zidne police

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
iceman ze

#1 zidne police

Post by iceman ze »

D ali ima neko ideju kako da napravim zidne police, skupilo mi se dosta knjiga, nemam ih vise gdje staviti, a htio sam malo sobu da obogatim nekim idejama oko tih polica. Ima li ko kakav prijedlog, ili mozda ima iskustva.......hvala :-)
Cholina_Lokica

#3 Re: zidne police

Post by Cholina_Lokica »

meni kad je zatrebalo to, otisla kupila dasku koju su mi finu izrezali i obradili, uzela one hepeke koji ne znam kako se zovu, elem ono k'o zeljezno nest pa se zasarafi za policu i zid, i odna to tako fino posarafala po zidovima u nekim oblicima, kako mi je odgovaralo, i rjesen problem. najjednostavnije, bez neke puno zahebancije :D
chuchumbamayumbe

#4 Re: zidne police

Post by chuchumbamayumbe »

iceman ze wrote:D ali ima neko ideju kako da napravim zidne police, skupilo mi se dosta knjiga, nemam ih vise gdje staviti, a htio sam malo sobu da obogatim nekim idejama oko tih polica. Ima li ko kakav prijedlog, ili mozda ima iskustva.......hvala :-)
Ma najekonomicnije ti je rjesenje DIY.
Skontas potrebne mjere, odneses u OBI, Fructas, Unipromet, Drvo Dom, da ti to fino izrezu na mjeru i kantiraju (naravno, odaberes dezen iverice), malo proguglas kako to da najbojle sastavis i to je to.
Meni nema nista ljepse ni draze nego kada sam sebi napravim policu, stolic, plakar, a ne treba ti plaho ni alata, kunem ti se.
:thumbup:
black

#5 Re: zidne police

Post by black »

Image

Image

slazem se sa chuchumbamayumbetom najljepse je kad sam napravish, bitno je malo mashte, jeftinije ces proci a ni alata ne treba nesto plaho
Haris.ba

#6 Re: zidne police

Post by Haris.ba »

Koliko knjiga? Pola posla si uradio znajuci kakvu ces vrstu polica. Znaci, zidne. Hoces sam da ih napravis? Solucije kupiti sam/kupiti napravljene/pravljenje po narudzbi imaju raznih olaksanja i poteskoca. Ja imam dva metra polica za knjige u garazi smontiranih jer nemaju staklo na sebi. To mi je iz iskustva najbolje odgovaralo. Smanjis prasinu na polici, a vidis gdje se nalazi koja knjiga pa razmisli o tome,mada jeste skuplje :). Najjeftinije je praviti od spere (mislim penny plus da je jeftin, sad se ne mogu sjetiti nikoga drugog...) Od alata ti osnovno trebaju: pila, cekic, metar, hoblarica. Ubodna pila nije losa investicija (oko 30-ak kmica). Mada najprije prosetaj po salonima, mozda nadjes cjenovno odgovarajuc,e te da se ne isplati majstorisati. Isto tako (obi, mozda merkur, penny) mozes kupiti spere,oni ti izrezu i kupis kod njih potrebne metalne elemente.

Gdje zivis(kuca ili stan), imas li djece, prostor za rad, slusal te zena :),...
chuchumbamayumbe

#7 Re: zidne police

Haris.ba wrote:Koliko knjiga? Pola posla si uradio znajuci kakvu ces vrstu polica. Znaci, zidne. Hoces sam da ih napravis? Solucije kupiti sam/kupiti napravljene/pravljenje po narudzbi imaju raznih olaksanja i poteskoca. Ja imam dva metra polica za knjige u garazi smontiranih jer nemaju staklo na sebi. To mi je iz iskustva najbolje odgovaralo. Smanjis prasinu na polici, a vidis gdje se nalazi koja knjiga pa razmisli o tome,mada jeste skuplje :). Najjeftinije je praviti od spere (mislim penny plus da je jeftin, sad se ne mogu sjetiti nikoga drugog...) Od alata ti osnovno trebaju: pila, cekic, metar, hoblarica. Ubodna pila nije losa investicija (oko 30-ak kmica). Mada najprije prosetaj po salonima, mozda nadjes cjenovno odgovarajuc,e te da se ne isplati majstorisati. Isto tako (obi, mozda merkur, penny) mozes kupiti spere,oni ti izrezu i kupis kod njih potrebne metalne elemente.

