zidne police
Moderator: anex
- iceman ze
#1 zidne police
D ali ima neko ideju kako da napravim zidne police, skupilo mi se dosta knjiga, nemam ih vise gdje staviti, a htio sam malo sobu da obogatim nekim idejama oko tih polica. Ima li ko kakav prijedlog, ili mozda ima iskustva.......hvala 
-
dugacki
- Cholina_Lokica
#3 Re: zidne police
meni kad je zatrebalo to, otisla kupila dasku koju su mi finu izrezali i obradili, uzela one hepeke koji ne znam kako se zovu, elem ono k'o zeljezno nest pa se zasarafi za policu i zid, i odna to tako fino posarafala po zidovima u nekim oblicima, kako mi je odgovaralo, i rjesen problem. najjednostavnije, bez neke puno zahebancije 
- chuchumbamayumbe
#4 Re: zidne police
Ma najekonomicnije ti je rjesenje DIY.iceman ze wrote:D ali ima neko ideju kako da napravim zidne police, skupilo mi se dosta knjiga, nemam ih vise gdje staviti, a htio sam malo sobu da obogatim nekim idejama oko tih polica. Ima li ko kakav prijedlog, ili mozda ima iskustva.......hvala
Skontas potrebne mjere, odneses u OBI, Fructas, Unipromet, Drvo Dom, da ti to fino izrezu na mjeru i kantiraju (naravno, odaberes dezen iverice), malo proguglas kako to da najbojle sastavis i to je to.
Meni nema nista ljepse ni draze nego kada sam sebi napravim policu, stolic, plakar, a ne treba ti plaho ni alata, kunem ti se.
- black
#5 Re: zidne police

slazem se sa chuchumbamayumbetom najljepse je kad sam napravish, bitno je malo mashte, jeftinije ces proci a ni alata ne treba nesto plaho
- Haris.ba
#6 Re: zidne police
Koliko knjiga? Pola posla si uradio znajuci kakvu ces vrstu polica. Znaci, zidne. Hoces sam da ih napravis? Solucije kupiti sam/kupiti napravljene/pravljenje po narudzbi imaju raznih olaksanja i poteskoca. Ja imam dva metra polica za knjige u garazi smontiranih jer nemaju staklo na sebi. To mi je iz iskustva najbolje odgovaralo. Smanjis prasinu na polici, a vidis gdje se nalazi koja knjiga pa razmisli o tome,mada jeste skuplje
. Najjeftinije je praviti od spere (mislim penny plus da je jeftin, sad se ne mogu sjetiti nikoga drugog...) Od alata ti osnovno trebaju: pila, cekic, metar, hoblarica. Ubodna pila nije losa investicija (oko 30-ak kmica). Mada najprije prosetaj po salonima, mozda nadjes cjenovno odgovarajuc,e te da se ne isplati majstorisati. Isto tako (obi, mozda merkur, penny) mozes kupiti spere,oni ti izrezu i kupis kod njih potrebne metalne elemente.
Gdje zivis(kuca ili stan), imas li djece, prostor za rad, slusal te zena
,...
Gdje zivis(kuca ili stan), imas li djece, prostor za rad, slusal te zena
- chuchumbamayumbe
#7 Re: zidne police
Zaboravio si ga pitati:Haris.ba wrote:Koliko knjiga? Pola posla si uradio znajuci kakvu ces vrstu polica. Znaci, zidne. Hoces sam da ih napravis? Solucije kupiti sam/kupiti napravljene/pravljenje po narudzbi imaju raznih olaksanja i poteskoca. Ja imam dva metra polica za knjige u garazi smontiranih jer nemaju staklo na sebi. To mi je iz iskustva najbolje odgovaralo. Smanjis prasinu na polici, a vidis gdje se nalazi koja knjiga pa razmisli o tome,mada jeste skuplje. Najjeftinije je praviti od spere (mislim penny plus da je jeftin, sad se ne mogu sjetiti nikoga drugog...) Od alata ti osnovno trebaju: pila, cekic, metar, hoblarica. Ubodna pila nije losa investicija (oko 30-ak kmica). Mada najprije prosetaj po salonima, mozda nadjes cjenovno odgovarajuc,e te da se ne isplati majstorisati. Isto tako (obi, mozda merkur, penny) mozes kupiti spere,oni ti izrezu i kupis kod njih potrebne metalne elemente.
Gdje zivis(kuca ili stan), imas li djece, prostor za rad, slusal te zena,...
'hosh popit shta?!
- iceman ze
#8 Re: zidne police
htio bih nesto jednostavno, a opet da nije preskupo, znaci da sam dizajniram neki model. Knjiga se poprilicno nakupilo prebukirao sam neka mjesta u svojoj sobi u stanu, zena me nesikira jer je nemam
, jedino sto imam macka koji je nestasan....
preferiram zidne jer jedino jos na zidovima imam proostora, gledao sam u OBI-u oni imaju vec gotove police, izrezane, boja drveta, a imaju se i posebno metalni L profili kupiti.....
Evo neki moj izbor, preko neta sto sam nasao...
Evo neki moj izbor, preko neta sto sam nasao...
- chuchumbamayumbe
#9 Re: zidne police
Ne zaboravi koliko su knjige teske!

- iceman ze
#10 Re: zidne police
da to cu ih pitati kad budem kupovao, nadam se da ce oni znati..... 
-
ziggy
#11 Re: zidne police
Takodjer pazi kakve ti je kvalitete zid.J a sam prije par dana stavljala stalaze u boravku i spavacoj i napatili se pravo.zid nam bio porozan,na nekim mjestima busilica udje k'o u mlijeko.Ako ti je zid slicne vrste ni slucajno ne pokusavaj busiti i postavlajti police za knjige koje su naravno teske,jer se moze desiti da sve spadne.Prvo dobro skontaj od cega ti je zid napravljen.Ako je cigla,onda ok.
- iceman ze
#12 Re: zidne police
eto je vec problem, kod mene su inace tanki zidovi, sve se cuje u susjednoj sobi.....mozda da pitam nekog majstora, kontam opet zid na koji sam planirao busiti je na onoj strani zida zgrade, a ne na nekoj susjednoj sobi..... 
- to sam ja
#13 Re: zidne police
Mi smo kupili sve u obiju: daske (i to one na snizenju), sarafe i onaj klinac pozadi da se zid fol ne prlja (mislim da se zovu ledja) e to nismo u obiju...cetri dugacke daske mislim da si oko 250cm i 16 kracih , 64 sarafaiceman ze wrote:eto je vec problem, kod mene su inace tanki zidovi, sve se cuje u susjednoj sobi.....mozda da pitam nekog majstora, kontam opet zid na koji sam planirao busiti je na onoj strani zida zgrade, a ne na nekoj susjednoj sobi.....
- iceman ze
#14 Re: zidne police
to je ok, kada imas prostora, meni je jos jedino ostalo na zidovima, plafon ne racunam
.....bilo bi idealno kad bih mogao to zavrsiti, malo bi soba progledala, sto se kaze otvorilo bi je u struku..... 
- to sam ja
#15 Re: zidne police
Kazu ljubicasta je druga crna ove sezoneiceman ze wrote:to je ok, kada imas prostora, meni je jos jedino ostalo na zidovima, plafon ne racunam.....bilo bi idealno kad bih mogao to zavrsiti, malo bi soba progledala, sto se kaze otvorilo bi je u struku.....