovih dervisa :? Eno recimo oni iz Konye, dolaze kod nas, vrte se, plesu, sta li vec...

p.s. tigris meRel mi onaj minjak od neki dan ;) :D
avicena

Post by avicena »

Zikr, da, ali bez tih cirkuskih vratolomija.

O sufizmu (prva stranica):

http://www.znaci.com/art154_1.html
Gazz

Post by Gazz »

avicena, hvala puno na ovom linku, ali...

"Sa druge strane pod zikrullahom u užem smislu riječi mi smatramo konkretno izgovaranje Allahovih dž.š. imena u sufijskim (derviškim) halkama koje se sprovodi na poseban način i posebnom tehnikom."

... i šta čovjek da misli :-?

Eh, hajmo dalje... koji su to "posebni načini i tehnike" :-?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

avicena wrote:Zikr, da, ali bez tih cirkuskih vratolomija.

O sufizmu (prva stranica):

http://www.znaci.com/art154_1.html

...evo Gazzo...ovaj insan odgovori...zikr da...ali bez cirkusa...
kao prvo trebalo bi napraviti distinkciju izmedu derviskih redova koji su ostali u okviru islamskog ucenja i onih redova koji su pokusajem inkorporiranja nekih drugih ucenja i tehnika potpuno izasli iz tog okvira...redovi koji upraznjavaju nanosenje bola i slicne pomocne tehnike uz zikr...sasvim sigurno odstupaju od pocetnog nacela i smisla zikra...

nadam se da ce ti ovi linkovi pomoci...

http://www.bhdani.com/arhiva/122/inter.htm
http://www.iis.unsa.ba/posebna/sarajevo ... merdic.htm

a svakako preporucujem i ove knjige...

Rešid Hafizović / Temeljni tokovi sufizma
Džemal Čehajić / Derviški redovi u Jugoslaviji
Eva De Vitrey Meyerovitz / Antologija sufijske poezije
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Gazz wrote:avicena, hvala puno na ovom linku, ali...

"Sa druge strane pod zikrullahom u užem smislu riječi mi smatramo konkretno izgovaranje Allahovih dž.š. imena u sufijskim (derviškim) halkama koje se sprovodi na poseban način i posebnom tehnikom."

... i šta čovjek da misli :-?

Eh, hajmo dalje... koji su to "posebni načini i tehnike" :-?

Misli se na tehnike kojima se poboljsava koncentracija...khm..sad...cilj zikra u sufijskim redovima je postizanje fenaa ili nirvane...mi obicni ljudi samo ucimo zikr kao sjecanje na Boga...ali sufije kao sto je bio Haladz, Rabija i dr. su zikrom pokusavali nadici sve materijalno u sebi i postici fena ili stapanje sa bozanskim u sebi...za takvo nesto pojedina sufijska bratstva su razradila tehnike, a mekame na koje su stizali posredstvom tih tehnika zikra su nazivali prema onom tvom gornjem spisku...
Audible Zikr (public)
Silent Zikr (private)
Zikr of the Heart
Zikr of the Soul
Zikr of the Soul’s Secret
Zikr of the Inner Heart’s Secret
Zikr of the Secret of the Secret
...mislim da ti lekcije "na preskok" nece bas pomoci ukoliko zelis imati nesto vise od povrsnog znanja o sufizmu...

...mozda bi neki vrstan mlad hodza i mogao :D ...pomoci... :D
Gazz

Post by Gazz »

Znala sam ja kome cu se obratiti :D

zeno, tebe sam cekala ;) :) Hvala ti. Vidim da ću morati baš da se zarovim malo dublje, a ne bih imala nista protiv kakvog :D mladjahnog alima :D
mislim ovaj... khm.. da me on poduči :D nekako je sve ljepše u dvoje ;)

Još jednom hvala, dobila sam odgovor na svoje pitanje, a ostalo cu da izucavam sama :D ili pak... nejse :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Gazz wrote:Znala sam ja kome cu se obratiti :D

zeno, tebe sam cekala ;) :) Hvala ti. Vidim da ću morati baš da se zarovim malo dublje, a ne bih imala nista protiv kakvog :D mladjahnog alima :D

Još jednom hvala, dobila sam odgovor na svoje pitanje, a ostalo cu da izucavam sama :D ili pak... nejse :D
...ako ti treba literature vezano za ovu gradju koja se sire i podrobnije bavi ovim pitanjem ili neka knjiga koju sam navela...samo javni...
...sto se tice alima...moglo bi se i tu...khm khm pripomoci... :D ne znam, doduse, kako nam stoji forumska ulema...evo avicena bi mogao biti kandidat...ako mu vec nisu proucili dovu :D...ja te sestrinski i svesrdno preporucujem :D
ragib

#17 Re: Zikr - načini veličanja Allaha dz.sh.

Post by ragib »

Gazz wrote:Pročitala sam ovaj tekst http://www.mullasadra.com/stream/article.php?pid=176 u kojem je kratko i jasno sazeto sve ono sto i sama znam, ali ono sto mene konkretno zanima jeste da li su dozvoljeni i religijski opravdani načini veličanja Allaha dz.sh. koje sprovode pojedini derviški redovi, tipa probadanja sabljama i sl.

Muhamed.a.s nije koristio takvu "tehniku" zikra a najbolje je poznavao ovu uzviseu vjeru.
Gazz

#18 Re: Zikr - načini veličanja Allaha dz.sh.