Gdje zivis(kuca ili stan), imas li djece, prostor za rad, slusal te zena :),...
Zaboravio si ga pitati:

'hosh popit shta?!
:) :thumbup:
iceman ze

#8 Re: zidne police

Post by iceman ze »

htio bih nesto jednostavno, a opet da nije preskupo, znaci da sam dizajniram neki model. Knjiga se poprilicno nakupilo prebukirao sam neka mjesta u svojoj sobi u stanu, zena me nesikira jer je nemam :D , jedino sto imam macka koji je nestasan.... :-) preferiram zidne jer jedino jos na zidovima imam proostora, gledao sam u OBI-u oni imaju vec gotove police, izrezane, boja drveta, a imaju se i posebno metalni L profili kupiti.....

Evo neki moj izbor, preko neta sto sam nasao... :-D

chuchumbamayumbe

#9 Re: zidne police

Ne zaboravi koliko su knjige teske!
:)
iceman ze

#10 Re: zidne police

Post by iceman ze »

da to cu ih pitati kad budem kupovao, nadam se da ce oni znati..... :-)
ziggy

#11 Re: zidne police

Post by ziggy »

Takodjer pazi kakve ti je kvalitete zid.J a sam prije par dana stavljala stalaze u boravku i spavacoj i napatili se pravo.zid nam bio porozan,na nekim mjestima busilica udje k'o u mlijeko.Ako ti je zid slicne vrste ni slucajno ne pokusavaj busiti i postavlajti police za knjige koje su naravno teske,jer se moze desiti da sve spadne.Prvo dobro skontaj od cega ti je zid napravljen.Ako je cigla,onda ok.
iceman ze

#12 Re: zidne police

Post by iceman ze »

eto je vec problem, kod mene su inace tanki zidovi, sve se cuje u susjednoj sobi.....mozda da pitam nekog majstora, kontam opet zid na koji sam planirao busiti je na onoj strani zida zgrade, a ne na nekoj susjednoj sobi..... :roll:
to sam ja

#13 Re: zidne police

Post by to sam ja »

iceman ze wrote:eto je vec problem, kod mene su inace tanki zidovi, sve se cuje u susjednoj sobi.....mozda da pitam nekog majstora, kontam opet zid na koji sam planirao busiti je na onoj strani zida zgrade, a ne na nekoj susjednoj sobi..... :roll:
Mi smo kupili sve u obiju: daske (i to one na snizenju), sarafe i onaj klinac pozadi da se zid fol ne prlja (mislim da se zovu ledja) e to nismo u obiju...cetri dugacke daske mislim da si oko 250cm i 16 kracih , 64 sarafa :) sve nas je kostalo oko 250 km...stavili smo malo veci razmak izmedju polica radi enciklopedija ali zato su krace daske stvarno krace da se nebi od tezine savijale ( radi se ustvari o dvije police)...a ovo sve pricam da kazem da nismo busili zidove :D
iceman ze

#14 Re: zidne police

Post by iceman ze »

to je ok, kada imas prostora, meni je jos jedino ostalo na zidovima, plafon ne racunam :D .....bilo bi idealno kad bih mogao to zavrsiti, malo bi soba progledala, sto se kaze otvorilo bi je u struku..... :-)
to sam ja

#15 Re: zidne police

Post by to sam ja »

iceman ze wrote:to je ok, kada imas prostora, meni je jos jedino ostalo na zidovima, plafon ne racunam :D .....bilo bi idealno kad bih mogao to zavrsiti, malo bi soba progledala, sto se kaze otvorilo bi je u struku..... :-)
Kazu ljubicasta je druga crna ove sezone :D
Post Reply