Post by Gazz »

zena wrote:
Gazz wrote:Znala sam ja kome cu se obratiti :D

...ako ti treba literature vezano za ovu gradju koja se sire i podrobnije bavi ovim pitanjem ili neka knjiga koju sam navela...samo javni...
...sto se tice alima...moglo bi se i tu...khm khm pripomoci... :D ne znam, doduse, kako nam stoji forumska ulema...evo avicena bi mogao biti kandidat...ako mu vec nisu proucili dovu :D...ja te sestrinski i svesrdno preporucujem :D
Draga moja zeno :D jos jednom thanks ili jos bolje Allah te nagradio :D

Eto malo sam cackala i razmisljala o ovome svemu, ali iskreno da ti kazem, moja razmisljanja se uvijek nekako svedu na ovo sto ragib kaze :
ragib wrote:Muhamed.a.s nije koristio takvu "tehniku" zikra a najbolje je poznavao ovu uzviseu vjeru.
i tu ja odlucim da se zadrzim na tome :-)

Cijenim ja svaki vid zikra, duhovnog uzdizanja i veličanja Allaha dz.sh., ali smatram da to ipak treba ostati u nekom normalnom domenu bez ikakvih "vratolomija". Mozda grijesim, Allah dz.sh. najbolje zna i nek mi oprosti ako je tako, ali ja sam ipak za to da se slijedi put Muhameda a.s.. Ako se on i njegovi prvi sljedbenici nisu bavili time na taj nacin, a i nema nigdje zabiljezeno, opisano i objavljeno /Kur'an, hadis/ onda ne treba da bude drugacije. Opet kazem, Allah dz.sh. najbolje zna.

Nego... sto se tice kojekakvih :D alima :D i :D mualima :D .. ma.... nikad se ne zna ;) :D
Gazz

Post by Gazz »

sep800 wrote:Islam nije prilagodjavanje zivota prema Arapu iz 7. stoljeca, vec o slijedjenju zivog Kur'ana, nikad ne zastarjelog, uvijek aktuelnog.

Slazem se. Ako u Kur'anu nije opisan način klanjanja jeste u hadisu. Zelim da kazem da sva svoja objasnjenja trazim u Kur'anu, potom u hadisima. Postoji li hadis koji govori o načinima sprovedbe zikra? Ili hadis u kojem stoji da je "probadanje" uredu? Nije li to ljudska inovacija, novotarija u vjeri?
Oprostite mi na neznanju :?:roll: Pitam, da bih spoznala.

A sto se ovoga tice:
sep800 wrote:Ili mozda svi treba da pricamo arapski????
pa ja ne bih imala nista protiv :-) :-) :-) cak stavise, daje li ko instrukcije :-? ;) :D
Gazz

Post by Gazz »

sep800 wrote:Licno smatram da probadanje nije uredu, ali to radi samo jedna krajnje ekstremna grupacija. Poenta je u tome da dokazuju da su u transu jer ne osjecaju bol i ne tece krv. to je taj fazon, ali to je krajnje ekstremno i nema toga na ovim prostorima. ovi nasi dervisi u kaderi, naksibendi i ponegdje rifai - ali niko se tu ne bode.
Nemoj biti tako siguran da se kod nas ne bodu. Poznajem licno ljude koji to rade i prisustvovala sam takvim zikrovima, ali da budem iskrena nikada se nisam usudila da ih pitam za svrhu toga. Cak mogu reci da to nije "krajnje ekstremna grupacija" kako ih ti nazva, nego sasvim obični ljudi koji, doduse, pripadaju derviskom redu naksibendija i u ostalim vjerskim stvarima se ponasaju sasvim normalno. Samo ne skontah poentu "probadanja" i ne skupih hrabrosti da zatrazim objasnjenje, bi mi nekako neugodno :-?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

bila sam u naksibendijskoj tekiji na Mejtasu i u razgovoru sa par dervisa mi je recheno da je njima izrichito zabranjeno "probadanje"....
sad sam malo zbunjena.... da li i unutar naksibendijskog reda postoje redovi?

mislim, prisustvovala sam u toj istoj tekiji i kijam zikru, i sve mi je izgledalo normalno....

sta ja mogu kad sam "nepismena" po tom pitanju :-?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

sep800 wrote:

Tekija Mejtas je jedan od najboljih primjera sta su dervisi. Tu niko ruznu rijec ne izgovara. To su ljudi prelijepog odgoja. Bio sam par puta u posjeti i mogu samo preporuciti.
iskrena da budem, u drugim tekijama nisam ni bila, tako da ne mogu uporedjivati, ali potpisujem gore navedeno :D
Gazz

Post by Gazz »

Cekaj sad ste mene zbunili :-? Kojem redu pripada rahmetli sejh Behai - efendija Hadzimejlić :? Koliko ja znam oni su naksibendije, ispravite me ako grijesim :roll:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

sep800 wrote:Hazreti sejh Behaudin ef. Hadzimejlic kao i svi Hadzimejlici pripadaju Naksibendi tarikatu, ali oni imaju dozvolu za rifaijski - kijami zikr ili stojeci zikr.
sad ja ne kontam, kijam zikr sam gledala u tekiji na Mejtasu kod sejha Brzine, ali ako dobro skontah, Gazz je posmatrala neke koji se probadaju...

joj i ja budala , ukljucim se u ovakvu temu, a nista ne kontam pa se sve vise zbunjujem i nabijam si kompleks neznalice....

odoK s teme da ne zachatavam vise :D
Gazz

Post by Gazz »

sep800 wrote:Hazreti sejh Behaudin ef. Hadzimejlic kao i svi Hadzimejlici pripadaju Naksibendi tarikatu, ali oni imaju dozvolu za rifaijski - kijami zikr ili stojeci zikr.
Dakle, ipak ima i kod nas, jer prisustvovala sam njihovom zikru u kojem je bilo malo "probadanja" :roll: I :?

ma mIRCi ja tek pogotovo nista ne kontam...

sad smiju, sad ne smiju :(
Post Reply